Ольга Черненко
18:07 22/11/2012

Конец света: правда и домыслы

22 ноября в информационном агентстве «ГолосUA» состоялась пресс-конференция на тему: «Конец света: правда и домыслы».

В пресс-конференции участвовали: Отец Лонгин — священник Православной церкви (Московский патриархат); Валерий Московченко — астролог; Юрий Швец — знахарь, биоэнергетик; Виктор Базилей — астролог Киевской школы астрологии.

Модератор — журналист Ольга Смалюхивская.

Ольга Смалюхівська:Колеги, доброго вам дня! Вітаю у прес-центрі інформаційної агенції«ГолосUA». Сьогодні говоримо на актуально, виявляється, для нас усіх тему про кінець світу, який нібито має настати вже за місяць. Часу не так уже й багато залишилося. Сьогодні спробуємо з нашими гостями розібратися й поділитися думками з приводу того, чи все ж таки кінець світу в 2012 році — це правда, чи домисли. Хочу вам представити наших гостей, це: Віктор Базилей — астролог Київської школи астрології, його колега-астролог Валерій Московченко, архімандрит Лонгин — представник Української православної церкви Московського патріархату, а також до нас ще має під’їхати гість Юрій Швець — біоенергетик.

Розпочнемо, пане Вікторе, з вас. Зараз суспільство, думаю, що люди не тільки в Україні, а й у інших країнах, переймаються цією темою, цим питання, тому що мова йде про те, що саме 21 грудня 2012 року закінчується календар Майя, і хоч ми маємо вже, я вже говорила, що сьогодні на чотири сторінки роздрукувала різних дат, коли мав би відбутися кінець світу, однак, слава Богу, ми це вже пережили. Скажіть, будь ласка, 21 грудня 2012 року ми переживемо чи ні, як ви думаєте? Чи є підстави взагалі зараз говорити про кінець світу? Будь ласка.

Віктор Базилей:Добрый день, уважаемые. Начну с того, что это уже не первый конец света, который объявлялся в этом мире, к сожалению, или к счастью. Помните, как у Митяева: «Слава Господу, мы живы». Я вам говорю только как астролог, не более. Я не науковець і я не вивчав календар майя, але те, що знаю, тим поділюся. Считается, что якобы в ту ночь или в тот день Земля входит в какой-то луч галактический и так далее. Но это даже не логично, потому что Земля огромная, и луч тоже штука не узенькая, и как бы в один момент 21 числа мы засыпаем, или двадцатого, и просыпаемся в ином измерении. Это, мягко говоря, чушь, мое глубокое убеждение.

Втрое. С точки зрения астрологии. Астрология — порождение этого мира света. То есть когда Господь сотворил мир, потом он сотворил светила, которые для нас инструмент. Если случится конец света именно в том прямом понимании, как мы об этом говорим, как это воспринимаем, то все исчезает, и исчезнет собственно инструмент астрологии. То есть потому я сразу заявляю, что астролог не может этого предсказать в любом виде. Разве что, если будет конец света лайт, как многие сейчас говорят, смена каких-то там эпох, смена парадигмы мира и тому подобное, тогда это возможно.

Но для того чтобы опять-таки астрология это предсказала, на мой взгляд, раскрою немножко кухню астрологии. Как в медицине, например, чтобы я мог диагностировать сахарный диабет, я должен его увидеть у нескольких пациентов, пока я учусь в вузе. Так же и в астрологии, за всю истории еще не было ничего подобного, по крайней мере из того, что нам известно, и мы не можем увидеть, как это было раньше, дабы в будущем это предсказать. Нет точки отсчета, понимаете? Нет карты сотворения мира и нет конца мира, ибо мир — бесконечен в любом случае, в прямом понимании.

Как катаклизмы, ради Бога, например, Венеция сейчас плавает, Америка бедствует. Я считаю, знаете, как люди говорят, так это было всегда, только СМИ меньше работали. Я думаю, и мое личное мнение как человека и как астролога… Кстати, расскажу еще о другом — о параде планет. Везде ссылаются на этот феномен — парад планет, не понимая, что это такое. Есть, грубо говоря, карта неба, то есть, круг, график, говоря проще, где светила солнечной системы скапливаются в каком-то более-менее узком секторе, то это называется парад планет. Скажу, что величайший из парада планет, из того, что я смотрел буквально вчера вечером, когда готовился к конференции, был как раз на стыке XV-XVIвеков — открытие Америки, высокое развитие науки в мире и тому подобное.

