Оксана Ващенко
17:23 12/04/2012

«Больница будущего» — без будущего..?

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM». Звучит по средах на волнах этой радиостанции.

Эфир за 11.04.2012 г. Ведущая — Оксана Ващенко.

Оксана Ващенко: Сьогодні Верховна Рада відклала розгляд питання про створення слідчої комісії з розслідування фактів зникнення благодійних коштів, зібраних на будівництво «Дитячої лікарні майбутнього» та інших порушень Конституції, законів Президентом України Віктором Ющенком. Хоча відповідний проект постанови було внесено ще другого листопада минулого року, але чому парламентарії не поспішають із розглядом цього питання, про це й поговоримо сьогодні в програмі «РозворотUA».

З вами Оксана Ващенко. Вітаю вас!

Отже, чи буде створено тимчасову слідчу комісію, коли, й чи зможе вона виявити причини зникнення благодійних коштів, призначених на будівництво «Дитячої лікарні майбутнього», і чи існують на сьогодні можливості для добудови лікарні — про все це сьогодні поговоримо з нашими гостями.  У нас сьогодні в студії народні депутати: Катерина Самойлик — від фракції Партії комуністів і Кирило Куликов — представник фракції «Наша Україна — Народна Самооборона».

Знаєте, в принципі сьогодні в порядку денному був проект постанови щодо розгляду цього питання, і саме сьогодні могли створити цю тимчасову слідчу комісію. Але, як сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин, автор проекту постанови — депутат фракції  «Наша Україна — Народна Самооборона» Кирило Куликов надіслав письмове звернення з проханням відкласти розгляд цього проекту постанови, пояснивши це тим, що він не зможе представити документ на засіданні парламенту. Якщо пригадати історію цього питання, то в принципі проект постанови був готовий ще другого листопада минулого року. Що відбувається?

Кирило Куликов: Давайте начнем с того, что сегодня Верховная Рада этот проект не рассмотрела в связи с рассмотрением проекта УПК. Это было на прошлом заседании. Вот то, о чем вы сказали сегодня, на самом деле происходило на прошлой сессионной неделе, потому что, к сожалению, я был вынужден отсутствовать, а лично хочу представить этот проект, потому что я являюсь его автором. Я считаю, что это все-таки вызов для меня самого, потому что мы пришли в Верховную Раду под знаменами Виктора Ющенко. Я хочу сказать, что данный законопроект ничего общего с Виктором Андреевичем Ющенко не имеет. То есть никто не собирается расследовать деятельность самого Ющенко. Но мы просто собираемся создать комиссию, которая будет расследовать благое начинание, которое называется «создание «Детской больницы будущего».

А почему рассмотрение отложили сегодня? Ну, тут, мне кажется, причина совершенно объективная — потому что все-таки рассматривается вопрос, который нельзя прерывать, — это рассмотрение Криминально-процессуального кодекса. Я постоянно настаивал, чтобы этот вопрос был рассмотрен. Как только этот вопрос будет внесен в зал, то я думаю, что он будет принят.

Оксана Ващенко: Я просто називала причину, яка була розповсюджена зараз у засобах масової інформації. Принаймні, на сьогоднішній день. Зрозуміло, що вже другий день поспіль Верховна Рада розглядає Кримінально-процесуальний кодекс, але одна з серйозних причин, яка була названа, це сьогоднішня заява.

Кирило Куликов: Тогда я написал свое обращение, потому что я автор этого проекта. Мог докладывать кто угодно, но, я считаю, что я должен обратиться к парламентариям, высказать свою позицию, почему именно я являюсь автором этого постановления, почему я как автор этого постановления не включил себя в состав временной следственной комиссии и так далее. То, что вы подозреваете, и вы действительно имеет основания для таких подозрений, то, что обзваниваются непосредственно все участники этого вопроса и идет попытка сорвать создание этой ТСК — это сто процентов. И в комитет профильный звонили, и звонили многим лидерам фракций.

