Оксана Ващенко
18:04 06/02/2013

Каким образом парламент может решить проблему персонального голосования народных депутатов?

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM».

«РозворотUA», тема: «Каким парламент может решить проблему персонального голосования народных депутатов?"

Эфир за 07.02.2013 г. Ведущая — Оксана Ващенко.

Оксана Ващенко:Верховна Рада сьогодні знову не змогла розпочати свою роботу — представники фракцій «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» продовжують блокування трибуни з метою впровадження системи персонального голосування. Партія регіонів пропонує їм підписати меморандум про взаємне порозуміння. Про причини та наслідки таких подій — сьогодні поговоримо в програмі «РозворотUA». З вами Оксана Ващенко. Вітаю вас!

У нас сьогодні в студії наші гості, це: народні депутати Павло Петренко —представник фракції «Батьківщина». Добрий день!

Павло Петренко: Добрий день!

Оксана Ващенко: І Євген Балицький — представник фракції Партії регіонів. Добрий день!

Євген Балицький: Добрый день!

Оксана Ващенко: Шановні слухачі, не забувайте, працює наша електронна скринька efir@radioera.com.ua, маєте можливість писати вже зараз нам на неї свої запитання, коментарі. Можна буде потім і долучатися, трошки пізніше  буде працювати і наш студійний телефон, нагадаю його номер: 536-9600, код Києва — 044.

Ви знаєте, як кажуть, перше запитання до опозиціонерів, бо чергова сесія Верховної Ради й досі не може відкритися. Ви знаєте, от для мене особисто, як для людини, яка досить довгий період відстежує події у Верховній Раді, й може порівняти роботу Верховної Ради різного скликання, принаймні зараз не зрозуміле блокування за включення сенсорної кнопки. Бо я пригадую 2008 рік, коли головою Верховної Ради був Арсеній Яценюк, я зараз не вдаватимуся в деталі, яким чином він зумів профінансувати встановлення цієї сенсорної кнопки, бо це питання закрите, поки що воно невідоме, але от тоді він зміг це реалізувати, бо вона була розроблена, і все можна було зробити.

Й кажуть, що тоді Юлія Тимошенко на посаді прем’єр-міністра ну досить сама хотіла, щоб усе-таки ця ідея реалізувалася, бо, як ми знаємо, за Яценюка як за спікера тоді проголосувало лише 227 депутатів. Тобто сталої більшості не було. Такі самі проблеми має зараз Партія регіонів, у неї також немає сталої більшості. І от ваша позиція, якби це було відстоювання за декриміналізацію статей, за якими ув’язнені Тимошенко та Луценко, тоді зрозуміло. А от за сенсорну кнопку… Я не розумію. Будь ласка.

Павло Петренко: Насправді, ми відстоюємо, в першу чергу, український народ і Конституцію. Уявіть собі ситуацію, коли карткова більшість у минулому скликанні Верховної Ради ухвалювала цілу низку законів: це і Податковий кодекс, це і пенсійна реформа, це і Кримінально-процесуальний кодекс. Коли фактично 30-40 народних депутатів, використовуючи картки своїх колег, приймали такі основоположні закони, які стосуються кожного українця. Ми чітко заявили на першій сесії, що такої ганебної практики більше не буде — кожен народний депутат, який отримує заробітну плату, повинен приходити на роботу. Уявіть собі, щоб простий українець, який працює на підприємстві чи в установі, не виходив би на роботу і вимагав заробітної плати…  

Оксана Ващенко: А от зараз зарплата при блокуванні вам нараховується чи ні? 

Павло Петренко: Питання в тому, що ми приходимо на робоче місце, реєструємося, і ми вимагаємо від наших колег того самого…

Оксана Ващенко: І стоїте… Тобто за це ви отримуєте гроші?

Павло Петренко: Повірте мені, питання тут не в заробітній платі, питання в тому, що ми хочемо домогтися, щоб усі члени парламенту особисто брали участь у роботі цього парламенту. І повірте мені, дуже багато членів фракції Партії регіонів так само цього хочуть, тому що у них теж, виходить, є депутати двох сортів: одні голосують, а інші знаходяться десь на відпочинку.  

Оксана Ващенко: Ви депутат, який уперше зайшов у Верховну Раду.

Павло Петренко: Я хочу просто закінчити думку. Можна я закінчу, чому ми знаходимося…

Оксана Ващенко: Скажіть, на вашу думку, у 2008 році чому не вдалося цього зробити?

Павло Петренко: На мою думку, ситуація дуже проста. Якщо ви пригадаєте, тоді Арсенія Яценюка зняли з посади голови Верховної Ради.