То, что происходит сейчас, это не парад планет, кто бы что ни говорил, если сказать, что это мини-парад, это будет уход от темы, на самом деле ничего такого не происходит. Есть некое скопление, но некоторые точки расконсервированные под другую сторону круга. То есть ничего этого нет и в помине, вообще ничего подобного нет в помине. Мало того, если бы не развитие изотерических всяких течений, о которых мы сейчас знаем, и плюс телевидение, и другие средства массовой информации, никто бы не знал, кто такой Аргуэльес, который Календарь Майя перевел и расшифровал, этого бы не было. Просто благодаря информационному буму, как вы знаете, потом появились фильмы, куча книг, ученые начали искать некие астероиды, которые будут падать на Землю, это все просто развилось, знаете, как масло в огонь, не более. Это мое глубокое мнение, и глубокое убеждение. Рыть бункер я не собираюсь. Но максимум куплю свечи, потому что если пропадает электричество, то конечно, они нужны будут, и это все, что может быть.

Ольга Смалюхівська: А що ви ще як астролог передбачаєте? Ви кажете, що може пропасти світло, а що ще? І от ви говорили про зміну епох. В яку тоді епоху ми вступимо? 

Віктор Базилей:Ну, это тоже такое красивое слово. Понимаете, если ваши листики тоже почитать, то конец света объявляли, когда была смена дат, веков. Например, помните, когда праздновали миллениум несколько лет назад. В астрологии, в эзотерике есть такое понятие как эпоха Водолея. Но это такое, знаете, понятие умозрительное, непроверяемое, тем более, если верить этой теории, мы переходим из эпохи в эпоху на протяжении нескольких сот лет. Потому что эпоха длится, опять-таки по теории, две с чем-то тысячи лет. Этот переход занимает очень такой длительный период, и в один момент, в одну ночь такого не бывает. Это однозначно.

Потому как бы смена эпох… Ну, да, мир стал другим, поменялись ценности — это мы все видим, но это не конец света. К сожалению, мне кажется, что это естественное развитие природы, в смысле цивилизации. Увы, западной.

Ольга Смалюхівська: Пане Вікторе, але зараз говорять науковці ще й про те, що спалахи на Сонці почастішали. Який це має зв’язок і вплив знову ж таки?

Віктор Базилей: Те, що почастішали, я сомневаюсьна самом деле.

Ольга Смалюхівська: Останні новини в інтернеті читаєш і трохи страшно стає, я вам скажу.

Віктор Базилей: Надо меньше читать, мне кажется, спокойнее будете спать. Какое-то время назад, по-моему, в Квебеке (Канада) из-за вспышек не Солнце, не знаю, почему именно в Квебеке вышли из строя все трансформаторы. Помните, какое-то время назад выходил фильм «Крепкий орешек», последняя часть, в котором «упал» сервер в Нью-Йорке, если не ошибаюсь, вот такая штука возможна. То есть, всему есть какое-то научное объяснение, это однозначно. То есть Бог не будет палкой кого-то там бить, такого не бывает. Вспышка там, астероид, все, что угодно, но все это имеет научное объяснение, во-первых.

А во-вторых, это конец какой-то территории, если слово конец использовать. Например, сейчас Венецию затопило, чем это не конец для венецианцев и для итальянцев, правда же? Конец света.

Ольга Смалюхівська: Пане Валерію, долучайтеся до розмови. Скажіть, будь ласка, чи підтримуєте ви думку колеги? Можливо, можете щось додати? І як ви думаєте, чому от саме зараз відбувається вся ця істерія, всі там здогадки, прогнози саме довкола кінця 2012 року? Можливо, ви маєте якесь своє пояснення цьому?

Валерій Московченко: В цілому там багато в чому можна погодитися. А додати я можу тільки одне. Скажімо, по-перше, щоб народу стало зрозуміло без усяких інсинуацій, що астрологія — прогнозує тільки обставини, які можуть статися з людьми, з державами, з країнами, з Землею. Тільки обставини. Бог дав право вибору кожній людині, кожному народу, що він буде робити залежно від його духовності, і залежно від того, наскільки розвинуте суспільство, наскільки сама людина конкретно розвинена. У Святому Писанні це все ясно сказано.

А астрологія — це частинка, це інструмент духовного світу. Визнають її чи не визнають, це все одно як придумали письмена, що дивитися. Про люди хотіли знати, що буде, наперед, крім того, що там із духовністю треба було працювати, хотіли знати, до чого готуватися, як до погоди метеорологія, до іншого там, до наук різних там, прогностичних наук. Так само і астрологія просто бачить, знайшла методи, за допомогою яких по зірках дуже чітко видно, що відбувається. Одні можуть розуміти, а для інших закрита ця таємниця. І залежно від духовного рівня ці можливості відкриваються, чи не відкриваються. І це все у Святих Писаннях підтримується. Інша річ, визнається, чи не визнається… Заради Бога.