Оксана Ващенко: А хто дзвонить? Звідки?

Кирило Куликов: Ну, послушайте, если комиссия называется про фонд «Україна майбутнього», явно не супруга Обамы, правда ж? Это имеет отношение к Ющенко.

Катерина Самойлик: Землячка Обами.

Оксана Ващенко: Це може бути з Банкової, дружина президента колишнього — хто це?..

Кирило Куликов: Я не вдавался в детали, я знаю, что этому есть сильное противодействие, там фамилии в постановления названы.

Оксана Ващенко: Катерино Семенівно, дивіться, який величезний люфт між листопадом минулого року та фактично сьогодні вже квітень 2012 року. Але ця постанова навіть не була внесена до порядку денного за весь цей час. Це пов’язано з тим, як ми зрозуміли, що зараз існують зацікавлені особи, які не хочуть розгляду цього питання. Але тоді виходить, що й сама Партія регіонів у цьому не зацікавлена?

Катерина Самойлик: Ви знаєте, ще напередодні виборів президентських  у нас були сумніви й ми відчували якось інтуїтивно і не тільки інтуїтивно, що існує домовленість між тим президентом, який уже відходив у небуття, та між майбутнім президентом. Було очевидно, що зміна президента обов’язково відбудеться. Й тоді ми підозрювали, що існують певні домовленості, й зараз, навіть про це не треба на кофейній гущі ворожити. Дійсно, ми відчуваємо, що не інакше, як був дзвінок Президента України. Думаю, що це домовленість… Це моя точка зору…

Оксана Ващенко: Президента України Янукович зараз?

Катерина Самойлик: Екс-президента України. Кому? Це лише така справа. Я думаю, що не тільки на вищому рівні можна домовлятися в даному випадку. І вважаю, що існує домовленість у всякому разі заговорити дане питання. Дуже важливе питання, дуже чутливе питання, дуже таке болюче питання для тих людей. Бо коли я читаю в Інтернеті такі оцінки, що люди не дуже й то відгукнулися, й мало грошей переказали, по п’ять гривень, і по гривні надсилали… А хто-небудь із тих, хто пише подібні слова, розуміють, що, можливо, ця людина останню копійку віддавала? Що вона собі півхліба не купила, а віддала ці гроші для того, щоб у майбутньому діти могли лікуватися від страшенних хвороб?

Я вам хочу сказати, що я постійно працюю в окрузі, як і частина тих депутатів, для кого дійсно Верховна Рада України є місцем роботи і служби для наших людей, то я хочу вам сказати, що немає жодного прийому в жодному селі, де є дитина в безвиході, яка потребує лікування за кордоном. А ми б уже три роки могли б лікувати таких діточок у нас. І таке лікування було би значно дешевшим, аніж закордоном. />      
Оксана Ващенко: Скажіть, а предмет домовленості саме щодо «Лікарні майбутнього» міг бути на рівні Янукович Ющенко?

Кирило Куликов: Я думаю, в тот момент это не рассматривалось. Это рассматривается сейчас, потому что никто больше партии власти, Партии регионов не кричал о том, что Ющенко призовут к ответу. За нарушение Конституции. Виктор Ющенко нарушал Конституцию в массе случаев. И самыми, так сказать, заядлыми в этом вопросе была Партия регионов, но весь вот этот пыл вышел в гудок. Но по комиссии, я не хочу, чтобы комиссия была создана для того, чтобы мстить Ющенко. Виктору Андреевичу уже ответили люди, которые живут в этой стране, отомстили очень серьезно.

Притом, что за человека как президента проголосовало большая часть страны, а потом спустя пять лет за него проголосовало меньше трех процентов населения — это для политика четкий ответ. По-моему, это не нуждается ни в каких комментариях. А мы говорим о другом. Мы говорим о том, что стране необходима эта клиника. И то, что люди собирали… Я собрал специально данные для выступления, чтобы показать целую папку заявлений от людей, которых я знаю, обращавшихся ко мне, которые перечисляли гривню, пять, десять, кто сколько мог.

