Даниил Кляхин
16:55 12/10/2010

Рішення про скасування політреформи – помилка Януковича, – російський експерт

Президент України Віктор Янукович зробив велику помилку, ініціювавши скасування змін до Конституції.

Про це в інтерв’ю власному кореспонденту ГолосUA у Москві заявив керівник Центру українських досліджень Інституту Європи Російської Академії наук Віктор Мироненко. />  
«Рішення Конституційного суду України про скасування політреформи — це свавілля, правове свавілля в чистому вигляді. Це наша біда, наше покарання, наш рок — і російський, і український. Не вміємо ми жити за законом. Й це — найбільша перешкода, чому ми не можемо злитися з усім іншим світом. Тому що вони себе переконали: вони живуть за законом, навіть якщо він їм не подобається. Навіть якщо це безглуздий закон, поки його не змінили, вони по ньому живуть. Наша еліта не може встояти перед спокусою цей закон переписати, переробити, і отримуючи тимчасову перевагу, програє, як правило, на довгій дистанції стратегічно», — підкреслив експерт.

На думку Мироненка, Янукович вкотре продемонстрував зневагу української політичної еліти до закону. А рішення КС може принести йому лише тимчасову вигоду, яка може стати причиною поразки у майбутньому. «Ви ж пам’ятаєте, чому виникли ці зміни у 2004 році? Одна сторона погодилася з перемогою іншої, навіть з величезними порушеннями, але тільки за умови посилення парламентського контролю в країні. Так навіщо ж зараз ставати на ті ж самі граблі й створювати умови для повторення такої ситуації у майбутньому? Я думаю, це дуже велика помилка Януковича», — наголосив експерт.

Читайте также по теме