ГолосUA
16:59 19/03/2009

Тернопільскі вибори: далі буде..?

ПРОГРАМА «РОЗВОРОТ UA» — спільний проект «РАДІО ЕРА FM» та інформаційної агенції «ГОЛОС UA». Програма про найбільш актуальні питання поточного тижня, підготовлена журналістами агенції «Голос UA», звучить щосереди упродовж години в прямому ефірі «Радіо Ера». Початок ефіру о 19.50.

Ефір за 18.03.2009 р. Ведуча — Тетяна Хмельницька.

Тетяна Хмельницька: Біля мікрофона Тетяна Хмельницька і ми розпочинаємо програму “РозворотUA”. Нагадаю, що це спільний проект “Радіо-Ера” ФМ та інформаційної агенції “ГолосUA”. Хочу сказати, що у студії у нас вже спекотно, тому що гості активно збирають останні месиджі до підготовки до програми, дозвольте їх назвати. У нас сьогодні Олег Тягнибок, голова Всеукраїнського об'єднання “Свобода”. /> Олег Тягнибок: Добрий вечір.

Тетяна Хмельницька: Та Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція Партії регіонів, добрий вечір.
Вадим Колесніченко: Добрий вечір.

Тетяна Хмельницька: Як ми вже оголошували раніше, ми будемо говорити на гарячу, актуальну тему. І як анонсували, це — з'ясовувати великі нюанси маленької місцевої політики. Це тернопільські вибори. І ми знаємо, що у нас до Тернопільської обласної ради Всеукраїнське об'єднання “Свобода” отримало 50 мандатів, партія “Єдиний центр” — 20, Партія регіонів — 14, Блок Юлії Тимошенко — 12, Українська народна партія — 11, партія народний союз “Наша Україна” — 8, блок Литвина — 5. Отже, з такими результатами, здається, закінчилися тернопільські вибори, якби не нюанси. Саме про нюанси ми будемо говорити, але я нагадаю нашим слухачам, якщо вам не байдужа ця тематика. Я думаю, що жителям Тернопільщини однозначно це не байдуже, тому пишіть нам, телефонувати уже зможете у другій частині. Ставте свої запитання нашим гостям, все, що вам наболіло, все, ви бачили і можливо пережили, будемо тут у розгорнутому форматі розбиратися. Отже, останній месидж, з якого ми розпочнемо, це те, що у нас судові суперечки, бій судів, я б так навіть сказала, триває. Тому що сьогодні з'явилась інформація, що Окружний адмінсуд Києва заборонив офіційно опубліковувати результати виборів до облради. У мене запитання до гостей: скажіть, будь ласка, якщо адмінсуд Києва заборонив, то це означає, що облрада Тернополя не може розпочати повноцінно свою дільність? Будь ласка, до пана Вадима. Він у нас юрист, а потім пану Олегу дамо слово.
Вадим Колесніченко: Я буду выступать, как представитель Комитета по делам правосудия. Учитывая, что будут парламентские слушания, которые связаны с проблемой судебной реформы в Украине, мы столкнулись с темой, которая называется “нежелание реформировать судебную систему”. Именно потому, что очень удобно иметь ручные суды в Украине. И самое главное, что этого хочет политическая сила Блок Юлии Тимошенко. Она блокирует судебную реформу. В чем это заключается? 

Тетяна Хмельницька: А Партія регіонів не хотіла б мати ручні суди?
Вадим Колесніченко: Мы хотим сделать реформу, по которой суды будут независимыми. И будут обслуживать исключительно закон, а не политические силы или финансовых магнатов. Так вот, что касается решения киевского суда: могу сказать, как юрист и представитель парламентского комитета. Конечно, это беспрецендентно, нагло, цинично и отвратительно. То, что происходит в судебной системе, когда с помощью судов из других областей вмешиваются в процесс волеизъявления избирателей в другой области. Это эмоционально. Юридическая оценка. В этом решении указано следующее: поручите, чтобы Центральная избирательная комиссия запретила территориальной избирательной комиссии публиковать списки и оглашать результаты выборов. На сегодня это решение является бессмысленным. Почему? Первое: Центральная избирательная комиссия — это юридический орган, не факт, когда она соберется. Второе: решение Центральной избирательной комиссии не обязательно для территориальной избирательной комиссии. Она может его не выполнять и никакой ответственности за это нести не будет. И, наконец, самое главое: местные газеты уже опубликовали результаты выборов, поэтому запрещать пока непонятно что. По сути, это провал судебных схем, которые были разработаны Юлией Тимошенко. 

