Ольга Черненко
17:34 26/12/2012

Как встретить Новый год без потерь для здоровья?

26 декабря в информационном агентстве «ГолосUA» состоялась пресс-конференция на тему: «Как встретить Новый год без потерь для здоровья?»

В пресс-конференции участвовали: Оксана Скиталинская — вице-президент Ассоциации диетологов Украины; Отто Стойка — главный врач Киевского городского центра здоровья; Наталья Вовк — психолог.

Модератор — журналист Ольга Смалюхивская.

Ольга Смалюхівська:Колеги, я вас вітаю у прес-центрі інформаційної агенції «ГолосUA». В передноворічні дні говоримо, звісно, про те, як будемо святкувати без шкоди для здоров’я та для психіки майбутній 2013 рік. І тема нашої прес-конференції якраз така: «Як зустріти Новий рік без втрат для здоров’я?» Наші спікери, гості сьогодні, це: Оксана Скиталинська — віце-президент Асоціації дієтологів України, Отто Стойка — головний лікар Київського міського центру здоров’я, а також психолог Наталія Вовк.  

Думаю, що варто розпочати з вас, пані Оксано, не дарма вас посадили навіть поближче до мене. Українці у нас і вміють, і люблять гуляти, святкувати від душі, і Новий рік відноситься саме до таких свят. Скажіть, будь ласка, як відсвяткувати Новий рік без шкоди для свого шлунку, і вийти зі свят без чотирьох-п’яти, а то, можливо, й десяти в когось, зайвих кілограмів? Ваші поради?

Оксана Скиталинська: Доброго дня, дорогі панове журналісти! Дуже приємно, що ви тут зібралися, знайшли час у таку негоду, коли все тане. Доброго дня! Дуже вам дякую за запитання. Хочу сказати наступне, що як показує статистика, всі проблеми на новорічні свята стаються від того, що люди переїдають, люди перепивають, люди отруюються і таким чином відбувається мікс цього всього: і отруєння, і перепивання, і переїдання.  

Ви тільки що сказали, що українці вміють і люблять святкувати, відмічати святи. Я би зупинилася на тому, що вони більше люблять. А стосовно того, що вони вміють, то можна запитати у лікарів чергових стаціонарів, які вже перед Новим роком будуть у повній бойовій готовності. Тому що всі гастроентерологічні відділення, всі без винятку, як би це не звучало якось незвично, й хірургічні відділення стаціонарів уже просто чекають цих громадян, які готуючись, от зараз така ейфорія передноворічна, коли люди масово закуповують, візками просто в супермаркетах відбувається такий ажіотаж закупівельний.

Закуповують продукти, потім господині все це починають готувати, день і ніч готують, декілька днів підряд. Подумайте! Шуби, оселедці, холодці, якісь там стоять по три, по чотири дні в холодильнику, чекаючи часу «Х» — Нового року. І коли Новий рік уже настає, всі вже такі напівутомлені потирають руки й уже сідають святкувати. І тоді починається вже така вервечка святкування, яка тягнеться не один день і не одну ніч. Якби ж то… А тягнеться вона в цілому досить багато днів, бо ще ж і «старий» Новий рік.

Що тим часом відбувається? Люди їдять, як кажуть, на жаль, усе, що попало, хоча воно, не зважаючи на те, що все дуже смачно й добре приготовлено, але такий величезний, така кількість, об’єм їжі, яка падає в людський шлунок у Новорічну ніч, і все ще щедро поливається алкоголем, а зверху ще газованими солодкими напоями… І все це нон-стоп без кінця, що бідна печінка та підшлункова залоза, якби могли хоча б якийсь звук подати, можливо, кричали б SOS— будь ласка, допоможіть!

І тому зараз, у даний момент, я не буду говорити, скажімо, не буду закликати раціонально харчуватися, як би це дивно не звучало, а все-таки буду акцентувати свою увагу на тому, як правильно вийти неушкодженим після всіх цих тривалих святкувань. Тому що, як правило, на Новий рік ми їмо, а на наступний день, не зважаючи на те, що ми такі втомлені все-таки маємо все доїдати. Як правило, другий і третій день усе доїдають, і тому, якби я зараз сказала, що, ви знаєте, от ви з’їли, а потім зробіть розвантажувальний день, думаю, що це буде просто порожнім звуком, тому що треба ж буде все наготовлене доїсти.

І тому я дам наступну пораду. Якщо треба все доїдати, по-перше, їжте дрібно, не спішіть, тобто не з’їдайте все за один прийом їжі. Друге, намагайтеся, щоб на ваших столах було більше натуральних продуктів, вони також можуть бути смачними. Тобто смажені продукти, жирні у великій кількості у людей, які мають приховані захворювання підшлункової залози, шлунку, жовчного міхура, печінки, існує дуже великий шанс, що вони викличуть певне загострення. Це може бути від незначного поганого самопочуття до серйозних проблем, як панкреонекроз, із якими люди вже потрапляють хірургічні операційні столи.

