Оксана Ващенко
14:53 21/06/2012

«Евро-2012»: похороны мифов

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM». Звучит по средах на волнах этой радиостанции.

Эфир за 20.06.2012 г. Ведущая — Оксана Ващенко.

Оксана Ващенко: Британці вигадали оригінальний спосіб показати світові, що Україна — дружелюбна та цивілізована країна. Вчора сотні вболівальників із Великобританії організували ходу в Донецьку й вони несли труну з написом: «Ми робимо все, що хочемо». Таким чином вони виявили протест проти слів колишнього капітана збірної Франції, який раніше закликав земляків не їхати на матчі в Україну, оскільки повернутися звідти можна лише в труні. Цитата: «Мені дуже сподобалася ваша країна, тільки в Донецьк на гру ми приїжджаємо з друзями вдруге», — розповів один із учасників акції. Про поведінку фанів як українських так і іноземних, і ставлення їх до України — про це будемо сьогодні говорити в програмі «РозворотUA». З вами Оксана Ващенко. Вітаю вас!

У нас сьогодні в студії: Володимир Поліщук — керівник Управління зв’язків з громадськістю МВС України. І Євген Ганганов — заступник начальника Головного управління КМДА.

Отже, ви знаєте, якщо проаналізувати, то, в принципі, більш-менш усе складається гладко. Таких якихось шалених випадків не було помічено, начебто й правоохоронці справляються, всі люди, які відповідають за роботу фан-зон теж більш-менш справляються. Але у вас особисто, як людей, які так само причетні до організації цього процесу, за ті дні, коли вже відбулися матчі, як ви можете оцінити загалом ситуацію? І ваше сприйняття фанів, які приїхали до України, їхня поведінка, їхнє ставлення, їхнє розуміння держави, й загалом, як тут можна поводитися — чи все їм дозволено, чи треба так само дотримуватися тих правил, тих норм закону, які діють і в їхніх державах? Чи, можливо, на окремі порушення вони все-таки тут ідуть? Будь ласка, Володимир Поліщук.

Володимир Поліщук: По-перше, до «Євро-2012» ми готувалися доволі тривалий час, було розроблено комплексний план підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, багато навчань проводилося у нас, багато семінарів. Наші фахівці Департаменту громадської безпеки їздили в Німеччину, в Польщу, в Австрію та Швейцарію, в інші країни. Відбувалися тактико-технічні навчання, на яких ми відпрацьовували ситуації, яких, на щастя, у нас не трапляється. Тому жодної, мабуть, служби або управління у складі МВС України немає, які б зараз не брали учать в охороні громадського порядку, в забезпеченні безпеки тих людей, які приїхали до нас у гості. І, власне, наших уболівальників також.

Це і кінологи, це і вибухотехніки, це й кримінальна міліція у справах дітей, і по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Особливо добре працюють зараз оперативно-пошукові відділи кримінального розшуку, які затримують кишенькових злодіїв, людей, які намагаються розжитися й іноді поцупити в іноземних уболівальників якісь документи, кошти, картки.   />   
Тому, знаєте, коли дивитися, то нібито все нормально. Я постукаю по дереву, що усе було й надалі так усе гаразд і до закінчення чемпіонату. Втім, за цим всім гараздом, люди іноді не бачать тієї великої роботи, яку проводить міліція. Можливо, це й добре.

Щодо поведінки іноземців у нашій країні. Звичайно, вони поводяться по-різному. Щодобово у нас працює оперативний штаб, цілодобово працює міжнародний поліцейський центр, до якого входять наразі 113 представників різних країн — поліцейських наших колег, які є нашими помічниками в комунікації між уболівальниками з тих країн, які приїхали. Хоча певні порушення є, і оперативний штаб усе це фіксує, доповідаємо, звичайно, про них.

Оксана Ващенко: Але затримання мають місце? Якого характеру ці затримання?

Володимир Поліщук: Жодного резонансного затримання не було. Щоб сказати так, як, наприклад, у Польщі деякі інформагенції пишуть про затримання майже півтисячі вболівальників із різних країн, про відкриття певних кримінальних справ, то, на щастя, у нас такого немає. Втім, іноземці іноді потрапляють в скрутні ситуації, буває, що у них викрадають якісь речі, гаманці, буває, що вони, на жаль, після певного святкування та вживання алкогольних напоїв, також втрачають… певні орієнтири, втрачають документи. Але це, знаєте, загальна така проблема, на яку ми звертаємо увагу, але тішимося, радіємо й робимо все для того, щоб не було жодних сутичок між уболівальниками.