Тетяна Хмельницька: Тобто, якщо підбити підсумки Вашої відповіді, облрада має повне юридичне право працювати, незважаючи на рішення адмінсуду Києва. 
Вадим Колесніченко: Для фракции Партии регионов, для Партии регионов в целом, для лидера Партии регионов Януковича важным, главным является одно: если волеизъявление народа, вне зависимости от его результатов, должно быть выполнено, люди должны работать, так как их избрал народ. Хоть нам и не нравятся эти результаты, но увы. 

Тетяна Хмельницька: Не подобаються, про це ми поговоримо розлогіше далі. Будь ласка, Олег Тягнибок. Ви уже активізувалися працювати? 
Олег Тягнибок: Я так само маю юридичну освіту, але перша моя освіта медична, більше того, я закінчував урологію, і як колишній уролог, можу сказати: пізно пити “Боржомі”, коли вже нирки відвалилися. І це рішення Київського окружного адміністративного суду є абсолютно нікчемним. Воно було ухвалене десь приблизно о 12 годині дня. А насправді стаття 86 “Закону України про місцеві вибори”, яка називається “Офіційне оприлюднення результатів виборів” говорить чітко: що територіальна виборча комісія “не пізніше, як на 5-й день з дня встановлення результатів виборів”, я цитую, “у багатомандатному окрузі офіційно оприлюднює результати виборів депутатів у місцевих друкованих засобах масової інформації”, цитата завершена. Вчора ввечері ТВ-4, це є телевізійний канал тернопільський, вже оприлюднив результати виборів. Сьогодні о восьмій ранку в кіосках з'явилася “Нова тернопільська газета”, яка вже оприлюднила результати виборів. І через то, коли БЮТ починає використовувати рейдерські схеми в судах для задоволення своїх амбіцій, це абсолютно неправильно, тому що дивіться, що вони зробили: вони, з одного боку, показали свою нікчемність, з другого боку, вони підставили суди. Тому що як суддя міг ухвалювати подібне рішення, йому хоча би треба було подзвонити в Тернопіль і довідатися, чи територіальна виборча комісія вже оприлюднила чи не оприлюднила. Відповідно, територіальна виборча комісія, оприлюднивши це, може призначити час поведення першої сесії Тернопільської облради. Але ще одне. Наскільки я знаю, немає такого призначення. Всеукраїнське об'єднання “Свобода” абсолютно зазначає наступне: якщо Блок Юлії Тимошенко хоче повторних виборів, через суди ухвалить це рішення, немає проблем. Ми готові піти на повторні вибори, більше того, ми розраховуємо набрати на них ще більше голосів, я просто сумніваюся, що БЮТ набере…

Тетяна Хмельницька: Пане Олеже, давайте ми підемо іншим шляхом. Ви знаєте взагалі Володимира Бойка, який є заступником голови тернопільської організації партії “Батьківщина”, який взагалі подав цей позов? Ви знаєте його особисто?
Олег Тягнибок: Не знаю. 

Тетяна Хмельницька: У даному випадку у БЮТі представлено 12 мандатів. Наступне місце після Партії регіонів. Ви спілкувалися взагалі з представниками, які були в списку, з тих перших 12-ти місць, які пройшли? Тому що є месидж, про який ми поговоримо розлогіше, про створення більшості, якщо є облрада і суди на неї не зможуть подіяти, хоча судова тяганина може затягнутися. Ви знаєте цих 8-ох людей, Ви з ними спілкувалися? Тому що, давайте пригадаємо, вони сказали, що не братимуть мандатів депутатів. 
Олег Тягнибок: Справа у тому, що українське законодавство чітко говорить, що перших 12-ть по списку Юлії Тимошенко, чи будь-якої політичної партії чи блоку, не візьмуть мандати… Якщо Блок Юлії Тимошенко обнулить повністю цей список, то обласна рада може все одно працювати, бо 12 мандатів не зможуть порушити кворуму. Тобто, 2/3 все одно буде. Але наскільки я володію інформацією, не всі депутати від Блоку Юлії Тимошенко зараз будуть виконувати рішення їхнього центрального проводу щодо відмови від депутатських місць. 