Наступне. Я би хотіла сказати ще стосовно алкоголю. Це поради, які надають із року в рік. Якщо ви вибираєте алкоголь, то якщо обрали якийсь один вид алкоголю, його й треба притримуватися. Я не закликаю пити, але я просто хочу сказати, якщо ви обрали певний градус напою, то його понижати не потрібно, це недобре. Тому що, як кажуть, «вино й пиво — буде диво». Або, як кажуть, так святкували Новий рік, почали з шампанського, потім пили горілку, пили коньяк, на другий день стало так погано — мабуть, вінегретом отруїлися. Так і тут.

Тобто якщо ви маєте пити, обов’язково перед тим потрібно поїсти добре. І це має бути їжа жирна та білкова. Чому? Тому що жирна їжа обволікає слизову оболонку й та не дає так сильно всмоктуватися алкоголю. А якщо це білкова їжа, наприклад, якийсь салат, чи канапка, бутерброд, вони як сорбент діють, також поглинаючи частину алкоголю.

Далі. Треба ще знати, якщо вас чекає таке застілля дуже бурхливе, ніхто ж не може сказати, як воно буде, коли збирається велика компанія, тоді тримайте при собі якийсь антацидний препарат. Є такі препарати, які обволікають слизову оболонку, й не дають всмоктуватися жирним і токсичним речовинам і алкоголю, й вони самі діють як сорбент. Крім того, якщо ви вже дуже багато з’їли, тримайте при собі ферментні препарати. Звісно, я не закликаю, щоб люди вживали таблетки, просто я хочу сказати, що все-таки потрібно подумати над тим, що вам потрібно буде якось вижити, і не просто вижити після зустрічі Нового року, а й залишитися бадьорим і здоровим.

І ще наступне. Коли вам на наступний день погано, похмілля, існує такий давній традиційний спосіб зняття похмілля — вживання огіркового розсолу. В цьому є своя правда, тому що коли людина вживає розсіл, у неї збільшується об’єм циркулюючої крові і знімається таким чином інтоксикація. Правда, на другий день у вас можуть виникнути проблеми з набряклістю, можете виглядати як китаєць у дзеркалі, але вам доведеться обирати між кращим станом і таким виглядом у дзеркалі. Ну, про що я ще не сказала?

Ольга Смалюхівська: Пані Оксано, з приводу новорічного столу. От я вчора передивилася багато інформації в Інтернеті, й читаю, що ваші колеги-дієтологи радять робити стіл більш різноманітним. Але наш традиційний салат олів’є, до якого ми звикли, що він має традиційно бути на столі, виявляється, що цього року має бути на столі ще й традиційний холодець. Тобто страви надто важкі. Чи можна почути від вас, можливо, якісь поради для українців, щоб зробити їх із продуктів, які менш важкі для організму? Можливо, холодець не з м'яса свинини, а з м’яса курятини зварити, можливо, для олів’є якісь інші інгредієнти підібрати, чи використати майонез, виготовлений власноруч, а не куплений у магазини, який містить багато хімії?

Ольга Смалюхівська: Ви праві. Все правильно. Але якщо йде мова про м’ясні продукти, то я би навіть не тому акцентувала увагу. Наприклад, свинина, чи там інші сорти м’яса, а на термічній обробці. Тому що можна найкращий продукт зіпсувати неправильним приготуванням. Можна бідну курку так засмажити, що з неї буде стікати цей жир, наповнений трансжирами, які будуть викликати так само печінкову коліку та різні гастрити й таке інше. Такі неприємні явища. Тому перш за все, потрібно надати перевагу вареній їжі, запеченій, тушкованій їжі, вона також може бути смачною. 

Я би не радила ставити на стіл ковбаси. Чесно, не люблю я ковбаси, тому що в них дуже багато солі, прихованого жиру та багато консервантів. І в той момент, коли ми їмо в Новорічну ніч, а це дійсно велике свято, тому я не закликаю, звісно, всіх відмовлятися від такої їжі, але треба пам’ятати, коли ми їмо велику кількість різноманітної їжі, особливо їжі з консервантами, штучними добавками, це величезне навантаження, якщо навіть не удар, на нашу печінку. І нашій бідній печінці доводиться виробляти ферменти, які б усе це розщеплювали. А коли така велика кількість їжі, вона не може, вона просто не справляється з цим, не виробляє достатньої кількості таких ферментів. І все це починає в організмі, враховуючи, що у нас десятиметровий кишечник, температура тіла всередині досить висока, просто-на-просто гнити, або викликати такі неприємні процеси як здуття живота, нудота появляється, погано стає людині.

