Оксана Ващенко
17:21 06/03/2013

Почему продолжается блокирование Верховной Рады Украины?

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM».

«РозворотUA», тема: «Почему продолжается блокирование Верховной Рады Украины?"

Эфир с 06.03.2013 г. Ведущая — Оксана Ващенко.

Оксана Ващенко: Роботу Верховної Ради знову заблоковано, черговий інцидент пов'язаний із перевіркою депутатів на сумісництво. «Регіонал» Андрій Веревський уже втратив свій мандат за те, що суміщав депутатство з керівництвом в агрохолдингу, а на черзі «бютівець» Сергій Власенко. Його звинувачують у поєднанні депутатської діяльності з адвокатською. Це програма «РозворотUA». З вами Оксана Ващенко. Вітаю вас!

Що ж, сьогодні хотілося б поговорити про те, до якої ж роботи готові депутати в стінах парламенту, і чому інтереси окремих політичних сил і окремих політиків усе-таки домінують над інтересами загальнодержавними.

Шановні слухачі, не забувайте вже працює наша електронна адреса: efir@radioera.com.ua. Трохи пізніше, після новин, у рамках програми «Радіо Ера FM» будемо брати і ваші дзвінки, долучати вас, наш телефон незмінний: 536-9600, код Києва — 044.

Зараз тут поруч зі мною в студії наш гість — народний депутат Роман Забзалюк — представник фракції «Батьківщина». Добрий вам день!

Роман Забзалюк: Доброго дня!

Оксана Ващенко: І до нас має долучитися ще один гість: Євген Балицький — народний депутат, представник фракції Партії регіонів, який зараз долає затори в Києві. Побачимо, в якому періоді нашої програми він усе-таки до нас готовий буде долучитися. Але тим не менше, дві точки зору на процес, який відбувається в стінах парламенту, я думаю, сьогодні ми з вами почуємо.

Отже, пане Романе, передусім запитання до вас. Знаєте, якось усе незрозуміло, що відбувається у Верховній Раді. І чим далі, тим це все складніше й складніше сприймається. От у мене особисто виникає відчуття, що так довго тривати не зможе, тобто колись має настати та точка кипіння, і Верховну Раду справді доведеться розпускати. Бо в тому форматі, в якому вона існує зараз, вона просто не здатна працювати.

Спочатку це була проблема особистого голосування, коли треба було долучатися до процесу. Далі, скажімо, ваші колеги від фракції УДАР вибороли це, як-то кажуть, як вони сказали, що вони боролися за те, щоб кожен депутат голосував особисто. Але фактично досягли трішки іншої мети — переголосовувати той чи інший законопроект, якщо побачать, що їхній колега голосує за себе та за свого товариша.     

Зараз історія з тими людьми, які працюють і народними депутатами, і ще кимось деінде. Якщо поритися, що таких можна знайти, можливо, достатньо багато. І в попередніх скликаннях так само це було. От що це зараз за історія, і чому фракція «Батьківщина», знову ж таки, не готова до роботи?

Роман Забзалюк: Ну, буквально все-таки відповідаючи на ваше пряме запитання, то я якраз не згоден із вашою думкою, що незрозуміло. Я спілкуючись по всій Україні з виборцями, з громадянами, яким уже давно зрозуміло, що покращення життя від «Януковича і компанії» це не що інше, як кримінальна окупація. І якраз ось тут потрібно зупинити цей безлад, цей хаос, який сіє фактично сьогодні ця влада, в тому числі нищачи і Конституцію України, і я пізніше наведу конкретні факти, коли і як саме чинився злочин щодо зміни Конституції України.    

Оксана Ващенко: Чекайте, але це інше. Це відповідь на інше запитання.

Роман Забзалюк: Що стосується роботи парламенту, то саме ця так звана влада, не знаю, чому «Сім’я» себе називає владою. Так вона її узурпувала, але це «Сім’я», яка корпоративно використовує інструменти влади для свого особистого збагачення, не більше, не менше. Тому і парламент по великому рахунку в такому варіанті для них дуже небезпечний.

В якому варіанті? В такому варіанті, що більшість населення України сьогодні віддали свої голоси якраз представникам національно-патріотичних, демократичних сил України, а це понад дванадцять мільйонів виборців. І по великому рахунку зараз відбувається певна метаморфоза, коли більшість населення проголосувала якраз за представників від УДАРу, від «Батьківщини», від «Свободи», а на сьогоднішній момент намагання перетворити, продовжити перетворення Верховної ради з боку Януковича в таку нижню канцелярію Адміністрації Президента України, якраз і свідчить про те, що вони хочуть будь-якою ціною працювати антиконституційно, поза законом.