Тетяна Хмельницька: Пане Вадиме, Ви погоджуєтесь, що з юридичної точки зору перешкодити початку роботи Тернопільської обласної ради… Це просто як би маленький приклад у великій політиці, тому що місцеві органи влади беруть багато у чому приклад саме з центральних органів. А Ви маєте велику практику у цьому. Тобто, дійсно, немає елементів блокування. Як можна заблокувати роботу Тернопільської обласної ради?
Вадим Колесніченко: Вы знаете, позиция Партии регионов официальная и озвучена. Мы призываем все политические силы незамедлительно признать результаты выборов, вне зависимости от их итогов и дать возможность работать местному самоуправлению. Потому что, на самом деле, под борьбой юридических терминов и юристов скрывается самое страшное: просто неуважение к воле людей. Людей сегодня используют, как инструмент. Ведь не вопрос кто, где, какую запятую поставил. Людей уже второй год лишают права управлять своей территорией. Вот с этим мы никак не можем согласиться.

Тетяна Хмельницька: Але пане Вадиме, Ви ж спілкуєтеся з колегами по парламенту, які курирують місцеві органи влади. Що вони Вам говорять? Вони блокуватимуть до останнього і призначать позачергові вибори, про які пан Олег згадував?
Вадим Колесніченко: Олег Тягнибок сделал очень точный комментарий. Даже отсутствие депутатов от БЮТ в составе областного совета абсолютно никоим образом не мешает областному совету работать. Потому что он будет легитимным в составе 2/3 мандатов. 

Тетяна Хмельницька: А тоді давайте з Вами для того, щоб підбити підсумки цієї розмови… Чи можна сказати, що на сьогодні справді будуть перевибори? Якщо будуть перевибори, як їх потрібно ініціювати? Тобто, я так розумію, Партія регіонів, Всеукраїнське об'єднання “Свобода” кажуть: гаразд, політичні домовленості, ми складаємо свої мандати, ідемо на перевибори у травні-червні, для того, щоб БЮТ міг реалізуватися. Я не вірю в таку казку. Будь ласка, Олег Тягнибок, коротко. 
Олег Тягнибок: Бачите, пан Вадим тут так само дуже правильно говорить, але він упускає таку дуже делікатну річ. Чого саме 3-го березня фракція Партії регіонів допомогла Блоку Тимошенко у Верховній Раді України ухвалити абсолютно нелигітимно, неконституційно постанову про відміну постанови, яка була прийнята..?

Тетяна Хмельницька: Вони просто знали, що переможуть.
Олег Тягнибок: Я не знаю, що вони там знали, щось там хотіли обмінювати чи не обмінювати, якісь голосування, це вже їхні проблеми, проблеми їхньої совісті, політичної тактики. Виборець, я сподіваюся, це оцінить. Єдине, що я би хотів сказати, що для наших слухачів було абсолютно все чітко і зрозуміло: постанова Верховної Ради від 18 грудня, коли були призначені вибори до Тернопільської облради, за яку, до речі, проголосували 370 народних депутатів, тобто абсолютна більшість, вона, згідно українського закону і тулмачення Конституційного суду України, є актом одноразового застосування, і втрачає чинність після початку виборчого процесу. Тобто, 3-го березня Верховна Рада не мала абсолютно жодного юридичного чи конституційного права відміняти своє рішення. Я розумію, що Блок Юлії Тимошенко, який був одним з ініціаторів тих виборів, пішов на відміну їх, тому що вони розуміли, які будуть наслідки для них і вони мали результати соціологічних опитувань, що вони катастрофічно падають. Але не можна таким чином позбавляти людей права вибирати собі місцеву владу, яку вони вважають за потрібне. 

