Ольга Черненко
16:52 25/10/2012

Антисоциальные законопроекты в следующей Верховной Раде — кто их остановит?

25 октября в информационном агентстве «ГолосUA» состоялась пресс-конференция лидера Компартии Украины Петра Симоненко на тему: «Антисоциальные законопроекты в следующей Верховной Раде — кто их остановит?»

Модератор — журналист Ольга Смалюхивская.

Ольга Смалюхівська: Колеги, доброго дня вам! Вітаю вас у прес-центрі інформаційної агенції «ГолосUA»! Сьогодні маємо розмову на тему: «Антисоціальні законопроекти в наступному парламенті — хто їх зупинить?» Наші гість Петро Миколайович Симоненко — лідер Комуністичної партії України.

І моє перше запитання до Петра Миколайовича. Петре Миколайовичу, ви один із тих небагатьох, скажімо так, політичних лідерів, хто цю парламентську виборчу кампанію провели в «полях», зустрічалися з багатьма людьми, об’їздили різні куточки нашої країни. Скажіть, будь ласка, ваше взагалі враження від спілкування, від зустрічей з людьми, які ви проводили? Тобто наскільки рішення, які були прийняті Верховною Радою шостого скликання відповідають очікуванням людей на місцях, власне, в регіонах? Чи отримали вони те, чого очікували від того складу парламенту? І взагалі, що люди кажуть, як сприймають вашу Антикризову програму? Тому що я знаю, що ви її теж презентували в різних регіонах України. Будь ласка.

Петро Симоненко: Вітаючи всіх вас, шановні журналісти, хотів би висловити деякі свої міркування з приводу того, що я побачив, перебуваючи практично в усіх областях України, зустрічаючись з різними категоріями наших громадян. Ми справді з ними зустрічалися як у трудових колективах безпосередньо, так і студентських аудиторіях, зустрічалися на площах і просто з простими людьми, з якими я зустрічався зранку на базари в вихідні в тих місцевостях, де я перебував. І всюди я відчував ту атмосферу, з якою люди сьогодні, готуючись сьогодні до виборів, висловлювали своє ставлення до влади.

Перший висновок. До влади практично немає ніякої довіри у нас в Україні, незалежно від того, з якою категорією громадян я зустрічався. Зрозуміло, що дуже серйозні зауваження сьогодні лунають у зв’язку з тим, що Верховна Рада перестала бути тієї Верховною Радою, яка відображає інтереси простих наших громадян. І тому зрозуміло, що й очікування у певної категорії наших громадян, майбутніх виборців, дуже серйозні, й ці очікування, в першу чергу, спрямовані на те, щоб вони бажають реальних і радикальних змін як у організації влади, так і в їхньому житті.

Тому очевидним сьогодні є й те, що ми, відповідаючи за запитання ведучої, повинні подумати, як буде працювати новий склад Верховної Ради для того, щоб виконати всі ті зобов’язання, які брали на себе політичні сили, щоб задовольнити інтереси наших простих, чесних, порядних громадян, які сьогодні працюють на майбутнє України.

Що Компартія сьогодні пропонує вашій увазі, і які ми пропонуємо врахувати позиції? Як буде, на нашу думку, працювати майбутній склад Верховної Ради? Очевидним є те, і практично сьогодні ні в кого не викликає сумнівів, що до Верховної Ради пройде чотири політичних сили. Скільки остаточно, скажуть наші виборці, але стабільно вже всі розуміють, що пройде чотири політичних сили. І зрозуміло, що у новому складі Верховної Ради, виходячи з того, які зміни прийняті до Конституції, коаліції не буде. Тобто Верховна Рада не буде обтяжена тим, щоб витрачати час на формування коаліції, формування позиції тих, хто буде входити до коаліції щодо підписання угоди, а також розподіл портфелів і формування нового складу уряду.

Таким чином ми з вами розуміємо, що тільки за умови мінімізації фальсифікації виборів стабільна більшість у Верховній Раді неможлива, і це вже є очевидним фактом. Я хотів би вам навести приклади, чим насправді завершується нинішня виборча кампанія. Сьогодні вона завершується антикомуністичною істерією, бо вже зрозуміли представники олігархічних сил, що саме Компартія набирає, і набирає стійкими такими підходами своїх позицій і стабільними підходами по всій території України.