Інше питання з приводу енергетичного впливу. Безумовно, енергетичний вплив відбувається. Епоха, скажімо, Водолія, яка зараз змінює епоху Риб, що була пов’язана, скажімо, з народженням християнства, і так званого бажання мирним шляхом вирішувати, хоча все це відбувалося не мирно, і все закручувалося, було лукавство, хитрість і таке інше. Але зараз це все переходить в іншу стадію, між іншим, це відбувається підготовка до стадії, коли Водолій посилює конфронтацію між злом і добром. І вже не можна буде, як у Святому Писанні писалося, коли Христос казав, що «від мого імені будуть діла творитися, скажімо, не дуже гарні». От зараз уже не буде такого, зараз буде ясно, хто лукавить, хто приховує, а хто ні.

В принципі, зараз відбувається підготовка на енергетичному, розумовому та на духовному рівнях переосмислення, підведення, скажімо так, підсумків, що ми наробили, що ми тепер будемо робити. Конфронтація буде наростати, між іншим. Ми вже бачимо, що вона дійсно наростає, й доходить уже до крайності. Ми бачили це, наприклад, на початку епохи Риб в Римській імперії, коли вже просто відбувалася вакханалія такої культури, моралі, не було духовності, й коли християнство вийшло на цьому плані й набуло авторитету високого, Ісус Христос якби цьому всьому сприяв…               

Журналіст: По вашей версии, будет конец света или вакханалия?

Валерій Московченко: Вакханалія буде припинятися, та, яка зараз відбувається. Вона приблизно така сама, яка була на початку, скажімо, епохи Риб. Зараз не просто з цим будуть погоджуватися, хитрувати, а буде відбуватися боротьба між добром і злом в наявному плані. Астрологія зараз може показати тільки, скажімо, на матеріальному рівні, що може відбуватися. На духовному, скажімо, відбувається лише підготовка.

Ясно, що спочатку це відбувається на енергетичному плані, а потім на матеріальному. От зараз пішли всі ці паводки, почалися землетруси, виверження вулканів, революції в деяких країнах, і астрологія все це пояснює дуже чітко. Уран, наприклад, перейшов, інгресія Урану в Овен, із Риб він перейшов, скажімо. А це революції, це потрясіння. Став негативний аспект до Плутона, а Плутон — це як бульдозер Космосу, це те, що не прощає, це енергетика, яка не прощає, скажімо, помилки, й відбуваються оці потрясіння. А це людям дається попередження.

Журналіст: Скажите, пожалуйста, а вы советуете крупы, свечи и прочее покупать, запасаться?

Ольга Смалюхівська: Давайте, нехай пан Валерій докаже, а потім будуть запитання.

Валерій Московченко: Розумієте, в чому річ, відбуваються практично зараз різні події, а констеляція планет просто показує нам усе це, що зараз це ось так відбувається, Земля буде в такому плані. І наприклад, оці трансуранові планети, скажімо, дуже сильної енергетичної потужної сили, вони показують і сонячні сплески, і є гармоніки, і астрологія їх показує дуже чітко. Все це розроблено й можна прогнозувати. Зараз відбувається просто енергетичне нагнітання всього, чого тільки можна. В тому числі відбувається підсумок нашого духовного рівня, розумієте, в чому річ? І роль, наприклад, духовності, роль церкви також буде зростати. Ви не думайте, що вона не буде зростати.

Між іншим, я так вважаю, що все ж таки збільшується кількість віруючих, і вже переосмислення відбувається від нігілізму, і захищатися вже доведеться в наступному, скажімо так, серйозний вже буде наступ. Тому що ми в сатанинському такому енрофі, ми перебуваємо в такому темному світі, що тільки, скажімо, віра в світлу силу може нас підтримати.

З приводу кінця світу конкретно. Майя придумали це… Між іншим, коли я просто над цим задумався, бо часто задавали таке запитання, це ж не один раз, уже доводилося багато разів виступати. Майя зробили цей календар протягом епохи Риб, далі настає епоха Водолія, а вони вже цим питанням не займалися, тому що їх, я вважаю, що їм узагалі цей календар порадували. Не вони його придумали, а їм подарувати, і це без усякого сумніву. Є там, скажімо, і не я це сказав, що цю інформацію їм припинили, значить, щось повинно статися далі, що їм невідомо. Так само і для нас, те, що невідомо має бути.