І не дарма ми підняли перше питання разом три фракції і відстояли голосування безпосередньо персональне. Це перше, чого добилася опозиція.

Оксана Ващенко: Ви говорите про більшість. Ви досягли іншого, ви досягли не персонального голосування, а переголосування того чи іншого питання, якщо хтось проголосує чужою карткою.

Роман Забзалюк: Не зовсім правильно ви це трактуєте.  

Оксана Ващенко: Чому?

Роман Забзалюк: Тому що якраз у змінах до закону «Про регламент», якщо можна ще говорити, що такий закон існує, якраз чітко це зазначено.

Оксана Ващенко: Але ж сенсорна кнопка не задіяна…

Роман Забзалюк: Ну, тоді вам треба ознайомитися безпосередньо з тим положенням, про яке проголосували депутати Верховної Ради України. А там чітко зазначено, що має бути персональне голосування у тому числі повторне голосування в тому випадку, якщо депутат будь-який виявляє порушення Конституції України. Тобто персонального голосування три опозиційних фракції домоглися.  

Що стосується другого вашого питання щодо Власенка, то на моє глибоке переконання як громадянина та народного депутата, режим Януковича, а фактично сім’я Януковича намагаються знищити та прибрати захисника Юлії Володимирівни Тимошенко.

Оксана Ващенко: А Андрій Веревський тоді, це хто був у цій історії? Якого вже позбавили через суд мандату.

Роман Забзалюк: Ви знаєте, це певне маніпулювання, така гра в наперстки. От ви бачите, Веревського ми ж позбавили мандату… Але його дійсно треба було позбавляти і давно по великому рахунку. Але щодо Власенка немає ніяких підстав. Сфальшувавши за одну ніч нібито засідання відповідного комітету, Регламентного, пішов на злочин по великому рахунку пан Рибак, голова Верховної Ради. Тому що в його обов’язках законом чітко виписано є право, перше: так, дійсно розглянути таке подання комітету. Але його обов’язок протягом десяти днів вивчити досконало питання, перевірити реальність цих документів, які були надані, і лише після цього звернутися до судової інстанції. Але в той самий час не ігноруючи рішення сесійної зали, депутатів, не залежно, від якої вони фракції.

Оксана Ващенко: Євген Балицький долучився до нашої розмови. Добрий вам день!

Євген Балицький: Добрый день!

Оксана Ващенко:Непроста ситуація. Зібралися ми в студії, хотілося б поговорити про щось таке предметне, але будемо розбиратися, чим може завершитися, знову ж таки, чергове блокування. От ваш візаві сьогодні говорить про те, що Веревський, насправді порушував закон, і те, що його позбавили мандату, це, скажімо, законно. А от стосовно Власенка зараз Партія регіонів і Регламентний комітет вчиняє незаконно. Так от ці ігрища, коли вони закінчаться?

Євген Балицький: Оксана, я скажу таким образом…

Оксана Ващенко:Так. От чесно скажіть, як воно є.

Євген Балицький: Да, я абсолютно честно скажу, я вижу в этом абсолютно ситуацию двойных стандартов. То есть, если кто-то из Партии регионов голосует не за себя, скажем так, то это злочин, это негодяи. А если только это надо нам, то и человек совмещает свою деятельность, и на весь мир ходит, откровенно знакомится с делом, прикрываясь депутатской неприкосновенностью, кстати, чем нарушает законодательное право в плане равенства защиты и адвокатуры, и обвинения, и защиты. В данном случае первое.

Второе, то, что человек это делает на глазах у всей страны. То есть, но когда это делает наш человек, то есть, грубо говоря, как это можно сказать, от оппозиции, то это герой. То есть, если нарушает кто-то, то это негодяи, а если это нарушает наш человек, то он герой. То есть, это на самом деле политика двойных стандартов, если это выгодно нам, то это нормально. Поэтому я на одной передаче уже у вас говорил о том, что следующим блокированием трибуны, если помните, в девяностых были такие рэкетирские группы, которые один раз если ты им начинаешь платить, то они потом говорят, что ты по этой игре сыграл один раз, то ты и в следующий раз сыграешь.

Оксана Ващенко:Ви хочете сказати, що Партія регіонів десь поступилася, і тепер на вас тиснуть?

Євген Балицький: Я хочу сказать, что если это один раз у них получилось. А получилось потому, что мы не пошли на конфликт, мы пытаемся найти компромисс, мы пытаемся найти какое-то понимание, то эта наша вежливость  воспринимается за слабость.

Оксана Ващенко:Ну, так, дали слабинку.

