Оксана Ващенко
17:37 13/03/2013

О всенародном вече, провозглашенном оппозицией

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM».

«РозворотUA», тема: «О всенародном вече, провозглашенном оппозицией"

Эфир с 13.03.2013 г. Ведущая — Оксана Ващенко.

Оксана Ващенко: Цього тижня політичні сили «Батьківщина», «УДАР» і «Свобода» оголосили про початок акції «Вставай, Україно!». Змусило вийти на позапарламентську боротьбу, як вони кажуть, незаконне позбавлення депутатського мандату Сергія Власенка. Головна ж мета акції — відставка чинного президента та дострокове проведення парламентських і президентських виборів.

Це програма «РозворотUA». З вами Оксана Ващенко. Вітаю вас!

Отже сьогодні поговоримо про те, за що борються політики, і чи готові громадяни долучитися до таких акцій. Будь ласка, шановні слухачі, не забувайте, що вже зараз працює наша електронна адреса: efir@radioera.com.ua. Трохи пізніше  буде працювати і наш студійний телефон: 536-9600, код Києва — 044.

А в нашій студії я вітаю вже наших гостей, це: Катерина Ващук — народний депутат, представник фракції Партії регіонів. Добрий день!

Катерина Ващук: Добрий день!

Оксана Ващенко: І Леонід Ємець — народний депутат від фракції «Батьківщина». Добрий день і вам!

Леонід Ємець: Доброго дня!

Оксана Ващенко: Що ж, ви знаєте, Леоніде, мабуть, розпочнемо з вас, оскільки привід, під який ми сьогодні зібралися, надали лідери й вашої політичної сили. Буквально вчора було зібрано прес-конференцію, щоправда на ній не було від «УДАРу» Віталя Кличка. Кажуть, він якимось чином долучиться.

Леонід Ємець: Він сьогодні повертається в Україну і долучається.

Оксана Ващенко: Тобто зараз він поза межами України, але от був, скажімо, там Арсеній Яценюк, був Олег Тягнибок. Дуже багато було сказано, і, ви знаєте, одразу після того, як було багато сказано, з’явилися й коментарі експертів, і аналіз в журналістських матеріалах. І всі подивилися на всі ці ваші дії з великим скептицизмом. От на вашу думку, яка кількість людей може долучитися до такої акції? І хто ці люди?

Якщо вийшли з ініціативою, що позбавили Власенка незаконно, як вважають, мандату. То якщо виходити на такі масштабні акції, скажімо, з цією однією вимогою, то це не вимога, як на мене. Якби вийшли, не знаю, за певні соціальні питання, за відміну медичної реформи, то це ті проблеми, через які люди готові відстоювати свої права. А за мандат Власенка — ну, це особиста справа депутатів. Ваша позиція?  

Леонід Ємець: Дивіться, по-перше, ніхто не ставить питання, що ми виходимо захищати депутатський мандат Сергія Власенка. Власенко тут узагалі насправді ні до чого, це просто остання крапка порушення законів і права в Україні. От ми вже бачили, що нам прийшлося змагатися фізично у Верховній Раді за те, щоб виконувалася передбачена законом, регламентом і Конституцію норма про персональне голосування депутатів. Було таке? Було.

Оксана Ващенко: А для чого було змагатися? Можна було сісти і домовитися. Це все виписано в регламенті, що депутати мають голосувати особисто. 

Леонід Ємець: Послухайте, ну, з шулерами не домовляються. Ми пробували апелювати до Конституції — найвищого закону України, в якому записано, що кожен депутат особисто голосує. Але ж ми бачили те «піаніно» у сесійній залі, коли одна людина за п’ятеро-десятеро голосує. Це бачили і ми, і посли іноземних країн. І ми сказали, що це неправильно, це порушення Основного Закону, давайте нарешті його виконувати. На що нам сказали добре, добре, і все почалося знову. І ми тоді сказали, що ми будемо вимагати згідно до статусу народного депутату виконувати закон і право. І тоді ми вийшли і примусили депутатів від Партії регіонів і комуністів голосувати особисто.

Тепер щодо мандату Власенка. Відбулося ще одне, просто воно більш показове, порушення закону, яке показало, що у нас не має поділу, знову ж, як це передбачено Конституцією, на три незалежних гілки влади: законодавчу, виконавчу та судову. У нас і судова, і законодавчі гілка влади підпорядковані виконавчій гілці, а саме президенту Януковичу та його сім’ї.

Оксана Ващенко: Скажіть, а скільки людей може вийти і долучитися до такої акції протесту?

Леонід Ємець: Побачимо, ми завтра…

Оксана Ващенко: А розраховуєте ви на яку кількість?

