Федерація профспілок хоче штрафів за невиплату зарплат

Федерація профспілок України хоче запровадити економічні санкції за невиплату зарплат.

Про це заявив заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

«Якщо підприємство заборгувало банку або Податковій адміністрації, то економічні наслідки відомі — штрафні санкції та пеня “на повну катушку”. Чому тоді конституційні права не забезпечені таким же жорстким економічним захистом? Ми переконані, що головним у боротьбі з невиплатою зарплати є запровадження таких санкцій, що зроблять невигідним затримку», — наголосив С. Кондрюк.

За його словами, ФПУ хоче запровадити компенсацію при затримці у виплаті заробітної плати в розмірі не менше подвійної облікової ставки НБУ за кожен прострочений день. Таким чином, як зазначив С. Кондрюк, це дає можливість робітнику при наявності заборгованості взяти кредит у банку в розмірі своєї зарплати і підприємство має його оплачувати.

Також ФПУ планує встановити привілейовану першу чергу для вимоги працівників повернути кошти перед іншими фінансовими зобов’язаннями підприємства (при процедурі банкрутства,для кредиторів, тощо). Окрім цього, ФПУ хоче, щоб на законодавчому рівні була запроваджена норма, щодо права працівника відмовитися від безоплатної роботи та не ходити не ходити на підприємство до погашення боргу, при чому заробітна плата йому має продовжувати нараховуватись. 

С. Кондрюк зазначив,що запропоновані законодавчі зміни у парламенті буде просувати голова ФПУ Василь Хара.

Читайте также по теме