Я не говорю об олигархах, которые перечисляли миллионы долларов, покупая себе место около Ющенко. То есть, покупая свою так называемую «недоторканність”, перечисляя эти миллионы долларов. Им все равно, но человеку, который перечислил свои пять гривень, он участник этого дела, он действительно душой переживает. И это благое дело, национальное, оно объединяет страну, и оно должно объединить. И мы должны, мы обязаны построить эту больницу.

Оксана Ващенко: Але скажіть, що може зробити у Верховній Раді тимчасова слідча комісія? Ми були свідками, коли подібні комісії створювалися неодноразово, в результаті — поговорили, розійшлися і все. Навіть кримінальної справи не порушувала Генпрокуратура. А чого тут тоді очікувати, якщо навіть у порядок денний не потрапляє це питання?

Катерина Самойлик: Я думаю, Оксано, порушувати це питання потрібно обов’язково. І не всі слідчі комісії у нас безрезультативно працюють. У всякому разі ми народу повинні сказати, хто «герої» цього страшного, з одного боку, дуже важливого проекту, а, з іншого боку, це проект, який просто вкрав у людей віру в те, що можна вилікувати у власній державі своїх дітей. І тому, я вважаю, що ми маємо дати Генпрокуратурі доручення, тут над цим питанням можуть працювати й інші силові структури.

Бачите, якби не було таких фактів, які говорять про злочин і злочинні дії фонду «Україна 3000» (і ще ж назвали так!), то в такому випадку всі б проголосували, і вважали б, що це заради галочки. Насправді, йдеться про проект, який практично відібрав у людей віру в те, що навіть на святому, на дітях, можна так себе поводити першій леді держави.

Оксана Ващенко: На цю тему наприкінці минулого року в інформагентстві «ГолосUA» ми проводили таку масштабну прес-конференцію і Кирило Куликов був на цій зустрічі. В принципі дуже багато тез було тоді сказано. Що змінилося на цей час? Казали, що начебто уряд візьме на себе добудову цієї «Лікарні майбутнього», але цього не сталося. Сказали, що будуть розбиратися — цього теж не сталося. Знову ж таки, такий люфт у часі не на користь тим, хто хоче знайти істину і, можливо, чимось допомогти дітям.

Кирило Куликов: Вы знаете, прежде всего, для меня, как для члена бюджетного комитета, которому постоянно приходят письма — обращения родителей, в которых они просят спасти своего ребенка, да, за счет лечения его за рубежом. Я, конечно, вынужден содействовать, и много раз мне это удавалось. Но каждый раз, когда ты принимаешь такое решение, ты чувствуешь, что ты занимаешься несколько, знаете, не своим делом, а провидением Божьим, потому что одного ребенка проводишь, а остальные стоят в этой очереди и никто не может получить этих денег на операцию и так далее. А таких детей десятки тысяч. Это действительно выворачивает душа наизнанку, когда ты этим занимаешься.

Поэтому очень хотелось бы, чтобы такая клиника была у нас, потому что она нужна. На сегодняшний день то, что говорил Азаров о том, что там правительство на себя это возьмет, то еще кто-то это возьмет, потом, что правительство это не возьмет… Слушайте, он этим показывает, что во многих вопросах он просто некомпетентен, к сожалению. Потому что первый вопрос был «Охматдет», который должен был строиться за государственный счет, и благодаря тем пресс-конференциям, кстати, и у вас, мы этот вопрос подняли. Помните?