Оксана Ващенко: Не встиг?

Павло Петренко: Він просто не встиг, і одна з цих вимог, або умов, яка стала причиною його зняття, це те, що він дійсно наполягав на включенні цієї сенсорної кнопки. Але питання зараз, я хочу закінчити свою думку стосовно причин, і чому ми зараз блокуємо, полягає в тому, що ми хочемо домогтися дуже простої ситуації, щоб у нашій країні фактично голосувала не карткова більшість, а реальна більшість.

Якщо у політичної сили, яка декларує, що вона є владою на сьогоднішній день, і в неї є більшість, то ця реальна більшість має полягати в тому, кожний народний депутат, який обирався, до речі, і за мажоритарною складовою, яку дуже сильно рекламувала Партія регіонів, повинен особисто приходити на засідання Верховної Ради й голосувати за той чи інший закон. А потім звітувати перед своїми виборцями, чому він саме за нього голосував, а не розповідати, що він здав свою картку керівництву фракції, і його примусили до того чи іншого голосування. Тому це принципова позиція. І я вам хочу сказати, що згідно соціологічних досліджень, дев’яносто відсотків українців за те, щоб депутати працювали особисто.     

Оксана Ващенко: Та я не проти цього теж, як людина, яка так само голосувала на виборах.

Павло Петренко: От дивіться, не може бути ситуація, коли рівень довіри до Верховної Ради…

Оксана Ващенко: От я не проти того, і в принципі повністю «за», щоб відповідно до Конституції кожен депутат має голосувати особисто.  

Павло Петренко: Так, це пряма конституційна норма.

Оксана Ващенко: Але не таким методом, як це робиться зараз. Можна внести зміни до чинного законодавства, скажімо, щоб відкликати депутата за те, що він не виконує свої прямі обов’язки. 

Павло Петренко: Дивіться, всі зміни, які можна було внести, вже були внесені. Я вам нагадую що 6 грудня 2012 року Рада минулого скликання внесли зміни до регламенту, в яких чітко прописала, що спікер Верховної Ради зобов’язаний забезпечити роботу електронної системи голосування у Верховній Раді, яка унеможливлює неособисте голосування. Першу сесію новий склад Ради проводив у форматі, коли відбувалися щоденні консультації керівників усіх фракцій зі спікером, і спікер обіцяв по закінченню першої сесії, що на початок роботу другої сесії він вирішить питання щодо особистого голосування. Час умовлянь і консультацій закінчився, розумієте?

Якщо нам наші колеги з більшості розказують, що давайте підпишемо меморандум, давайте ми створимо робочу групу, то це просто, знаєте, замилювання питання. Давайте будемо голосувати особисто і тоді без питань роботу Верховної Ради буде розблоковано.

Оксана Ващенко: У вас є сьогодні візаві. Це була позиція Петра Петренка. Зараз Євген Балицький. Пане Євгене, в чому проблема для Партії регіонів? Бо, знаєте, я пам’ятаю, як тільки Центрвиборчком ще остаточно не оголосив результати голосування, від ваших колег, які відкрито говорили про те, що деякі мажоритарники потенційно увійдуть до Партії регіонів, сказали, що у нас є більшість, мажоритарники долучилися. Все, питань немає. В чому тут проблема? 

Євген Балицький:Во-первых, проблемы никакой нет на самом деле. Но приятно, конечно, что меньшинство в Верховной Раде так заботится о нашем моральном облике и говорят о том, что вот все-таки депутаты все равны, и в большинстве тоже. Я согласен с этим, я в принципе голосую сам и всех призываю к этому, не только из большинства, но и наших оппонентов, чтобы все голосовали, конечно же, сами. Это правильно, это соответствует законодательству и Конституции.

Что касается ситуации, которая возникла, я хочу, чтобы мы четко разделяли и не подменяли эти понятия. Задача оппозиции сегодня дискредитировать власть, потому что «на носу» парламентские выборы. Поэтому, какие методы будут в этом случае использоваться, неважно. Сегодня мы говорим про кнопку, которая не волновала никого двадцать лет. Двадцать лет «играли на пианино» депутаты до нас, и те, которые сегодня повторно в созыве, они ведь тоже были в предыдущих созывах, большинство из них. Они точно так же знают эту практику, переходили из фракции во фракцию, из партии в партию, и это все было и никого это особо не волновало.

Оксана Ващенко:То які реальні причини цього блокування?

Євген Балицький: Сегодня об этом нужно, конечно, спросить у них.

Оксана Ващенко: Підготовка до президентських виборів?