Хотів би вам навести деякі приклади. От дивіться, від мого імені розсилається на певному окрузі, ви бачите, в конвертах, використовуються шалені гроші, листи за моїм підписом, що сфальсифіковано, і я вже звернувся до Генеральної прокуратури, щоб притягли терміново до відповідальності цю людина, яка намагається дискредитувати одного нашого кандидата. А ви знаєте, наскільки популярна у Херсонській області Самойлик Катерина Семенівна, саме проти неї спрямовані оці фальшивки для того, щоб вона не пройшла. Хто це робить? Я вам одразу кажу — партія влади, Партія регіонів, бо саме від їхньої партії балотується там кандидат, у якого сьогодні на виборах виграє Катерина Самойлик.

Друга проблема. Як сьогодні готуються фальсифікації? Чому я й сказав стосовно мінімізації фальсифікацій. Бо без цього, скажімо, зразу ж зрозуміла позиція, що більшості у влади не буде. І тому миколаївський обласний комітет партії реально є адреса, це адміністративна будівля, й туди терміново ось наприкінці виборчої кампанії приписали 250 осіб для того, щоб вони голосували на конкретній дільниці. Зрозуміло, для чого це робиться.

Проводить нараду губернатор Одеської області, чимало людей сидить у залі, й він усім заявляє, я вам практично переказую грубіше, але він в істериці заявляє, що «я вам голови повідриваю, якщо ви комуністам намалюєте більше восьми-дев’яти процентів по Одеській області». Оце ми з вами повинні розуміти, чим закінчується виборча кампанія, і які наслідки ми будемо мати.

Я хотів би привернути вашу увагу, як Партія регіонів сьогодні заявами Тигіпко говорить про те, що вони зроблять. Вони пропонують і планують, сьогодні вже попереджаючи, що за списками 35 процентів, а за мажоритарними округами вони отримують 80 процентів. Тому я ще раз хочу наголосити, що якщо не буде тільки, чи будуть зведені до мінімальних можливостей фальсифікації, стабільної більшості у Верховній Раді не буде. І чому, я про це вам скажу.

У зв’язку з тим, що у нас усі решта партій крім Компартії будуть захищати інтереси олігархічного капіталу, то зрозуміло, що вони будуть свої мати перспективи в організації роботи парламенту, а інтереси трудящих людей сьогодні буде захищати тільки Комуністична партія. І очевидно, що формат організації роботи Верховної Ради почнеться з того, що з 29 жовтня розпочинається виборча президентська кампанія. І зрозуміло, що як результат виборчої кампанії 28 жовтня до Верховної Ради так і те, що буде відбуватися, якраз визначено виборами президентськими 2015 року.

Я хочу висловити свою точку зору, що на організацію нашої роботи стосовно задоволення тих же інтересів та очікувань наших громадян буде впливати те, що відбудеться за нашими оцінками швидкий процес повернення запланованих «тушок» до Партії регіонів. Ви знаєте, як журналісти, дуже добре, що заплановані «тушки» в усіх олігархічних партіях, які присутні у складі всіх цих трьох партій, крім Компартії, які пройдуть до Верховної Ради. Тому розпочнеться все це зі швидкого повернення запланованих «тушок» якраз до Партії регіонів.

Зрозуміло, що й так звані опозиційні сили будуть використовувати Верховну Раду не для того, щоб вирішувати ті проблеми, які вони представляли у вигляді партійних обіцянок, а будуть використовувати Верховну Раду сьогодні, виходячи з того, що це політична публічна трибуна для вирішення саме мети підготовки для участі в президентській кампанії. Тобто тут ідеологія організації Верховної Ради буде полягати в тому, що чим гірше, тим краще для цих політичних сил. Я переконаний, що саме це й дає нам усім підстави говорити з занепокоєнням про результати виборів і наслідки для наших виборців цієї виборчої кампанії.