Євген Балицький: Да. То есть, вы поймите, что я сказал, что вежливость  воспринимается за слабость. То есть, если человек понимает, что можно и дальше, то завтра будет и галстук, цвет галстука не тот. Они требовали с пятого февраля придерживаться Конституции, придерживаться регламента, из-за этого блокировали. Мы потеряли, страна потеряла 65 миллионов гривен из-за того, что мы не работали.

Я отчасти, отчасти разделяю позицию того, что надо наводить порядок в регламенте, что депутаты должны голосовать каждый за себя, что не должно быть совместителей, что все должны ходить и так далее, и тому подобное, да.

Оксана Ващенко:Але цю історію ми вже начебто перейшли, тобто всі домовилися, всі готові. 

Євген Балицький: Но только давайте требовать и от себя тоже. И не вынуждать всю страну смотреть цирк, когда по каждому поводу, сегодня из-за Власенко, завтра еще из-за кого-то будем страну лишать… На всякий случай — три миллиона мы потеряли за вчерашний день. Я хочу просто маленький, я закончу мысль, привести пример. Это как относительные понятия, когда люди смотрят и думают, а депутаты, три миллиона — это ж где-то там, где-то далеко в Киеве, это какие-то там депутаты… Это относительно.

Три волосины на голове — это мало, а если в борще — это уже много. Так вот в данном случае то же самое. Три миллиона — это на всякий случай, 400 тысяч долларов, это деньги, которыми можно было четыре ребенка спасти от лейкемии в том же Израиле или в Германии. Если переводить эти деньги на какие-то понятные для нас цифры, то кто за это ответит? Что они еще положат на алтарь своей политической славы?   

Оксана Ващенко:Але ви, скажімо, як партія влади, ви розумієте, що так може відбуватися до нескінченності. Це може бути безкінечний процес. Нагадують і вам, що Партія регіонів так само, коли була в опозиції, блокувала роботу Верховної Ради. Який є механізм досягнення домовленостей, скажімо… Я не можу сказати, що поза межами сесійної зали, але щоб і парламент працював, і ви домовлялися?

Євген Балицький: Я очень коротко напомню еще одну историю, я не устану о ней говорить. В тридцатых годах партия НСДП пришла к власти именно таким путем. Они не давали Веймарской республике, президенту Веймарской республики Эдинбургу работать. Прошел Адольф Гитлер, прошел во власть законно, набрал небольшое количество голосов, а потом периодически срывая заседания Рейхстага, срывая заседания…

Оксана Ващенко:А хто ж там у вас Гітлер?

Євген Балицький: Я не хочу сегодня персонифицировать, вы догадайтесь сами. Но там нет Гитлера, там в оппозиции, на мой взгляд, был один достойный мужик, это Юлия Тимошенко. А сегодня в общем-то ситуация складывается таким образом, что у них, на мой взгляд, лидеров достойных, сильных нет. Но я не буду сейчас об этом говорить.

Я хотел бы сказать о том, что путем дискредитации власти, показывания своей силы, доминирования на силовых позициях, вот так захватывая власть, обзывая сегодня президента, обзывая сегодня нас как угодно, они обижаются на то, что я сравниваю…    

Оксана Ващенко:Але ви скільки, от час терпіння у вас який? Тобто ви толерантно поводитеся. Ви сказали, що йти в Раду, вибачте, бити морди ніхто не буде.

Євген Балицький: По крайней мере я не для того шел работать в Верховный Совет, меня не для того выбирали, чтобы я туда шел… Хотя я занимался рукопашным боем, и я знаю, как это делается. Но только это не для того делалась выборная кампания. Не для того я людям обещал о работе своей, чтобы сегодня вот таким вот образом, кулачными боями дискредитировать вообще институцию Верховного Совета нашей страны.

Оксана Ващенко:Пане Романе, скажіть, от ви особисто, я не кажу про фракцію, от ви особисто сказали, що у нас дуже багато є в країні недоліків, це правда. Таке є, так, у нас.

Роман Забзалюк: Не недоліки, а колапс.

Оксана Ващенко: Так, колапс у нас є. І знаєте, такий колапс у нас двадцять років вже відбувається, після кожного такий колапс, і ніхто знає…

Роман Забзалюк: Це ваша думка…

Оксана Ващенко: Так, моя особиста, я не проти…

Роман Забзалюк: Але у громадян зовсім інша думка. 

Оксана Ващенко: А ви за громадянам це не приписуйте.

Роман Забзалюк: А я так говорю, тому що представляю частину громадян України.

Оксана Ващенко: Ні, ні. Частину, але не всю Україну.