Євген Балицький: Но мое видение, что идет просто дискредитация власти. Чтобы показать, что мы сегодня как власть несостоятельны. А наша задача: показывать, что мы готовы, что мы готовы голосовать, что у нас дееспособный парламент, мы готовы работать в интересах своих избирателей, в интересах граждан Украины.   

Оксана Ващенко: Але опозиція вже зібрала підписи за зняття голови Верховної Ради. На вашу думку, перспектива цього питання яка? 

Євген Балицький: Я абсолютно с этим не могу согласиться. Точно так же, как и с тем, что сегодня декларируют наши визави, оппозиция, о том, что будет роспуск Верховной Рады. Это все профанация политическая, для того чтобы блефовать, показать свою значимость. Особенно после того, когда по нашей информации то, что заявила Кужель о том, что указали уже своим величественным перстом на одного из своих кандидатов и тому подобное. Хотя я абсолютно с этим не согласен.  

Оксана Ващенко: Тобто Рибак залишиться на своїй посаді?

Євген Балицький: Я в этом абсолютно уверен.

Оксана Ващенко: А вам не здається, що в цьому питанні щодо блокування він проявляє якусь таку м’якість? Надає момент поблокувати…

Євген Балицький: Действительно.

Оксана Ващенко:А що, треба мордобій учиняти? Там же жінки стоять біля парламентської трибуни…

Євген Балицький: Ну, это фашистские методы, когда берут и женщин в центр ставят… Это все мы видели в телевизоре, в кино видели, когда прикрывались женщинами, детьми… Ну, Бог с ними, это на их совести, пусть делают то, что считают нужным. Мы точно для себя понимаем, что председателем Верховной Рады умышленно был подобран такой человек. Не просто, как нас сегодня обвиняют, что вы выбрали там одного из… из тех, их тех… Нет, действительно человек был выбран толерантный, взвешенный, с сединой на висках, для того чтобы он мог в этом сложном парламенте находить компромисс между противоборствующими, скажем так, политическими силами.    

Оксана Ващенко: Скажіть, а реально впровадити цю систему голосування, якщо технічно вже все напрацьовано? І навіть люди, які розробляли цю систему, говорили, що все там є, треба тільки під єднати, не знаю, два вузли…   

Євген Балицький: Ну, вот, Оксана, объясните мне, пожалуйста, вчера вот у нас было абсолютно девяносто девять процентов депутатов, пришли даже самые такие депутаты…

Оксана Ващенко:  Прогульники, так?

Євген Балицький: Да, так называемые прогульщики. Ну, все пришли, но тем не менее, нам не дали работать. А я вам объясню почему. Потому что завтра возникнет ситуация, что не того цвета галстук, потом не тот цвет глаз, потом кто-то не титульная нация…  

Павло Петренко: Ну, давайте не будемо переводити це вже в…

Євген Балицький: Я закончу мысль. Я вас не перебивал, если вы помните. Так вот…

Павло Петренко: Ви просто же не перебирайте в часі…

Євген Балицький: То русский язык не так, то еще что-то не так… То есть, это, ну, ситуация — подготовка к выборной кампании.

Оксана Ващенко: Ну, як вирулити можна з цієї ситуації?

Павло Петренко: Дуже просто.

Оксана Ващенко: Знаєте, Кличко сьогодні говорив про те, що готовий іти на перевибори. От для Віталія Кличка це класно. 

Павло Петренко: Дивіться, давайте ми зараз це окрема розмова з приводу перевиборів. Це теж один зі способів вирішення ситуації. Але тут рішення дуже просте і лінійне, причому в межах чинного законодавства. Існує відповідна система голосування «Рада-3» із сенсорною кнопкою. Не подобається вона Партії регіонів, ми їм озвучили: колеги, давайте її перевіряти, тестувати…

Оксана Ващенко: Тринадцять років вона працює.

Павло Петренко: Але до того часу чинний регламент передбачає інші способи для голосування. 

Оксана Ващенко: Вставати і проголосувати?

Павло Петренко: Приймати рішення шляхом підняття рук. Рішення можна приймати шляхом вставання. Тобто практика парламенту вже мала випадки, коли таким чином відбувалося голосування. І тут на закид мого колеги з парламенту, хочу відповісти. Наша ціль — не дискредитувати владу, ви ж уже давним-давно себе вже дискредитували в очах громади тими рішеннями, які приймалися, тими антинародними законами, які ухвалювалися.