Потому что в бюджете на 2012 год не было заложено ни копейки на строительство «Охматдета». То есть старые корпуса снесли… Причем забавно, что в бюджете 2011 года поменяли главного распорядителя средств, им почему-то перестало быть Министерство здравоохранения, а стало Министерство евроструктуры. Какое отношение имеет «Евро-2012» «Охматдету» — я просто понять не мог. Им двести миллионов выделили, они на эти двести миллионов наработали какой-то проект, мол, на бумаге ж мы работали, — и снесли корпуса. Все. После этого, когда мы их спрашиваем: «А когда же строить будем?» Они говорят: «Мы свою функцию выполнили, извините, дальше к МОЗ». То есть все, мы свои деньги уже потратили, огромное спасибо.

И только благодаря вот этому общественному мнению удалось опять поднять этот вопрос. Николай Янович опять приехал в «Охматдет», он там походил, ленточки перерезал, рассказал о том, что…     

Оксана Ващенко: Так що треба зробити для того, щоб знову хтось приїхав чи в «Охматдит» чи?..

Кирило Куликов: Понимаете, все-таки «Клиника будущего» — это не государственный проект, не надо лгать людям. «Лікарня майбутнього» — это наш гражданский долг, каждого человека, который перечислял по гривне, по две. Государство может в этом плане помощь, мы можем создать фонд.

Я опять сказал, слушайте, если надо будет, я сам готов помогать (я инвестиционный банкир), там работать, и поднимать под такой проект деньги во всем мире. Готов это сделать и готов отработать, потому что клиника нужна.

Оксана Ващенко: Але тоді дружина екс-президента має відмовитися від цього проекту?

Катерина Самойлик: Звичайно. Кирило, я з вами не погоджуюся, бо це так ми можемо з вами поводитися, що виникатимуть усі ті піраміди, які були свого часу й таке інше. Вони ж усі були недержавні, й тому нехай уряд, нехай держава закриває очі й нехай надалі дурять людей? Ми не повинні з цим погоджуватися. Все-таки уряд, а до складу уряду входять і силові міністри, й саме вони мали б контролювати, це їх прямий обов’язок це контролювати й використання в тому числі грошей із благодійного фонду.

І тому, я розумію, що, звичайно, це робилося для того, щоб посприяти обранню Ющенка на другий термін. Але все-таки, у зв’язку з тим, що і члени уряду, силові структури допустили аферу, яка вже тягнеться більше шести років, то я вважаю, що уряд повинен узяти на себе відповідальність. І повинен заявити про те, що… Узагалі я не знаю, але існує дуже багато прикладів, коли благодійні організації все-таки реалізовували такі масштабні проекти. Я не знаю, це хіба що дружина президента може собі таке дозволити, витягуючи гроші з олігархів і тягнучи гроші бюджетні, гроші з державного бюджету України. 

І тому, я вважаю, навпаки, що на сьогоднішній день повинно бути все розслідувано. Я розумію, що цих грошей ми вже ніде не знайдемо, але до відповідальності притягнути їх потрібно, і уряд повинен цю ініціативу дуже важливу, гуманну та гуманітарну ініціативу взяти на себе її вирішення.

Оксана Ващенко: Держава має взяти…

Катерина Самойлик: Так, уряд і держава.

Кирило Куликов: Нет, я с вами полностью согласен, но тут нужно несколько отделить «мух от котлет». Я автор этого постановления по расследованию деятельности по разворовыванию фонда. То есть мы двумя руками за, что мы должны узнать, куда пошли эти деньги. Меня мало интересует, куда пошли деньги Ахметова, Таруты, Колесникова и прочих. Меня интересует, куда пошли деньги моей соседки, куда пошли деньги моих одноклассников. Меня эти деньги интересуют, которые отправляли какие-то гривни, должно быть это расследование. И этим должны заниматься компетентные органы.   

Оксана Ващенко: Це одна справа. А інша справа — майбутнє цього проекту.

Кирило Куликов: А самое главное — это достроить, построить эту клинику.

Оксана Ващенко: Це реально зробити зараз?

Кирило Куликов: То, что в мире существуют образцы создания таких проектов, их масса, благотворительных.

