Удовольствие, которое растянут до выборов…

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM». Звучит по средах на волнах этой радиостанции.

Эфир за 24.05.2012 г. Ведущая — Татьяна Хмельницкая.

Тетяна Хмельницька: Вітаю слухачів «Радіо Ера FM»! Перед мікрофоном Тетяна Хмельницька.Почну сьогодні наша програму з цікавої історії. У Чехії з’явився гучний привід для дискусії щодо депутатської недоторканності. Антикорупційна поліція спіймала на гарячому та звинуватила у хабарництві члена парламенту. Отже, проект закону, який обговорювався понад десять років — про скасування пожиттєвої недоторканності, повернувся до парламенту Чехії. Представники всіх парламентських партій погодилися, що найближчим часом мають остаточно сказати своє «так» чи «ні» конституційному анахронізму. А зміст законопроекту, який у квітні не схвалив сенат, полягає в тому, що імунітет парламентарія триватиме доти, доки залишатиметься чинним його мандат.

Ну, а ми сьогодні шукаємо відповідь на запитання: чи можливе знаття депутатської недоторканності в Україні у найближчому майбутньому. Відповіді на це запитання допомагатимуть знайти наші гості — народні депутати України: Євген Царьков — фракція КПУ і Григорій Смітюх від фракції Партії регіонів.

Чи може ситуація, яка склалася у Чехії, чогось навчити або примусити задуматися український парламент? І якщо може, то чого саме? Будь ласка, Григорій Смітюх.

Григорій Смітюх: Я не думаю, що Чехія чимось відрізняється в цьому плані стосовно того, бути чи не бути депутатській недоторканності, по відношенню до України. Як ви правильно сказали, це питання давно звучить. І звучить давно не просто в колах наших громадян, або в суспільстві в цілому, а також воно звучить і у Верховній Раді. І бути чи не бути обмеженню в тому чи іншому вигляді депутатської недоторканності, я думаю, що парламент визначиться найближчим часом. А якщо по хронології подій, то я хочу повідомити нашим слухачам, що на сьогоднішній день законопроект, який буде розглядатися у Верховній Раді, зареєстрований, підписаний від імені нашої Партії регіонів.  

Тетяна Хмельницька: А ви можете, пане Григорію відповісти. Ви почали  відповідь не на моє запитання. Я вас просила провести паралелі з Чехією. І проаналізувати, чи можливе щось подібне в Україні.

Григорій Смітюх: Можливе.

Тетяна Хмельницька: І чи зможуть наші депутати зробити якісь висновки з цього?  

Григорій Смітюх: Я думаю, що наша країна піде навіть далі, тому що я не вважаю, що Україна чимось відрізняється від Чехії в плані розвитку демократії або парламентаризму в цілому.

Євген Царьков: Вы знаете, теоретически наша фракция тоже давно уже настаивает на снятии неприкосновенности, потому что есть опыт других государств, и по большому счету мы уверены, что и парламент будет чище, если не будет у депутатов неприкосновенности.

Тетяна Хмельницька: Чи можливе в Україні щось подібне, що сталося в Чехії?

Євген Царьков: Вот у меня в принципе тоже такой ответ: почему мы должны смотреть, что там в Чехии? То есть, чтобы они нам позавидовали? Дело в том, что, я считаю…

Тетяна Хмельницька: Заздрили чому — тому, що у нас не можуть зловити чи що?

Євген Царьков: Да нет, бросьте, в Европе такие же проблемы, в Чехии как и у нас. И я хочу вам ответом на ответ — как в Одессе отвечают. Как вы думаете, голова райадминистрации от сегодняшней партии власти, у него нет неприкосновенности и иммунитета, но он же защищен властью, правильно? То есть на него как бы очень сложно как-то повлиять. Голова поселкового совета тоже, члены избирательной комиссии, когда при партии власти, их же уже пять раз меняли, и они фальсифицируют. Так у этих людей нет неприкосновенности, но они, как говорят в народе, беспредельничают.

Поэтому в целом, конечно же, нужно выстроить формулу равенства всех перед законом, а не брать чиновника в Чехии на взятке и поставить его как пример. Потому что и эта партия уже много показала уголовных дел в рядах своей партии. Но, с другой стороны, как я вижу, берут по низам, а верхушка-то живая. То же самое было при «оранжевых». То есть они как бы чистили свои ряды, боролись с коррупцией, но это все было имитацией.      

Тетяна Хмельницька: Тобто зараз ми будемо шукати відповідь на запитання, чи недоторканність узагалі знімає питання корупції? Воно ж не знімає питання корупції — й ви щойно це довели.