Навіть буквально остання відповідь Рахункової палати на мій депутатський запит, свідчить, що за минулий рік тільки на одне «Євро-2012» за нецільовим призначенням використано 18 мільярдів гривень. Вдумайтеся, Рахункова палата відповідає в офіційному звіті, що вісімнадцять мільярдів гривень було витрачено на нецільові програми при підготовці до Єврочемпіонату. Тому про це ми навіть не говоримо, ми зараз ведемо розмову про те…  

Оксана Ващенко: Однозначно, з цим розбиратися треба, але подивіться, втрачається час. Ви не можете розглянути питання по сланцевому газу, далі те ж саме буде. І ви ж знаєте, які наслідки може Україна отримати.

Павло Петренко: Ми зможемо розглянути це питання дуже швидко, коли запрацює система особистого голосування.  

Оксана Ващенко: Щодо зарплат людям, по яким є заборгованість, і це факт, розглянути може Верховна Рада. Але так само вона не працює.

Павло Петренко: Перепрошую, щодо зарплат. Зарплати людям необхідно виплачувати згідно бюджету, який так само приймався, я вам нагадую, в грудні-місяці так званою картковою більшістю — «піаністами». Цей бюджет приймався в один день тридцятьма особами Партії регіонів, які проголосували за 226. І зараз вони цей бюджет не можуть виконати, до речі. Тому питання щодо неособистого голосування комплексне, і необхідно, щоб люди це розуміли. Чому зараз відбуваються такі заборгованості по заробітній платі? Тому що бюджет, який приймався вночі, без прорахунку, без висновків…

Павло Петренко: А чого ви хочете зараз? Ви хочете перевиборів зараз?

Павло Петренко: Ми хочемо, щоб усі народні депутати приходили на роботу й голосували особисто. Це перший шлях. Якщо Партія регіонів цього не розуміє, і не може забезпечити, ми не боїмося перевиборів. Ми готові йти на перевибори і перемагати.

Оксана Ващенко: Тобто тридцять днів треба буде стояти біля парламентської трибуни?

Павло Петренко: Я думаю, що вистачить розуму та розуміння норм Конституції у наших колег для того, щоб вирішити це просте питання, яке зрозуміле для кожного українця. Тут нічого не треба пояснювати, це просте питання — чи повинен народний депутат приходити на роботу і працювати? Звичайно, повинен. Тому що це повинен робити кожен українець. І тут не має бути жодної дискусії.  

Оксана Ващенко: Але у перевиборах я особисто не бачу виходу. Людям не має пенсій, зарплат, а ми говоримо про перевибори…

Павло Петренко: Ми з вами не говоримо про перевибори. От ви зараз намагаєтеся перевести розмову в інше русло. У нас одна вимога — дотримуйтеся Конституції.

Оксана Ващенко: Але чекайте, опозиція діє зараз спільно чи кожен сам за себе?

Павло Петренко: Ми діємо спільно та консолідовано.

Оксана Ващенко: Ви знаєте, «ударівці» завчасно підготувалися, одягли на себе червоні светри, зайшли в сесійну залу, представники «Батьківщини» і «Свободи» начебто доєдналися до цього процесу. Розумієте? Зараз уже говорять про те, що ми готові до перевиборів…   

Павло Петренко: Перепрошую. Дивіться, цей новий склад Верховної Ради показує єдність усіх трьох опозиційних фракцій. За весь період роботи, ще друга сесія фактично не почалася, але по часу повинна початися, ми працюємо спільно. 

Оксана Ващенко: Добре. Це окрема історія для окремої теми.

Павло Петренко: Ми працюємо як єдина команда, тому (я закінчу думку, дві секунди буквально), я вважаю, що існує маса легальних механізмів вирішити цю проблему дуже швидко. Одним рішення голови Верховної Ради запустити роботу сенсорної кнопки, або встановити інший спосіб голосування на період, доки ця кнопка якимось чином там тестується, перевіряється. Запустити спосіб голосування шляхом підняття рук, бюлетенями, чи іншим легітимним способом. У Європі, у світі є маса випадків, я спеціально взяв інформацію, яким способом голосують у Європейському парламенті, яким чином голосують у парламенті Франції, Германії.

Оксана Ващенко: Сьогодні Арсеній Яценюк розказував, як виходять з різних дверей…

Павло Петренко: Тому давайте говорити таким чином, якщо влада не хоче цього робити, то ми не боїмося, й ми готові до перевиборів. І люди дадуть оцінку роботі Верховної Ради, роботі влади та роботі опозиції.

Оксана Ващенко: В чому проблема? Ви знаєте, я не можу зрозуміти, якщо все так просто, як описується, то чому Володимир Рибак не підпише певне подання, чи не поставить це питання на голосування?