Зараз повинна бути нова концепція в цьому плані. Фізичного знищення не відбуватиметься, будуть катаклізми, особливо в травні-місяці наступного року. Янукович зійде зі своєї арени, скажімо, за моїми прогнозами. Може відбутися інтервенція Росії в Крим…

Ольга Смалюхівська: Так, Янукович — це для нас найбільший катаклізм…

Валерій Московченко: А я не зрозумів, чому одразу такий захват… Я й кажу, що відбудуться катаклізми особливо в травні-місяці, це те, що ми бачимо по планетарному принципу. Ви розумієте, нагнітання конфронтації на енергетичному рівні — між людьми протистояння відбудеться. Розумієте, в чому річ? От чим нам треба займатися. Нам, напевно, потрібно не протистояти більше, а нам потрібно думати, що зробити краще, з того, що є, бо вже так напротистоялися… 

Ольга Смалюхівська: Пане Валерію, до речі, з приводу цього. А коли вже настане якийсь спокій за вашими астрологічними прогнозами? У травні будуть катаклізми… Заспокойте людей, коли вже настане якийсь спокій, мир і любов між ближніми?

Валерій Московченко: Ну, ще п’ять років буде таке напруження, а потім буде все стихати, перейде в таку більш-менш рівновагу. От коли Уран вийде з Овна.

Ольга Смалюхівська: А коли це відбудеться конкретніше, ви можете сказати? Через п’ять років?

Валерій Московченко: Це я приблизно кажу. Зараз просто треба глянути на таблицю, там через п’ять чи шість. Ми вже один рік чи два, скажімо, пройшли. Тепер ще нам треба…

Ольга Смалюхівська: І Україна заживе, пане Валерію?

Валерій Московченко: Тут же питання не в Україні, а в цілому світі.

Ольга Смалюхівська: Ми ж хочемо конкретніше…

Валерій Московченко: Розумієте в чому річ? Справа в тому, що Україна взагалі під знаком Тельця йде, а це поміркований знак, розумієте? Тілець дуже практичний, але ж і з дуже сильною внутрішньою духовною силою. Він накопичує не тільки матеріальні блага, він накопичує й духовні. Просто весь його духовний світ намагаються задавати через матеріальний світ. От у чому річ. А сплески духовності ми спостерігали. Це народ, який просто так не буде баламутити по справі і не по справі, от у чому річ.

Тому нам кажуть, що в принципі в ізотеричному світі ще на початку дев’яностих років, причому всі астрологи СНД були згодні з тим, що на  Україні лежить дуже велика відповідальність по відродженню духовності всього світу. Просто темні сили сюди навалилися, все завалили, затемнили тут усе, скажімо, граки позліталися й нищили цю духовність. От вам і вся різниця. А сплески будуть, ви не забувайте, що Україна має дуже великий потенціал, як у матеріальному плані, так і в духовному плані. І з неї тому й вимагається так багато. Це і езотеричному плані.

А астрологічний показує ті самі обставини. Так, будуть потрясіння, відбуватиметься те, відбуватиметься те. Але у нас сильні не будуть потрясіння, тому що в енергетичному плані наш народ розумніший, ніж, скажімо, інші. Не в тому сенсі, скажімо, що дуже розумні, а в тому сенсі, що поступливі, більш-мене, скажімо, консервативні. І просто потрібно працювати в духовному плані і, слава Богу, все буде в порядку.

Ольга Смалюхівська: Пане Валерію, дякую вам дуже за вашу відповідь. Отець Лонгин, долучайтеся, будь ласка, до нашої розмови. Поясніть нам релігійну точку зору. Все ж таки, кінець світу, можливо, ми як люди не так правильно трактуємо Біблію? Можливо, насправді там щось інше мається на увазі? Можливо, це не такий кінець світу, як ми собі уявляємо, що, наприклад, в один прекрасний день земля розійдеться і всі помруть і все. Як це пояснює церква? Будь ласка. 

Архімандрит Лонгин: По-перше, я хочу сказати, що наші знання про останні часи цього світу, я підкреслюю — цього світу, беруть своє джерело зі Святого Письма, зі Святого Письма Старого Завіту, зокрема, це пророцтва Даниїла, також це Євангеліє, це вчення Ісуса Христа. Самого Ісуса Христа, який розповідав про те, що буде в кінці світу, в останні часи. Також це Послання Апостолів, і це об’явлення Іона Богослова Апокаліпсис.

І тут я хочу звернути вашу увагу на те, що святі отці, тобто це вчителі, це церкви, це люди, які духовно очистися, які наблизилися до Бога, і їм були відкриті таємниці духовного життя, вони володіли також певними пророцтвами про майбутнє. Вони завжди до апокаліпсису ставилися дуже обережно, тому що це дуже таємнича книга. І якщо переглянути богословську спадщину нашої церкви, то ми побачимо, що не так багато святих отців трактують, пояснюють, і заглиблюються в апокаліпсис. Це книга таємнича, але нею нам надані головні орієнтири, за якими ми можемо розуміти, що нас очікує.