І ще хочу зазначити наступне, що існує дуже багато людей, у яких рефлюксна хвороба. Можливо, ви чули, коли люди кажуть, що у них печія чи ізжога російською. Чому таке відбувається? Тому що у людини відбувається повернення кислого шлункового вмісту у стравохід, і коли людина переїдає, у неї автоматично буде печія. А це може спровокувати такі неприємні стани. Тому коли ви поїли, треба не забувати все-таки ще й вийти погуляти, походити, поспілкуватися, а не тільки акцентувати свою увагу, лише фокусувати на їжі та на випивці, тому що Новий рік — це все-таки свято…

Ольга Смалюхівська: Але за Новим роком Різдво і перепочинок невеликий між столами.

Оксана Скиталинська: Я ще хочу зазначити таку просту річ, що у нас лише одні-єдині органи, немає до них запчастин, і тому коли ми про це пам’ятатимемо, то ми зможемо і смачно поїсти на Новий рік, а й гарно його провести, й отримати прекрасні спогади.

Ольга Смалюхівська: Пані Оксано, а як ще з приводу того, що у нас ще українки дуже часто перед Новим роком засідають на дієти для того, щоб до Нового року якось очиститися, і вже в новий рік із новим шлунком. Як ви порадите, чи дійсно це вдала порада? І чи не є це стресом узагалі для організму? І з приводу того, що дуже модно зараз говорити, як ви вже згадували, що після новорічних свят сідати на дієту. Чи взагалі це раціонально — наїдатися досхочу на свята, а потім сідати на дієти? Чи все ж таки буде легко, скажімо так, зігнати ті кілограми потім?

Оксана Скиталинська: Коли ми хочемо… Я щойно була на «Сніданку з «1+1», прямий ефір, і там говорилося про експрес-дієти. Що взагалі за слово «експрес»? Це як поїзд експрес, коли нам треба з однієї станції доїхати кудись значно швидше. Ми вже знаємо, як працюють наші експреси. Тому всякий експрес це є великий стрес для організму. Так само як відмова від їжі чи сильне навантаження їжею.

Треба сказати наступне, якщо ми хочемо підготуватися все ж таки до зустрічі Нового року, то це можливо, треба покращити роботу нашої печінки. Наступне, що треба робити, знову ж таки, не їсти смаженої, не їсти гострої їжі, жирної їжі, копченостей, солодощів. Це перше. І якщо ми навіть це приберемо, ми розвантажимо свою печінку та органи травлення.

Друге. Дуже добре було б повживати щодня кисломолочні продукти, звернути увагу на овочі тушковані та свіжі, на якісь білкові продукти (яйця, кисломолочні продукти, птиця, риба), тому що білки відновлюють клітини організму, особливо жирна морська риба. А все, що стосується таких методів схуднення, знайте, якщо ми себе дуже сильно обмежуємо в раціоні, скорочуємо калорії, організм не знає, що ми хочемо схуднути, не знає, що ми хочемо влізти в нові джинси, а організм думає, що «все, настали чорні дні, тепер я буду економити», і всі обмінні процеси в організмі сповільнюються.

І тому, коли ми втрачаємо один-два кілограми й радіємо сильно, то треба знати, що ми втрачаємо воду та наші м’язи, а жир залишається на місці. Й більше того, сповільнюється обмін речовин, і коли ми повертаємося до нашого звичного раціону, тоді цих калорій уже стає забагато. І ми вже відповідно набираємо додаткові кілограми. Тому раціональніше буде діяти за принципом: «Тихіше їдеш — далі будеш». Тобто звичайно нормально харчуватися. Але якщо вже на Новий рік ви все-таки переїли, а всі ми переїдаємо, тому що це особливе свято, це зміна картинки, зміна буденності, то принаймні треба в чомусь себе обмежити. Наприклад, більше звернути увагу на кефір, на творог, більше погуляти в ці дні, тому що коли ми рухаємося, в організмі прискорюється обмін речовин, виводяться токсичні речовини з організму. Це такі прості речі, про які ви знаєте.

Ольга Смалюхівська: Спасибі. Пане Отто, долучайтеся до нашої розмови. Тут пані Оксана говорила про те, що лікарні всі переповнені в свята. Скажіть, будь ласка, у післясвяткові дні найбільше звернень (я так розумію, у вас центр теж часто звертаються), з якого приводу — це перепили, переїли люди? На що найбільше скаржаться?

Отто Стойка: Слава Богу в наш центр не звертаються, тому що ми профілактикою замаємося.

