Крымское направление: теперь нужен результат

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM». Звучит по средах на волнах этой радиостанции.

Эфир за 09.11.2011 р. Ведущая — Татьяна Хмельницкая.

Прослушать программу можно здесь:

Часть 1 / Часть 2

Тетяна Хмельницька: Вітаю усіх слухачів "Радіо Ера ФМ», перед мікрофоном Тетяна Хмельницька і ласкаво запрошую на програму «РозворотUA» — спільний проект «Радіо Ера ФМ» та інформаційного агентства «ГолосUA». Говоритимемо ми сьогодні про нове призначення Анатолія Могильова — чи отримає політична лінія його попередника продовження. До студії завітав заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов, мої вітання.

Сергій Данилов: Добрий день.

Тетяна Хмельницька: І на прямому телефонному зв'язку народний депутат від Партії регіонів Василь Кисельов, мої вам вітання.

Василь Кисельов: Добрий день.

Тетяна Хмельницька: Отже, чи отримає політична лінія попередника продовження за призначення Анатолія Могильова? Пане Василю, як ви бачите ситуацію?

Василь Кисельов: Безумовно, отримає. Але при розгляді цього питання треба враховувати, що це не тільки політична, а більш господарча посада, це керівник виконавчої гілки влади у Криму, більш розпорядча у нього функція. Якщо Анатолій Могильов стане і керівником Кримської організації Партії регіонів, тоді у нього будуть і політичні важелі у руках.

Тетяна Хмельницька: Ви так оцінюєте ситуацію, з експертних думок, якими майорять зараз інформаційні стрічки?

Василь Кисельов: Звісно.

Тетяна Хмельницька: Тепер запитаю у пана Данилова — що ви думаєте з цього приводу?

Сергій Данилов: “Лінія” колишнього керівника АРК насправді не така однозначна — є різні періоди. У цьому році ми бачили надзвичайно конструктивну співпрацю уряду Джарти і особисто Василя Георгійовича, зокрема, з Меджлісом кримсько-татарського народу. Було досягнуто декілька важливих результатів. Мені важко на сьогодні прогнозувати, чи буде продовжена саме ця лінія новим керівником уряду автономії. Думаю, впливати будуть ті люди, які забезпечували інтелектуальний супровід уряду Джарти, такі шановні і у Криму, і у Києві експерти, як Форманчук, наприклад. Я буду орієнтуватись на те, що ми від них почуємо, аби оцінити, у який бік буде рухатися ситуація.

Тетяна Хмельницька: Представники опозиції впевнені, що після призначення пана Могильова автономію очікує дестабілізація через непрості стосунки екс-голови МВС з кримськими татарами. З цим, звичайно ж, незгодні у Партії регіонів. Але хочу зацитувати народного депутата, голову Меджлісу кримсько-татарського народу Мустафу Джемільова: “Це найбільш невдале рішення, яке тільки можна було вигадати. Я не знаю, з яких міркувань виходив Президент. Можливо, з планів подальшого тиску на кримських татар. Але я впевнений, що це призначення не буде сприяти стабільності і національній злагоді у Криму”. Це він заявив газеті “Комерсант Україна”. Але сам Могильов, виступаючи перед депутатами Крмського парламенту, сказав: “Я член команди президента України і буду продовжувати ту ж “лінію”, яку проводив мій попередник Василь Джарти”. Я пропоную між усім сказаним послухати зараз ще й звук — погляд заступника голови Меджлісу кримсько-татарського народу Рефата Чубарова.

Рефат Чубаров (запис): «Тут можна виходити тільки з того, що посада голови Ради міністрів Криму і посада начальника Головного управління кримської міліції вимагають, можливо, різного стилю поведінки. Покаже час. Думаю, що вже перші кроки нового голови Ради міністрів Криму продемонструють, чи він розуміє сутність кримсько-татарської проблеми, чи він готовий вести рівний діалог зі всіма складовими кримського суспільства. Я вчора це намагався говорити у присутності Прем'єр-міністра України — якщо у державному  бюджеті на 2012 рік не буде передбачено хоча б мінімально необхідних 140-145 мільйонів гривень, це вже буде катастрофа. Оскільки останні два роки практично нічого не фінансується по заходах, пов'язаних з облаштуванням кримських татар. У них немає елементарної інфраструктури, тобто, доріг, шкіл, води».

Тетяна Хмельницька: Це була думка заступника Меджлісу кримсько-татарського народу Рефата Чубарова. Пане Василю, ви чули, що він сказав.

Василь Кисельов: Я чув це і вчора, коли Рефат Абдурахманович виступав на сесії Верховної Ради Криму. Я можу підписатися під кожним його словом. Сподіваюся, що Могильов як керівник Ради міністрів Криму буде проводити лінію покійного Джарти. Хочу нагадати, що коли Джарти прийшов у Крим, у нього так само були дуже непрості стосунки з кримськими татарами. Протягом тривалого часу йшло “притирання”,  у кінці кінців з допомогою колег, у тому числі і моєю, сам Василь Георгійович зрозумів, що цю проблему треба вирішувати. Тому Рефат Абдурахманович поставив цілком конкретні питання.