Оксана Ващенко: Але ви говорите, що в Польщі півтисячі все-таки затримано було. Польща та Україна знаходяться поруч, і в принципі та робота, яка проводилася з підготовки, й фани ті ж самі, робота, очевидно, також є схожою. Можливо, ми тут до них ставимося лояльніше: перше попередження, друге попередження, а на третє вже будемо більш суворо підходити?

Володимир Поліщук: Ні, ми оголошували про це, й повідомляли через поліцейський міжнародний центр, і через наші спеціальні так звані поліцейські гіди для іноземців, розповсюджували серед них, що вони так само як і громадяни України будуть відповідати в разі, якщо будуть порушувати громадський порядок. Але ви не можете зараз навести прикладів, та й я не наведу прикладів, коли була спроба, або, не дай Боже, бійка між представниками різних груп фанатів.Тому що для цього проводиться певна профілактична робота працівниками міліції громадської безпеки, які розмовляють з людьми, повідомляють про кримінальну та адміністративну відповідальність, попереджають певні такі навіть бажання вболівальників зустрітися та організувати так званий «третій тайм».

Оксана Ващенко: Я так розумію, що у вас у фан-зонах  або серед фанів є всюди свої люди?

Володимир Поліщук: Я не стану відкривати всі оперативні таємниці, але охорону порядку на стадіоні та у фан-зонах здійснюють підконтрольні УЄФА приватні охоронні структури. Але міліція з ними дуже плідно та дуже тісно співпрацює. І ви бачите представників міліції дуже багато, й дівчата в міліцейській формі навіть — курсанти Національної академії внутрішніх справ. І всі зараз вони працюють у посиленому варіанті несення служби. Дванадцять годин відпрацювали — дванадцять годин відпочили і знову на службу.

Оксана Ващенко: У нашій студії є Євген Ганганов — заступник начальника Управління Київської міської держадміністрації з проведення «Євро-2012». Якщо ви відповідаєте в цілому за весь такий важливий напрямок, то ваше очікування — яким воно було до початку чемпіонату, й зараз, власне, те, що вдалося побачити? Де існують складнощі, з чим складно працювати? І як узагалі проходить робота в фан-зонах, передусім у Києві?

Євген Ганганов: Звичайно, в Києві, ну, так уже сталося, якщо ми кажемо про конкретику, то більшість уболівальників, які приїхали до нас — це уболівальники з Швеції.

Звісно, хотілося б одразу звернути увагу на те (тут колега постукав по дереву, що так добре всі відбувається), що шведські вболівальники звичайно такі самі люди, як ми з вами. Що сподобалося? Що звичайно приємно налаштовані люди приїхали на свято футболу відпочивати, й це зовсім неагресивні вболівальники, й люди зовсім неагресивного налаштування. Я хочу сказати більше, що в місті Києві проходили марші шведських уболівальників, їх також було три. Тобто у них існують такі традиції, що перед кожним матчем йти маршем до трьох кілометрів, чи трошки більше. Такий марш відбувався і в нас у Києві від площі Лесі Українки до північних воріт стадіону. Звичайно, сподобалося, що шведські вболівальники вчора, крокуючи останнім маршем по вулицях міста, вже вітали місто, вітали й те, що їм сподобалося в нашому місті. Тобто з відповідними настроями та емоціями вони повертатимуться додому. Звичайно, вони дякували місту Києву, як приймаючому місту, яке належним чином організувало їх зустріч у місті.

Оксана Ващенко: А те, що відбувалося на пагорбах, те, що можна було поспостерігати, коли активно продається серед алкогольних напоїв пиво, як люди, можливо, змінюють свою поведінку. От я не можу, скажімо, пригадати жодної європейської держави першого ешелону — Франція, Німеччина, де б, знаєте, якби були там бачки для сміття, тоді кидали б туди сміття. І це сміття не було би всюди, й не виходило б так, що наших людей, які відповідають за прибирання, було значно більше, ніж зазвичай у столиці в центрі Києва. Просто одні кидали весь цей бруд, а наші люди ходили і його збирали. Знаєте, було таке відчуття, що тут можна все, що тут закон не працює.