Вадим Колесніченко: Я могу дать оценку позиции фракции Партии регионов. Мы поступали очень прагматично. Дело в том, что голосование по тернопольским выборам блокировало работу Верховного Совета на ближайших 2-3 недели, нам необходимо было принимать огромный пакет антикризисных законопроектов, которые касались, в первую очередь, людей. Первое. Второе. Для нас было очевидно, что принятие подобного постановления является ничтожным с момента постановки этого вопроса. Мы брали во внимание то решение Конституционного суда, которое — вы сказали. И еще: невозможно остановить процесс, который уже состоялся, и который уже профинансирован. Поэтому мы спокойно сделали то, что позволило нам, первое, в интересах Украины разблокировать работу парламента, а, второе, мы были готовы с помощью наших депутатов в Тернополе принимать участие в судебных процессах для того, чтобы процесс не останавливался. 

Олег Тягнибок: Тобто, ви свідомо голосували за неконституційне рішення?
Вадим Колесніченко: Нет, мы разблокировали работу Верховного Совета ради того, чтобы принимать антикризисные законы. 

Олег Тягнибок: Свідомо голосуючи антизаконні речі. 
Вадим Колесніченко: Не совсем так. Просто знали, что данное голосование будет ничтожным, так же, как было голосование по Нацсовету, извините, по Национальному банку, по Наливайченко. Есть технологии…

Олег Тягнибок: Проблема у нас зараз у державі саме через те, що діє не закон, а політична домовленість між тими людьми, які зараз знаходяться при владі. До того часу, поки так буде, а не будуть встановлені конкретні правила, яких будуть дотримуватися, до цього часу буде шалена криза, не тільки економічна, але і перманентна політична, системна. 
Вадим Колесніченко: Пане Олеже, я з повагою відношуся, незважаючи на те, що мені дуже не до вподоби, що ви набрали стільки мандатів, тому що у мене дуже багато претензій до політичної партії “Свобода”, але. Ви кажете, і постійно казали, що Тернопільщина — колиска демократії, ви є її представниками. 

Олег Тягнибок: Я такого не казав. Я не є демократом, я націоналіст.
Вадим Колесніченко: Казали. Ви казали про колиску демократії, казали, що коли ми прийдемо до влади, Ви надасте всі права опозиції, для того, щоб це було по-європейськи.

Олег Тягнибок: Я таке казав???
Вадим Колесніченко: Це було підтверджено, тому для Вас така пропозиція: будь ласка, у зв'язку з тим, що до перегонів казали наступне: що опозиція отримає комітети — регламентний, із засобів масової інформації, і віддасте посаду першого заступника облради опозиції…

Олег Тягнибок: Не мрійте, не мрійте.
Вадим Колесніченко: В мене до Вас… Я так зрозумів, що до виборів Ви були супердемократична людина, а зараз від цього відмовляєтеся.

Олег Тягнибок: Я відмовляюся від того, що я коли-небудь казав, що що я демократична людина. Я завжди говорив, що я є українським націоналістом, і відмінність ідеології між націоналізмом, демократією, лібералізмом, комунізмом є величезною. По-друге, цитати, які Ви зараз навели, очевидно сказали якісь інші люди, але аж ніяк не я. Третє. Ми коли йшли на вибори, ми розраховували не створювати ніяких коаліцій ні з ким, ми розраховували взяти абсолютну більшість, ми боролися за більше, ніж 50% мандатів. Звичайно, коли ми би мали більше, як 50% мандатів, нам би не потрібно було враховувати ніяких думок, ніякої опозиції, тим більше, ніхто собі не міг уявити, що тєю опозицією може бути Партія регіонів. І останнє…

Тетяна Хмельницька: Так можливо, Партія регіонів буде у коаліції? 
Олег Тягнибок: Може бути. Ми ж не знаємо, які розкладки будуть. По-перше, облрада ще є незапущеною. Оголошені результати, ми знаємо, що маємо 50 мандатів, нам бракує 11 мандатів для того, щоб була нас більшість. Ми знаємо, що якщо будемо входити з кимось в коаліцію, то тільки на засадах спільної ідеології та внутрішньої люстрації, так що хто його знає…

Вадим Колесніченко: Можу озвучити доручення від фракції Партії регіонів в обласній раді, яка новообрана, які нагадують пропозиції, які звучали. По-перше, Партія регіонів, звичайно, буде в опозиції, у зв'язку з тим, що ми не можемо підтримувати такі праворадикальні ідеї, але ця опозиція буде конструктивна. Зважаючи на демократичність процесів у державі, ми пропонуємо, щоб Ви повернулися все-таки до своїх обіцянок і віддали опозиції комітет з питань регламенту, комітет з питань засобів масової інформації, посаду першого заступника голови облради. Тоді ми зрозуміємо, що ми будуємо демократичну державу. 
Олег Тягнибок: Це є провокація. Подайте першоджерело, де я таке говорив, або я розцінюю це як абсолютну провокацію. Я такого не говорив і не міг говорити. Тим більше, ніякої співпраці з Партією регіонів не має бути взагалі. 