Євген Царьков: Конечно. Еще раз говорю, и напоминаю, что депутатов четыреста пятьдесят, и, честно говоря, мне как депутату она не приснилась эта неприкосновенность. Честно я вам говорю, что она мне не нужна, потому что, если я где-то нарушаю правила движения, то я выхожу из машины точно также как и все, и пытаюсь решить вопрос с гаишником либо на повышенных тонах, если он неправ, либо извиниться, и ожидать, что тебя не оштрафуют.

Но опять-таки, к примеру, неприкосновенных у нас в стране намного больше чем четыреста пятьдесят. Это и десятки тысяч судей с прокурорами, и те чиновники, которых я называл, а именно: чиновники от партии власти, которые эту коррупцию создают — от ДЕЗов, ЖЭКов, БТИ,  администрации и заканчивая другими органами.

Тетяна Хмельницька: Отже, коротке запитання. Ви за скасування депутатської недоторканності? Григорій Смітюх, будь ласка.

Григорій Смітюх: Я за скасування, але скасування частини депутатської недоторканності.

Тетяна Хмельницька: Ви за скасування частини та скасування недоторканності суддів і президента?

Григорій Смітюх: Безперечно. Всі перед законом повинні мати певні рівні права.

Тетяна Хмельницька: Але скасування неповністю недоторканності, а лише частково?

Григорій Смітюх: Безперечно. У політичній діяльності у більшості країн світу існує певний захист у політичній своїй роботі. Коли депутат веде роботу й висловлює ті чи інші погляди в парламенті та публічно, він не повинен нести за це відповідальності. Це прийнято в більшості країн європейської демократії.

Тетяна Хмельницька: Зрозуміло. Будь ласка, Євген Царьков.

Євген Царьков: Полностью в любом варианте от этого иммунитета нужно отказываться.

Тетяна Хмельницька: Ви за часткове зняття недоторканності?

Євген Царьков: Возможно и за полное. Дело в том, что опыт Лозинского показал, и ряда других депутатов, что кого захотят, порвут и найдут в парламенте 226 голосов для снятия неприкосновенности и так далее. Единственное, согласен по частичному, но это не имеет отношения к неприкосновенности, это возможно определить нормой регламента. Вот я не хочу тут по этике называть, но на меня один из моих коллег из «оранжевого» лагеря в Печерский суд подавал за мой запрос, который уличал его в коррупции. То есть, действительно, извините, ходить месяцами и оправдываться, а он действительно был виноват в итоге, это сложно. То есть, за мою деятельность, связанную с запросами, с законопроектами, конечно же, это глупо, и тут иммунитет должен быть, как, я уверен, существует в большинстве, во всех странах мира.

Тетяна Хмельницька: І ви за обмеження недоторканності суддів і президента?

Євген Царьков: Однозначно, всех, всех. Это можно выписать нормами регламента, например, где судья в каких-то моментах имеет прерогативы, но не полную неприкосновенность. Должны все отвечать перед законом. И за нарушение правил дорожного движения, которые не имеют отношения к депутатской работе. 

Тетяна Хмельницька: Тут ми розставили акценти. Йдемо далі. Будь ласка, пане Григорію, ваше пояснення, що таке депутатська недоторканність у сучасній Україні й які переваги вона надає?

Григорій Смітюх: Я не думаю, що переваги існують на сьогоднішній день, якщо  подивитися  чесно або за історію існування українського парламенту. Ви знаєте, що в тих випадках, коли було необхідно притягнути того чи іншого депутата до відповідальності, згоду Верховна Рада давала відповідно до поданих документів, якщо це стосувалося конкретних злочинів щодо конкретної людини. Й такі приклади є, тоді жоден депутата не говорив, потрібно знімати її чи не потрібно.

Тепер, що дає цей привілей. Дійсно, на сьогоднішній день за Конституцією, по закону депутат має депутатську недоторканність у плані кримінального переслідування за його діяльність, не більше того. Треба просто уважніше читати Конституцію, читати уважно наші закони. І ніде ні в Конституції, ні в законах не написано, що при нині діючому законодавстві депутат звільняється при порушені закону від кримінальної відповідальності. Якщо щодо нього існує достатньо фактів, прокуратурою подає звернення до Верховної Ради, і, як свідчить практика, за винятком одного випадку, наскільки я пам’ятаю… Тому що не знайшли достатньо підстав. А в інших випадках завжди Верховна Рада давала згоду на притягнення депутатів до кримінальної відповідальності. Це нормальний і цивілізований підхід. Інше питання, що суспільство та депутати або правоохоронні органи неправильно трактують цю норму, то виникає питання, щоб більш чітко прописати її, над чим ми зараз і працюємо.