Від Компартії, я переконаний, що ось у цій ситуації початку процесу виборів президента, а також дій так званих опозиційних сил, чим гірше країні, тим краще для них, роль Компартії буде визначною. І вона буде тим більшою, чим більше виборців проголосують за нашу політичну силу. Перше, що треба врахувати, якщо мінімум тридцять відсотків ми отримає підтримки, то ми зможемо заблокувати прийняття яких завгодно антинародних рішень, які будуть вноситися олігархами. Бо саме на початку організації роботи, можливо, ще навіть 6 листопада будуть прийняті заходи щодо термінового ухвалення, так скажемо, деяких непопулярних рішень, які хотіли б провести представники потужного капіталу.

Тому якщо ми будемо мати певну частину голосів, до тридцяти відсотків у парламенті, ми заблокуємо. Якщо будемо мати половину голосів, то ми не допустимо прийняття чи, скажімо, будемо пропонувати прийняття тих рішень, які пропонуватиме Компартія України. І зрозуміло, що Комуністична партія України, звертаючись сьогодні до вас, ще раз заявляє, що якщо ми будемо мати підтримку понад п’ятдесят відсотків голосів, маю на увазі, й за участі інших, том ми, в першу чергу, запропонуємо змінити й статус Верховної Ради, з професійної Ради зробити те, що справді буде загальним, скажемо, надбанням для України, і що Верховна Рада буде справді складом народних депутатів, і всі народні депутати будуть працювати за тим самим місцем робочим, де вони працювали до обрання.

Я також хотів би заявити й про те, що чим більше буде комуністів у Верховній Раді, то ви розумієте, що з принципових питань, які будуть протягуватися тими ж самими олігархічними партіями, фракція Компартії голосувати не буде. Я одразу заявляю, що ми ніколи не будемо співпрацювати з націоналістами, ми будемо працювати, виходячи з наших принципових позицій, і будемо підтримувати тільки ті проекти законів, які будуть повністю задовольняти інтереси категорій виборців, які підтримували Комуністичну партію. І це те, що має відношення, зрозуміло, до трудящих.

Я хотів би, щоб ми з вами сьогодні врахували й те, що завершується виборча кампанія, зрозуміло, не в простій зовнішній ситуації обставин, у яких опинилася Україна. Ви бачите сьогодні, які засоби тиску намагаються використати на уряд і на певних посадових осіб у нашій країні ті, хто з-за кордону заявляють про своє ставлення до наших виборів. І зрозуміло, що олігархічний капітал сьогодні буде все робити, щоб захопивши владу, завершити процес від приватизації власності до приватизації влади.  

Ольга Смалюхівська: Петре Миколайовичу, все ж таки хотілося б повернутися до вашої Антикризової програми — як люди її сприймають? І от у цій Верховній Раді більшість, скажімо так, не мала бажання прийняти вашу програму. Як ви вважаєте, чи буде таке бажання у нового складу Верховної Ради? Оскільки ми знаємо, що значна частина людей, які там сидять, це представники великого бізнесу, які навряд чи проголосують законопроект про націоналізацію стратегічних об’єктів, про закриття офшорних зон, про податок на розкіш.

Петро Симоненко: Я хотів би вас проінформувати, шановні журналісти, що де б я не був, представляючи нашу програму, оскільки ми з вами зустрічалися на місцях, ви бачили, що ми дуже серйозно, глибоко та ґрунтовно доводили до відома наших громадян зміст нашої програми, виходячи з того, які питання їх хвилюють. І де б я не представляв нашу програму, особливо ті питання, які є болючими для наших громадян, це ліквідація безробіття, достойний рівень заробітної плати, цінова політика, тарифна політика, проблеми навчання, охорони здоров’я, будівництва та житла, це проблеми молодих спеціалістів і молоді в цілому, проблеми пенсіонерів, повернення заощаджень — з усіх цих питань Компартія представила дуже серйозну та обґрунтовану програму вирішення цих проблем. І де б я не зустрічався з людьми, чи на площах, чи в трудовому колективі, я знаходив повну підтримку тієї програми, яку запропонувала Компартія. Це перше.