Роман Забзалюк: Але ви розписуєтеся з всіх.

Оксана Ващенко: Чому за всіх? Я кажу, що це моя особиста думка…

Роман Забзалюк: А… ваша особиста?.. 

Оксана Ващенко: Так, моя особиста. І б хотіла у вас запитати. Якщо у нас усе так погано, от ви особисто хочете чого зараз — перевиборів? Ви вважаєте, якщо зараз не вдалося вам сформувати більшість у Верховній Раді, трьом фракціям не вдалося, скажімо, не вистачило голосів, то вистачить зараз?

Роман Забзалюк: Чого домагається опозиція? Причому опозиція представляє більшість народу України.

Оксана Ващенко: Але кількісно вас усе рівно менше. 

Роман Забзалюк: Сьогодні парадоксальна ситуація, бо в опозиції якраз знаходиться «Сім’я» по відношенню до народу України. «Сім’я», яка узурпувала владу в Україні. Що втрачає сьогодні Україна? От ці, знаєте, демагогії, коли розповідають про втрати вдень і таке інше…

Оксана Ващенко: Але ж кількісно вас зараз немає більшості.

Роман Забзалюк: Так от, чого ми домагаємося? У першу чергу, треба зупинили кримінальну окупацію. За три роки цієї кримінальної окупації, і не треба маніпулювати цифрами, країна втратила триста мільярдів доларів, за три роки сто мільярдів перекачано в їхні офшорні зони на їхні компанії.

Оксана Ващенко: Так прийміть цей закон, прийміть закон по офшорам! Де цей законопроект?

Роман Забзалюк: Послухайте мене.

Оксана Ващенко: Де цей законопроект по офшорам?

Роман Забзалюк: Який законопроект?

Оксана Ващенко: Ну, по офшорам.

Роман Забзалюк: Ми якраз вносили. Якщо ви пам’ятаєте, думаю, ви не пам’ятаєте, якщо задаєте таке запитання.

Оксана Ващенко: Чому я не пам’ятаю?

Роман Забзалюк: Якраз партія «Батьківщина» вносила два рази законопроект щодо офшорних компаній, і два рази блокувала це питання безпосередньо Партія регіонів.

Оксана Ващенко: По якому офшору? Ви по одному офшору вносили, тільки по Кіпру. Ви не вносили по іншим офшорним зонам.

Роман Забзалюк: У той самий час я хочу наголосити, що втрачає Україна поки перебуває при владі така команда, якщо її можна назвати командою, яка за верховенство права бере верховенство сили і життя по поняттям. Розумієте? Це коли сьогодні після всіх їхніх обіцянок за три роки фактично прожитковий мінімум становить 1108 гривень, що менше, ніж у Лівії на сьогоднішній момент. Коли мінімальна заробітна плата це просто знущання над народом України, коли пенсії практично ті, які обіцяв свого часу пан Янукович і Партія регіонів, на сьогодні становлять 897 гривен, і люди вже не знають просто як звести кінці з кінцями.

У той самий час вони нечувано сьогодні збагачуються. Хто ці вони? Янукович і його найближче оточення, Фірташ і вся плеяда в тому числі, яка присутня сьогодні в парламенті у фракції Партії регіонів. Але в той самий час, я хочу сказати про двадцять чотири мільярди списаних бюджетних грошей на погашення боргів власникам газ- і обленерго. Це що, хіба не злочини? Три з половиною мільярди, які були направлені завдяки цій так званій владі на погашення заборгованості «Надра банку», п’ять мільярдів доларів фактично повернули «РосУкрЕнерго» Фірташу «ВМ-транс» — п’ять мільярдів. 

Оксана Ващенко: Добре, ви хочете перевиборів? Шляхом перевиборів ви хочете змінити владу?

Роман Забзалюк: Ми хочемо домогтися виконання прямої норми Конституції.  А в Основному Законі в статті п’ятій чітко зазначено, цитую, нагадую вам і собі, і колезі своєму, як громадянам незалежної держави. «Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові, і не може бути узурповане державою та її органами або посадовими особами». А те, що сьогодні так раптом за забаганкою пана Януковича ми повернулися з Конституції 2004 року до Конституції 1996 року — це вже перший злочин, який однозначно буде розглядатися безпосередньо державною комісією з питань розслідування злочинів режиму, який порушив і розграбував цю державу.