Перше, я хочу зупинитися на тому, що таке кінець світу. З православної точки зору, кінець світу — це не зникнення всього живого, це зміна нашого життя, якісна зміна життя всього людства. Тобто ми очікуємо пришестя Ісуса Христа, другого його пришестя. Ми очікуємо часу, коли зло покине всю планету і, як говориться у Святому Письмі, буде нове небо, і нова земля. У зв’язку з цим нам такого дані пророцтва, що очікує людство перед пришестям Ісуса Христа. До того як прийде Ісус Христос, воцариться Антихрист, тобто це особа, це людина, яка буде уособлювати в собі все зло, весь негатив, який тільки може вмістити в собі людина.

За тлумаченням святих отців, час правління Антихриста буде три з половиною роки. Цьому правленню самого Антихриста будуть передувати певні події, пов’язані з катаклізмами в природі, посиленням катаклізмів, і катаклізми в суспільстві на всіх рівнях, починаючи від родини, і завершуючи політичними проблемами. Ми знаємо, що зло у світі повинно досягти апогею, й уже кульмінацією, розв’язкою цього буде прихід Ісуса Христа. 

 Так ось, коли саме прийде Ісус Христос, сам Ісус Христос сказав, що цієї дати, цього дня та часу не знає ніхто, навіть янголи на небесах. Тому з православної точки зору, всілякі дати, які пророкують ті чи інші псевдопророки, ніщо інше, як спекуляція на релігійних почуттях, це духовна безграмотність. Скажімо так, дехто таким чином заробляє собі певний духовний авторитет, ім’я. Тому церква ставиться категорично негативно до всяких таких об’яв, що саме такого-то числа, чи такого-то року буде кінець світу.

Ольга Смалюхівська: Отець Лонгин, але якщо слідувати Одкровенню Іона Богослова, то він говорив про те, що перед другим пришестям Христа, перед Страшним Судом станеться низка подій, про які ви говорили теж побіжно. Скажіть, будь ласка, а церква це якось відслідковує? Як кажуть — відлік пішов? Чи такі події ще навіть не почалися перед другим пришестям?

Архімандрит Лонгин: Так, я розумію питання. Знаєте, справа в тому, що вже перші християни, перших часів, які ще знали навіть Ісуса Христа, бачили його, й далі покоління християн, які знали учнів Ісуса Христа, вже чекали завершення цього світу. І певні життєві обставини, умови дійсно утверджували в них думку про те, що час досить близький, адже в їхній уяві, їхньому розумінні зло посилювалося, і в порівняні з тим, як це було раніше, воно було більш сильним.

Але, я хочу сказати, що Господь, як це неодноразово вказано в Святому Письмі, якщо його уважно читати, неодноразово відкладав строки, строки здійснення певних пророцтв, або взагалі інколи навіть вони змінювалися. Через що? Саме через те, як поводили себе люди, від морального стану, внутрішнього стану людей, від їхньої духовності. І той час, який існує церква, це час, який Господь відводить на те, щоб люди покаялися, на те, щоб вони змінилися, щоб вони духовно вдосконалилися.

Сьогодні, коли ми знову ж таки маємо можливість порівняти часи перших християн, і саме життя нинішніх християн, ми бачимо, що в духовному плані нинішні християни набагато слабкіші, ніж попередні. Це свідчить про те, що зло дійсно набирає силу, і що ми зараз повинні особливо пильнувати, духовно пильнувати і, скажімо так, духовно не розслаблюватися, а працювати над собою. Знову ж таки, ми не знаємо, і дійсно, якщо ми подивимося, що відбувається в нашому суспільстві, ми побачимо, що зараз дуже сильно розвивається цинізм, зараз, скажімо так, сили зла повстали проти родини. Родина, яка буда завжди ядром суспільства, зараз руйнується й дуже сильно руйнується.

До речі, про те, що діти будуть неслухняні до батьків, про це також говориться у Святому Письмі. Ми бачимо, що дійсно все більше й більше в суспільстві починає панувати омана, і також ми бачимо, що дуже багато з’являється лжепророків. І про це також говориться в Святому Письмі. І я хочу сказати, що ми не знаємо, скільки часу нам ще дасть Господь для того, щоб ми духовно вдосконалювалися.

І ще один важливий момент, на який я хочу звернути вашу увагу, це те, що для кожного з нас, скажімо, ще невідомо, чи доживемо ми до кінця цього світу, чи не доживемо. Апостол говорить, що прийде час, коли не тільки мертві, а й живі побачать Христа. Тобто не обов’язково треба буде вмерти, щоб перейти в інший світ. Так ось, ми ще не знаємо, скільки часу земного життя нам відвів Господь для кожного з нас. Тобто кінець цього світу може настати для кожного з нас у момент особистої нашої смерті.