Тетяна Хмельницька: Так чекайте, пане Олеже, Ви щойно говорили, що навіть готові, не виключаєте, і Вам не вистачає 11 голосів, для того, щоб створити більшість…
Олег Тягнибок: Але не Партії регіонів.

Тетяна Хмельницька: Ну ви щойно, ну вибачте, я не можу прокрутити плівку…
Олег Тягнибок: Але я щойно говорив так само про близкість нашої коаліції, яка може бути тільки на засадах ідеологічності і внутрішньої люстрації. 

Тетяна Хмельницька: Так, пане Олеже, давайте з Вами все-таки розберемося: тут у вас уже торги в результаті почалися.
Олег Тягнибок: Взагалі ніяких домовленостей.

Тетяна Хмельницька: Гаразд, коаліцї, але опозиція теж має мати якісь важелі впливу? Так само, як у Верховній Раді?
Олег Тягнибок: Пані Тетяно, може і ми будемо опозицією, хто його знає? Ми ж не маємо зараз більшості. Розчаровані результатом. Ми йшли на 61 мандат. І тому, якщо БЮТ сьогодні доб'ється у судах повторного голосування, я їм буду тільки вдячний. 

Тетяна Хмельницька: Так складаються обставини, що я дякую, що маю можливість спілкуватися з вами, але насправді як Ви йшли до Тернопільської обласної ради? 
Олег Тягнибок: Що Ви маєте на увазі? Всеукраїнське об'єднання “Свобода”?

Тетяна Хмельницька: Так, Ви його очолюєте. Але там будуть представлені 50 ваших людей, і Ви не можете там кожному підказувати, як діяти.
Олег Тягнибок: Я можу відповісти. Сьогодні українське об'єднання “Свобода” — це є націоналістична організація, якій притаманне таке поняття, як внутрішньопартійна дисципліна. Люди, які приходять в націоналістичну організацію, приходять не через кон'юнктуру, а через певну ідею. І Ви можете бути певні, що впродовж всього терміну існування Тернопільскої облради, де присутня “Свобода”, ці 50 депутатів облради будуть голосувати однаково, вони завжди будуть займати однакову позицію. Оскільки це є команда, що має свою позицію, ідеологію, світогляд. Я зараз говорю, як голова політичної сили.

Тетяна Хмельницька: Я зрозуміла, давайте все-таки до коаліції. На сьогодні, на вашу думку, Партія регіонів може бути і опозицією? З ким може об'єднатися Партія регіонів?
Вадим Колесніченко: Партия регионов, по определению, в Тернопольской области будет находится в оппозиции. Мы не можем поддерживать ультраправых радикалов, тем более, не признающих принципов демократии. Это главное насегодня для местного самоуправления. 

Тетяна Хмельницька: Пан Олег.
Олег Тягнибок: Партія регіонів — демократи? Перший раз чую. І що для них принципи демократії — це щось таке важливе. 

Тетяна Хмельницька: У філософію ми віддаляємося. З ким Ви готові вступити в коаліцію? До речі, месидж з приводу того, ви створюватимете коаліцію тільки з БЮТ? Поясніть його, будь ласка.
Олег Тягнибок: А де Ви таке чули?

Тетяна Хмельницька: Я читала це у респектабельних виданнях, таких, як УНІАН та Українська правда. 
Олег Тягнибок: А “смайликів” не бачили після того вислову? Пояснюю. По-перше, БЮТ заявив, що вони взагалі не будуть брати мандатів. Так що ще невідомо, будуть вони, чи їх не буде. По-друге. Ми чітко заявили зараз свою позицію, що для нас є дуже важливо, щоб Тернопільська обласна рада запрацювала якнайшвидше. Оскільки ми отримали значну підтримку населення, люди розраховують на те, що ми будемо не такими, як колишня обласна рада. Нам треба негайно проводити сесію обласної ради, обирати керівні органи.