Євген Ганганов: По-перше, в даному випадку, якщо ми кажемо про фан-зону, то звичайно фан-зона облаштована для тих уболівальників, які не змогли потрапити на стадіон. Ми знаємо, що стадіон розрахований на сімдесят тисяч, на стільки само, на таку саму чисельність розрахована й фан-зона. І, звісно, на цій території створені всі умови, щоб уболівальники змогли не тільки переглянути футбольний матч, а звичайно отримати і задоволення від того, що вони перебувають в Україні, в даному випадку в місті Києві.

Я не знаю, як говорити про те, що існує відповідна безкарність, тому що у фан-зоні створені всі умови для того, щоб це відбувалося чисто, щоб той бруд можна було зразу викидати в ті урни, які там були, й сьогодні їх достатньо. Звичайно, те, що відбувається після перегляду матчів, то таке відбувається і з нашими людьми, коли якісь святкові заходи на вулиці Хрещатик, чи то стосується Дня міста, чи якогось іншого. Тобто це не тільки, скажімо так, наша культура, чи культура інших країн, це…

Оксана Ващенко: Ні, про наших я зараз не кажу, з нашими інша історія. Але це люди, які приїхали з іншої культури, і вони в себе вдома такого не роблять однозначно.

Євген Ганганов: Я думаю, що це залежить від того, що збирається разом величезна кількість людей…

Оксана Ващенко: Ну, можливо, це масовий такий захід…

Євген Ганганов: Це масовий захід, і величезна кількість уболівальників. Нам приємно, що така чисельність уболівальників на сьогодні у місті Києві присутня.

Оксана Ващенко: Ми ж теж прагнемо у Європу й хочемо, щоб ці стандарти так само зберігалися, а не щоб європейці, коли приїздять сюди, ми були лише обслуговуючою стороною. Правда?

Євген Ганганов: Звичайно.

Оксана Ващенко: Якщо продовжувати далі, то ви, мабуть, бачили, і, скажімо, ці кадри та ці фотозйомки облетіли весь інтернет однозначно. Думаю, хто читав пресу, так само про це писали. Коли, скажімо, не всі вболівальники були готові користуватися біотуалетами, або взагалі туалетами, які були там встановлені, й міліція на це не реагувала. А Олександр Попов узагалі сказав, що «люди ж відпочивають…» Щоправда, потім через день цю інформацію вже якимось чином, я не скажу, що спростував, але трошки по-іншому прокоментував. От міліція…

Для мене це було свідченням того, що ми насправді дуже багато навіть такого… Це не дрібне порушення, але якби десь це сталося в Європі, це було би неприпустимо. От чому міліція не реагувала на це? Або, можливо, треба було реагувати більш активно. Будь ласка, пане Володимире.

Володимир Поліщук: Ви знаєте, ви не перші задаєте це питання. Звичайно, законослухняну людину це може бентежити, й узагалі може виникнути така думка, що міліція закрила очі на такі правопорушення. Але слід пам’ятати, що з двох зол треба вибирати менше. Так, люди іноді порушували закон, адміністративне наше законодавство, й можна було би сміливо працівнику міліції там на місці затримувати порушника, того, кому сподобалися наші українські кущики, складати адмінпротокол, і це були би десятки, можливо, двадцять людей, їх треба було б затримувати, приводити до райуправлінь, відправляти до судів, які б приймали рішення.

Але слід пам’ятати, що існує психологія натовпу, коли такі правильні дії правоохоронців можуть викликати певну агресію, бажання людей визволити своїх земляків, і тоді було б… Ви просто не уявляєте, що могло би тоді статися. Тому міліція, звичайно, це розуміє, наші працівники  фіксували ці факти, спілкувалися з нашими колегами-поліцейськими, представниками інших країн, які вже проводили профілактичну бесіду зі своїми земляками, і таких випадків ставало менше. Тому, це просто здоровий глузд, який підказує, що в будь-якій ситуації не можна діяти лише за інструкцією, що це заборонено — і все. Треба ще й подумати головою, щоб це не призвело до інших грубих порушень громадського порядку. І, ви знаєте, в принципі те, що вони зробили, нехай це буде на їхній совісті.     

Оксана Ващенко: Ні, я не кажу про те, що пам'ять у нас добра, й ми будемо це довго пам’ятати. Але це…

Володимир Поліщук: Ви знаєте, я бачив відео з інших країн під час проведення приблизно таких масових заходів і я бачив як поводяться фани в інших країнах навіть у таких побутових ситуаціях.