Леонід Ємець: За нас проголосували більше половини населення України, якщо ми беремо пропорційну систему, і ще вибори по мажоритарних округах. Тому ми розраховуємо, що це як мінімум має бути половина українців, яка нас підтримає. Ми просимо їх долучитися до боротьби, тому що та група депутатів (170) у Верховній Раді сама не в змозі подолати цю систему, тому що нас тільки сто сімдесят людей.

Так, ми блокуємо Верховну Раду, так, ми кричимо, так, ми виходимо, але ми хочемо вийти до людей і сказати: люди, покажіться, що ви є, покажіть цій владі, що нас багато, що нас потрібно слухати, і до наших думок потрібно дослухатися й виконувати наші бажання. Тому що сьогодні опозицію влада не чує. Опозиція пропонує, що потрібно приймати такі-то закони соціальні, а нам кажуть: забудьте про них, у нас є більш важливі питання.

Оксана Ващенко: А чому за Юлію Тимошенко не зібралася така кількість людей?

Леонід Ємець: За Юлію Тимошенко тоді…

Оксана Ващенко: Ну, коли вона була ув’язнена, коли йшов процес над нею…

Леонід Ємець: Насправді, тоді ще не було того пізнання доконаного, що ми маємо справо з абсолютно неправосудною системою. Тобто у нас немає судів. Тоді ще було очікування, що…

Оксана Ващенко: Та ну, той же Власенко скільки разів виходив на прес-конференції, після кожного засідання він говорив про те, що є порушення…

Леонід Ємець: Це було трошки пізніше…

Оксана Ващенко: Ті лідери, які є спікерами від вашої політичної сили, так само виходили й говорили, що порушення відбуваються, нечесний суд. І Юля Тимошенко вже за ґратами більше року, але, дивіться, ніхто за неї не стоїть. Тобто немає масового відстоювання… Оцей феномен — немає масового захисту її прав, ніхто не виходить.   

Леонід Ємець: Ви знаєте, я би сказав, що так, існує байдужість, так, працює менталітет «моя хата з краю», але от учора був на суді над Павличенками, я бачив, як більше двох тисяч молодих людей, які завжди інертні, завжди ігнорують вибори і «цю політику», як вони її називають, але вони вийшли захистити права Павличенків.

Оксана Ващенко: Це інша історія.

Леонід Ємець: Ні, це система організації захисту своїх прав і вона відбувається. Опозиція намагається це реалізувати своїм шляхом, через політику…

Оксана Ващенко: Значить, опозиція неправильно захищала Юлію Тимошенко, скажімо, залучаючи вуличні акції протесту?

Леонід Ємець: Я думаю, що просто тоді ще не склалися так обставини, щоб люди зрозуміли, що захист Тимошенко — це захист, перш за все, їхніх прав, що їм потрібно за свої права боротися, що недостатньо покладатися на те, що суди правильно вирішуватимуть…

Оксана Ващенко: А зараз вони це зрозуміли?

Леонід Ємець: Я вважаю, що люди вже починають розуміти. Я дивлюся як відстоюють Павличенків, і я очікую від віче, що люди вийдуть, тому що громадяни мають зрозуміти, що опозиція не вирішить за них їхні проблеми, нас недостатньо для цього. 

Оксана Ващенко: Якщо не вирішить, тоді не треба було йти у Верховну Раду.

Леонід Ємець: Ні, питання не в цьому. Питання в тому, що ми самі не вирішимо цю проблему, нам потрібно разом із людьми відстоювати наші права.

Оксана Ващенко: Вам потрібна просто влада?

Леонід Ємець: Проти нас діє страшенний механізм адмінресурсу, судова влада, законодавча влада, виконавча влада — вона вся спрямована проти народу України, і ми маємо об’єднатися.

Оксана Ващенко: Тепер я звертаюся до Катерини Тимофіївни. От як у фракції Партії регіонів рядові депутати, які пройшли по мажоритарних округах, сприймають зараз усе те, що відбувається? Наскільки вони розуміють, що Рада в такому складі, в якому вона зараз є, працювати не зможе? І ваші особисті очікування? Ви спілкуєтеся з людьми, у вас великий достатній досвід парламентської роботи. Чи є таке відчуття та розуміння? Наскільки ваші депутати розуміють ті проблеми, які існують зараз в українському парламенті?

Катерина Ващук: Я вважаю, що ті, хто постійно контактує з людьми, і особливо депутати, які пройшли від мажоритарних округів, не просто розуміють, а відчувають. Відчувають, бо відбувається спілкування з людьми, вони отримують запити людей і звернення людей. І підтримуючи гарну ідею вимог голосувати особисто, це правильно, і це не ідея, це обов’язок кожного депутата, записаний у Конституції. І те, що сьогодні все-таки в парламенті відбулося порозуміння з цих питань, прийнята постанова, хоча вона в собі нічого особливого не несе, але в усякому випадку я відчуваю по команді, яка поряд, що всі готові ходити на засідання та голосувати особисто. І хто слідкує за присутністю депутатів у Верховній Раді, бачать, що приходять навіть ті депутати, яких у минулому скликанні можна було побачити дуже рідко, а зараз вони кожного разу приходять на засідання.