Євген Балицький: Так не ставится вопрос — якесьподпишите, чтобы что-нибудь…

Оксана Ващенко:Ну, підпишіть, щоб уже запрацювала ця сенсорна кнопка, якщо вона є.

Євген Балицький: Понимаете, завтра встанет другой вопрос. Во-первых, по поводу перевыборов. Мой коллега так долго говорил, а я ждал. Во-первых, это все, я еще раз говорю, профанация, потому что никаких перевыборов быть не может, в их рядах достаточно большое количество мажоритарщиков, которые никогда не согласятся на эти перевыборы, потому что люди потратили большие деньги, это недешевое мероприятие.

Другой вопрос, что Павел Дмитриевич прошел по списку, поэтому ему, конечно, можно и пятый и десятый раз идти на выборы. Я знаю мажоритарщиков и в их рядах, которые никогда не согласятся на то, что они лишь три месяца поработали, потратили кучу денег… Ну, давайте называть вещи своими именами и не играть этими понятиями — перевыборы, а я там застрелюсь, а я выброшусь из окна или еще что-нибудь. Ну, это все детский сад, это все пятый класс, седьмой класс, но точно не сейчас…  

Павло Петренко:Это ваши методы, наверное.

Євген Балицький:Не знаю. Так вот, касательно вчерашнего дня, какая была ситуация. Мы собрали людей, пожалуйста, кто вам мешал вчера руками, ногами там голосовать, или кнопками там, пальцами, карточками… Но вы же нам не дали и вчера этого сделать, когда были все практически депутаты. Вчера была ж такая ситуация или я что-то не так говорю? Ведь девяносто девять процентов депутатов пришли, пожалуйста, мы были готовы голосовать, но вы нам не дали этого сделать.

Павло Петренко:Але ви можете забезпечити явку тільки на один сесійний день, я так розумію? У вас із цим проблема…

Євген Балицький: Какая разница?

Павло Петренко: Ми працюємо кожен день.

Євген Балицький: Но мы же пошли навстречу в этой ситуации — мы вчера привели…

Павло Петренко:А, ми прийшли на роботу, а ви пішли нам на зустріч? Цікава позиція…

Євген Балицький: Минуточку, вы… Что значит, пришли на работу?

Оксана Ващенко:Зачекайте, тут не діалог. Давайте подивимося, вимога існує — опозиція хоче, щоб кожен депутат голосував особисто.

Євген Балицький: Ну, а завтра оппозиция захочет, чтобы мы наприсядкиходили?..

Павло Петренко: Ми відстоюємо норму Конституції, перепрошую. Це не наші забаганки…

Оксана Ващенко: Тобто ви не хочете продемонструвати слабкість як голови Верховної Ради, так і Партії регіонів? Не хочете?

Євген Балицький: Во-первых, мы не хотим… Это первое.

Оксана Ващенко:Тобто, на ваш погляд, це буде слабкість?

Євген Балицький: Это будет слабкість…

Павло Петренко:Дотримання Конституції — це буде слабкість! Ви вдумайтеся, що ви говорите.

Євген Балицький: Конечно, блокировать трибуну и идти против Конституции — это нормально, по-вашему? То есть вы говорите, что мы будем достигать результатов любыми средствами, любыми целями?  

Оксана Ващенко: Але та система голосування «Рада» нормальна, вона ще може проіснувати деякий час? Нею можна користуватися, голосувати?

Євген Балицький: Я голосую сам, поэтому я не вижу в ней никакой проблемы, в самом аппарате. Лично я не вижу проблем. И дисциплина внутри партии — это наш внутренний вопрос. Сегодня блокировать работу Верховной Рады — это мы людям сегодня объясняем, что это у нас некие такие парламентские «критические дни», знаете, у нас возникла такая… 

Оксана Ващенко:Скажіть, а Партія регіонів може, якщо з’явиться така законодавча ініціатива, і це не так, що просто публічно сказали, і забули. Умовно кажучи, якщо депутат там певну кількість днів не голосуватиме особисто, з’являється можливість його відкликати? Тобто забрати у нього мандат. Партія регіонів проголосує за таке?  

Євген Балицький: Я совершенно согласен. Лично я проголосую.

Оксана Ващенко:А Партія регіонів?

Євген Балицький: Ну, как вы можете меня спрашивать сегодня за всю политическую силу, если вы пригласили только меня? Я в данном случае по каким-то вопросам могу говорить и за партию, потому что это лежит в концепте. В данном случае… 

Оксана Ващенко:Ні, але ви знаєте, буде партійна дисципліна, і ви проголосуєте проти.