Оксана Ващенко: Тобто, ви вважаєте, що це ще більш-менш, квіточки?..

Володимир Поліщук: Але, знаєте, коли ми кажемо тільки про те, що ми такі українців погані, що нам треба лише переймати всі демократичні принципи, рухатися до Європи, то я, порівнюючи іноді поведінку наших та іноземних уболівальників, кажу, що у нас є ті моральні та духовні принципи, які нам треба зберігати. Навпаки, можливо, навіть іноземці повинні брати приклад із українців, але треба себе також поважати.

Оксана Ващенко: І я про це, до цього веду. Повертаючись знову до фан-зон, які організовані, до тих напоїв, які там продаються моїм колегам, я одразу скажу чесно, можу футбол дивитися лише по телевізору, у фан-зоні не була, але колеги відвідували. Журналісти інформагентства «ГолосUA» там були, робили матеріали, і безліч їх робили, фіксували деякі спостереження. Й були, скажімо фотокадри, на яких продавали пиво неповнолітнім. Це заборонено в Україні, так само, я і в інших державах. Київська міська держадміністрація якимось чином це питання регулює чи ні?    
 
Євген Ганганов: По-перше, я хотів би запросити вас до фан-зони, якщо ви там не були, тому що, в принципі, якщо, як сьогодні прозвучало, що чемпіонат у найближчі тридцять чи п’ятдесят років не буде відбуватися в місті Києві, то я вважаю, що це треба зробити. Тому що такі чемпіонати проводяться дійсно раз у сторіччя. Тому, звичайно, треба скористатися такою нагодою і все ж таки побувати у фан-зоні, і ми вас запрошуємо. Тим більше, що вхід на цю територію вільний і безплатний.

Друге питання. На сьогоднішній день я не володію інформацією, що неповнолітнім продавали пиво, це перше. Тих уболівальників, яких ми бачили, вони на очах, ми кожного дня знаходимося у фан-зону, то як мінімум, це студентська молодь. Тобто неповнолітніх уболівальників, я не знаю, це, можливо, наші вболівальники, які приходять із батьками, які беруть участь у тих заходах, які проводяться у фан-зоні. Тому на сьогоднішній день такою інформацією я особисто не володію.

Оксана Ващенко: А у вас люди, які, скажімо, працюють у фан-зоні, відповідальні за за процес, скажімо, організації.

Євген Ганганов: Звичайно, і вони працюють відповідно до законодавства України. Звісно, вони знають і про ті заборони, які на сьогодні існують, і діють у межах компетенції та відповідно до законодавства України. 

Оксана Ващенко: Які випадки були найбільш поширеними, коли треба було впливати вже на рівні керівництва Києва, припустимо?

Євген Ганганов: Знову ж таки, можна ще раз — тут дерево є у вас десь?..

Оксана Ващенко: Тобто не було ще таких випадків, ви хочете сказати?..

Євген Ганганов: Так, треба постукати. Але я хочу сказати, що у нас одним із самих великих таких порушень було те, що фан-зона розрахована на сімдесят тисяч, і звичайно, якщо матчі проходили збірної України з футболу в Донецьку, а матчі нашої збірної користуються величезною популярністю, то фан-зона, яка вміщує сімдесят тисяч, вміщала трошки більше. І за підрахунками експертів, на першому матчі 11 червня було близько 105 тисяч, і 15 червня — близько ста сорока тисяч. Тому ось тут якраз це той випадок, коли фан-зону закривали, тобто це один із тих випадків, про які ви кажете, по фан-зоні.

Оксана Ващенко: Розширювати межі фан-зони, є повідомлення, що є такі наміри, навіть анонсували на двадцяте червня, що ця територія буде продовжена до Бессарабської площі. Як буде насправді? І яким чином усе це буде облаштовано? 

Євген Ганганов: Сьогодні це питання доопрацьовується, фан-зона сьогодні головним оператором є «Холідей-сервіс», тобто він основний організатор фан-зони на сьогодні. І питання в тому, що сьогодні є потреба розширити цю територію до дев’яносто тисяч. Звичайно, ми розраховуємо на те, що до фінальних ігор вона буде, оскільки велика кількість уболівальників, які приїдуть. Тобто, якщо ми знаємо, що на два, скажімо, матчі попередні, коли були задіяні дві команди, і вболівальники були двох команд, то тепер, звичайно, у фіналі, який дуже популярний, ми очікуємо гостей з багатьох країн, як мінімум із шістнадцяти, з тих, які брали й продовжують брати участь у сьогоднішньому чемпіонаті Європи. 