Оксана Ващенко: Тобто дисципліна є, так?

Катерина Ващук: Значить є бажання продемонструвати те, що будуть голосувати особисто. Другий момент. Прийнято, домовилися — треба працювати. З моєї точки зору, якоюсь мірою є такою демонстрацією якоїсь невіри у власні сили команди опозиційною щодо можливості змінити багато чого у парламенті. А змінити можна, тому що там є багато депутатів-мажоритарників. Скажімо, 177 депутатів від опозиції, потім депутати від мажоритарних округів, неоднорідною є фракція Партії регіонів, до них увійшли теж депутати-мажоритарники, є депутати, які мають власні погляди на багато подій, які відбуваються у політикумі. І дуже багато законів сьогодні, які потрібні, можуть пройти.

Оксана Ващенко: А от як вони реагують на цю заявлену акцію? Тобто наскільки вони відчувають, що вулиці справді може заговорити? Бо, знаєте, аналізуючи от усю цю ситуацію, я пригадую останні акції протесту чорнобильців. Пам’ятаєте, коли Кабмін вирішив усе-таки у них забрати їхні пільги, і вони прийшли до Верховної Ради і говорили про те, що нам втрачати нічого.

Леонід Ємець: І забрали таки у них пільги…

Оксана Ващенко: Так, і з початку цього року такі пільги для них не передбачені. Не знаю, можливо, хтось чогось не дочитав…

Леонід Ємець: Так, гроші на них не закладено.

Оксана Ващенко: Але чомусь нікого вже немає, розумієте? А ви виходите з такими загальними гаслами на ці акції, тобто це загальні питання, що знову перевибори, і знову ми будемо обирати керівництво комітетів, а держава почекає? Бо у нас у Києві — це одна історія, за межами столиці життя зовсім інше.

Леонід Ємець: Ви знаєте, у нашій державі, якщо розбити всіх на соціальні проблеми, нам потрібно буде проводити кожного дня по окремому мітингу: окремо для афганців, окремо для вчителів, окремо для медиків. Тому що у них у всіх сьогодні існують серйозні проблеми. Дивіться, по Києву прийняли бюджет, проголосували за нього Партія регіонів і комуністи. Бюджет прийняли, з якого у Києва забрали більше…

Оксана Ващенко: Та де? Комуністів у Київраді немає.

Леонід Ємець: Ні, я маю на увазі держаний бюджет прийняли, в якому є конкретна стаття про те, що у Києва вилучатиметься на сьогодні більше чотирьох мільярдів гривень.

Оксана Ващенко: Але за бюджет на 2013 рік комуністи не голосували…

Леонід Ємець: Не могли комуністи не голосувати…

Леонід Ємець: Так, вибачте, його приймали ще депутати шостого скликання. Отже, але все одно Партія регіонів голосувала?

Оксана Ващенко: Разом із ким?

Леонід Ємець: Разом із урядом Азарова.

Катерина Ващук: І багато тоді голосували опозиційних депутатів…  

Оксана Ващенко: Із опозицією голосували…

Леонід Ємець: Це з тією опозицією, до якої ми вже не маємо жодного відношення, коли там «тушки» поперебігали. Я до чого? У Києві сьогодні відбувається недофінансування на чотири мільярди, забрали п’ятдесят відсотків податку з фізичних осіб. Уперше за весь час існування держбюджету і бюджету міста Києва. І сьогодні медики та вчителі отримують по 1200 гривень. Так що, їм теж треба окремий мітинг проводити?

Оксана Ващенко: Але, дивіться, під євроінтеграцію опозиція розблокували трибуну Верховної Ради. Коли президент мав поїхати за кордон, тобто до Брюсселю, він мав трибуну розблоковану.

Леонід Ємець: Це вони розблокували.

Оксана Ващенко: Хто вони?

Леонід Ємець: Партія регіонів, коли вони виконали наші вимоги про персональне голосування.

Оксана Ващенко: Добре. Зачекайте, під євроінтеграцію була трибуна розблокована. Чому ж тоді під скасування медичної реформи не може бути розблокована робота Верховної Ради? І так само немає значення зараз, хто внесе це питання, чи опозиція, чи не опозиція. Всі ж проти медреформи зараз виступають, що вона пробуксовує, існують проблеми. І дуже багато інших соціальних питань, які потрібно вирішувати. Розблокуйте і починайте приймати ці питання.