Ольга Смалюхівська: Зрозуміло. Пане Юрію, долучайтеся нарешті вже ви до розмови. Дивіться, завжди, коли піднімається тема кінця світу, вона дуже непросто, скажімо так, сприймається людьми, люди цього, зрозуміло, бояться. І от те, що наближається вже дата 21 грудня 2012 року, скажіть, будь ласка, як це може позначитися на психологічному стані людей? І як це може взагалі відбитися на нашому психічному стані? Будь ласка. 

Юрій Швець: Добрий день, пані та панове! Ви що, прийшли сюди кінець світу зустрічати? Не буде його. В природі нічого просто так не відбувається. Що ми бачимо? Дітки, як народжувалися, так і продовжують народжуватися. Так що ніякого кінця світу не буде. А зміни вже відбуваються й усе гаразд.

Журналіст: То естькрупой, мылом, свечками запасаться не нужно?

Юрій Швець:Ну, дивіться, можна запастися, тому що ще наші бабусі та дідусі запасалися про всяк випадок, це не помішає, його ж на плечах не носити. Тому що якісь зміни будуть відбуватися, але фізичного, як мої колеги вже казали, знищення людства не буде. 

Ольга Смалюхівська: Пане Юрію, але от це психічне нагнітання, коли люди чекають цього 21 грудня, як останнього дня у своєму житті…

Юрій Швець: Це все залежить від людей і все.

Ольга Смалюхівська: Але заспокойте їх, скажіть, що нічого такого не відбуватиметься, все буде добре…

Журналіст: Предыдущие докладчики на что-то ссылались. А вы на основании чего такое заявление делаете?

Юрій Швець:Я роблю таку заяву на підставі тієї інформації, якою я володію, якої дуже багато в Інтернеті. Власне кажучи, ґрунтуючись на власній інформації, які під час медитацій надходить. Так що немає приводу для паніки та хвилювань. 

Ольга Смалюхівська: Ви кажете, що вам щось надходить. Що саме надходить — розуміння того, що кінця світу не буде? Чи ви можете пояснити конкретніше? 

Юрій Швець: Можна й так пояснити. Розумієте, не завжди те, що, як кажуть, свої думки можна висловити словами, те, чому ти так думаєш і таке інше. 

Ольга Смалюхівська: Але от ви відчуваєте якісь зміни, які відбуватимуться? Можливо, кінець світу буде пізніше, говорять про 2020 рік? Що почастішають катаклізми і до 2020 року точно кінець світу настане. Чи маєте ви якісь пророцтва з цього приводу? 

Юрій Швець: Це просто маніпуляція свідомістю людей. Тому що коли людина чогось боїться, або люди бояться, то такою людиною легко керувати. Й такі лжепророки, про яких я вже казав, цим успішно маніпулюють. 

Ольга Смалюхівська: А кому потрібно таким чином керувати людьми?

Юрій Швець: Ну, хтось хоче отримати з цього якісь дивіденди.

Ольга Смалюхівська: А якщо конкретніше, от ви говорите, що хтось, можливо, ви знаєте, хто це? Будь ласка, якщо є запитання, колеги, долучайтеся до розмови.

Журналіст: Кто из присутствующих может объяснить, что такое апокалипсис и что такое Армагеддон?

Юрій Швець: Як на мене, то це дві назви одного й того самого явища. В термінологію заглиблюватися не буду. Це так я це сприймаю, як розумію, це особисте. 

Журналіст: Но ведь наукой же признаны эти два названия. Как вы можете объяснить их различие нам, простым смертным? 

Віктор Базилей:Какой наукой это признано?

Журналіст:Всемирной наукой.

Віктор Базилей:Извините, пожалуйста, но это как психология — наука о душе, а души не существует.

Журналіст:Не буду далеко ходить. Вот сейчас очень много идет документальных фильмов по каналу «Мега», где показывают и рассказывают ученые со всемирным именем о том, что приближается, и какие изменения будут происходить на нашей планете.

Юрій Швець:Щодо телеканалу «Мега», буквально вчора я їм давав інтерв’ю, тобто була передача про депресію. І про кінець світу там мови не було. 

Віктор Базилей: Есть чудный фильм «Дух времени», его видели многие. И действительно там ты начинаешь понимать истоки религии и так дальше. Сейчас мы не говорим, это правда или вранье. Но титры в конце вы видели? Это саентологи. Я как бы не против этой организации, этого движения, но как бы это все кому-то надо, просто кому-то надо. В девяностые годы, когда в продаже не было масла, говорили, что масло вредное. То же самое и сейчас сто процентов, дабы мы отвлеклись от чего-то.

Безусловно, душа существует, эзотерика говорит об этом, и религия. Безусловно, такие понятия существуют. Но вот так вот, чтобы массово, все это было открыто… То есть сейчас покупатели скопом бегут к этому Биру, который якобы открывают… Это все как бы покамест филькина грамота.

Валерій Московченко: Ні, це просто фантазії.

