ГолосUA
12:08 14/10/2010

Для влади вигідно впроваджувати соціальні картки, — експерт

size="4">Для української влади вигідно впроваджувати соціальні картки для населення.

size="4">Таку думку в інтерв'ю кореспонденту ГолосUA висловив заступник директора “Експертної ради” Ігор Лавриненко.

size="4">«Для влади це вигідно, оскільки держава зараз обслуговує стільки людей, скільки підприємства. В Києві проживає, скажімо, 500 тисяч пенсіонерів, і “Київенерго” отримує від бюджету дотацію на опалення для тих пенсіонерів. А чи живуть ці пенсіонери чи не живуть в столиці — ніхто не знає. Так само “Київпастранс”. Вони пишуть: ми минулого місяця перевезли 300 тисяч пенсіонерів — правда чи це не правда, ніхто не знає, якщо ж цих пенсіонерів в автобусах ніхто не рахує”, — пояснив він.

size="4">А так, на думку експерта, “умовно кажучи, в цих автобусах буде встановлено спеціальний автомат, пенсіонер заходить до автобуса, користується карткою, автомат фіксує факт проїзду пенсіонера, а держава автоматично компенсує перевізнику вартість проїзду цього пенсіонера”. 

size="4">Для влади це не стільки економія, скільки упорядкування, тобто неможливість вкрасти зайві гроші. Де-факто, може економії й не буде, але пільги та кошти будуть отримувати тільки ті, хто надають послуги пільговикам”, — вважає експерт.

size="4">Як приклад, І. Лавриненко навів автобусний маршрут Київ-Васильків, яким користуються тільки пенсіонери і маршрут Київ- Конча Заспа, яким вони не користуються, “бо там живуть мільйонери”.

size="4">Але обсяг дотацій, ці автобусні маршрути отримують однаковий зараз, а після запровадження соціальних карток на маршрут Київ- Конча Заспа, вони відмінять компенсацію, бо там пенсіонери не їздять, а на маршрут Київ-Васильків там компенсація буде, бо там реально їздять пенсіонери”,- пояснив він.

Читайте также по теме