Леонід Ємець: Так ми ж про це говорили, ми готові розблокувати роботу Верховної Ради під голосування за соціальні пакети. Ми готові, у нас є перелік, і найбільше подання законопроектів у Верховній Раді сьогодні. Яценюк тільки подав дев’ятнадцять законопроектів.

Оксана Ващенко: Так чому ж немає ініціативи, що ви готові розблокувати роботу?..

Леонід Ємець: Тому що Партія регіонів не готова підтримувати ці законопроекти.

Оксана Ващенко: Не готова Партія регіонів, кажуть. 

Катерина Ващук: Ми їх не бачили в очі.

Оксана Ващенко: Немає цих дев’ятнадцяти законопроектів?

Катерина Ващук: Так.

Леонід Ємець: Вони в комітетах лежать.

Катерина Ващук: Не бачили в очі. Я хочу сказати, що перш, ніж вести будь-яку розмову, потрібно працювати конкретно. Мій колега молодий депутат, і я йому жодних претензій не можу пред’явити. Але я абсолютно вірю, що критична маса депутатів, яких хвилює економіка України, держава, у Верховній Раді при всіх скликаннях була, і є й цього разу. Головне ставити подавати такі законопроекти, які дійсно соціально значимі, які стосуються питань державницьких, серйозних, а не питань якихось конкретних, як розподіл влади, особисті інтереси й таке інше. І я ось хочу…  

Оксана Ващенко: А ви знаєте, що от днями буквально депутат Бригінець, це народний депутат від фракції знову ж таки «Батьківщина». Якщо коротко, Олександр Бригінець сказав, що опозиція може розблокувати Верховну Раду для призначення виборів до Київради. Якщо це виборне якесь питання, то воно може бути, а якщо соціальне, то ні.

Леонід Ємець: А хіба це не стосується киян?..

Катерина Ващук: От зараз я хочу вас підтримати, пані Оксано, у питання медичної реформи. Я постійно буваю серед людей, і я знаю, які там найбільші недоліки. У цілому медична реформа несе гарну мету, інша справа, що вона передчасна. Гарно доїхати до села і доставити хворого за двадцять хвилин у хорошу клініку, де гарні лікарі мета гарна, правда? Але треба врахувати, які у нас зараз дороги до сіл, які машини «швидкої допомоги», а це старі УАЗи. І як можна на них доїхати?

Леонід Ємець: Я навіть не буду нагадувати, як Тимошенко купували машини «швидкої допомоги»…

Катерина Ващук: Я інше хочу сказати. У нас на часі і подані багатьма депутатами є й урядові законопроекти, які вирішують низку питань у поліпшенні системи оподаткування, зокрема для спрощенців. Після багатьох «круглих столів», це їхнє прохання. Ми підготувати, я про свій комітет кажу, своє бачення, воно всіх влаштовує. Чому його не проголосувати? Воно розв’яже руки багатьом підприємцям.

І інше, у нас на часі закони, які стосуються євроінтеграції. Сьогодні вже всім видно, що існує проблема у відносинах із Росією, з Євросоюзом. Прийнята постанова, намічений курс у єдиному законі про зовнішню та внутрішню політику України щодо євроінтеграції. Нам це треба виконувати, це домашнє завдання. Замість цього ми виходитимемо на вулицю. Ми знаємо, що люди сьогодні мають право казати владі та вказувати на всі недоліки. Але як швидко це наблизить…

Оксана Ващенко: А якби працювала система відкликання депутатів, це полегшило би цей процес?

Катерина Ващук: Я думаю, так. І треба, щоб така система запрацювала. Я, наприклад, буду голосувати за закон про позбавлення депутатської недоторканності.

Оксана Ващенко: От ви згадали про недоторканність, але дивіться, якщо позбавляють… От «регіонала» ж позбавили, ми перед цією програмою говорили про те, що перше подання було зроблене від «Свободи» щодо позбавлення мандату «регіонала», який суміщає депутатську роботу з бізнесом.

Леонід Ємець: Веревського…

Оксана Ващенко: Так, Веревського.

Катерина Ващук: Він не захотів здати свій бізнес.

Оксана Ващенко: Але дивіться, мандат для депутата дуже важливий, усі за нього зараз просто тримаються. Яким чином вони проголосують? Але ж усі обіцяли, і це не перша виборча кампанія під гаслом зняття депутатської недоторканності. З Власенком ситуація інша, для нього імунітет, я так розумію, багато що значить. То яким чином так само Власенко, і так само фракція «Батьківщина» буде голосувати за зняття депутатської недоторканності? Ви, до речі, також із цим гаслом ішли на вибори.  

Леонід Ємець: Можна відповісти?