А що стосується блокування, то я хочу зазначити, знову ж таки, щодо закону «Про статус народного депутата України», стаття 17, де в пункт п’ятий чітко нас зобов’язує, що «народний депутат як представник державної влади в разі порушення прав, свобод і інтересів людини та громадянина, що охороняється законом, та інших порушень законності, має право на місці вимагати негайного припинення порушення». І ми вимагаємо, тому що сфальшоване рішення Регламентного комітету, сфальшовані по великому рахунку ті документи, які долучалися нібито до справи. І не дарма сьогодні в дорадчій кімнаті знаходиться так званий суд, тому що судової гілки влади вже немає, вони чекають циркуляру з Межигір’я.

Оксана Ващенко: Ви знаєте такого політолога як Тарас Березовець? Вам знайоме це прізвище? 

Роман Забзалюк: Знайоме.

Оксана Ващенко: Ви довіряєте його словам чи ні?

Роман Забзалюк: Ви знаєте, кожен має право на думку. Тому, давайте послухаємо його думку.

Оксана Ващенко: Так, от у нього є думка. Я так розумію, що якщо вона сподобається, то люди довіряють, якщо ні, то ні.

Роман Забзалюк: Що значить, сподобається, чи не сподобається?

Оксана Ващенко: Але я вас спочатку запитала, чи ви довіряєте цьому експерту чи ні.

Роман Забзалюк: Кожен із нас повинен аналізувати думку будь-кого з нас.

Оксана Ващенко: Бо якщо би ви мене запитали, то я би сказала, довіряю, чи недовіряю. Принаймні так. Тарас Березовець констатує, що депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко як юрист розумів, що за сумісництво його можуть позбавити депутатського мандату. І він коментує це таким чином: «Ситуація з Власенком показала роз’єднаність опозиції, сьогодні Вищий адміністративний суд позбавив мандату за сумісництво депутата Веревського, і таким чином влада дала зрозуміти, що їй не шкода навіть своїх. Тобто ми маємо прецедент у цьому питанні, а тому Власенко, швидше за все, може пакувати речі та збиратися на вихід».

В той самий час за його словами для позбавлення Власенка мандату є підстави. Опоненти Сергія Власенка апелюють, що він зобов’язаний був припинити займатися депутатською діяльністю ще в листопаді, а він як юрист повинен був розуміти, що за недотримання закону його притягнуть до відповідальності.

Роман Забзалюк: Ви знаєте, ось ця справа по Власенку, я ще раз підкреслюю, це просто елементарне залякування народних депутатів, і це намагання Януковича розпустити таку Верховну Раду. Але зараз ситуація змінюється, бо вже ми наполягаємо, що не потрібен такий парламент, який сліпо буде виконувати забаганки олігархії.

Оксана Ващенко: А Домбровський і Балога, коли був позов Кармазіна щодо них, це була інша історія?

Роман Забзалюк: І наступне. Послухайте мене. Наше глибоке переконання, перше, навіть якщо існує така позиції, і мій колега підтримує таку позицію стосовно Власенка, то він не буде заперечувати, що у будь-якому випадку повинні були би бути підготовлені нормальним чином документи для того, щоб легітимні документи передати для розгляду нормального суду. Янукович вибрав шляхом постійного порушення закону. Ми не припускаємо цього. Тому от думка, наприклад, коли говорять…  

Оксана Ващенко: А скажіть, ви не вивчали випадково питання, скільки сумісників у Верховній Раді працює? У вас є такі дані?

Роман Забзалюк: Послухайте. От думка стосовно Власенка колеги-політолога наступна. Ми можемо розглядати безліч варіантів і таке інше. Але наша принципова позиція — сьогодні чиниться фактично розправа через Власенка додатково над Юлією Володимирівною Тимошенко з боку режиму Януковича. І от ці справи сфальшовані в тому числі так званого засідання Регламентного комітету, якщо насправді не було, ми розмістимо.

Я особисто як народний депутат виходжу з ініціативою створити, а це буде створено у найближчий час, повірте мені, Національний музей заповідник «Межигір’я», а на його шикарних гольфових полях створити алею пам’ятників тиранам і в тому числі ці сфальшовані справи проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка, проти Сергія Власенка і багатьох інших сьогодні активістів, які не згодні з сьогоднішньою політикою якоїсь Азіопи, якогось кримінального паханату, розумієте? І тому все це попереду.

Що стосується домовленостей. Так, ми виходимо з ініціативою, якщо ми хочемо дійсно спрямувати роботу Верховної Ради хоча би в русло Конституції та регламенту, то перша позиція вже досягнута — це персональне голосування. І здається, тут немає ніяких розбіжностей. Друге, давайте, якщо ми хочемо об’єктивну оцінку процедури роботи Верховної Ради, в регламенті, напевно, повинен бути паритет, правильно? Представників від опозиції та від  представників провладної більшості. Тоді можна зрозуміти, що там відбуваються дискусії, відпрацьовуються правильні рішення та оцінка тих чи інших рішень.         