Чому Верховна Рада не підтримала, а ви знаєте, що ми вносили пакет антикризових законів, наші проекти до розгляду та прийняття відповідного рішення? Це знову ж таки проблеми, які супроводжують організацію роботи представників потужного капіталу безпосередньо у Верховній Раді. Я виніс іще одне як висновок із цієї виборчої кампанії. Якщо всі ті обіцянки, які роздавалися олігархічними партіями, були справді такими, які б вони збиралися виконувати, а у багатьох питаннях ви бачили, що вони переписували для себе наші (Комуністичної партії) гасла, або навіть цілі блоки нашої програми, про яку ми вже кілька років говоримо, переймали як свої гасла на виборах. Але якщо б у них справді було бажання це виконати, то вони б у цьому складі парламенту могли б уже давно розглянути та прийняти відповідні рішення, щоб задовольнити потреби наших виборців.

На жаль, те, як розглядалася пропозиція Компартії щодо внесення до порядку денного пропозицій антикризового пакету, дає мені підстави говорити, що олігархи обіцянки роздавали і ще роздаватимуть, скажімо, відповідно до закону, до 28 жовтня, а після 28 жовтня ніхто з них у Верховній Раді це виконувати не буде. Ось тому і дозволив собі спрогнозувати організацію роботи Верховної Ради як вона буде працювати після обрання 28 жовтня.

Ольга Смалюхівська: Колеги, якщо є запитання до лідера Комуністичної партії, будь ласка, задавайте.

Олег Пономарьов, інформаційне агентство «ГолосUA»: Петр Николаевич, у меня вопрос немножко не по теме пресс-конференции, но тем не менее касается избирательной кампании. Буквально недавно в Николаевской области суд оштрафовал пенсионерку на 510 гривен за якобы незаконную агитацию против Партии регионов. Формальным поводом стало то, что официально стартовала кампания 9 августа, а она призывала своих земляков не голосовать за Партию регионов и за то, что они сделали с пенсионерами 6 августа. То есть за три дня до начала официального старта. Как вы можете прокомментировать эту ситуацию — что вполне обычный человек с невысокими доходами был оштрафован по надуманной причине? Спасибо.

Петро Симоненко: Это о многом говорит, на мой взгляд. И учитывая о ком мы с вами ведем разговор, о людях преклонного возраста, находящимися на пенсии, с ограниченными доходами, и истерзанной душой. Ведь действительно, они истерзаны сегодня в ожидании того, что что-то должно измениться. Они сегодня унижены тем, что их прекрасная молодость и прекрасные свершения, которыми они характеризовали свой жизненный путь, ведь дали возможность иметь такой колоссальный потенциал для серьезных изменений в Украине, если бы все то, что было получено нынешними олигархами в 1991 году от коммунистов, действительно получало бы развитие, а не пошло на их обогащение. А обогащались они на том, что резали на металлолом, продавали, и потом миллиарды выводили за пределы Украины. 

В Николаевской области, уважаемые журналисты, это целая трагедия может быть для Украины. Во-первых, это вызвано тем, что сегодня там уничтожается судостроительный завод и крупнейший комплекс судостроения как гражданского так и военного. И он действительно сегодня практически потерян. И все те заявки, когда приезжают непосредственно, и вы видели, в Николаевскую область в том числе, премьер и делает заявление о том, что они будут поддерживать судостроение, я считаю, что данные заявления вызваны только тем, что «петух куда-то клюнул» уже.

Я убежден, что эта женщина поступила объективно правильно, и для нее не закон, когда начинается избирательная кампания, а гражданская позиция определяла отношение к тому, что происходит в ее жизни. И надо гордиться тем, что у людей, в том числе такого преклонного возраста есть четкая гражданская позиция. И судили ее за гражданскую позицию. А это, извините, политическая мерзость судить за гражданскую позицию. Она ведь сегодня не ходила, не унижала, скажем, чье-то достоинство, она говорила о своей жизни, и говорила о том, что в таких условиях дальше жить нельзя. И я считаю, что она поступила правильно, она не скрывала своей позиции и выявляла уважение ко всем остальным гражданам, кто, может быть, сомневался, и пыталась доказать, что именно ее позиция дает основания и другим поверить в это.