Оксана Ващенко: Зупинилися ми фактично на розширенні фан-зони, яка може протягнутися до Бессарабської площі, і начебто все зараз у процесі напрацювання та опрацювання. Якщо говорити про розташування тих фанів, які вже приїхали до України, про готелі, поселення, власне, поселення безпосередньо у киян, у мешканців столиці. Бо мені дуже часто розказували, що в Донецьку, у Львові люди брали навіть до себе додому фанів із інших держав. Наскільки ця інформація відповідає дійсності? Чи фани тут економили й селилися в кемпінгах, де житло було найдешевшим на цей момент?

Євген Ганганов: По-перше, я хочу сказати, що в місті Києві достатньо місць чи то стосується готелів, чи гуртожитків, чи хостелів. На сьогоднішній день їх навіть більше, ніж достатньо по тих квотах, за якими нас просило бронювати УЄФА.

Оксана Ващенко: Тобто порожніх багато, правда?

Євген Ганганов: Так, багато сьогодні порожніх і на сьогоднішній день усі, хто має таке бажання приїхати до нас, а ще залишається декілька матчів, ще буде чвертьфінал, фінальна частина, тобто на сьогоднішній день достатньо місць для того, щоб поселитися в місті Києві й знайти місце для проживання. Тобто, запрошуємо всіх.

Інше питання, що містечко, яке було створене на Трухановому острові для шведських уболівальників, робилося, по-перше, за їхнім проханням, і це містечко, звичайно, мало неабияку популярність якраз серед шведських уболівальників. Тобто розраховане воно на сім тисяч, як я сказав, там розміщуються й по сьогоднішній день, тому що шведські вболівальники ще в Києві. Воно розраховано на сім тисяч, але в середньому та проживало щоденно чотири з половиною тисяч. Максимальна зафіксована чисельність проживання там — п’ять тисяч уболівальників. За відгуками, вони задоволені. Я розкажу про те, що я спостерігав. Я би теж хотів так пожити.

Оксана Ващенко: Там були хіба не спартанські умови?

Євген Ганганов: Це, можливо, й такі умови, як ви кажете, спартанські. Але, по-перше, це ті умови, які шведські вболівальники для себе просили, тобто вони були створені саме за проханням вболівальників зі Швеції, і всі налаштування були виконані саме таким чином. Я хочу сказати, що додатково було встановлено екран для перегляду, як мінімум десяти тисяч уболівальників. Тобто всі умови для того, щоб переглядати матчі й бути там і для ночівлі та відпочинку. Тобто всі умови були створені. Шведські вболівальники сьогодні залишають це тимчасове наметове містечко чи кемпінг, і ми розраховуємо, що якщо буде бажання в інших вболівальників команд, які будуть продовжувати гру в місті Києві, то, звичайно, будь ласка, ласкаво просимо, цими умовами можна скористатися. Вони вже сьогодні набудовані.

Оксана Ващенко: Є дзвінок, є слухач на зв’язку.

Слухач: Катерина, Киев. Сразу хочу сказать, что в фан-зоне была несколько раз, достаточно приятные впечатления. Особенно мне понравились шведы. И с учетом того, что моя приятельница работает в СП со шведами, она сказала, что ее шеф высказался таким образом: «Они здесь отрываются по полной, для них это праздник. Приедут домой и будут снова понуро вкалывать, как говорится, на работе». Но вопрос к гостям у меня будет первый такой. Вы знаете, как на мой взгляд, так у нас очень бездействовала зона европейского так сказать местечка. Это под аркой Дружбы Народов. Прекрасная площадь, там такая панорама отличная, там и скамеечки есть и экран можно было установить. А то, что там построили, это ничто.

Так вот для нашего народа, мне кажется, для того, чтобы они знакомились с представителями шестнадцати стран, можно было это сделать именно в таком плане, что каждый представитель страны оборудовал бы свой городок. И мы бы немножко имели представление об этих странах.