Оксана Ващенко: Тобто ви вимагаєте переформатування Регламентного комітету? 

Роман Забзалюк: Ми не вимагаємо. Ми виходимо з такою ініціативою.

Оксана Ващенко: А чому тоді на початку, коли обговорювалися, скажімо, всі посади керівництва Верховної Ради, голови комітетів, заступників, чому тоді це питання не поставили?  

Роман Забзалюк: Чому? Ми піднімали ці питання.

Оксана Ващенко: По Регламентному комітету зокрема?

Роман Забзалюк: Ми піднімали ці питання, в тому числі, якщо ви пам’ятаєте, в п’ятому скликанні Юлія Володимирівна Тимошенко неодноразово піднімала питання про необхідність прийняття Закону про опозицію. Але Партія регіонів тоді це питання відкинула. Але саме в тому законі були передбачені якраз ці пріоритети. Більше того, в 2007 році ми якраз надали можливість представникам на той час від опозиції Партії регіонів значну частину комітетів. І в тому числі зберегти в Регламентному комітеті паритет для того, щоб там опрацьовувалися об’єктивна думка та об’єктивні рішення.

Але не так, я прекрасно розумію колег, які якоюсь мірою вимушені по великому рахунку, беручи до уваги положення тих чи інших фракцій, виконувати рішення, яке надходить від їхнього керівництва. І в такій ситуації очікувати об’єктивності при відсутності паритетного п’ятдесят на п’ятдесят представництва від опозиції та представників від пропрезидентської більшості у Верховній Раді не доводиться. От і все.

Оксана Ващенко: Знову ж таки, експерти говорять про те, що Партія регіонів мала б зайти, бо в ніч з понеділка на вівторок ніхто в сесійній залі не блокував. Зайти і так само заблокувати трибуну, і, скажімо, з’ясовувати стосунки. Чому ваша фракція на це не пішла? Кажуть, що вам так само така ситуація вигідна.

Євген Балицький: Оксана, ну, я говорил как-то, я военный летчик по образованию, и в училище нам говорили: не проблема взлететь… Вот пускай наши визави думают, что делать с той ситуацией, которую они разворачивают. Поэтому заходить и что-то у кого-то забирать, кого-то откуда-то выталкивать, или там ночью пробираться в Верховную Раду… Я не для этого избирался, я избирался работать. Меня интересует экономика моей страны, меня интересует экономика моего округа — города Мелитополя и Мелитопольского района. И я буду заниматься этим вопросами, морды я бить точно не буду, я не для этого сюда шел.

Оксана Ващенко:Ну, а у вашій фракції на рівні керівництва фракції це ж питання очевидно обговорюється?

Євген Балицький:Конечно.

Оксана Ващенко: Радяться з представниками, хто входить, з іншими народними депутатами?

Євген Балицький: Конечно. Оксана, и в первую очередь, почему? Почему не происходит эта ситуация? Потому что большинство из нашей фракции сегодня выступают против физического воздействия — это не тот повод. Если бы это был интерес, касалось интереса Украины, а заниматься кулачными боями из-за Власенко…

Я не хочу разбираться в его личной биографии, мне дали тезисы, я посмотрел. Я не знаю, кто он, или просто неплательщик алиментов, или брачный аферист, мне все равно на самом деле. Мне не важно, важно, что страна не работает, Верховный Совет не работает уже второй день из-за ситуации… Да, импонирует, конечно, что оппозиция так рьяно защищает своего коллегу. Это приятно с каких-то соображений этических, их внутренних, но причем здесь страна?  

Оксана Ващенко:А от на вашу думку, наскільки президент от чесно обізнаний у всій цій ситуації? Бо от якщо пригадати перше розблокування, то тоді президент на прес-конференції завчасно сказав, що от Верховну Раду буде розблоковано, і от буквально за півгодини її тоді було розблоковано. 

Євген Балицький: Ну, как человек мудрый, он занял очень интересную позицию, то есть, на мой взгляд самую правильную. Он с высока наблюдает за ситуацией. Может меня осудят за эти слова, но как детишки в песочнице, понимаете? Вот мы сейчас выглядим как вот эти вот детишки в песочнице, мы что-то доказывает, кто лучше на украинском языке говорит, кто там больше любит свою страну, кто там больше за демократию, кто больше за регламент… Ну, честно говоря, я думаю, что это очень быстро людям надоест. В кино, конечно, интересно посмотреть шоу, эти разбитые носы, значит, все это, конечно, хорошо, но это быстро кончается, потому что рано или поздно захочется кушать.