Євген Царьков: Ну, опять-таки, мне один позитив здесь виден — то есть, сейчас опять будут мажоритарные выборы, я видел их в местных советах, как и вся Украина, от Львова до Донецка, от Одессы до Киева, как все бегали… Я рассказывал, как в Одессе был веселый случай, когда в одном дворе старое дерево стояло, и все мажоритарщики приехали его спилили, оно завалилось случайно на веранду, а выборы закончились. И потом это дерево допиливали сами граждане после выборов.

Так вот к чему я это говорю. Бегут сейчас в парламент, и я вижу по многим округам в стране, очень большие денежные мешки. Вы знаете, оценивают это и независимые эксперты, то есть минимум миллион долларов нужно вложить в эту кампанию. Как вы думаете, зачем человеку, у которого есть миллион долларов, идти на предвыборную кампанию, и получать четырнадцать тысяч заработной платы в Верховной Раде? Половину своих коллег, большую часть я в парламенте не вижу, им, извините, нормально по-одесски скажу, им западло там появляться. Кто — я кнопки будут жать?! То есть они там не появляются.           

Они идут в Верховную Раду только затем, что когда они наприватизировали себе облэнерго, облгазы, когда они наворовали у людей все заводы, они и ждут там вот именно этого формального понятия — неприкосновенности. Им до фени, какая это партия будет. И они скакали от Кравчука к Кучме, от Кучмы к Ющенко…

Тетяна Хмельницька: Тобто ви хочете сказати, що після обмеження недоторканності вони не захочуть піти до парламенту?

Євген Царьков: Когда снимут эту привилегию, они не будут вкладывать такие деньги — это сто десять процентов. Я просто слышал мнения кулуарные, политологов, что если снять сейчас неприкосновенность, парламент хотя бы на немножко станет чище. Они туда не пойдут на четырнадцать тысяч просто за значком. 

Григорій Смітюх: Не погоджуюся з точкою зору свого колеги в тому плані, що депутатська недоторканність для людини відіграє роль лише як мотивація. Щоб попасти до Верховної Ради та відповідно реалізувати себе як громадянина, як бізнесмена, як політика, і взагалі як людини, яка спроможна в нашій країні щось творити. Це непогана платформа — Верховна Рада. 

Євген Царьков: А зачем для этого неприкосновенность?

Григорій Смітюх: Я не думаю, що депутати або частина депутатів ідуть саме через цю позицію. Якщо ви говорили, що вони накрали й таке інше, то вони давно вже покинули країну, або давно…

Євген Царьков: Так они же в зале сидят…

Григорій Смітюх: Я не знаю щодо зали, чи сидять, але моя точка зору, що мотивація будь-якого кандидата в народні депутати, що він іде в депутати тому, що хоче отримати захист, це не зовсім справедливо. А стосовно захисту, щоб не виникала така ситуація, ми працюємо над тим, щоб змінити законодавство в тому плані, щоб людина, яка працює чесно, виробляє ту чи іншу продукцію, або працює на тому чи іншому підприємстві, відповідно до діючого законодавства не повинна мати страху, що до нього постукають в один день ті чи інші органи.

Тетяна Хмельницька: Зачекайте, якщо чиста совість, то людині й так немає чого хвилюватися щодо кримінального переслідування. Для чого тоді недоторканність?  

Євген Царьков: Вы знаете, я уже ответы по голосованию слышал, что отменять будем уже завтра, послезавтра или послепослезавтра не неприкосновенность, а будем менять подходы к этой неприкосновенности. Не отменять, а менять, как и закон о выборах.

Григорій Смітюх: Безперечно, посилаючись на досвід розвинутих країн, у яких демократичні принципи в суспільстві, економічна стабільність держави набагато краща або традиційно вже функціонує багато десятиліть, там чомусь зберігається така недоторканність, але в певній частині. Тому в поданому законопроекті, якщо ви дозволите, я можу сказати, що пропонується. Ми ж не говоримо про звільнення від відповідальності за злочин, ми пропонуємо, що треба внести зміни й на цьому етапі, на мій погляд, ввести таку норму, яка б надавала можливість проводити слідство, порушувати кримінальну справу, якщо людина вчинила злочин.      

Євген Царьков: Вы же понимаете, что это будет выборочное право.