Поэтому я осуждаю подобные действия и считаю, циничными вот эти решения, лишний раз свидетельствующие о том, что у власти, а я говорю о судебной ветви власти, находящейся полностью под контролем у Партии регионов совести абсолютно нет, когда принимается решения оштрафовать женщину за гражданскую позицию. Вот поэтому мы, коммунисты и предложили. Кстати говоря, одно из предложений, которое по всей Украине нашло поддержку, от Компартии — это выборность судей, а не назначение, как это осуществляется сегодня. Выборность во время выборов в местные советы, или в Верховную Раду, с этим уже можно определиться непосредственно в парламенте, но именно выборность народом Украины, избирателями, чтобы каждый судья понимал, что оценку он получит от народа за то, каким образом он вершит закон и соблюдает Законы Украины.

Ольга Смалюхівська: Будь ласка, Ольга Кашпур, «1+1».

Ольга Кашпур, «1+1»: Петре Миколайовичу, скажіть, будь ласка, вибори — це недешевий такий захід. Скільки Компартія на цьогорічну кампанію витратила в абсолютних цифрах, якщо вже підраховували? Які були основні статті видатків? Бо ми бачили у порівнянні з минулими виборами, більш масовану зовнішню рекламу, присутність в ефірах і таке інше. І за рахунок чого поповнюється партійна каса.

Петро Симоненко: Зрозуміло, ви праві, що вибори недешева справа. І звісно, що це наша спільна з вами проблема, бо засоби масової інформації, які використовують і вибори в тому числі для того, щоб отримати значно більші доходи, і таким чином обмежують певні можливості доведення нашої позиції. Але я хотів би привернути вашу увагу. Так, справді, я кажу вам, що ми обов’язкового підрахуємо і відзвітуємося перед Центральною виборчою комісією відповідно до положень і норм закону.

Головна стаття розходів, як ви розумієте, чому ми ідеологічна партія, що ми маємо розгалужену мережі первинних партійних осередків, ми серйозно готували наші кадри для пропагандистської роботи, тому основне те, що пов’язано з засобами масової інформації. Але зверніть увагу, говорячи про те, на що були спрямовані гроші, ми, Компартія, спрямовували ті ресурси, які ми мали, на те, щоб люди знали правду. Ми спрямовували на те, щоб підняти їх на боротьбу за власні інтереси, ми закликали людей вирішувати те, що має відношення до їхньої долі, як боротися сьогодні проти влади, як зробити так, щоб під час виборів, не маючи влади, ми справді вирішили проблему, як буде працювати та на чиї інтереси влада. Ми все робили для того, щоб люди цю правду знали.   

Інші політичні сили, які є виразником інтересів олігархічного капіталу, використовували ті гроші, які вкрали у громадян України за рахунок жорсткої експлуатації тільки для того, щоб обдурити виборців, і знову ж таки їх схилити на підтримку олігархічних партій. Як мені здається, і ви, журналісти, допоможіть мені, дивно чи не дивино виглядає, коли агітують безробітного голосувати за того, хто вигнав його з роботи? Ну, як це можна назвати? Зрозуміло, що це обдурювання людей, і це ганьба для українських політичних реалій.

Так як і багато інших питань. Сьогодні пропонують голосувати за агробаронів, які забрали, скажімо, під виглядом оренди землі, і сьогодні по закінченню року видають лише мішок вівса громадянам, які є власниками цих паїв, і агітують, щоб голосували знову ж таки за них. Так як і пропонують і агітують молодь за те, що їх сьогодні позбавляють майбутнього представники потужного капіталу. Я ще раз хотів би привернути вашу увагу, що ми повинні, на мій погляд, шановні колеги, разом із вами людям сказати правду, хто і як використовує і для якої мети ці гроші, і як із такими ресурсами намагаються фактично сфальшувати результати виборів, змінюючи політичну свідомість наших громадян.        

Ольга Кашпур, «1+1»: І все-таки, за рахунок чого поповнюється каса вашої партії?

Петро Симоненко: Зрозуміло, що наша каса — це ті накопичення, які ми п’ять років, я вже вам говорив, ми п’ять років готувалися до цих виборів, і п’ять років накопичували ці гроші, це, по-перше. По-друге, це наші звернення щодо того, щоб люди нас підтримали, і під час народного референдуму, ви звертали увагу, що ми збирали гроші під час проведення, ми два роки проводили всеукраїнський народний референдум і збирали гроші на майбутню кампанію. Ми звернулися до наших громадян через наші засоби масової інформації, щоб вони підтримали, й такі гроші надходять.