Тетяна Хмельницька: Ви готові поділитися з опозицією посадами?
Олег Тягнибок: З Партією регіонів нічим ділитися ми не будемо, хай навіть не мріють. Зі всіма рештами подивимося, будемо говорити, якщо вони зацікавлені у тому, щоб регіон працював і давав певний результат, давала результат влада для людей, ну тоді проголосують — добре, не проголосують — це буде на їхній совісті. 

Тетяна Хмельницька: Тобто, коаліцію Ви не знаєте, з ким утворювати? 
Олег Тягнибок: Сказати відповідально, наразі ніяких домовленостей ні з ким немає. Тим більше, що ми не знаємо, як закінчиться вся судова тяганина.

 Тетяна Хмельницька: Зрозуміло, ми з вами зараз перервемося на новини та рекламу, я вам нагадаю, що гостями нашої студії є Олег Тягнибок, голова Всеукраїнського об'єднання “Свобода” та Вадим Колесніченко, народний депутат України, фракція Партії регіонів. Зараз зробимо невеличку паузу, ставте свої запитання можете також до нас телефонувати. Залишайтесь з нами.

Тетяна Хмельницька: Перед мікрофоном Тетяна Хмельницька, триває програма "Розворот". Я так розумію, що про коаліцію справді рано говорити. Єдине, що ми з"ясували — це те, що Тернопільська облрада в тому форматі і в тому складі, в якому вона є, швидше за все запрацює, і перевиборів не буде. Пане Вадиме, так?
Вадим Колесніченко: Я вважаю, що так. 

Тетяна Хмельницька: Пане Олеже?
Олег Тягнибок: Так.

Тетяна Хмельницька: Тобто, основні політичні гравці погодились. Тут немає представника «Єдиного центру», немає БЮТ, який би однозначно заперечував. А тепер давайте з вами подивимось на ситуацію, що, наприклад, жителі Тернополя голосували не за «Свободу», вони голосували проти політичних сил, які їм приїлися вже.
Олег Тягнибок: Тут можна сказати таким чином. Чому «Свобода» отримала такий результат? По-перше, я думаю, що люди оцінили нашу принциповість, нашу послідовність і нашу ідеологічність. Впродовж всього часу зі створення організації ми тримали свою позицію. По-друге, дійсно кризова ситуація потребувала нових політичних сил. «Свобода», яка була на виду на той момент, використала цю ситуацію. По-третє, я не заперечую того, що саме величезна гризня між собою БЮТу і «Нашої України» призвела до розчарування їх прихильників. І четвертий момент — ми провели активно і правильно виборчу кампанію. Зразу на другий день після проголошення виборів ми почали до них готуватись, і ми працювали безперервно, незважаючи ні на які рішення судів.

Тетяна Хмельницька: Пане Олеже, дякую. Пане Вадиме, як Ви думаєте?
Вадим Колесніченко: По-перше, це, безумовно, розчарування владою навіть в тих регіонах, які раніше голосували за помаранчеву коаліцію. По-друге, під час криз люди чекають дуже епатажного. «Свобода» — це націоналістичне об`єднання. Я нагадаю вам фашистську Німеччину 30-х років і лозунги практично ті ж самі. Тому це може бути дуже небезпечним і серйозним випробуванням для демократії України. Окрім того, дуже ефективно проводила роботу Партія регіонів на Тернопільщині, і люди стали розуміти, що робота нашої партії спрямована на об`єднання людей і на задоволення їх потреб. Тому і маємо такий високий результат на Тернопільщині.

Тетяна Хмельницька: Скажіть, будь ласка, якщо підбивати підсумки, за кого в Тернополі голосували люди? За політичні сили чи все ж таки за передвиборчі програми.
Вадим Колесніченко: Я вважаю, що голосували за сили, а не за окремих людей. І Партія регіонів нічого нового на Тернопільщині не пропонувала, окрім своєї програми. 
Олег Тягнибок: Я б не радив Партії регіонів так тішитись через ті голоси, що вони отримали. Бо це переважно і справді голоси протесту. З другого боку, багато мешканців Тернопільської області зараз не бачать різниці між БЮТ і регіонами. А БЮТ своїми домовленостями з Партією регіонів у Верховній Раді її начебто легітимізував. А зважаючи на те, що БЮТ намагався зірвати вибори, Партія регіонів так і отримали свої голоси.
Вадим Колесніченко: Олег Тягнибок зараз використовує передвиборчі технології, а саме оббріхування опонентів. Досі невідомо про жодну домовленість з БЮТ.