Катерина Ващук: І йшли на вибори не тільки зараз, а йшли, і під час «Помаранчевої» революції головний лозунг був «Зняття депутатської недоторканності». Взагалі, з моєї точки зори, в Україні не має бути перед законом жодної людини недоторканної. Всі мають бути перед законом рівними.

Оксана Ващенко: Ми зупинилися на тому, що депутатів позбавляють мандатів. Справді, в історії України такого ще ніколи не було, це прецедент. Але я знову ж таки нагадую, що перший крок у цьому напрямку було зроблено від «Свободи», які подали подання на «регіонала» Веревського, якого позбавили за сумісництво цього мандата. Плюс було дуже багато під час виборчих кампаній від усіх політичних сил, і від вашої у тому числі, що всі готові зняти з себе депутатську недоторканність. Але по факту виявляється, що цей мандат потрібен для того, щоб депутат був недоторканним. Будь ласка, ваша позиція.

Леонід Ємець: По-перше, відразу про недоторканність. Ну, немає вже у депутатів як такої недоторканності. От візьмемо депутата Міщенка, якого побили під час захисту Гостинного двору, запакували в автозак, відвести в Подільський райвідділ, і коли там до них дійшло, що вони реально порушили закон, за що їх можуть притягнути до кримінальної відповідальності, вони ще півгодини тримали в цьому автозаку, тому що боялися його звідти випустити. А потім намагалися його випхнути з цього райвідділу, щоб зробити вигляд, що він туди ніколи не заходив. І ми ставимо перед міністром…    

Оксана Ващенко: Але ж він не був ув’язнений.

Леонід Ємець: Але ж його затримали, хоча в Конституції прямо записано, що депутата не мають права затримувати та заарештовувати. А його реально затримали, силоміць посадили до автозаку, коли він показував посвідчення, і казав, що він народний депутат. А міністр МВС Захарченко зараз нам розказує, що його… 

Оксана Ващенко: Але наскільки я пам’ятаю ту історію, то депутати просто ставали й перешкоджали діяльності міліції, тоді вони не давали проїхати машині. Я дивилася тоді відеокадри, які були в інтернеті, і це було фактом теж. 

Леонід Ємець: У Конституції прямо записано, що депутата не мають права затримувати. Правоохоронці, які виконують свої повноваження службові затримали народного депутата, посадили його в автозак і відвезли в райвідділок. Що ми можемо казати тоді про просту людину, про яку в Конституції такого не записано?

Оксана Ващенко: А рядовому міліціонеру не можна нічого, а депутату можна все, бо в нього є корочка депутата?

Леонід Ємець: Послухайте, ви знаєте, скільки ухвалено виправдувальних вироків в Україні минулого року? Менше одного відсотка — 0,14 відсотка. Це про що говорить? Людина зайшла, її заарештували і все, вона попала в систему, звідки немає права вибратися. Тому що тоді треба визнати, що прокурори були неправі, що слідчі були неправі…

Оксана Ващенко: І така ситуація це наслідок останніх трьох років чи двадцяти?

Леонід Ємець: Це ситуація є наслідком корупції. Більше того… 

Оксана Ващенко: Останніх двадцяти років?

Катерина Ващук: Так.

Леонід Ємець: Це ситуація сьогодення.

Катерина Ващук: Це ситуація не сьогоднішня…

Леонід Ємець: Ну, чекайте, ми ж говоримо не про історію, ми говоримо, що сьогодні у нас корупція. Корупція, яка насаджується зверху за рознарядками. Хочете конкретну історію з моєї виборчої кампанії на мажоритарному окрузі? Школа №47, ми звертаємося з підписали від батьківського комітету до міліції з проханням прокласти «лежачого поліцейського». Нам відмовляють. Потім ми вже приватним чином приходимо, й кажемо, що ось у нас є підписи від школи офіційно, дайте нам таку можливість. Нам кажуть: «Дві тисячі доларів». Ми кажемо: «Ви що з глузду з’їхали?!» А нам кажуть: «Я нічого не можу зробити, бо інакше мені наверх треба буде передати зі своєї кишені». Ну, це абсурд!

А що ми не знаємо, що у нас в освіті відбувається, коли студенти платять учителям, учителі платять вище. Ви знаєте, навіщо Табачника тримають у міністрах? Не тому, що Табачник у нас, вибачте, з Росією там, або з Кирилом має там якісь зв’язки, а тому, що він заносить десять мільйонів доларів щомісяця наверх. У них в уяві немає більше думки, як можна іншим чином з освіти отримувати такі гроші»!

Катерина Ващук: Можна? Я хочу у вас запитати: ви були присутні при тому, коли вимагали дві тисячі доларів і нічого не зробили?

Леонід Ємець: Я дуже жалкую, що у нас тоді не було з собою диктофона.

Катерина Ващук: Якби я тоді була присутня як депутат…

Леонід Ємець: Я тоді ще не був депутатом.