Ольга Смалюхівська: Але все одно ж люди хочуть підлікуватися…

Отто Стойка: Але коли ви задаєте таке запитання, я пригадую свою роботу в реанімації свого часу, коли більшість випадків було особливо отруєння алкоголем, часто проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Слава Богу, з цим у реанімацію не так часто потрапляють люди, але звертаються за допомогою в активніше, і це головний біль для лікарень в Новорічні свята. Тому що в реанімації у нас такий режим цілодобовий, у принципі в лікарнях і зберігається цілодобовий, але чергові бригади, буває, працюють з підвищеним навантаженням.

І якраз подумав, і хочу повиховувати трошки наших слухачів і читачів. Знаєте, це мабуть, саме нездорове свято — зустріч Нового року. От якщо його символізувати з нездоровим, то тут усе нездорове, починаючи від духовної складової. Що ми святкуємо? По-моєму, потрібно святкувати в першу чергу Різдво. Зрозуміло, що ми пострадянські люди, нам важко перебудуватися, але це народження Сина Божого, і перед цим є піст.

Ольга Смалюхівська: І він якраз ще продовжується на Новий рік, а у нас уже застілля…

Отто Стойка: Так, продовжується на Новий рік, в принципі ми ще в посту. Це такий перший натяк, скажімо, м’який, м’яка по рада з приводу святкування Нового року. Друге, ми не спимо, тобто порушуємо режим відпочинку, коли якраз треба до дванадцятої ночі засинати в принципі, тому що мелатонін виробляється якраз активно, коли людина засинає до опівночі. Потім дійсно, ми сидимо перед телевізором, багато їмо, багато п’ємо, тобто в цьому багато нездорового.

І я згадую при цьому, знаєте кого? Маленький дітей. От якось у кого маленькі діти, чи онуки, то треба бути ближчим до них, бо вони ближче до природи, і щоб був стимул з ними зранку погуляти, активно порухатися, вийти на лижах, на санках, на ковзанах. Тобто бути активними, рухова активність допомагає в цих питаннях навантаження теж. Навіть якщо ви там недоспите, але все ж таки ви прийдете й потім ще вдень організуєте собі сон і відпочинок. Свіже повітря дуже важливо використовувати.

І знову ж, постає питання активного відпочинку. В принципі зараз сучасний відпочинок молоді — це екстремальні види спорту, це лижі, сноуборди, хокей, у який я часто граю. Тут знову ж таки, теж існують певні застереження. Зрозуміло, якщо людина чекала цього свята цілий рік, вирвалася кудись у Карпати, Доломіти чи Альпи, й починає активно з першого дня, то зрозуміло, що найбільш травматичні випадки стаються у перші години, навіть не години, а в перші миті вставання на лижі, ковзани, тому що людина неадаптована. Тому спершу потрібно адаптувати організм, поступово розминку проводити. Тобто згадувати нормальне тренування.

Бажано, щоб у перший день це відбувалося навіть з тренером, інструктором, навіть якщо ви вмієте кататися. І навіть якщо ви там супергерой, усе одно не пожалкуйте грошей, виділіть гроші, щоб вас проінструктували, і вам нагадали певні навички професіонали. Що стосується після свят, зрозуміло, якщо людина була напідпитку, то координація рухів порушена, і потрібно бути дуже уважним.       

Ольга Смалюхівська: Пане Отто, що ви можете сказати, коли після наших таких от застіль, я так розумію, багато хто вже починає приходити в норму після Нового року, але й багато хто продовжує святкувати Різдво, потім «старий» Новий рік, Водохреща й таке інше. Цілий січень ми маємо свята. За скільки людина може реально прийти до норми, якщо вона цілий місяць святкувала?

Отто Стойка: Я думаю, що тут… От із практики моєї сім’ї, наприклад. Якщо навіть переїв, достатньо добу не їсти, і все буде нормально в принципі для людини. Пити побільше рідини, бажано гарну якісну воду, мінеральну, але не газовану. Це знову ж таки для здорової людини. А якщо у людини вже існують певні проблеми, шлунково-кишкові захворювання, то потрібно все ж таки радитися з лікарем, знати, що люди приймає, і якусь швидку допомогу собі робити. Тобто прискорити виведення шлаків.

Якщо говорити про відновлення, то це постійний процес. Ми вночі спимо — ми відвоюємо організм, сім-вісім годин ми точно не їмо, або дехто дванадцять годин, то це вже таке, можна сказати, невеличке, але голодування. Що стосується активного відпочинку, я раджу, він теж допомагає. Моржування — чудово. Знову ж таки, якщо людина цим займалася. Якщо ні, починайте з контрастного душу, з водним процедур, це завжди допомагає. Дуже обережним потрібно бути з лазнею, сауною. Тому що люди часто асоціюють це, знову ж таки, на жаль, це радянські штампи, приємний фільм, приємні герої, але дуже неприємний буває результат такого святкування з питтям алкоголю у лазні та сауні. Це дуже велике навантаження для організму, деякі люди не витримують і я знаю випадки, коли люди середнього віку навіть помирали в саунах від серцевого нападу. Тому треба все робити в міру.