И второй вопрос. Я знаю, что скоро в Англии будет не менее значительное спортивное мероприятие. Так вот, говоря об информационных технологиях и войнах, не кажется ли вам, что возможно то, что произошло, это начало информационной войны?

Оксана Ващенко: А що саме ви маєте не увазі?

Слухач: То есть я имею в виду то, что вот рассказали о том, что у нас здесь творятся беспорядки сплошные и поэтому очень многие фаны не приехали к нам, потому что они получили информацию негативную.

Оксана Ващенко: З приводу інформаційних воєн, очевидно, малося на увазі таке нарікання на журналістську роботу, коли було перебільшення. До речі, ми в «ГолосUA» проводили прес-конференцію масштабну, і там були спікери від усіх напрямків, скажімо, від МВС так само, від КМДА, які відповідали за кожен напрямок під час підготовки до єврочемпіонату. І була навіть цікава історія, коли були журналісти з інших держав, і їх у принципі цікавило, чи все буде безпечно та нормально з тими громадянами, які будуть перебувати у містах українських, де відбуватимуться матчі «Євро-2012». Як ви вважаєте, пане Володимире, чи не відлякало це, навіть ті негативні повідомлення від іноземних масмедіа, які лунали там уже на місцях?    

Володимир Поліщук: Ви знаєте, я не політик, не політолог, не економісти, я працівник міліції. Втім, зрозуміло, що мені також було неприємно бачити такі телесюжети, слухати по радіо, читати в газетах, та й навіть, знаєте, відповідати на запитання закордонних журналістів, які ще до початку чемпіонату до нас приїжджали, і відповідати на запитання: чи насправді у нашій країні існує расизм, чи ксенофобія, чи тут так не люблять людей, які мають інший колір шкіри і таке інше. Звичайно, я розумію, як пересічний громадянин, що це певна була така інформаційна війна, метою якою були якісь економічні інтереси, можливо, політичні інтереси по створенню поганого іміджу в очах закордонних наших гостей. Власне, можливо тому й менше приїхало уболівальників до України.

Але та акція, про яку ви на початку нашої програми розповіли, про те, англійські вболівальники поховали всі ці міфи, я сподіваюся, що з такими самими враженнями про те, що у нас дуже гарний народ, дуже толерантний, а щодо того, що дівчата у нас гарні, мабуть, це уже навіть дуже банально…

Євген Ганганов: І не треба повторювати…

Оксана Ващенко: Це взагалі окрема історія. Вона була номером один під час усіх сюжетів, які робилися про Україну.

Володимир Поліщук: Крім того, знаєте, я також сподіваюся, що наші закордонні гості зрозуміють і спростують ту інформацію деяких міжнародних правозахисних організацій щодо тортур у міліції, щодо надзвичайних якихось жахів, які тут трапляються, що туристи можуть стати жертвами не лише злочинців, а й навіть працівників міліції. І всі ці міфи будуть поховані. І я сподіваюся, що більше таких запитань за кордоном не виникатиме.  

Оксана Ващенко:  Хто з нами далі на зв’язку?  Вам слово.

Слухач: Александр, Днепропетровск. Скажите, пожалуйста, как вы относитесь к тем сюжетам, я вот тут в Днепропетровске по телевизору видел, что эти наши гости-европейцы, извините, писали и какали на улице, на центральных газонах? И при этом еще больше меня поразила позиция, как вы сказали, выступил по телевизору, наверное, потому и показали, мэр Киева, Попов, по-моему, его фамилия…

Володимир Поліщук: Я вже розповів, що звичайно, це бентежить, така ситуація. Нам хотілося б, щоб усі ходили, лише посміхалися й не порушували громадський порядок. Утім, пане Олександре, знаєте, треба вибирати між злом, найменше зло. І тому зауваження ми через наших колег іноземних поліцейських, які працюють у нашому міжнародному центрі, робили зауваження, й проводили певну профілактичну роботу. Але просто самі подумайте, якщо б ми почали масово когось затримувати, могла б піти зворотна реакція й відбулося б погіршення і криміногенної ситуації, й, можливо, навіть масові якісь порушення громадського порядку.