Катерина Ващук: А навіть якщо і як людина, я би ніколи такого не дозволила. З людьми часто роблять те, що вони дозволяють. Але я абсолютно з вами згодна, що система вимагає реформування. Ми прийняли новий Кримінальний кодекс, у якому є гарні моменти, є й не дуже. Гарні пункти дають більше прав громадянам, це так і є. Більше прав адвокатам. Є? Є. Є там певні проблеми, які треба виправляти. А хто їх виправить — вулиця? Ні. Чому ми постійно перекладаємо на людей те, що вони доручили нам.

Оксана Ващенко: Так, і фактично депутати зобов’язані це виконувати.

Катерина Ващук: Вони нас обрали, і ми мусимо сьогодні сидіти, інших немає. От є такі, які є. Ці обличчя не подобаються багато кому, людям. Але ми постійно діємо так, щоб якось опустити рівень депутата, статус депутата, рівень авторитету найвищого законодавчого органу. Бійками у парламенті, якимось недоречностями, образами одне одного. Коли ми так будемо діяти, до нас так і будуть ставитися.

Коли я прийшла у Верховну Раду першого разу, я заходила до урядовців, вони вставали, а секретарка швиденько бігла, підбори ламала, відкривала двері, я заходила до будь-якого міністра. Сьогодні ж це вимагає певних процедур, щоб пройти до урядовців, але це депутати винні. Я вважаю, що в цьому винні абсолютно депутати, бо сьогодні рівень Верховної Ради ми самі опускаємо кожного скликання. І зараз треба всім зробити так, щоб не було як з Міщенком. Але з іншого боку, щоб і депутат не дозволяв собі бити в обличчя міліціонера, ставати там, де йому не належить, він такий самий…

Леонід Ємець: Як Колесниченко кричав на працівницю аеропорту…

Катерина Ващук: І Колесниченко не має такого права… 

Оксана Ващенко: Ви знаєте, я за всю історію, можу згадати і того самого Лозинського, який ув’язнений, а зараз, за інформацією, мають уже скоро його випустити…

Катерина Ващук: Є багато проблем.

Леонід Ємець: І випущений цією судовою владою.

Катерина Ващук: Ви розумієте, хто біля влади, того й правда. Старається так доказати. Але хочеться, щоб Верховна Рада була на такому рівні, щоб виконувала свої обов’язки перед людьми, і ось такого не допускала. А для цього потрібен мінімум — почати чути одне одного, і як мінімум довіряти одне одному і спільно працювати. 

Оксана Ващенко: Ви знаєте, коли я дивилися на все те, що з цим пов’язано, бо в принципі прогнозуєш, яким чином люди будуть готові долучилися, бо в кожного своя біда, кожен трясеться за свою роботу, навіть за тією, що приносить йому мізерну заробітну плату, їм треба годувати чимось дітей. Купа людей, які перебиваються взагалі незрозуміло як, оскільки безробітними офіційно чи неофіційно стають. І ви знаєте, дуже багато експертів, політологів сказали з приводу перспективи масштабних акцій протесту в Україні.

І от, скажімо, Олексій Голобуцький, в принципі його позиція мені особисто близька, сказав наступне: «Народ можуть підняти дві речі — сила чи жертовність. Якби опозиція змогла показати, що вони дійсно сила, яка може протистояти силі влади. Але цього немає. Так само і жертовність. Люди повинні повірити, що якщо вони вийдуть на вулицю, ризикуючи втратити все: роботу, здоров’я, свободу, то таку ж готовність вони хочуть бачити від лідерів. Вони мають бачити готовність лідерів сісти в тюрму, вмерти за ідею. Це явно не той випадок. І тому за них ніхто вмирати не буде, це абсолютно зрозуміло»…

Леонід Ємець: Тимошенко могла б поїхати з України, її випустили за кордон, але вона повернулася й сіла у в’язницю. Чим це не жертовність?

Оксана Ващенко: Але чомусь зараз опозиція нічого не робить для того, щоб вона звідти вийшла.

Леонід Ємець: Опозиція робить усе можливе і навіть більше. Вона блокує там, де закони в принципі їй такого права не дають, вона закликає людей на вулицю. Але нам потрібно об’єднатися усім: і нам, і людям, тому що вже не можна бути байдужим, інакше свої права ти вже не захистиш. Треба виходити на вулицю, і ми закликаємо до мирної акції. Я наголошую на цьому, що акція має бути мирною — віче, коли ми виходимо до людей, радимося з ними, розказуємо їм в областях те, чого не розказує телевізор. Чуємо від них настанови, а потім разом ідемо ці настанови виконувати.   

Оксана Ващенко: Але це тоді депутатські зустрічі з виборцями.

Леонід Ємець: Де ви бачили «регіонала», який у Києві виходить до людей?