Зрозуміло, що й ті, хто є сьогодні виразниками малого та середнього бізнесу, за їхнім бажанням також спрямовували свої відрахування, які офіційно надходять на наш рахунок.

Ольга Кашпур, «1+1»: Хоча би про який порядок цифр ідеться — це десятки мільйонів доларів?    

Петро Симоненко: Я можу сказати, що це кілька десятків буде мільйонів але гривень, я не кажу про долари зараз. І коли ми остаточно підрахуємо наші витрати, ми відзвітуємося й перед вами, журналістами, як і перед ЦВК в тому, які гроші ми витратили на проведення виборчої кампанії.

Ольга Смалюхівська: Будь ласка, наступне запитання. Коли є запитання?

Поки журналісті думають, хотілося б повернутися до розмови. Петре Миколайовичу, от ви говорили про те, що якщо оберуть принаймні 20-30 відсотків комуністів до парламенту, то антисоціальні закони прийматися не будуть. Тобто ви гарантуєте, що той самий Трудовий кодекс, Житловий кодекс, підняття тарифів, яке планується найближчим часом, це все буде заблоковано? Чи все ж таки цього вже не уникнути й ці рішення таки будуть прийняті наступним складом Верховної Ради?

Петро Симоненко: Ну, зрозуміло, що чим більше буде комуністів у Верховній Раді, тим менше буде можливості у олігархічний партій протягнути антисоціальні та антинародні закони. Це якраз і засвідчує практика організації нашої роботи у Верховній Раді у попередніх скликаннях у попередні роки. Ви бачили, що коли нас було 120, то ніхто з них навіть і рота не роззявляв на соціальні завоювання наших громадян, і ніхто подібних рішень, які останнім часом приймаються у Верховній Раді, ніхто не пропонував приймати.

І тому, наша позиція, хоча ми мали зараз обмежену кількість у 26 мандатів у Верховній Раді все ж таки давала, і дала нам можливість до сьогоднішнього дня не ухвалити Трудовий кодекс і Житловий кодекс. Ви знаєте про ті загрози, які вони несуть нашим простим громадянам. Як і відтермінували рішення щодо початку торгівлі землею. Все це було зроблено нами, виходячи з тієї тактики, яку ми відпрацювали у Верховній Раді. А якщо нас буде хоча би тридцять процентів як мінімум у новому складі Верховної Ради, то я вас запевняю в тому, що ми не дозволимо прийняти ці антисоціальні закони, і це однозначно.

Ольга Смалюхівська: Колеги, будь ласка, ще запитання.

Ольга Скотникова, незалежний журналіст: Петре Миколайовичу, КПУ виступає за скасування посади Президента України як такої. Скажіть, будь ласка, чи буде Компартія брати участь у наступній президентській кампанії, яка стартує одразу після парламентських виборів, хоча б для того, щоб скасувати цю посаду? Дякую.

Петро Симоненко: Ви знаєте нашу принципову позицію, вона не змінюється. І якраз наша принциповість і останні події в Україні підтверджують, що найбільш вигідним для України, таку вже буду використовувати термінологію, для розвитку демократії в нашій країні буде та модель, яку пропонує Компартія України. Рухатися Україні потрібно в бік парламентської демократії. Ми про це неодноразово говорили. Ми це намагалися реалізувати в нашій пропозиції нового тексту і в тому числі змін до Конституції України. Тобто ліквідація посади президента.

Ви знаєте, що ми використовувати в тому числі й участь у президентських перегонах для того, щоб свою позицію представити, а також представити головне — позицію щодо того, які можуть відбутися реальні зміни у нас в Україні. І зверніть увагу, чому я так відверто і з внутрішнім переконанням говорю вам про необхідність того, щоб якомога більше було комуністів у Верховній Раді. Зверніть увагу, змінюється один клан олігархів на інший — що вони роблять? Вони використовують владу і з кожним роком посилюється корупція у владі, знищується економічний потенціал і суверенітет нашої країни, залежність зовнішня зростає, заборгованість різко зростає. Чому? А тому, що знаходячись при владі, а особливо, коли у нас є ще й можливість мати посаду президента, вони використовують усе це максимально для того, щоб захистити лише свої капітали.