Оксана Ващенко: А от якщо подивитися, як це все відбувається в інших державах. Невже, якби… У нас так само є фан-клуби, представники яких так само їздять…

Володимир Поліщук: В інших країнах іноді відбувається ще гірше, тому…

Оксана Ващенко: Так, але чи наші вболівальники змогли б собі дозволити отаку поведінку? І вони б мріяли потім піднімати півдержави для того, щоб штурмувати… 

Володимир Поліщук: Не можна зараз заздрити наших колегам-поліцейським із Польщі, у них дуже багато роботи, дуже багато неприємностей було. Але навіть подивіться сюжети, коли визволяли хорватські вболівальники свого симпатика і що там після цього сталося. Тобто у кожному випадку треба підходити до вирішення будь-якої проблеми з розумом.

Оксана Ващенко: Але все-таки пам’ятати по власну гідність, правда? Хто з нами далі? Слухаємо вас уважно.

Слухач: Доброго вечора! Мене звуть Вікторія, з Харкова телефоную. По-перше, я трошки не згодна з вашим гостем щодо того, що взагалі не треба казати про тортури в міліції, що є — то є, від цього нікуди не дінешся. Але це не стосується наших гостей, тому що Україна дуже гостинна держава, у нас у Харкові просто було феєричне свято, тому що весь час тут мешкали голландці, й було три чудових ходи помаранчевих від майдану до стадіону. Голландці вже написали в своїй пресі подяку Харкову та харків’янам, і вже шукаємо місто, яке буде побратимом Харкова, щоб ми могли інтенсивніше обмінюватися делегаціями.

І я, власне, брала участь в ініціативі «Ласкаво запрошуємо», й у нас мешкали в родинах чимало вболівальників. Зокрема в мене жили гості з Німеччини, й наші гості, з якими просто знайомилися на вулиці й просто показували їм місто. Вони пишуть у своїх відгуках, що просто неймовірно здивовані тим, як тепер їм в Україні, що як їм добре. І голландці запросили після гри ще своїх друзів із Голландії, й ще більше літаків до нас прилетіли на наступну гру. Тобто якраз у такий спосіб ми можемо покращити імідж України, тобто навпаки, всупереч.

А запитання  таке до гостя. Які висновки зробили, і чи зможуть врахувати й покращити наступного разу, не знаю, сервіс, бо люди були трошки незадоволені нашою фан-зоною харківською, тому що там були черги страшенні за чимось їстівним. Напевно, це якось треба краще організувати.

Оксана Ващенко: Дякую. Це, очевидно, до харківських організаторів швидше, тут у студії відповідальні за Київ, і загалом за організацію порядку з боку МВС.

Євген Ганганов: Так. Я хочу сказати про те, що стосується фан-зони міста Києва, то вона є однією з найбільших, і вміщає сімдесят тисяч. Як вже казали, що сьогодні розглядається питання її розширення. Це не можна казати, що в рази, але за великим рахунком до головного матчу, до фіналу буде така можливість передбачити її збільшення.

На сьогоднішній день те, що стосується організації дорожнього руху, то всі питання вирішувалися раніше, і, звичайно, сьогодні це фізично можна зробити до фіналу.

Оксана Ващенко: Зрозуміло. От говорили про те, і ми з вами під час першої частини розмови, і зараз, що наші люди брали до себе іноземців. Але, знаєте, власне, це взяти з вулиці людину, ти не знаєш, хто вона, порядна людина, чи непорядна. Можливо, це інше питання, але тим не менше, ви можете погодитися з тим, що були випадки пограбування. От у Кіровограді такий випадок був, про що в медіа говорилося, що знайшли начебто зразу людей, які пограбували фана, здається, це був шведський уболівальник у Кіровограді. Як треба було діяти? Чи треба було, скажімо, настільки відкриватися? І, до речі, за вашою статистикою, скільки звернулося іноземців щодо пограбування, або якихось інших випадків? І чи були випадки таких звернень із боку українців?

Володимир Поліщук: Сьогодні у нас зранку відбулася селекторна нарада зі всіма приймаючими містами, її проводив заступник міністра Віктор Ратушняк, і він від імені міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка подякував особовому складу міліції за те, що вони виконували свої обов’язки наполегливо. І не зважаючи на важкі умови служби: дванадцять годин працювати, дванадцять годин нести службу — всі впоралися зі своїм завданням. Сподіваємося, що так буде й надалі.