Катерина Ващук: Але ж щойно відбулися вибори, і ми все це чули. І в мене є такий товстих зошит із усіма пропозиціями, які я маю виконати. Я не вилажу, кожного дня я стукаюся в якийсь кабінет, бо треба вирішувати ті питання, які печуть уже сьогодні: десь дорога, десь школа, десь котельня не працює, десь у лікарні існує проблема. І я їх вимушена вирішувати, бо це крик душі людей. Так, це гарно закликати — зламаємо систему. Але давайте сьогодні робити те, що ми можемо. Зламати систему треба…

Леонід Ємець: Не зламати, відремонтувати…

Катерина Ващук: Треба пропонувати якусь іншу. Коли ламаєш приміщення, не підвівши фундамент, не вийде нове. На сьогоднішній день нічого радикально нового ніхто не пропонує. Можливо, сталося б так, якби були настільки чесні та справедливі, і красиві справи запропоновані, які справді вплинуть на економіку України, бо лозунгами ніяк не підвищаться зарплати, нізвідки не візьметься висока пенсія. Має бути змінена економіка України. Якби таке було, тоді б звичайно…   

Леонід Ємець: Вертолітний майданчик побудований, а пенсій для чорнобильців немає. Вертолітна площадка коштує п’ятдесят мільйонів доларів.

Оксана Ващенко: Для цього треба це питання обговорити і проголосувати в сесійній залі. А для того, щоб за нього голосувати, окрім того, що поговорити…

Леонід Ємець: Але нас, опозицію, ніхто не чує. Ми надаємо свої пропозиції, ми кажемо, що давайте… 

Оксана Ващенко: Але ж, чекайте, пам’ятаєте, були опозиційні дні, були такі моменти, коли на погоджувальні ради вносили один законопроект від більшості, інший від опозиції?

Леонід Ємець: Так, і тоді опозиція контролювала бюджетний комітет, тоді у опозиції була Рахункова палата…

Оксана Ващенко: Але, чекайте, зараз інша форма правління, не парламентсько-президентська, а президентська, немає коаліції…

Леонід Ємець: У нас зараз форма правління бандитська. У нас не існує ні судів, ні законодавчого органу. А це мають бути незалежні органи влади. А контролюються вони зараз із одного місця.

Оксана Ващенко: Вже є дзвінок, і не один. 536-9600, код Києва — 044. Добрий вам день! Ваша запитання? Ви в ефірі.

Слухач: Я Віталій з Луцька. У мене три невеличкі ремарочки. Перша до Катерини Тимофіївни. Катерино Тимофіївно, я от зараз вас слухаю, і читаю ваші коментарі, й ви нібито зараз такі правильні речі говорите, але ваш авторитет узагалі на Волині, я не хотів би казати, що нульовий, але скажімо так, невисокий у зв’язку з тим, що ви пішли у список Партії регіонів. І хоча ви зараз говорите, що ні, але голосували за мовний законопроект. Тому на Волині знають ціну ваших слів, і тому не потрібно тут говорити такі речі.

До опозиції. Ідея в принципі хороша. Але от ви зараз блокуєте трибуну, але я не чую і не бачу нічних якихось блокувань. Тобто Партії регіонів варто взяти й захопити вночі сесійну залу, якби вони хотіли це зробити, і ваше блокування тут же і скінчилося б. Тобто у вас немає ніякої стратегії. Я вас дійсно підтримую, але стратегії, пане Ємець, вам бракує.

І до Оксани Ващенко третя ремарочка. Скажіть, наскільки може бути об’єктивною передачі вашого ведення, якщо ви є фактично рупором Компартії України. Дуже дякую вам. До побачення.

Оксана Ващенко: Дякую і вам.

Катерина Ващук: Усіх дістав мій земляк. Пане Віталій, на жаль, очевидно ви жодного разу не були в мене на прийомі. Серед тих людей, чиї питання я вирішила, а таких сотні й тисячі, є в мене маса подяк. І тільки це тільки цього року проведені медогляди в п’яти районах у кожному селі за моєю ініціативою та за мій кошт.

Оксана Ващенко: Це наш постійний слухач, знає програму.

Катерина Ващук: Це школи, садочки, медпункти та інше, кому я допомагала та вирішила питання. А сьогодні те, хто в якому списку, мені пізно, сину, бо чую по голосу, що ти молодий, змінювати свої погляди, своє серце, свою душу. Я, насамперед, українка, я патріот своєї держави, а ще я вмію працювати й хочу, скільки мені стане сил щось робити конкретно, а не лозунгами, добре для людей. На сьогодні працює двадцять сім моїх законів, і всі вони працюють на людей. Я вважаю, що це саме головне, що є щось за тобою. А що ви цього не читаєте і не знаєте, це не моя провина.  