Оксана Ващенко: Це знову треба йти до тих людей…

Кирило Куликов: Да, абсолютно, но сначала…

Оксана Ващенко: …Які мають масштабні гроші, й знову просити інвестувати в цей проект?

Кирило Куликов: Нет. Нет, не нужно.

Оксана Ващенко: А як?

Кирило Куликов: Не обходимо, чтобы правильно работал фонд. Для этого фонд и создается, который привлекает эти деньги и который все это делает. То есть, мы потратим много времени, рассказывая о тонкостях деятельности любого фонда, который инвестирует в подобные проекты.

Оксана Ващенко: Я не кажу зараз про менеджмент, але я запитую: де брати на це гроші — ви можете назвати?

Кирило Куликов: Деньги на такие цели нужно брать и в стране, и за рубежом. Они есть на такие цели, и такой проект поднять несложно. То есть, извините меня, пожалуйста, американцы на благотворительность в год перечисляют порядка ста миллиардов долларов (это колоссальная сумма!). Я понимаю, что страна богаче, но у них это в крови. Мы должны этой временной следственной комиссией добиться одного — чтобы людям вернуть веру в том, что если они действительно от души что-то делают, то никто это не украдет, их не обманут. Мы вернем веру, и тогда мы сможем сделать этот проект.

Оксана Ващенко: На хвилі «Радіо Ера FM» триває програма «РозворотUA». Ми говоримо про «Дитячу лікарню майбутнього», чи буде її добудовано. І фактично говоримо про те, чи буде створено у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів зникнення благодійних коштів, зібраних на будівництво цієї лікарні.

Якщо говорити про обсяг і суми, то затаїлася ця інформація, її немає, вона існує, скажімо, на кінець минулого року, коли за даними фінансового звіту благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього» упродовж 2006-2010 років фондом було зібрано 143 мільйони чи трохи більше гривень, а витрачено при цьому, практично нічого не побудувавши, майже сімдесят два мільйони благодійних коштів. От нові цифри у вас є чи немає?   

Катерина Самойлик: Нових цифр немає. Ви знаєте, я навіть зверталася до силових структур із проханням, думаю, що будуть же розслідувати цю справу, щоб надали такі дані. Але відповідь була такою, що таких даних у нас немає. Звичайно, якась змова, щоб узагалі не видавати інформацію на-гора. Я ось погоджуюся з Кирилом, що дійсно можна її побудувати. Олігархів багато, три відсотки олігархів, а у Верховній Раді їх іще більше, це можна все зробити. Але «Дитяча лікарня майбутнього» стане лише тоді національним проектом, коли до неї долучиться кожна людина, абсолютно кожна, і кожна політична партія. До нас же також зверталися, ми готові були надати допомогу і ми відстояли, що треба виділити гроші (фракція Компартії України), і вносили пропозицію до державного бюджету України. Але ніхто ж не дослухався до цього.

Оксана Ващенко: Фонд, я так розумію, працює. Працює цей проект? Продовжує використовувати…

Кирило Куликов: Нет, ну, как он работает?.. Ну, это же издевательство. Можно выехать на участки и посмотреть. То они участками занимались, то они что-то обменивали, одну землю на другую меняли…

Оксана Ващенко: Роботу — я мала на увазі роботу в офісах.

Катерина Самойлик: Звичайно.

Кирило Куликов: Ну, слушайте, работают. Сидят хорошие парни, в хороших галстуках, в хороших костюмах…

Оксана Ващенко: Але ж витрачаються гроші щомісяця на зарплату?..

Кирило Куликов: Тратят на себя колоссальные деньги, потому что они управляющие фондом. То есть, они ж измеряются по категориям управляющих фондами. Знаете, в мире управляющие фонды — это одна из самых высокооплачиваемых специальностей. Вот они сидят на этом и зарабатывают.