Оксана Ващенко:У нас є дзвінок, і він не один. 536-9600, код Києва — 044. Будь ласка, хто з нами? Добрий вам день!

Слухач: Меня зовут Гарик, я из Запорожья. Я хотел бы спросить у господ депутатов, если бы даже не таким образом лишили, или пытались лишить депутатского мандата тех, кто занимается другой деятельностью, если бы это было в законном порядке сделано, они бы все равно этого мандата лишились, правильно? И не стоит ли вообще полностью провести проверку всех депутатов, и не говорить о каком-то одном или другом.

Оксана Ващенко:Дякую. Ви знаєте, в принципі ви читаєте мої думки, бо я вподовж нашої сьогоднішньої розмови намагалася це з’ясувати. От я знаю минулого скликання так само були народні депутати, які навіть не приховували, що вони суміщають свою роботу з якоюсь ще крім депутатської. Зараз таких сумісників реально у Верховній Раді скільки, хтось рахував, чи ні? 

Роман Забзалюк: Ви знаєте, в умовах, я ще раз підкреслюю, що мій погляд і глибоке моє переконання, що відбувається помилка. Тому що в умовах, коли відбувається вибіркове судочинство, відбуваються політичні репресії, коли просто принижується і тиснуть на людей, які не згодні з такою політикою Януковича…

Оксана Ващенко: А чому ви «регіонала» не обстоювали? Його чесно і законно позбавили мандату? 

Роман Забзалюк: Ну, про яку справедливість, про які справедливі суди взагалі можна говорити? Я не розумію цього. Тому що в судах, дивіться, у нас достатньо прикладів. Сотні прикладів, коли мажори цієї так званої еліти уникають справедливого покарання, тому що все це відбувається по дзвінку, по блатам, по відкату і таке інше. І це продукує якраз Межигір’я.

Оксана Ващенко: А що три-чотири роки тому назад по-іншому відбувалося? Було так само. 

Роман Забзалюк: Послухайте, проблема в судовій гілці влади були величезні, але не до такого ступеня, що сьогодні одна людина призначає й вирішує долю в суді. Сьогодні судова гілка влади перетворена в закриту акціонерну біржу, де виключно або по дзвінку працює, по команді, або за відкати і таке інше.  

Оксана Ващенко: Але ця система існує…

Роман Забзалюк: До речі, люди ще не знають, скільки на сьогодні судді отримують. От ви знаєте, скільки сьогодні у середньому суддя отримує заробітну плату?

Оксана Ващенко: Скільки?

Роман Забзалюк: Від вісімнадцяти до сорока тисяч гривень! Ну, це парадокс. Притому всьому, що там колядують «Зваричі» буквально на очах у людей уже. Але, з іншого боку, я ще раз хочу наголосити, коли ми говоримо про важку економічну ситуацію в країні, тоді в мене запитання. Якщо дійсно важка економічна ситуація в Україні, і потрібно сьогодні працювати на витягування нашої економіки з того колапсу, куди її завели Янукович і Азаров, Партія регіонів та їхній уряд, у мене виникає запитання: а чому тоді пан Янукович замовляє вагон-гараж ще на дванадцять мільйонів гривень? Чому на сьогоднішній момент вартість Межигір’я, яка оцінюється експертами зарубіжними, становить уже порядку трьох мільярдів доларів?

Ви мені скажіть, в умовах, коли сьогодні дійсно потрібно піднімати пенсії, заробітні плати, утворювати робочі місця, держбюджет, який знову ж таки приймався з порушенням Регламенту Верховної Ради України, приймається за п’ять хвилин, наосліп натисканням кнопок?! Зверніть увагу, на Державне управління справами — майже півтора мільярди, на секретаріат Кабінету Міністрів — 334 мільярди, на Генеральну прокуратуру — 3,5 мільярди, на Міністерство внутрішніх справ — 14 мільярдів, і так в цілому… А на всіх інших людей — лише 148 мільярдів.

Оксана Ващенко: Добре. Але на все це мають бути законодавчі рішення.

Роман Забзалюк: Послухайте. Пан Янукович обіцяв скорочення центральних органів влади, а за ці три роки на сорок три відсотки зросли витрати на органи державної влади.

Оксана Ващенко: Упродовж усієї програми те, що ви перерахували, але, я вам скажу, знаєте, так чесно, фракція «Батьківщина» нічого не зробила для того, щоб мінімізувати оці всі видатки з бюджету на держапарат, на утримання президента і таке інше.