Тетяна Хмельницька: Ви підписуєтесь і під тим, що у Могильова можуть скластися дійсно непрості стосунки з кримськими татарами?

Василь Кисельов: Якщо він не зробить правильних висновків з помилок, які зробив його попередник. Бо одразу теж був певний “напряг”. А потім все увійшло у нормальне русло. І я знаю, що вони під кінець навіть подружилися — Мустафа часто заходив до Джарти, вирішували питання.

Тетяна Хмельницька: Пане Василю, а ви знаєте, чому саме Могильов направлений туди?

Василь Кисельов: Тут багато складових. Могильов довгий час працював у Криму, добре знає Крим, був керівником виборчого штабу Президента Януковича. Його знають люди. Крім того, прийняли програму, яку готувала команда Джарти. Тому я нічого дивного у цьому не бачу, головне — результат.

Тетяна Хмельницька: Тому хотілося б отримати якийсь результат, коли він перебував на посаді міністра внутрішніх справ. Пане Сергію, які висновки можна зробити?

Сергій Данилов: Меджліс кримсько-татарського народу — абсолютно унікальна в умовах України організація. Вона пережила багато урядів у Криму, переживе й Могильова, але Могильов не переживе Меджліс. Вона будується знизу, з села, ця структура на відміну від українських партій та громадських організацій реально є “коренями трави”, як кажуть англійці. Тут вибір невеликий — або закінчувати свою політичну кар'єру конфронтацією з Меджлісом, або пошуком компромісу, варіанту, який би не дестабілізував ситуацію у Криму. Це результати досліджень нашої організації у Криму.

Тетяна Хмельницька: Виходить, все дійсно залежить від того, як буде побудована робота. У нас є ще одна точка зору — голови правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимира Фесенка. Він каже, що після того, як Президент погодив кандидатуру Анатолія Могильова на посаду голови Радміну Криму, суспільно-політична ситуація у автономії не зміниться. “Не думаю, що ситуація найближчим часом кардинально зміниться. Криму потрібна така ж жорстка фігура, яким був Джарти. Тому ставка була зроблена саме на Анатолія Могильова. Крім того, він допоможе Президенту зберегти вплив “донецьких” на ситуацію в автономії”, — каже він. Дійсно, жорстка фігура потрібна Криму?

Василь Кисельов: Безумовно. Серед кримської еліти є сильні політики і господарники, які би могли очолити Раду міністрів Криму. Але за кожним з них є свої групи впливу, своя команда. За 20 років, на жаль, не відбулося консолідації кримської еліти, я пройшов всі ступені і бачив все це. Ми багато хочемо, але немає цих стосунків, підтримки з центру, коли центр бачить, що у Криму воюють між собою. Але коли прийшов Джарти, сформував команду, вважаю, що членом її є й Могильов, то я відкидаю всі ці закиди — “донецькі”, “вплив”. Яка кому різниця, звідки вони — вони показали за цей рік, що є позитивні наробки. Подивіться по Сімферополю, Криму — скільки відремонтовано доріг, зроблено у будівництві.

Тетяна Хмельницька: До речі, є репліка.

Сергій Данилов: Так, і по Сімферополю, і по Криму видно великий зроблений обсяг робіт. Але давайте не забувати, що це — результат безпрецедентних капіталовкладень з держбюджету, а не інвестицій. На наступний рік, наскільки видно з проекту бюджету, Крим знову отримає десь близько 1 мільярда гривень. Значно більше, ніж інші регіони України. Це не добре і не погано, така може бути державна політика. Але іншим пріоритетом на цей рік було «Євро-2012». Треба розуміти, звідки ці приклади не покращення, а зміни інфраструктурної ситуації.

Тетяна Хмельницька: Тобто, не буде фінансування — не будуть будуватися дороги, мости?

Сергій Данилов: Так. Це не створення ситуації, коли стоїть черга з інвесторів. Це прямі “накачки” з держбюджету.

Тетяна Хмельницька: Пане Василю, я зацитую віце-спікера від БЮТ Миколу Томенка: “Президент  дотримується чіткого принципу у кадровій політиці — щоб обійняти посаду, треба народитися у Донецькій області”. Я хотіла би почути вашу реакцію.

Василь Кисельов: Я хочу відповісти своєму візаві. По-перше, ви знаєте, який обсяг інвестицій підписаний у Крим по вітроенергетиці, використанню сонячної енергії — це сотні мільйонів доларів. Контракти вже підписані з Китаєм та іншими країнами. Але для цього треба стабільність. “Страшилка” з боку Меджлісу — ну не треба лякати цим людей. Все буде у порядку. Могильов — досвідчена людина, чиновник, і ніколи не допустить якогось “напрягу” тут. Всі розуміють, що треба впрягатись у цього воза. Що стосується  репліки пана Томенка. Це, вибачте, дурниця.