Я просто об одном хочу сказать, что это строительство «Детской клиники будущего» и с этой темой нужно быть очень осторожным. И мне кажется, что это последнее — воровать на детях. Это самое последнее, это просто ужасающе.

Оксана Ващенко: У нас є дзвінки, їх достатньо багато.

Слухач: Мене звати Ярослав, я з Івано-Франківська. Ви знаєте, слухаю ваших співбесідників і складається таке враження, що вони пройшли дуже таку підготовку, знаєте, не в межах України. Я зараз у даний момент не є прихильником ні Ющенка, ні тим більше його дружини. Але, ви знаєте, це досить підготовлені люди прийшли спеціально в студію, щоб запустити таку мульку на цілу Україну. Тому що скільки грошей украдено, скільки грошей хворих — ніхто цього питання не піднімає.

У мене запитання до Куликова. Пане Куликов, скажіть, будь ласка, ви коли йшли по списку «Нашої України», тоді все було нормально, ви претензій до Ющенка не мали?

Кирило Куликов: Ну, я вже почав із цього питання, про те, що для мене це особистий виклик, що член фракції Ющенко подає таку постанову. Але я йшов на вибори по списках «Народної Самооборони», хочу нагадати. У мене було завжди своє ставлення до пана Ющенка. І, на жаль, я намагався робити все можливе як голова Інтерполу, відстоюючи свої переконання, працював так і як народний депутат. У Віктора Андрійовича погляди змінювалися. Але ще раз хочу сказати, що ця постанова не спрямована проти Ющенка, не захищайте Ющенка. Ця постанова спрямована на те, щоб відбудувати в Україні «Дитячу лікарню майбутнього». Цього я хочу. 

Оксана Ващенко: Я лише зауважу, що тема, яку обирає інформагентство «ГолосUA», і вони презентуються у спільному проекті з «Радіо Ера FM», вони ж не беруться зі стелі, повірте. Є інформаційний привід — створено тимчасову слідчу комісію, про яку заявляли ще наприкінці минулого року. Й узагалі, питання «Дитячою лікарнею майбутнього» залишається відкритим. Тому, шановні слухачі, давайте будемо уважними. 

Катерина Самойлик: Оксано, я хотіла нагадати тільки, що так, ми прийшли підготовленими, так, усі публікації, усі звіти…

До речі, мізер інформації з цього питання, шановний наш радіослухачу. Мізер інформації! Але ми готувалися, ми політики вже зі стажем, і приходити та говорити про щось, не знаючи жодної цифри… А ви кажете, що це мулька. Нічого собі мулька — сім мільйонів на своє таке красиве життя, затишне життя!  Вибачте, сімдесят один мільйон. Нормально?

Оксана Ващенко: Є ще запитання.

Слухач: Это Александр, Киев. У меня вопрос к Кириллу Куликову. Кирилл, а они будут опять… не хочу грубить, но опять «Наша Украина» и БЮТ, опять начнут кричать, что это утиски оппозиции, наговоры. Там, понятно, что руку и БЮТ к этому приложил.

Кирило Куликов: Ну, послушайте, БЮТ к этому вообще никакого отношения не имеет. Это ваше право, верить этому или не верить, но это моя гражданская позиция, это то, что я хочу… Тот вопрос, на который я хочу получить ответ, даже если…

Оксана Ващенко: Ви знаєте, проблема в тому, що цим не займаються правоохоронні органи.

Катерина Самойлик: Так, тому й виникають ці питання в політичній площині.

Кирило Куликов: Вы знаете, если народный депутат за свою каденцию спас жизнь хотя бы одному ребенку, значит, он правильно, наверное, работал. Может быть, это самое главное. Я никогда свою позицию с БЮТ не согласовывал. А по Киеву, если вы киевлянин, то у меня существуют серьезные противоречия с фракцией БЮТ в Киесовете. То есть, если нужно было, я выходил. Понимаете, вопрос, который мы подняли, тяжелый. Вы знаете, легко говорить в общем, что все воруют, все плохие, держава, село гибнет… Це можна казати, але коли це персоніфіковано…

Оксана Ващенко: Ви в одній фракції з Лілією Григорович, от вона дуже, скажімо, відстоювала завжди Ющенка і в парламенті, й поза парламентом. От вона до вас особисто підходила?