Роман Забзалюк: Нагадаю вам особисто, що в шостому скликанні фракція «Батьківщина» внесла на розгляд Верховної Ради порядку 1631 законопроект, вісімдесят відсотків із яких було направлено якраз на переорієнтацію бюджету, для того щоб відновити соціальні програми, які згорнуті Януковичем і Партією регіонів на 28 мільярдів. А це прямий конституційний злочин. І жоден із цих законопроектів не був розглянутий у Верховній Раді.

Оксана Ващенко: А скільки вже працює Верховна Рада сьомого скликання, відколи обиралися? Скільки вже місяців пройшло? Можна було б повернутися до тих чи інших законодавчих документів.

Роман Забзалюк: Зачекайте. А ви що знаєте, які законопроекти сьогодні подані від опозиційних фракцій і, наприклад, від пропрезидентської?

Оксана Ващенко: Та ваші всі лідери про це говорять, які законопроекти… 

Роман Забзалюк: Послухайте, там величезна кількість законопроектів якраз, які спрямовані безпосередньо на вирівнювання економічної ситуації, на відновлення. 

Оксана Ващенко: Ну, так виходьте у сесійну залу та приймайте. За сто кілометрів від Києва життя вже немає, ви розумієте? А ви за суди боретеся між собою…

Роман Забзалюк: Так почекайте, коли діє, я ще раз кажу, не верховенство права, а верховенство «я так захотел, я так сказал!», то вибачте мені, як ми можемо змиритися з такою ситуацією?

Оксана Ващенко: От парадокс у тому, що в Києві відбувається одне життя, а за межами Києва іде інше життя.

Євген Балицький: Да, совершенно верно.

Оксана Ващенко: І виміри от між тим, чим живуть і міряють у Києві, і там, вони зовсім різні.

Євген Балицький: Кому-то бисер мелкий, да?..

Оксана Ващенко:Є ще дзвінок, і він не один. Слухаємо вас. Добрий вам день!

Слухач: Добрий день! Дуже дякую за те, що надали мені можливість задати запитання нашим шановним депутатам. І мене звати Дмитро. Я хотел бы больше задать вопрос, конечно, вашему гостю от Партии регионов. Вы сами вспомнили как бы Гитлера, национал-социалистов Германии. А вы вспомните, после чего они пришли к власти. И не кажется ли вам, что вы обрекли страну на фашизм? Не фашизм Тягнибока, потому что этот фашизм, это, знаете, такая слабая вытяжка этого фашизма, они там за сало продадутся в конце концов. А на настоящий фашизм, на который вы толкаете страну!

Євген Балицький:Дмитрий, спасибо за вопрос. Я скажу так. Понятно, почему пришел Гитлер к власти, раз уж мы эту тему зацепили. После Версальского договора Германия оказалась в ужасном экономическом положении. Так вот, советская держава тоже возникла на развале огромной Российской империи вследствие того, что были послевоенные, после Первой мировой войны, и потом после Гражданской войны, все, что происходило, но давайте посмотрим на причины. Кто втянул в Первую мировую всю Европу? Немцы. Они создали ситуацию.

Если говорить про Советский Союз, то на слабости страны сыграли большевики. Так вот то, что сейчас происходит, очень может случиться снова пролетарская революция, потому что то, чем живет сегодня Киев, правильно Оксана сказала, это интересами, кто кого в суде, кто лучше, у кого Межигорье больше, у кого еще что-нибудь. А вся страна это не есть Киев. Как про Россию говорят, Москва — это не Россия уже давно. Так вот точно так же может скоро применительно быть по отношению к Киеву, понимаете?

Если говорить об истоках, и о том, что может произойти, говоря, нас обвиняют, что мы втянули эту страну. Ну, подождите, мы у власти несколько лет, с 2010 года по большому счету Виктор Федорович президент нашей страны. А до этого был «помаранчевый»… Чем запомнился? Катанием на коньках и кучей кризисов! Что поменялось? Что суды возникли только при власти Януковича? Они были такими двадцать лет, и надо менять систему, менять конституционно, а не путем блокирования Рады, и тем, что мы еще глубже погружаемся в кризис, еще глубже уходим в ситуацию. Вот тогда будем говорить уже о последствиях, которые, возможно, уже будет необратимы.

Оксана Ващенко:Сьогодні от Єфремов говорив про те, що треба вносити очевидно однозначно зміни до регламенту. От наскільки ваші політичні сили, які є опонентами, між собою готові погодитися на такі зміни регламенту, які б не дозволили, скажімо, маніпулювати як одній, так і іншій стороні? Тобто чесні зміни. Скажімо, фактор блокування як там має бути виписаний? Яким чином депутат, якщо він у меншості, має право відстоювати с

Читайте также по теме