І ви бачите, що за останніх два роки вивели 53 мільярди доларів за межі України в офшори, і ніхто з них не буде  голосувати чи вносити пропозиції стосовно закриття офшорних зон, стосовно того, щоб сьогодні стабілізувати ситуацію з тарифами, чи накласти мораторій узагалі на підвищення тарифів і цін. Ніхто з них не буде сьогодні дбати про те, як молоді забезпечити перше робоче місце, це очевидно. І все це якраз пов’язано з тим, що, на жаль, у нашій країні нав’язується під час виборів модель для виборців, що один поганий олігарх є сьогодні, а ось є гарний олігарх, який начебто в опозиції. Немає сьогодні поганих чи гарних олігархів, вони всі однакові, бо мета дій олігархів у владі — це захистити вкрадене і вкрасти ще більше.

Тому я відверто кажу, що за переконанням Компартії, модель України найбільш вигідна — це модель парламентської демократії. І ми будемо послідовно цю лінію проводити. Ви бачили, що ми були ініціатором проведення політичної реформи, але враховуючи те, що не всі політичні сили на той час у 2004 році погодилися з необхідністю скасувати посаду президента, ми пішли тоді, скажімо, на перший крок — створити парламентсько-президентську республіку. І як ви знаєте, що якраз тоді зміни і відбулися.      

Ольга Смалюхівська: Ще, будь ласка, запитання.

Олег Пономарьов, інформаційне агентство «ГолосUA»: Петр Николаевич, вы говорили вначале о том, что в парламент пройдут четыре партии. Первый вопрос: можете ли вы предположить, какие это будут партии? И второй вопрос: с кем из них вы будете, возможно, создавать какие-то коалиции? Возможно, чьи-то программы вам близки и вы будете с кем-то там сотрудничать? Не дружить, но сотрудничать.   

Петро Симоненко: Я еще раз хотел бы подтвердить то, что говорили до этого, кто изучает общественные настроения, социологи и технологи, что проходят естественно Компартия, Партия регионов, «Батьківщина»и «Удар». Эти четыре партии я имел в виду, когда сказал о четырех политических силах. А кто будет, возможно, пятым, или шестым, на этот вопрос дадут ответ наши избиратели в зависимости от того, какие позиции сформируются у тех 20-30 процентов не определившихся, и какие они примут решения. Это, во-первых.

И, во-вторых, это, на мой взгляд, зависит еще и от того, какая явка будет. Понятно, что власти и Партии регионов выгодно сегодня максимально поднять эту явку. Вот они и поднимают ее тем, что я сказал по Николаеву, когда на адрес областного комитета Партии регионов, даже не удосужившись, ну, это же надо до такого дойти, чтобы на адрес областного комитета партии прописать 250 граждан за последнюю неделю! Вы сами понимаете, для чего это делается — для поднятия явки и естественно увеличения количества нужных голосов. Это является очевидным.

Далее. То, что имеет отношение к тому, с кем мы будем сотрудничать. Я еще раз хочу подчеркнуть, что если брать во внимание эти четыре партии, то три представляют олигархов. И я не случайно сделал вывод для себя, и предложил вашему вниманию, что именно из тех двух, запланированные «тушки» в ближайшее время перекочуют естественно в состав Партии регионов, либо будут полностью у них под контролем. И их голоса будут использоваться для того, чтобы решать проблемы непосредственно Партии регионов, находящейся во власти. Я еще раз подтверждаю, что с националистами мы никогда сотрудничать не будем.

Во-вторых, мы проводить будем свою четкую политику, которая будет направлена на то, что мы будем голосовать только за законы, которые отстаивают интересы простых наших тружеников. При этом хочу еще раз заявить, что независимо от того, кто будет вносить эти предложения. Для нас главное — судьба наших граждан, простых граждан Украины.

Ольга Смалюхівська: Ну що ж, будемо сподіватися, Петре Миколайовичу. Дякую вам за увагу, колеги. Дякую всім.

Петро Симоненко: Спасибі. На все добре.

Читайте также по теме