Тетяна Хмельницька: Пане Олеже, я не почула від Вас відповіді на своє запитання. Голосували за політичні сили чи за програми?
Олег Тягнибок: Люди почали голосувати за ідеологію «Свободи». Програма була вдалою в той період часу і для тих людей, які її чули.

Тетяна Хмельницька: Слухаємо перше запитання від радіослухачів. Добрий вечір!
Слухач: Олег, я Вас поздравляю с вашей победой, Вы выиграли закономерно. Потому что вранье Юлии Владимировны уже надоело. Вопрос следующий: она завалила экономику, и народ проголосовал за вас. За кого вы будете голосовать на президентских выборах?
Олег Тягнибок: На президентських виборах я буду голосувати за себе. 
Вадим Колесніченко: А Партія регіонів буде голосувати за Януковича. 

Тетяна Хмельницька: Є цікаве питання з електронної скриньки. Зачитую: Олег, относите ли Вы Вадима Колесниченка к патриотам Украины или он для Вас однозначно враг Украины? Владимир, Одесса.
Олег Тягнибок: Судячи з того, які законопроекти подає пан Вадим — чітко антиукраїнського спрямування, як я можу трактувати його патріотом України?
Вадим Колесніченко: Партия регионов, и я лично делаем все, чтоб Украина была процветающим государством, в котором на первом месте права человека, а не национальности. 

Тетяна Хмельницька: У нас є ще питання. Чи можливі дострокові вибори до Верховної Ради?
Вадим Колесніченко: Я вважаю, що це необхідно, але необхідно разом з виборами президента, а також змінивши виборче законодавство.
Олег Тягнибок: Швидше всього, що вибори будуть влітку.

Тетяна Хмельницька: Є у нас слухач. Добрий вечір.
Слухач: Це Микола з Тернополя. Пане Олеже, скажіть, будь ласка, наскільки великою є зрада Партії регіонів, БЮТу та інших антиукраїнських сил на даний час?
Олег Тягнибок: «Свобода» сповідує демократію не як хаос і бардак, які панують зараз, а як владу народу. Щодо БЮТу і Регіонів — вони однаковісінькі. Не хочу говорити таких пафосних слів, як зрада, але вони не ведуть Україну до процвітання.

Тетяна Хмельницька: Пане Олеже, Ви зрозумійте, Вас зараз багато вітають. Але чим більше люблять — тим більше питатимуть. 
Олег Тягнибок: Я розумію, що отримавши підтримку від людей ми маємо відповідальність. І час покаже.
Вадим Колесніченко: В тому є дуже велика небезпека, коли люди ділять світ на чорне та біле. Регіони представляють кілька мільйонів виборців. Тому казати, що ці люди злодії чи антидержавні — це нерозумно.

Тетяна Хмельницька: Пане Вадиме, у мене до вас таке запитання. Одразу пішов меседж, що Партія регіонів за парламентські вибори, бо відчули зростання свого впливу у Тернополі. Забрали 14 мандатів. Ви відчуваєте, що Партія регіонів має більший вплив на Заході?
Вадим Колесніченко: Ми завжди знали про свій вплив, і ми гарно вели пояснювальну роботу.

Тетяна Хмельницька: Спитаю інакше. Чи не вважаєте Ви, що тепер можете отримати низький рейтинг на Сході?
Вадим Колесніченко: На Сході наша партія в меншості не буде. Але треба розуміти, що наша партія скрізь має осередки і підтримку. 
Олег Тягнибок: А на Сході «Свобода» матиме 10%. Наша стратегія справджується. Те, про що ми говорили раніше, відбувається зараз.
Вадим Колесніченко: Хочу зазначити, що так не буде. Те, що «Свобода» виборола перемогу в Тернопіллі — це примусить людей задуматись, куди ми можемо прийти.
Олег Тягнибок: Правильно, люди задумаються і зрозуміють, що міф про те, що «Свобода» непрохідна — зруйнований. Націоналісти можуть прийти до влади.
Вадим Колесніченко: Ні, це був меседж про націоналізм, який може перерости в фашизм. 
Олег Тягнибок: Націоналізм — це ж любов до землі, до своєї матері. І «Свобода» буде робити все для того, щоб створити гарний соціально-економічний грунт на Тернопіллі. 
Вадим Колесніченко: І Партія регіонів робила все можливе і тепер показала, що це серйозна політична сила, навіть там. Де ніхто не очікував.