Григорій Смітюх: Почекайте, ми говоримо не про вибіркове право, ми говоримо про закон. Закон має трактуватися й читатися одним і тим самим контекстом, яким він написаний. Тому й пропонується, що давайте ми запишемо таку норму, що можна порушувати кримінальну справу, можна проводили слідчі дії, можна розглядати в суді, а от притягнення до арешту або до позбавлення волі, тоді вже народні депутати в Верховній Раді повинні колегіально давати оцінку, в тому числі діям того чи іншого судді, або суду, для того, щоб не було зловживань.

Євген Царьков: Тогда конкретный эксперимент. Вот я в округе начну терять нюх уже, мы рассказываем уже такие некоторые моменты. Завтра возбуждайте уголовное дело (постучу по дереву, тьфу-тьфу-тьфу), а кто решать будет? Судьи, кто? Как говорил Леонид Данилович, — двести двадцать шесть. И сами понимаете, что, например, будет ли равный подход? Вот возбудят дело против представителя партии власти, на депутата, такое провадження в парламенте, Комитете по регламенту, и, например, на оппозиционера. У кого выше шансы для снятия неприкосновенности? У тех, у кого есть 226 голосов, или у тех, у кого их нет? Вот в этом вопрос. Тут речь о равенстве голосов. Снимать ее нужно к черту со всех и все!

Григорій Смітюх: Якщо ви дозволите, в мене є така точка зору. Знаєте, чомусь ця тема не стоїть на першому місці у нашому суспільстві на сьогоднішній день. Це десяте, соте питання, яке хвилює наше населення.

Євген Царьков: Однозначно, согласен.

Григорій Смітюх: Наше населення турбує добробут, робочі місця, достатньо добра зарплата й інші більш важливі соціальні питання. Розумієте?

Євген Царьков: Покращення життя вже сьогодні… Согласен. 

Григорій Смітюх: Якщо ми хочемо говорити на цю тему, давайте ми будемо людей відволікати від нагальних проблем, давайте ми будемо говорити про це питання. Я погоджуюся щодо цього питання про те, що сказав мій колега. Ви знаєте, я особливо не оцінюю, що в Україні демократичні принципи функціонують. Знаєте, вибачте мене, якщо тінь упала на того чи іншого чиновника, на ту чи іншу посадову особу, щоб він добровільно пішов у відставку? На жаль, таких прикладів немає.

Я не говорю, що у нас не існує суперечок у гострих політичних дебатах з того чи іншого питання, щодо того чи іншого курсу, чи по тій чи іншій програмі в Україні, коли переходить від особистостей до крайнє полярних точок зору, то я вбачаю, що… Якщо по великому рахунку, то особисто моя думка, я знаю, що наша фракція буде голосувати за цей закон, я його підтримую, тому що існує фракційна дисципліна. Але якщо говорити по великому рахунку, то цього питання взагалі не можна було сьогодні піднімати, тому що чотириста п’ятдесят депутатів не являються абсолютно, вибачте мене, якимись злочинцями, з якими треба розправитися, а тут не дають з ними щось зробити. У нас набагато більше важливіших питань, на мій погляд, на яких треба сконцентрувати увагу, а це вже соте питання, як-небудь ми його вже вирішимо.

Євген Царьков: Ну да, по дороге решим… Тем более, фракция обговаривала, я думаю, что голосовать не будут.

Тетяна Хмельницька: У будь-якому разі, питання: якби ви зняли недоторканність із депутатів до цього часу, закрили б це питання, то його б ніхто не піднімав, я перепрошую, у травні-місяці 2012 року. Погодьтеся? Тим паче, що спроби вже були, й спроби були 2007 року, навіть тоді, коли розпустили парламент. Закон не набрав чинності. А потім було рішення Конституційного Суду. Й багато інших моментів.

Григорій Смітюх: Безперечно. Тому те, що це політпіар чи спецефект політичний перед виборами, це давно всім зрозуміло. Тому ставити риторичне запитання: чому це питання піднімається зараз, — потрібно до народних обранців. Я ставлю запитання: коли знімуть депутатську недоторканність? Будь ласка, Євген Царьков. Просто існують різні дані: одні кажуть — п’ятого липня Рада має розглянути цей законопроект, ви кажете — двадцять четвертого травня плануєте розглядати зміни до закону.

Євген Царьков: Если будет политическая воля президента, партии власти и правительства, то соберут фракцию, укажут, то все будет как в Северной Корее — хоть завтра. То есть, если появится политическая воля. Если ее не будет, я думаю, что возможен или срыв голосования, поэтому я лично могу отвечать только за нашу фракцию — мы будем голосовать за снятие неприкосновенности, или за понижение иммунитета, в любом случае. Потому что мы сами прекрасно понимаем, что это больше вреда будет наносить как раз тем людям, которые…

Тетяна Хмельницька: Ви будете голосувати лише коли буде прописано для «парламентаріїв», чи суддів і президента також? Я так розумію, що в законопроекті цього моменту немає?