Але якщо, скажімо, людина це робить адекватно, то потовиділення — це виведення і теж очищення організму. І навіть можна цьому допомогти, спеціально натертися солями, попитати у справжніх банщиків, щоб вони підказали, люди зараз досвідчені, мають багато інформації, чи можна собі допомогти, чим натертися, як віники використовувати.      

Ольга Смалюхівська: Тобто в норму прийти можна, головне правильно працювати.

Отто Стойка: Так, можна. Залежить від того, наскільки людина себе пошкодила, і наскільки у неї є сили відновитися. Тому що, щоб відновитися, теж потрібно мати сили, і чим більше здоров’я, тим людина швидше відновиться. І хочу зауважити ще й те, що у нас, якщо казати про відпочинок, зараз існують модні такі напрямки, і я хотів би при них згадати. Я вже не кажу про екстремальні види спорту, але хоча би нордичну ходу. Хода, яка допомагає, скажімо, по-новому поглянути на такий начебто традиційний уже вид, навіть не відпочинку, а просто активного вдихання свіжого повітря. Це хода, хода с палицями. Палиці можна лижні використовувати, але краще спеціальні палиці для ходи, які регулюються під зріст людини. Вони допомагають, по-перше, розвантажити суглоби, активніше допомагають людині дихати та задіяти верхній плечовий пояс. І взагалі, це додає креативності, а це те, що приємно для людини.

Подаруйте своїм рідним крокоміри, щоб люди мали стимул ходити. Десять тисяч кроків рекомендується щоденно, причому в Британії є страхові компанії, які це відстежують. І якщо людина менше дванадцяти тисяч кроків на день проходить, а це становить, якщо сімдесят сантиметрів приблизно крок, то це десь 8,5-9 кілометрів потрібно пройти за день. Це півтори години треба йти як мінімум. Якщо менше, то страхові компанії на це зважають і більше тоді страховий внесок платить страхувальник.

Тобто існують, з одного боку, класичні поради, з іншого боку, я б використовував привід святкування Нового року саме для початку чи активізації свого здорового способу життя, використати це як привід саме активізуватися. Ну, і згадати, що все ж таки 2013 рік — це сторіччя Миколи Миколайовича Амосова, людини, яка харизматична якраз у цьому плані, і в плані дієти. Почитайте його праці, що він радить їсти.

Ольга Смалюхівська: Просту їжу…

Отто Стойка: Просту їжу, крім моркви та вареної картоплі більше нічого. Я правда, трошки утрирую…

Ольга Смалюхівська: Але всіх українців не це не посадимо, ви ж розумієте.

Отто Стойка: Але людина прийшла до цього в сорок з лишнім років, і прийшла не від доброго життя. Добре, що він це усвідомив і став символом здоров’я, й дожив майже до дев’яноста років. Тобто режим обмеження та навантаження — це важливо. Важливо на це нам хоча б зараз налаштуватися, що не треба організм «розгойдувати» сильно, все ж таки бажано використовувати відпочинок від роботи для зміцнення свого здоров’я.

Ольга Смалюхівська: Пані Наталю, долучайтеся до розмови. От до Нового року зазвичай треба готуватися не тільки зовнішньо — зачіска, макіяж, стіл накрити, себе привести в порядок, а кажуть, що обов’язково людина має налаштуватися до зустрічі Нового року і внутрішньо. От як себе налаштувати на позитив? І от багато зараз говорять про постноворічний синдром. Як у нього не потрапити? І як узагалі після всіх святкувань включитися в роботу? Будь ласка.

Наталія Вовк: Важным вопросом является наше психологическое здоровье. И Новый год, это праздник, к которому мы традиционно готовимся. Заранее до его проведения мы уже приходим в некое праздничное возбуждение — мы готовим подарки, мы высматриваем в магазинах что-то вкусненькое, что-то красивенькое, и мы предвкушаем эмоциональное настроение, которое будет испытывать в Новый год. И как будут радоваться нашим подаркам, что мы получим в подарок от наших друзей.

И вот это предвкушение и плюс еще наше окружение тоже живет этим предвкушением, и мы к Новому году подходим эмоционально заряженными. Новый год мы празднуем на широкую ногу, когда заботы отступают, мы прощаемся со старым годом, и все, что было в прошлом году, пусть все плохое останется в старом году, и встречаем Новый год с новыми надеждами. И традиционно желаем всем: с Новым годом! С новым счастьем!

О чем это говорит? О том, что в Новом году сбудется все то, что не сбылось в старом. Или мы себе запланировали что-то, и вот в этом году это обязательно, ну, вот сто процентов должно сбыться. И вот сам праздник, само веселье, сама беззаботность, сам пик и накал эмоций, конечно же, если сравнивать с каждым днем нашей жизни, в любом случае самый высокий, это пик.