Євген Балицький: Я буду голосовать за то, чтобы депутат голосовал самостоятельно, я с таким предложением шел на выборах, я говорил избирателям об этом. Это раз. Второе, я точно понимаю для себя, что должен быть механизм отзыва депутата, это тоже нормально, нормальная практика. В-третьих, человек, который приходит на голосование, он должен отдавать себе отчет в том, что на нем лежит великая ответственность, и когда он вот такие вещи делает, не голосует самостоятельно, подставляет в первую очередь своих коллег по фракции, по Верховной Раде. Мы над этим работаем.

Но я уже говорил, что нелегко «тростинкой управлять скотинкой», большое количество людей, очень большое. И управлять таким большим количеством действительно сложно. Я могу привести целый ряд моментов, когда в оппозиции мы были, а провластными были они, и у вас это есть в архивах, в видеоархивах. Когда они точно так же использовали эти методы.    

Оксана Ващенко:Та бігали всі, тому я й кажу, в чому ж питання з сенсорною кнопкою? Давайте відкликайте депутатів. Для людей це важливо. 

Євген Балицький: И вот самый главный момент. Я уже сказал мое отношение к перевыборам. Вы знаете, еще один важный момент. Я провел кучу встреч, когда проходил по мажоритарному округу. Мы делали фокус-группы, так вот в двадцатку даже не входит вопрос о том, как там депутаты голосуют: кнопкой там, не кнопкой… Сегодня можно поставить вопрос человеку на улице: «Скажите, что важнее — морковь или буряк?» И тоже развить большую полемику из этого.  

Оксана Ващенко:Добре. Ми продовжуємо. Ви знаєте, чому я торкнулася теми перевиборів? Бо якщо ви так будете стояти до останнього, «регіонали» не зможуть знайти компромісу, то в принципі з’являється привід для розпуску. Але так само, я думаю, він невигідний як для країни в цілому, якщо і розпускатися, то ще зарано. Так це невигідно й для кожного, хто обрався до цієї Верховної Ради. Ну, і для громадян передусім.

Є представники, наприклад, від тієї ж «Свободи», які говорили про те, сьогодні, до речі, була заява Мохника про те, що опозиційні фракції (він говорив не від «Свободи», а від опозиційних фракцій) «апелюватимуть до громадськості, щоб змусити президента Януковича скористатися правом щодо розпуску парламенту, якщо сесія не відкриється протягом тридцяти днів». Тобто до громади, до журналістів із тим, щоб чинити тиск на президента щодо застосування цього права. Це цитата.

Павло Петренко: Я з вами повністю погоджуюся, що будь-які перевибори, причому, коли Верховна Рада попрацювала лише декілька місяців, не вигідні ні для суспільства, ні для держави. Тим паче у такий складний період часу, коли дійсно економічна ситуація у країні вкрай важка. Але ви вдумайтеся просто в проблематику і в постановку питання, яке ми зараз обговорюємо. Влада не домовиться з опозицією щодо того, щоб усі народні депутати неухильно дотримувалися норми Конституції щодо особистого голосування… Раз. Особисто приходили на роботу, два. І забезпечували нормальний законотворчий процес у цій Верховній Раді, три.

Я просто нагадаю, що рівень довіри до Верховної Ради минулого скликання був близько шести відсотків. Люди просто не сприймали той склад Верховної Ради, коли вони бачили там двадцять осіб, які просто бігали по залі…  

Оксана Ващенко: А ви думаєте, що зараз якщо провести опитування, вони почнуть сприймати цей мордобій? Як зайшли — побилися, зайшли — побилися… 

Павло Петренко: Перепрошую. Я вважаю, що коли Верховна Рада почне працювати як справжній законодавчий орган, коли народні депутати будуть законодавцями, які будуть особисто брати участь у засіданнях, які будуть особисто голосувати, які будуть особисто доповідати законопроекти, будуть особисто працювати в комітетах, тоді люди будуть сприймати і цю Верховну Раду, і тих депутатів. Я просто вам нагадаю, депутатів…

Оксана Ващенко: Скажіть, а ким ви працювали до того, поки не обралися до Верховної Ради? Бо я ще не зовсім знайома з вами як із політиком. 

Павло Петренко: Я працював практикуючим адвокатом близько тринадцяти років, після того я був депутатом обласної ради. Я вам скажу, що в обласній раді жодна фракція не дозволяла собі масового голосування за інших. Жодна фракція у нас такого не дозволяла. А коли я прийшов до Верховної Ради у перші дні першої сесії, я дивувався, яким чином…  

Оксана Ващенко: А ви пам’ятаєте ту більшість, яку створили Тимошенко, Яценюк, Ющенко? Ви пам’ятаєте ту більшість? Ви пам’ятаєте, як тоді голосували? 