Тетяна Хмельницька: Чому? Ви заперечуєте ці факти?

Василь Кисельов: Ми всі народжуємось з однаковим потенціалом. Але чомусь один досягає вершин, а інший… При чому тут “донецькі”? Я така ж сама людина.

Тетяна Хмельницька: Ми продовжуємо програму «РозворотUA». Ми говорили про кадрову політику.

Василь Кисельов: Так само, як при Президентові Кучмі говорили про те, що всі кадри з Дніпропетровська. Все пояснюється — коли люди йде на таку серйозну посаду, хіба можна спиратися на тих “аборигенів”, які довгий час тут працювали і, вибачте, не змогли зробити те, що потрібно. /> Тому доводиться везти з собою свою команду. І зараз прийшов Могильов на готову команду — один з тих моментів, які  підкреслюють, чому Президент зробив саме такий вибір. По-перше, Могильов жорсткий по натурі керівник, по-друге, він знає кожного з команди. Ви краще повернуть у інше русло — коли будуть результати, чим їм треба допомогти, щоб зробити Крим тим бажаним місцем, щоб сюди їхали іноземці, возили сюди гроші.

Тетяна Хмельницька: Зрозуміло, що Верховна Рада планує допомогти Криму, виділити відповідні кошти у 2012 році. Але в Україні є ще інші регіони.

Сергій Данилов: Я не дуже вірю, що можливі точкові зміни без зміни загальної ситуації в країні. У першу чергу, без врахування прав власності з прозорими тендерами, з тим, що ти вкладаєш гроші у бізнес і його ніхто не забере. Україна за всіма цими показниками знаходиться надзвичайно низько. Пан Василь правий, сонячна електростанція вже запущена, її деякі мас-медіа пов'язують з віце-прем'єром Клюєвим. Є проекти у вітровій енергетиці. Але основний інвестор, той, який створює маленьку додану вартість, працює на тривалий термін і розраховує на стабільність прав своєї власності, він поки без державної підтримки не заходить. Він заходить за допомогою якихось знакових особистостей в уряді, інших органах влади. З такою ситуацією багато не прийде. Ми не зможемо кардинально змінити ситуацію не тільки у Криму, а й в усій Україні без збереження прав власності і прозорих процедур.

Тетяна Хмельницька: Пане Василю, на які запитання найперше має знайти відповідь Анатолій Могильов?

Василь Кисельов: Йому, як голові Ради міністрів Криму треба думати про те, що світову фінансову кризу ніхто не відміняв. Правильно сказав колега, сьогодні точково у Криму нічого не збудуєш. Є Програма розвитку Криму до 2020 року, над нею треба працювати. Я б зосередив свою увагу на сільському господарстві. Курортне буде розвиватися, туди йдуть гроші.  Але це був край садів та виноградників, а залишилась третина від того, що було.

Тетяна Хмельницька: А ви весь той час, що перебували у Криму, не бачили що це руйнується?

Василь Кисельов: При мені це не руйнувалося. Я за це жорстко карав.

Слухач: Юрий, Киев. Могилеву дали должность или под должность нашли Могилева? Наверное, все-таки больше работы будет в милиции, чем в Крыму в ближайшее время.

Сергій Данилов: Ви прекрасно сформулювали. Я схиляюсь до другої частини, як відповіді. Не забуваймо, що через рік парламентські вибори і тоді буде робота і у Криму теж.

Тетяна Хмельницька: Є запитання на електронну скриньку: “Сможет ли новый премьер сделать Крым новой Турцией или Эмиратами по качеству сервиса отелей? Сделать Крым доступным по цене для украинцев?»

Василь Кисельов: Первые шаги уже сделаны — по бесплатному проходу на пляжи, по использованию экскурсионной территории. Что касается туркомплексов, работа ведется. Думаю, что Могилев способен это сделать, но для этого нужно время.

Сергій Данилов: Гарно було б подивитись на досвід Грузії. Багато залежить від амбіцій еліт. З ситуації у рази гіршої вдалося досягти дуже великих успіхів. Був зроблений акцент на розвиток туризму на Чорноморському узбережжі Грузії, результат, не дивлячись на порушену інфраструктуру  і жахливий у минулому грузинський сервіс, був досягнутий. Взагалі — Україні просто не таланить з елітами, що мали б амбіції підвищити рівень ієрархічний держави у світі.

Слухачка: Я слушаю этого оппозиционера — у него все плохо. Вы работаете на оппозицию, и будете теперь это назначение Могилева «долбать». Все сделано очень правильно.

Тетяна Хмельницька: Пане Василю, слухачка підтримала політику влади. Пане Сергію, а люди взагалі розуміють, що відбувається у країні?

Сергій Данилов: Не думаю, багато хто не стежить, рівень поінформованості дуже невисокий.

Тетяна Хмельницька: Що ж, дякую гостям, які завітали до студії та всім, хто був разом з нами. Визначайте смак не за шкаралупою, а за ядром. З повагою, Тетяна Хмельницька.

Читайте также по теме