Архімандрит Лонгин: Дозвольте, я прошу вибачення.

Валерій Московченко: Дайте тоді слово духовній особі, щоб відповіти.

Журналіст: В газетах сообщали, что вот магнитные бури, изменения на Солнце. Сейчас еженедельно идут такие сплетни. 

Валерій Московченко: Ну, і нехай ідуть.

Архімандрит Лонгин: Дозвольте, я скажу декілька слів.

Віктор Базилей: Я не верю газетам, я смотрю другие источники.

Валерій Московченко: Дайте духовній особі розповісти, що таке Армагеддон…

Архімандрит Лонгин: Насправді, такі речі як Армагеддон і апокаліпсис — це поняття, які йдуть із релігійних текстів. Тобто, це, перш за все, поняття духовні, і їх потрібно розуміти з духовної точки зору. Тобто Армагеддон — це остання битва між силами зла і добра, апокаліпсис — як останні часи буття цього світу, я вже про це говорив. Яке в нашому розумінні, в православному розумінні, яким є той світ, якого ми очікуємо. Якщо говорити про такі поняття як «магнітні бурі», то ми повинні чітко розрізняти поняття, які існують суто по законам фізики, які наука може досліджувати. І поняття духовні, які повністю науці неможливо відслідковувати і зрозуміти. Тому ви ці поняття не повинні змішувати.

Якщо ми говоримо про магнітні бурі, вони дійсно існують, дійсно впливають на серцево-судинну систему людини. Й ці магнітні бурі можуть зафіксувати прибори, фізичні прибори. Якщо говорити про духовні поняття, то тут, перш за все, ми повинні спостерігати за духовним життя людей, за їхнім моральним станом, за тією духовною енергетикою, яку навколо себе розповсюджує та чи інша людина, чи взагалі все людство.

Ольга Смалюхівська: Колеги, будь ласка, ще запитання. Представляйтеся.

Анастасія Піка, «Форум»: У мене питання теж до архімандрита Лонгина. От звучало вже питання про ознаки кінця світу, які релігією трактуються, і які є  у Святому Писанні. Я думала ви про них скажете, але ви не сказали, про Число Звіра — тобто про ідентифікаційні коди. Ми знаємо, що церква до цього дуже погано ставиться.  Скажіть, будь ласка, як ви прокоментуєте те, що зараз вводяться біометричні паспорти — це теж одна з ознак чи ні? 

Архімандрит Лонгин: По-перше, я хочу сказати, що ваша фраза щодо того, що церква дуже погано ставиться до ідентифікаційних кодів і біометричних паспортів, це не зовсім так. Справа в тому, що дійсно серед наших віруючих, віруючих православної церкви, я про інші конфесії зараз не говорю, розділилися думки щодо цього процесу, коли кожній людині присвоюється особистий номері, і до того, що зараз вводитимуть біометричні паспорти. Це все звичайно пов’язано з певним таким тотальним контролем над людьми.

Так ось дійсно, у Святому Письмі говориться, що коли прийде Антихрист, його правління буде пов’язано з тим, що йому повинні будуть вклонитися, його вшановувати як істинного бога. І він буде ставити людям на чолі чи на правиці свою печатку, завдяки якій людина буде мати змогу щось купувати, або щось продавати. Якщо людина відмовиться від цієї печатки, то вона, звичайно, буде ізгоєм у цьому суспільстві, і просто-на-просто не зможе вижити, або їй буде дуже важко вижити.

Дійсно, у нас деякі люди вбачають в цьому, можливо, якийсь прообраз того, що може статися в тотально тоталітарному суспільстві часів правління Антихриста. На сьогоднішній день ми не вбачаємо в ідентифікаційних кодах саме того, що це є печатка Антихриста, по-перше. По-друге, якщо говорити про біометричні паспорти, то тут у нас виникають більше інше питання, знову ж таки, не питання духовного плану, а більше питання взагалі морального плану, етичного плану. Тобто наскільки наше суспільство сьогодні готове до введення таких паспортів, і чи не буде це потім проти людей використано якимось певним негативним чином.

Тому, я хочу сказати, що церква не вбачає у виникненні кодів, власних особистих кодів і біометричних паспортів зараз уже, як роздавання печатки Антихриста. Певною мірою ми бачимо, можливо, що це є прообраз, можливо, людство дійсно поступово готується до такої форми спілкування, форми контролю за людьми, яку зможе використати пізніше Антихрист. Але так щоб церква була повністю проти цього, такого немає.

Ольга Смалюхівська: Колеги, будь ласка, ще запитання.

Журналіст: Скажите, пожалуйста, а кто-либо из вас будет делать что-то особенное 21 декабря? Возможно, усиленно молиться, или шампанское пить, как-то праздновать… Что-либо особенное 21 декабря кто-то будет делать? 