Оксана Ващенко: Будь ласка, ви, пане Леоніде, а потім я.

Леонід Ємець: Дякую. Щодо нічних блокування. Я вам скажу так, от ми суто тактично радилися, як нам поступити. Двадцять людей чи тридцять, які залишаться на ніч, вони не витримають проти двохсот сорока.

Оксана Ващенко: «УДАР» як замучився, бачили?

Леонід Ємець: Тоді ми вирішили не робити на цьому піар. Усе дуже просто, вважайте це таким викликом Партії регіонів і комуністам. Якщо вони думають, що вони здатні, якщо у них є моральне переконання, що вони готові силою фізично битися за ваші вимоги, але тоді вийдемо й ми з нашим моральним переконанням, з нашою впевненістю у своїх силах і в своїй правоті і тоді побачимо, хто кого.

Оксана Ващенко: З приводу рупора Компартії до мене теж було зауваження. Ви знаєте, шановні слухачі, у цій програмі я намагалася подати дві точки зору, думаю, ніхто мене не звинуватить у тому, що цього немає. Але справді, існує і моя точка зору, вона особиста, журналістська. Десять років я працюю в цьому ефірі і, повірте, те, що відбувається, сумно, іноді просто сумно. Тому вам робити висновки. Але якщо ви є слухачем програми «РозворотUA», я однозначно можу сказати, значить програма цікава, бо ви її слухаєте. З чимось можете погоджуватися, з чимось ні, але ви з нами на зв’язку. Далі кого ми слухаємо? Добрий вам день!

Слухач: Доброго дня!

Оксана Ващенко: Ви в ефірі «Радіо Ера FM».

Слухач: Доброго всім дня! У мене, перш за все, репліка до Леоніда Ємця. Леоніде, я живу на Печерську, я ваш виборець, і дуже рада, що ви пройшли в парламент від нашого округу. І я слухає зараз уперше вас в ефірі — дуже розумно, коректно й виважено ви коментуєте.

Леонід Ємець: Дякую.

Слухач: Так що, дай Боже, щоб і далі так відбувалося, і щоб ви добивалися результатів.

Оксана Ващенко: Запитання, якщо можна, лаконічно.

Слухач: Пані Оксано, у мене до вас зауваження. Знаєте, я не бачу двох точок зору, я чую, що ви граєте на боці Партії регіонів. Ви як ведуча повинні бути все ж таки нейтральною. Ви не є нейтральною, це я вам кажу просто, як це з боку виглядає. Треба бути нейтральною, тому що вашого нейтралітету у запитаннях не видно.

Оксана Ващенко: Але ж у мене теж є позиція, як і у вас. Ви от підтримуєте…

Слухач: Ви знаєте, мене не цікавить ваша позиція, мене цікавить позиція гостей. Вашу позицію ви можете в блогах викладати, своєму чоловікові Петрові Симоненку, але…

Оксана Ващенко: Але ж ви слухаєте цей ефір, правда ж? Дякую вам. Будь ласка, хто з нами далі? 536-9600, код Києва — 044. Ви знаєте, якщо є такі дзвінки, і є така активність, це однозначно, що сьогоднішня розмова не даремна. Будь ласка, хто з нами? Ви в ефірі «Радіо Ера FM». Дорий день! Акції протесту ми сьогодні обговорюємо. 

Слухач: Я хочу сказать, что даже при президенте Кучме была такая же Конституция, но Бюджетный комитет контролировала оппозиция, и регламентный комитет. А сейчас у нас монархия, и судебной системы нет независимой. У нас суд такой как в Средневековье, когда всегда монарх, король прав, или как феодал перед своими крестьянами прав. И вы ничего не докажете.

И еще по поводу оппозиции. Вы плохо защищаете своего лидера, только условно. Она же является заключенной совести, она же посажена не за деяния, а за убеждения. И вы объясняйте людям, что там нет документов, которые она подделала. Понимаете в чем дело?

Оксана Ващенко:Ясно. Дякую. З приводу того, що мала раніше опозиція в Раді, і знову ж таки з приводу захисту своїх лідерів?

Катерина Ващук: Ви знаєте, я не пам’ятаю моменту, коли Бюджетний комітет абсолютно належав опозиції

Леонід Ємець: Керівництво Бюджетного комітету було від опозиції.

Катерина Ващук: Хто керував Бюджетним комітетом від опозиції?

Леонід Ємець: Це було два скликання тому, я точно знаю, що це був…

Катерина Ващук: Це був Баранов, член фракції нашої партії. 

Леонід Ємець: Партія регіонів тоді була в опозиції, і тоді їм належав…

Катерина Ващук: Але щоб знали шановні радіослухачі, не залежить від керівництва Б

Читайте также по теме