Хорошо, 1 января — проснулись, и что? И мы чувствуем в основном, или практически все чувствуют некий недостаток, или то, что вы называете постновогодним синдромом. Почему он проявляется? Потому что мы знали пик. Но ни одна волна не держится 24 часа в сутки, и конечно же, совершенно естественным образом будет отток, будет спад. И вот этого спада мы почему-то пугаемся. Почему-то когда мы возбуждались, это воспринималось нормально, а вот когда наступил откат, мы этого пугаемся и мы не хотим, чтобы это случалось.

А теперь давайте посмотрим на психологию человека — это абсолютный баланс. И если мы где-то перебрали, обязательно должна быть возможность для восстановления. И вот когда после такого эмоционального пика, который мы помним, обязательно должно прийти время, когда он спадает, когда мы представлены сами себе. Мы можем просто поваляться на диване, восстановиться после интенсивной беготни за подарками, и работу, наверняка, никто не отменял. На работе некоторые еще и 31 декабря решают рабочие задачи. И мы восстанавливаемся в этом спаде не только физически, но и психологически.

Как после этого настроиться на нормальную работу? С пониманием нужно относиться к себе и к своим переживаниями. Если был пик, будет обязательно спад, и если мы не будем воспринимать, что праздники, это то, что должно быть всегда в нашей жизни. Теперь представьте себе, что раз в месяц у нас такой же праздник по интенсивности как Новый год. Мне кажется, что мы соскучимся за серыми рабочими буднями, потому что одно является контекстом для другого. Если бы не работали и каждый день праздновали, скорее всего, мы бы соскучились за каким-то противоположным состоянием.

Как настроить себя на работу после празднования Нового года? Не воспринимайте это как серые будни. Потому что в каждом дне если мы только в нем присутствуем, и ощущаем такое внутреннее отношение к работе, как «опять, блин, я должен тащить себя на эту работу»… Уберите такое отношением, и работа будет восприниматься не как наказание, а как необходимость, благодаря которой живете вы, ваша семья, родители и так далее.

А теперь представьте себе, что у вас вообще нет работы. Не очень хорошее состояние, правда? Почему? Потому что мы активны, мы прикладываем свои силы, и по своим силам мы потом получаем взамен определенные возможности. Поэтому, не пугаем себя дополнительным негативом, что это наказание. Выходим, каждый день работаем и находим в этом позитив. Вот самое интересное, если убрать такое негативное отношение, то в каждом дне находятся небольшие и большие радости, что-то новое, обновленное, и будни перестают быть серыми. Вот такой парадокс.

Ольга Смалюхівська: Скажіть, будь ласка, а чи варто вірити в новорічне диво? Чи має бути людина на це все ж таки налаштована, щоб потім знову ж таки, не виникло такого стресу, не було якоїсь депресії від того, що нічого не здійснюється? Чи краще, можливо, спокійніше ставитися до цього дня, й узагалі до якихось мрій своїх?

Наталія Вовк: Хороший вопрос. Загадывать ли желание в Новый год? Обязательно загадывать. Я еще не отметила такой момент, с чем связан постновогодний синдром. С тем, что когда мы подводим к Новому году итоги старого года, вот тут мы можем испытать разочарование. С чем это связано? Когда мы смотрим по списку задач или желаний, что сбылось, а что не сбылось, мы можем фрустрироваться. Почему? Потому что мы рассчитывали, что все это сбудется, а из этого что-то сбылось, а что-то нет.

Как же сделать так, чтобы облегчить себе эту задачу и так разочаровываться? Нужно помнить, что все желания, которые мы загадываем, это возможность. Каждое желание, если вы посмотрите на свою жизнь, было реализовано, но в свое время, и в своем месте. Если желание не реализовалось, то проанализируйте, действительно ли это было истинно вашим желанием, или намерением. Потому что если желание и намерение совпадают, то так или иначе оно будет реализовано. Поэтому для того чтобы не разочаровываться, помните, что любое желание — это возможность. Это первое.

И второе. Если мы просто сядем под елкой, загадаем себе кучу всяких подарков, осуществление наших мечтаний и ничего не будем для этого делать, это все останется только мечтами. Если я хочу новую работу, я должна ее искать. Если у меня нет отношений, а я хочу замуж, я должна работать, чтобы это было. Если я человек, который любит веселье, а у меня нет компании, я должна работать над собой, чтобы она у меня появилась.

То есть, когда говорят, что судьба человека в его руках, это действительно, можно сказать, так, подвести формулировку под это, что действительно все в наших руках. Мало просто мечтать, нужно обязательно еще действовать на достижение своей мечты. Какие-то мечты отпадут за ненадобностью, но мы не будем грызть себя, не будем об этом жалеть, потому что мы понимаем, что наша мечта изменилась.        