Павло Петренко: Я вам скажу, коли обирали Тимошенко на посаду прем’єра, то голосували всі особисто шляхом підняття рук і вставанням.

Оксана Ващенко: А Яценюка?

Павло Петренко: Так само було особисте голосування. І це був тест. До речі, тоді Партія регіонів дуже жорстко контролювала те голосування, і це тоді було тестом для тієї демократичної більшості, щоб обрати керівні посади прем’єра та спікера.

Оксана Ващенко: Ви знаєте, я вам можу показати безліч відеоматеріалів, фотофактів, коли тоді та більшість за участі Ющенка, Тимошенко і Яценюка голосувала так само, як це робили «регіонали». Просто «регіонали», можливо, більше добігають до краю ряду… 

Павло Петренко: Перепрошую. Я думаю, що вже настав край такій ганебній практиці. У Верховну Раду прийшли нові люди, дійсно, дуже багато людей, які ніколи не були народними депутатами. І ці люди дійсно хочуть виконання депутатами однієї простої дії — якщо ти приходиш на роботу і працюєш на благо громади, чи ти по списку був обраний, тут колега розповідав про мажоритарників, чи ти був обраний по мажоритарному окрузі, тебе обрали декілька десятків тисяч громадян, 50-60 тисяч, вісімдесят тисяч, що стосується списочників, із розрахунку на кожного кандидата за списком, то ти не маємо морального права не приходити на роботу і не голосувати особисто.

І тут питання дуже просте. Ми змушені, просто всі політичні фракції, які є в парламенті, змушені знайти вихід із цієї ситуації, й почати дотримуватися Конституції — голосувати особисто. Подивіться, Конгрес Сполучених Штатів працює двісті років…     

Оксана Ващенко: А чому ми маємо взагалі на Конгрес рівнятися?..

Павло Петренко: Я просто приклад наводжу, там так само відбувалися дуже жорсткі політичні баталії. Чи парламент Великої Британії, який чотириста років працює. Ви думаєте, що там не було проблем? Але чомусь вони всі працюють особисто і без будь-яких електронних система, голосують особисто. 

Оксана Ващенко: Чи це все може закінчитися?

Павло Петренко: Я закінчу ось таким чином. Я маю надію, що ми все ж таки знайдемо законний спосіб забезпечити особисте голосування, і до цього ми звикнемо, всі народні депутати.

Оксана Ващенко: Що закладено в цьому меморандумі, який пропонує підписати Партія регіонів? Що в ньому є?

Євген Балицький: Я прошу прощения, Оксана, я просто обязан сказать пару слов по поводу перевыборов, потому что очень долгое время говорил мой коллега, и я хотел бы тоже воспользоваться таким правом. Касательно перевыборов. Ну, во-первых, самое главное. Не буду сейчас возвращаться к тому, что это профанация и так далее, но конфигурация ж не поменяется. Сегодняшняя социология, все что угодно покажут вам, что в принципе будет тоже плюс-минус. Хорошо, оппозиция наберет, может быть, на несколько человек больше. Что поменяется?

Оксана Ващенко:У когось з’являться знову нові Табалови, будуть ганяти по залі…

Євген Балицький: Ну, хорошо. Но что поменяется?

Оксана Ващенко:Але ж на це вже просто неможливо дивитися! Розумієте? Неможливо на це дивитися!

Євген Балицький: Об этом и речь. Я почему сказал, что даже в двадцатку не входит этот вопрос на округе в Мелитополе, Мелитопольском район проводили такую фокус-группу — в двадцатку не входит этот вопрос, как голосует там депутат, кнопкой там, пальцем, поднятием руки, ноги или то, что вы приводите пример. Не принципиально. Людей сегодня интересуют совсем другие задачи, совсем другие проблемы. И эти проблемы лежат в плоскости финансирования, в первую очередь, и подтопления, дороги, я могу очень долго перечислять.

Но мы не работаем, ни вы, ни мы. Так вот вы говорите о том, что наши, грубо говоря, там кто-то не нажимает кнопки, там несколько человек не приходят. Но вы лишаете всех возможности работать в этом случае. Так что большее зло?  

Оксана Ващенко:Є вже дзвінки від наших слухачів. Давайте долучимо громадян: 536-9600, код Києва — 044. Добрий вам день! Готові вас послухати.

Слухач: Добрый день! Я в эфире?