Кирило Куликов: Ніхто не підходив. До мене не підходили. До мене надійшла відповідь голови фракції, яку я не дуже зрозумів. Він сказав, що це питання не на часі. Тобто, голови фракції “НУ-НС”. Яким чином може бути здоров’я людини, а тим більше дитини, не на часі? Можливо, для голови штабу «Фронту змін» не на часі? Але для мене на часі.

Катерина Самойлик: . Если вы думаете, что стоит очередь для того, чтобы записаться в состав этой комиссии, которая будет расследовать криминальное дело, вот это грязное дело, то я вам хочу сказать, что желающих мало. Вот Кирилл привел один пример, не надо переводить это в политическую плоскость. Это совершенно другая плоскость.

И правильно ведущая сказала, что если бы работали правоохранительные органы, то было бы меньше подозрений у всех. Тут нет политики. Тут есть чистый криминал, поверьте мне. Вы лучше заставьте, чтобы все фракции дали свои предложения в состав этой комиссии. Но они не хотят — а вдруг Ющенко звезда опять взойдет? И вдруг Катерина будет снова первой леди нашего государства? А меня зло берет, кто давал право обманывать простых людей, которые поверили и последнюю копейку отдали?!

Поэтому я просила бы вас: давайте мы с уважением будем относиться друг к другу и политики никакой. А раз там нет политики, поэтому желающих в этой комиссии практически нет, чтобы вы знали.

Оксана Ващенко: Ви будете працювати в цій комісії від фракції комуністів?

Катерина Самойлик: Абсолютно правильно, меня направило политическое руководство партии, для того чтобы я работала там. 

Оксана Ващенко: Але хто із відомих людей може працювати в цій тимчасової комісії для того, щоб люди довіряли результатам цієї комісії?

Кирило Куликов: Я вважаю, що те, що я є автором цієї постанови, і вважаю, що, можливо, розглядати це як персональне ставлення до колишнього президента Ющенка. Але все інше я зробив так, що я подавав до складу комісії людей і я не ввійшов у цю комісію. І я запропонував головою цієї комісії пана Москаля, тому що він є знаним фахівцем у галузі права, він працював із такими економічними порушеннями.

Оксана Ващенко: А зараз Геннадій Москаль змінив свою позицію в цьому питанні?

Кирило Куликов: Ні, він залишається. Він залишається у проекті постанови головою цієї комісії. Я вважаю, що він є дуже компетентною людиною, він зможе дати відповіді на багато запитань з цього приводу. Подивимося, як політичні погляди зможуть упливати на досвід і порядність генерала міліції.

Оксана Ващенко: Ви маєте на увазі, зараз його входження у партію Яценюка?

Кирило Куликов: Для мене, для мене Москаль є генерал-лейтенантом Москалем, якого я вважаю компетентною людиною. І вважаю, що для нього політично нічого не змінюється. А там… це так…

Катерина Самойлик: У нас дуже багато народних депутатів України лікарів, у яких серце повинно розриватися від неправди. От мені здається, що вони завтра повинні підійти до Кирила Куликова й сказати, що я добровільно від імені фракції хочу брати участь у роботі цієї комісії. Але такого не відбувається. Заховалися…

Оксана Ващенко: Дякую вам за те, що були сьогодні в програмі «РозворотUA». Цю тему ми не закриваємо, ми будемо про неї активно говорити та продовжувати розмову однозначно. Будемо запрошувати представників фонду «Україна-3000» сюди для того, щоб дискусія була результативною.

Читайте также по теме