Тетяна Хмельницька: Запитання від Степана до Олега Тягнибока. Коли вже остаточно розвіються всілякі міфи про спонсорування «Свободи»?
Олег Тягнибок: Я думаю, що цими виборами всі міфи, на які ви натякаєте, вже розвіяні. 

Тетяна Хмельницька: Уже все розвіяно, так? Тоді беремо ще одного слухача. Добрий вечір!
Слухач: Добрый вечир!

Тетяна Хмельницька: Назвіться будь-ласка та звідкіля ви?
Слухач: Дмитрий, город Киев.
Тетяна Хмельницька: Ваше запитання?
Слухач: Вопрос к Тягныбоку, можна, да? 
Олег Тягнибок: Слухаю вас, пане Дмитре.
Слухач: Наталя Михайловна Витренко тоже не в парламенте, как и вы, но на “Радио Ера” я ее не слышу и на бигбордах я ее не вижу. Вы же частый гость на “Радио Ера”, а перед выборами вы и ваши соратники из радиостанции не будете вылазить. А вопрос к вам такой: пан Тягнибок, что это за феномен — капиталисты финансируют националистов и откуда у вас средства красоваться на бигбордах города Киева и бегать по радиостанциям, фашизируя Украину?

Тетяна Хмельницька: Ваше питання зрозуміле, пане Олеже, будь-ласка дуже коротко.
Олег Тягнибок: “Свобода” отримує фінансування за рахунок малого та середнього бізнесу. Ми підтримуємо середній клас, той середній клас, який був обманутий помаранчевими та білосердечковими, той середній клас, який фінансував помаранчеву революцію, але після того, як вони, прийшовши до влади, почали працювати на великий капітал, на олігархів, дуже багато людей, які приносили кошти для проведення помаранчевої революції, сьогодні є меценати ВО “Свобода”. А щодо радіостанції “Ера FM”, я дуже шанує це радіо, але я вже не є таким частим гостем, так що ви трошки пане Дмитре перекручуєте.

Тетяна Хмельницька: В нас є ще одне запитання, до речі в одному запитанні два запитання до обох гостей: до пана Олега — "Свобода" так само голосуватиме за дерибан землі, як зараз робить Партія Регіонів, БЮТ, НУНС та інші олігархічні об'єднання. Ви згодні з цим твердженням, пане Олег?

Олег Тягнибок: Ми не голосуватимемо.

Тетяна Хмельницька: Зачекайте, і до пана Вадима — я так розумію, Вас просять пояснити слово "дерибан".
Вадим Колесніченко: Ну "дерибан", кто задает такой вопрос — сам понимает, что он вкладывает в смысл этого слова. Я могу сказать, что в Тернопольськом облсовете Партии регионов не было, поэтому обвинять в чем-то бессмысленно и смешно.
Олег Тягнибок: Ну до речі, “Свобода” так само не мала фракції.

Тетяна Хмельницька: Я б хотіла заспокоїти наших слухачів, які не почули відповіді на свої запитання, не змогли до нас дозвонитись, думаю, що ми не вперше та не востаннє зустрічаємося в прямому ефірі і матимо ще можливість спілкуватись. Листи, у будь-якому разі, я вас просто не обіцяю, а гарантую, як йшлось у одному передвиборчому гаслі, що я їх зачитаю, всі слова передамо обов'язково, і я думаю, що підсумки нашої розмови ще рано підбивати, тому що будуть продовжуватись далі дії, а коли вже запрацює Тернопільська обласна рада, коли політичні сили будуть мати повну гарантію себе проявити, тоді будемо аналізувати.
Олег Тягнибок, Вадим Колесніченко, я вам дякую

Читайте также по теме