Оксана Ващенко:Так. Ми слухаємо вас. Будь ласка, говоріть.

Слухач: Юрий, Днепропетровск. Во-первых, представителю партии «УДАР» я хочу сказать, что народ…

Оксана Ващенко: У нас представник фракції «Батьківщина»…

Слухач: А, «Батьківщина», народ вас поддерживает. Мы хорошо понимаем, что вы боретесь в том числе и за наши интересы. И пора заставить вот этих вот так называемых депутатов действительно ходить на работу и голосовать каждому за себя.

Павло Петренко:Дякую вам.

Слухач: И еще у нас предложение. Вы, пожалуйста, отправьте в международные организации, в ООН, послам во все государства письма, в которых напишите, что нашего премьер-министра избрали незаконно, председателя Национального банка избрали незаконно, и до тех пор, пока их не изберут законно, как положено по Конституции, чтобы с ними никто не вступал ни в какие переговоры. Они нелегитимны.

Оксана Ващенко: Зрозуміло. Рекомендація. Далі дзвінок. Хто з нами? Щоб послухати одразу кілька. Добрий день!

Слухач: Доброго дня!

Оксана Ващенко: Ваше запитання?

Слухач: Володимир, Львів. Запитання до представника влади. Який компроміс, якщо не виконується норма Конституції? 

Євген Балицький: В любом случае норма Конституции должна исполняться. Это первое. Это мое убеждение. Второе, если норма Конституции не выполняется, нам необходимо обращаться в Конституционный суд для разъяснения, так ли это или нет. Потому что я, допустим, не согласен с тем, что то, что кто-то не приходит из депутатов на работу, это их личное право, и личная ответственность, в том числе и перед нами, перед теми, кто ходит. Поэтому этот вопрос, еще раз говорю, лежит в плоскости… 

Оксана Ващенко:Але чимце все має завершитися, на вашу думку?

Павло Петренко: Можна, коментар, щоб ми якось рівноправно коментували запитання слухачів? 

Оксана Ващенко: Будь ласка, але чим усе це має завершитися? Бо цікаво, від Партії регіонів зараз і так багато чого буде залежати вже в Раді. Як можна розрулити все це? От до чого готова, до яких компромісів Партія регіонів?

Євген Балицький: Я считаю, что мы должны на законодательном уровне, у нас есть закон сегодня, президент его подписал, о том, что мы должны голосовать все особисто, и что нельзя блокировать парламент. И оппозиция нарушает тем, что блокирует. И получается, что провластное большинство тоже самое нарушает этот же закон.  

Оксана Ващенко:А за ці порушення, яка має бути відповідальність?

Євген Балицький: Значит так, закон в данном случае на депутатов не распространяется…

Павло Петренко:Я прокоментую це питання.

Оксана Ващенко: Будь ласка.

Павло Петренко: По-перше, дякую громаді, яка підтримує нас. Це щодо того, що це «нецікаво для українців, і не важливо». Питання перше. Друге, стосовно європейських інституцій. Це дуже важлива тема, тому що на початку цього року було прийнято рішення Європейського суду по так званій справі Волкова, коли Європейський суд узагалі вперше в історії Української незалежної держави постановив, що суддю Волкова Верховна Рада неправомірно звільнила з посади судді Верховного Суду з тих підстав, що депутати голосували не особисто, а за своїх колег. І на всю Європу ми фактично зганьбилися, коли надали змогу цим давати оцінку нашому парламентаризму, що парламентарі — народні депутати системно і грубо порушують Конституцію. І це дуже поганий прецедент.     

Стосовно кадрових призначень так само, це перше. Стосовно тих законів, які так само приймалися, це друге. І стосовно взагалі іміджу України в світі та легітимності наших високопосадовців, які спілкуються з тими чи іншими керівниками інших держав. Тому це дуже важливе питання. І це питання, ми б не хотіли, ми все ж таки українська опозиція, щоб наші внутрішні суперечки виносилися на міжнародний рівень, тому що ці проблеми потрібно вирішувати вдома, в стінах парламенту.

Оксана Ващенко: Завтра, от у стінах парламенту, як ви готові це питання вирішити? Скільки така ситуація буде тривати, який період часу?

Павло Петренко: Ми вважаємо, що це питання вирішиться дуже просто — одним простим рішенням спікера Верховної Ради. Я зараз процитую норму регламенту, яку підписав, до речі, президент. Це той закон, який ухвалювався шостого грудня, в якому чітко записано, що голова Верховної Ради забезпечує роботу електронної системи голосування, яка унеможливлює голосування за іншу осо<

Читайте также по теме