Звичайно, ми фіксуємо деякі правопорушення, їх буває від десяти до двадцяти правопорушень, які пов’язані з дрібними крадіжками, дрібними сварками, можливо, і звичайно, з викраденням певних речей, гаманців і платіжних карток. Я вже говорив, що наш карний розшук цим займається. Можливо, якби він не працював добре, то таких випадків було б набагато більше. Уявіть собі, лише в Києві вісімнадцять чоловіків-кишенькарів, дві організовані групи, і серед цих людей, кримінальним розшуком київської міліції затримана одна людина, який є дуже впливовим кишенькарем, якого шукали на міжнародному рівні.

Тому, знаєте, ми свою роботу виконуємо, й тим людям, які зараз стоять на охороні громадського порядку, можна лише подякувати за те, що вони за доволі невеликі гроші, на жаль, ми отримуємо не дуже високу зарплату, роблять усе, щоб імідж України був позитивним.

Оксана Ващенко: Скажіть, якщо говорити про статистику, за цей час періоду чемпіонату…

Володимир Поліщук: У принципі, бачите, я вже сказав, що приблизно 10-20…

Оксана Ващенко: Десять-двадцять на день?..

Володимир Поліщук: На день. У нас зараз десь до сотні — десь 87, якщо не помиляюся, різних заяв і різних повідомлень. Але серед них…

Оксана Ващенко: Це тільки по Києву?

Володимир Поліщук: Ні, це взагалі по Україні. Але бувають і такі повідомлення кумедні. Коли людина, яка тривалий час працювала за кордоном, і потрапила в стані алкогольного сп’яніння в певну ситуацію, навіть були сюжети, представлялася голландцем, аби лікарі до нього поставилися більш уважно. Але потім з’ясовувалося…

Оксана Ващенко: І так воно й було?

Володимир Поліщук: Так воно й було. Були випадки, коли іноземці думали, що у них викрали гроші, але знову вони знаходили їх у своїх номерах, на ресепшенах, а також інші випадки, коли українці виявляли свої певні позитивні риси. Вчора у таксиста, наприклад, громадянин Великобританії в Донецьку просто загубив телефон. А потім здогадався, взяв у свого друга телефон, зателефонував таксисту на свій номер, і таксис, незважаючи на якісь там «корки» приїхав і сам йому віддав цей телефон. Є люди, які бачачи, що іноземець потребує допомоги, їм цю допомогу надають.

Оксана Ващенко: Будь ласка, останній дзвінок у нашому ефірі. Дуже коротко.

Слухач: Добрый день! Это Александр, Киев. Из личного опыта могу вам сказать, что у меня за время, пока проходит «Евро-2012», отдыхали люди из Германии, Франции, и даже из Ливана. Они очень довольны глобальной ситуацией в Украине, им все понравилось, все гостеприимны и так далее. У меня вопрос к правоохранительным органам по части организации дорожного движения. Я как водитель и киевлянин фактически возмущен бездействием или малыми действиями со стороны ГАИ относительно регулирования дорожного движения в Киеве.

Я только что ехал по Владимирской почти 25 минут участок где-то порядка 500-700 метров. Стоит немереное количество припаркованных автомобилей с нарушением знаков, стоит через каждые двести метров сотрудник ГАИ и бездействует. То, что это происходит всегда в обычные дни, не во время проведения еврочемпионата, а в ежедневной жизни, это естественно для нас. Но неужели нельзя было хотя бы на период проведения чемпионата более жестко действовать со стороны ГАИ, чтобы просто разгрузить перекрытый центр?     

Володимир Поліщук: Тільки ми закриваємо центральну частину, зразу виникають з цим проблеми — машини їдуть в обхід по суміжних вулицях, і я також їду на службовій автівці, й також подібні проблеми виникають і в мене, а побудувати…

Оксана Ващенко: Йдеться про те, що працівники ДАІ не стояли десь там…

Володимир Поліщук: Ні, вони правильно стоять. Але, зрозумійте, прибрати всі машини, це треба мати майданчики спеціальні, міліція не може за день-два побудувати нові дороги, розв’язки. Але за тих умов, які у нас склалися: перекриття центральної вулиці, організація фан-зони, думаю, що міська влада та ДАІ своє завдання виконали. Але слід погодитися зі слухачем, що певні незручності для водіїв існують.

Оксана Ващенко: Дякую вам за розмову. Я нагадаю, що у нас були сьогодні в гостях Володимир Поліщук, Євген Ганганов. Спілкувалася Оксана Ващенко. На все добре і до наступних зустрічей в ефірі. До побачення! 

Читайте также по теме