Віктор Базилей:Лично я позвоню маме, это однозначно. Потому что я не знаю Календарь Майя, я говорил об этом, но особенно так, честно говорю, нет. А что я сказал, что куплю свечи, так это был юмор, честно говоря. Свечи не помогут. Ну, недельку поживу еще со свечами, а дальше что? Это бессмысленно.    

 Валерій Московченко: Я можу вам сказати, що я хотів би підтримати, скажімо, духовну особу в цих словах, що це просто фанати. Є така категорія людей, яка розкручує, але яким чином і для чого, невідомо. І це дуже погано. Фанатизм — це також зло, між іншим, не від Бога це. Причому в будь-яку сторону, фанатизм — це вже є зацикленість.

А з приводу, скажімо, кінця світу, тут було сказано, що про це дійсно невідомо, про це знає лише Бог, Ісус Христос, коли це настане. Наприклад, в астрологічному плані я можу підтвердити, і таку аналогію провести. Іноді, коли ми бачимо, що людина може загинути, або їй дуже погано стане, або ще щось, безумовно, ми про це не говоримо, але бачили, спостерігав я багато раз, що все залежить від Бога, наскільки він продовжить чи не продовжить життя людини. В тому числі клінічна смерть також підтверджує це, і за допомогою астрології можна вирахувати.

Так само і з людством. Можливо, що воно повинно було знищитися й раніше, але Бог продовжив і стільки буде продовжувати існування людини, суспільства в цілому, нашої цивілізації, скільки він побачить, що це потрібно. Доки ми не дійдемо до такого стану, Содому і Гоморру пам’ятаєте? Бац — і немає. Якщо ми дійдемо до такого стану бездуховного, то Біблія тільки підтвердить це все. Я просто кажу це тому, що всі науки взаємопов’язані, й кожна з них пояснює ці події з різних точок зору, наукової, астрологічної, Боже Писання. Але все одно вони беруть цю інформацію в езотеричному світі.

І тому я просто закликаю, не треба ось таких фантазій, не потрібно нам розкручувати, скажімо, цей ажіотаж, нам треба просто переосмислити, подивитися на себе збоку, подумати про духовний світ, звернутися до своїх коренів. Я просто кажу до того, що все це зараз веде до підсумків, підсумки відбуваються нашого попереднього, скажімо, буття. Як цивілізації, так, скажімо, і кожної людини, і залежно від кожної людини складається цивілізація. Кожен якщо покається, ви ж розумієте, то й цивілізація покається, от у чому річ.

Не буде в прямому смислі такого кінця світу фізичного, поки що ні астрологія, ні духовні особи, скажімо, цього не бачать. Тому нічого розкручувати ось ці страхи, я так вважаю.

Ольга Смалюхівська: Будь ласка, хто ще хоче відповісти?

Архімандрит Лонгин: Я нічого особливого не планую на цей день, хіба що, можливо, мене хтось на день народження запросить у цей день, і буду вітати людей.

Журналіст: У вас просто уже свечи есть…    

Архімандрит Лонгин: У нас свічки використовуються для інших потреб, так що будемо жити, будемо молитися. Дякувати Богові, будемо працювати.

Ольга Смалюхівська: Пане Юрію, будь ласка, ви хотіли щось додати?

Юрій Швець: Дякую. Цей день для мене буде таким як і попередні. Хіба що, мабуть, трошки кращий буде настрій, психологічно буде кращий.

Мене прохали заспокоїти людей, які дуже переймаються кінцем світу, то я наведу один приклад. Одна моя знайома приїхала з Німеччини, там вона живе, а тут її батьки проживають. І вона розказала мені таку історію. Каже: приїжджаю я туди, а вона винаймає там житло у пенсіонерів, і день без картоплі вся їжа, другий день — без картоплі, третій — без картоплі. Я не витримала, збираюся в супермаркет. Мене вони запитують: «Ти куди?» — Та піду картоплі куплю. Вони кажуть: «Ні, не треба. Картопля є, картоплечистка зламалася»… Тобто ситому Заходу буде важко, якщо станеться якийсь просто катаклізм.

Україна ж знаходиться в енергіях виживання. Якщо у нас не буде світла, газу й таке інше, що зробить наша людина? Візьме сокиру, зрубає дерево, розпалить собі багаття й приготує собі поїсти. От і всі діла. Не перейматися, на всяку хитрість є природна людська кмітливість. Все буде добре.     

Ольга Смалюхівська: Будь ласка, останнє запитання.

Журналіст: Припустимо, що 21 грудня відбудеться парад планет. Чи може якось змінитися здоров’я людей, їхнє самопочуття? Якщо зміниться, то ваші поради, що людям

Читайте также по теме