Ольга Смалюхівська: Дякую дуже. Колеги, долучайтеся до розмови, задавайте запитання нашим гостям. І представляйтеся, будь ласка.

Журналіст: Запитання до пані Оксани. Перед Новим роком, безпосередньо вже на 31 грудня, які поради ви дасте, як правильно спланувати день? Бо часто буває, що людина не їсть, а наїдається вже в самий пік, о дванадцятій годині ночі. Ваші поради як саме цей день прожити, і наступний — 1 січня?

Оксана Скиталинська: Незалежно від того, які б я надавала поради, я думаю, що українці все одно послухають ці поради, а будуть свій день планувати так, як будуть. Але є дуже такі дієві моменти. По-перше, треба дещо робити так, як ви робите завжди, як звикли. Це снідати, обідати та вечеряти. Тому що якщо ви будете в цій біготні пропускати один прийом їжі, а ще гірше, якщо два, то на вечір, коли ви сядете їсти в новорічну ніч, коли наші біоритми заплановані щоб спати, то це буде величезний удар по нашому шлунку, печінці. Взагалі по всій травній системі. А це величезний стрес. Тому для того, щоб такого не було, потрібно, по-перше, їсти протягом усього дня.

Більше того, якщо ми протягом дня будемо їсти, ми не переїмо в новорічну ніч, тому що у нас не буде такого звірячого голоду, що ми будемо накидатися на ту їжу, і змітати все підряд. Тобто таким чином ми знизимо ризик якихось там негативних наслідків.

Ольга Смалюхівська: Будь ласка, ще запитання.

Журналіст, Перший національний телеканал: Пані Оксано, запитання до вас. Чи можете дати пораду щодо складу новорічного столу? Наприклад, скільки відсотків має припадати на овочеві страви, скільки м’яса, скільки алкоголю?

Оксана Скиталинська: Знаєте, в усьому світі є так звана «харчова тарілка» у вигляді звичайної тарілки, яка поділена на сектори, в яких мають бути круп’яні вироби, хліб, крупи, тут мають бути овочі, тут фрукти, і мають бути білкові продукти, тобто м'ясо, риба, кисломолочні продукти, сир. От приблизно за таким принципом і потрібно підбирати меню свого новорічного столу. Там так само мають бути збережені принципи раціонального харчування. Тобто нам потрібні і білки, і жири, і вуглеводи. Але бажано, щоб вони були в хорошій, правильній термічній обробці.

Це мають бути і м’ясні вироби (хто не дотримується посту), рибні принаймні вироби, яєчні вироби, потім вироби з рослинного білка (бобові, горох). Потім, що має бути? Обов’язково мають бути якісну вуглеводи. Якісні вуглеводи, не мається на увазі цукерки та багато солодощів із кремом. Мається на увазі, що це можуть бути фрукти, овочеві салати різноманітні. І чим більше різноманітних салатів, тим краще. Заправки до салатів краще готувати самим. Чому? Тому що, по-перше, майонез зараз не той, який був двадцять і тридцять років тому, немає там тих жовтків, які передбачені у первинній рецептурі, багато там і різних консервантів, емульгаторів, ідентифікаторів, піногасників і інших хімічних речовин, які дуже погано впливають, якщо так просто сказати, на нашу печінку, на наші органи травлення. Тому ідеально буде, якщо це буде оливкова олія, лимонний сік і якийсь кисломолочний напій, кефір, наприклад.

Що ще? Мають бути фрукти, тому що фрукти, по-перше, заміняють солодощі, ними не так можна об’їстися як солодощами, і не буде такого відчуття, знаєте, як коли ти сидиш дуже довго застілля, і ти виходиш як шарик надутий, тому що все здувається і бурлить в животі. Тому знайте, що солодощі викликають процеси бродіння в кишечнику. І тому якщо ви хочете, щоб цього всього у вас не було, по-перше, намагайтеся не дуже швидко жувати, а спокійно їсти. Вживати м’ясні вироби, і обов’язково вживати салати. 

Що ще має бути? Я вважаю, і моя особиста думка, якщо чесно, що алкоголь — це зло. Але від того, що я це скажу, українці, повірте мені, не перестануть пити. Більше того, я навіть хочу порадити, як можна зменшити дію алкоголю. Але, на жаль, більшість українців п’ють саме для того, щоб сп’яніти якраз. Розумієте? Тому треба вибирати алкоголь, по-перше, якісний, сертифікований. І я ще раз повторюю ту пораду, що потрібно дотримуватися одного виду алкоголю і не змішувати його. Особливо не знижувати градус і обов’язково закусювати. І час від часу виходити на свіже повітря, або танцювати. Тобто щоб це не було нон-стоп застілля 24 години. Тому що навіть якщо ви здорові люди, наслідки можуть бути, як мінімум гарантовано дуже важка голова, поганий настрій, як уже говорили. І ваші спогади можуть бути дуже туманними про зустріч такого Нового року.        

Ольга Смалюхівська: Будь ласка, ще запитання.

Журналіст: Скажіть, будь ласка, а люди, які святкують Новий рік без алкоголю?

Оксана Скиталинська: Чудово.

Журналіст: Які для них наслідки — їм загрожує переїдання?

Оксана Скиталинська: Загрожує. Вони, розумієте…

Журналіст: Скажіть, будь ласка, а на що їм краще налягати все ж — на овочі, чи на м’ясо?

Оксана Скиталинська: Ви знаєте, ось це слово «налягати»… це вже в собі таїть щось таке, знаєте, дуже небезпечне. Я би сказала, можливо, акцентувати увагу, а не налягати. По-перше, якщо ви вживаєте солодощі, будь-які солодка напої, цукерки і таке інше, воно буде обов’язково рано чи пізно, через дві-три години викличе процес бродіння в животі так, що будь здоров. І будете ходити як кулька, злітати над землею. Тому бажано, щоб це була проста вода, можливо, зелений чай собі приготувати. Краще всього пити просту звичайну воду й бажано навіть без бульбашок, негазовану воду. Звичайно, рука тягнеться до солодкого, але згадайте, які можуть бути наслідки, і виберіть інший напій.  

Ольга Смалюхівська: Колеги, ще запитання? Будь ласка.

Журналіст: Пані Оксано, скажіть, будь ласка, але все ж таки, якщо людина переїла, перепила, першого січня як організм привести в нормальний стан, щоб більш-менш можна було далі святкувати?

Оксана Скиталинська: Далі святкувати? Давайте розмежуємо переїла і перепила, тому що якщо переїла, то не треба лікуватися тим самим. Тобто ще добавляти собі й алкоголь. Бажано, щоб це було щось таке, що деактивує дію цього алкоголю. Це, в першу чергу, те, що допомагає відновити печінку. Це може бути нежирний курячий бульйон. Його всі люблять, майже всі люблять. Чи це може бути просто якийсь супчик, чи якась легка їжа, як кисломолочний напій, якщо вам уже зовсім недобре. Ще краще поспати, випити ферменти, випити чай з ромашки чи м’яти.

Якщо ви відчуваєте, що вам уже погано, у вас наростають симптоми, до речі, на це треба звернути увагу. Буває таке, що людина стає погано, але вона там випила таблетку но-шпи й далі святкує. Але якщо стає вже зовсім погано, якщо ви відчуваєте, що у вас в голові морочиться, швидше за все, це падає тиск. Якщо у вас слабкість, холодний піт, у животі недобре, то я раджу не чекати, не експериментувати, в все-таки викликати «швидку допомогу».

Тому що, до того як я стала дієтологом, я була хірургом у відділенні шлунково-кишкових кровотеч, я бачила всі ці проблеми, як кажуть, із середини. І панкреонекрози, і панкреатити й усе інше. Це дуже сумне явище, це дуже сильні болі, неприємні. Тому, щоб усього цього запобігти, потрібно все-таки їсти всього потрошки, і знати міру, берегти себе.   

Ольга Смалюхівська: Будь ласка, ще запитання.

Журналіст: Якщо можна, пані Наталю, до вас запитання. Чому люди у свята, з психологічної точки зору, налягають на їжу? Тому що зазвичай вони не їдять такої кількості, вона не потрібна. Чи, можливо, тут певна психологічна залежність? У новорічну ніч, маю на увазі

Наталія Вовк: То есть, почему так много едим в новогоднюю ночь? Во-первых, это традиция, которая нам досталась от наших родителей, а родителям от их родителей. Во-вторых, это ночь, под кодовым названием: «когда все можно». Когда границы не действуют, когда можно все это делать, когда заботы отступают. И вот ощущение безграничности, в том числе и в еде, а особенно, как пани Оксана говорила, когда мы помощью экспресс-диеты похудели, а тут все можно, ну, давайте уже дорвемся и себе все возместим, все те страдания, которые мы претерпевали.

Кроме того, опять-таки, застолье предполагает, что мы сидим за столом, и хотим мы или не хотим, соблазн велик. Так все красиво выглядит, так все вкусно, так все пахнет, и хотим или не хотим, рука тянется. Вот так. 

Оксана Скиталинська: Я хочу ще додати, що їжа — це також спосіб зняття стресу. От бачите, зараз зима, то дуже холодно, то все тане, снігові замети, люди себе неважно почувають, все настали такі сірі будні, і тут раз — змінює

Читайте также по теме