Євген Царьков: Вообще норма, которая была и вносилась нашей фракцией, что должно быть равенство перед законом всех. А это не только судьи, не только народные депутаты, но все, у кого есть тот или иной вид иммунитета. Однако, если завтра будет такое, знаете, показательное выступление, и вдруг внесут законопроект, что мы со всех депутатов снимаем неприкосновенность, однозначно нужно голосовать.

Григорій Смітюх: Якщо, я думаю… Давайте з самого початку. Цей законопроект, не просто законопроект, потрібно вносити зміни до Конституції України. Відповідно, якщо ми говоримо про зміни до Конституції…  

Євген Царьков: Нужно триста голосов.

Григорій Смітюх: Існує відповідний регламент. Регламент полягає в наступному: щоб направлений законопроект від нашої партії, зібрані підписи, подання до Конституційного Суду. Конституційний Суд має сказати, що законопроект відповідає Конституції, може бути внесений. Тепер, коли цей законопроект повертається у Верховну Раду, пропонується, за моєю інформацією, така хронологія дій. До сьомого червня поточного року, тобто у нас залишається цей тиждень пленарний, потім наступного пленарного тижня через тиждень. Тобто до сьомого потрібно подати пропозиції від депутатів, тому що це право законодавчої ініціативи кожного народного депутата відповідно до процедури, яка вимагає саме внесення змін до Конституції. Потім до 22 червня, за моєю інформацією, ці поправки, ці зміни, ці доповнення повинен розглядати комітет, профільний комітет.

Відповідно рішення профільного комітету ми повинні отримати позивний висновок, тому що це суттєве питання. Й третій етап, планується, що п’ятого липня, десь п’ятого плюс-мінус один день, розглянуть цей законопроект у першому читанні, й відповідно згідно регламенту восени розглянути його остаточно, коли буде потрібно дійсно триста голосів. Тобто така процедура.

Тетяна Хмельницька: Отже, щодо питання недоторканності, я би хотіла почути від Євгена Ігоровича відповідь на таке запитання. Репліка від опозиції: «ПР збирається скасувати недоторканність, щоб контролювати мажоритарників наступного скликання парламенту». Ваше ставлення до такої думки?

Євген Царьков: Сразу услышал — это сто процентов реплика лидера ЯБЮТ — это новый блок Яценюка с БЮТ я так называю. И думаю, что будет разыгрываться следующий сценарий, вот тоже примут — не примут. А если брать регламент, то сейчас подаются варианты, в которых предлагается действительно ограничить неприкосновенность только народных депутатов. Наша фракция однозначно будет поддерживать любое снятие в любом виде неприкосновенности у любого из институтов власти.

А дальше посмотрите, будет разыгрываться следующее. Вот сегодня не дали возможности в’язням, как они их называют, или заключенным лечиться за рубежом. Завтра они начнут кричать, что вы хотите для себя сделать выборочное право, защитить себя, а нас (оппозицию) гнобить, и в итоге трехсот голосов не будет. Хотели бы убрать неприкосновенность, 226 депутатов проголосовали бы за изменения какие-нибудь и все. А так, я думаю, что раздаются уже такие голоса от оппозиции, и это разыгранный цирк, когда я точно знаю, что триста уже не наберут. И провалится эта инициатива. А удовольствие растягивается до выборов, потому что по регламенту, вы видели, не раньше, чем под конец лета он будет внесен в зал.  И поэтому, я уверен, что уже идет розыгрыш между инициаторами этого законопроекта, и лидерами оппозиции.

Тетяна Хмельницька: П’ятого липня — це не кінець літа, пане Євгене. Це практично кінець завершення роботи Верховної Ради.

Євген Царьков: Да. А потом посмотрите, когда начнется у нас новая сессия летом, уже Яценюк подаст новый законопроект, потому что по срокам уже будет, возможно, новая сессия, в котором он предложит лишить неприкосновенности всех, в том числе и президента. И тут уже выступит партия власти против. Поэтому я трижды еще раз говорю, что наша фракция за снятие неприкосновенности с любого института в любом виде. Однако, если честно, то я не верю в то, что этот институт будет реализован, потому что сразу же пострадает и оппозиция (внутрикорытная, как я ее называю), не системная, а та, которая борется, знаете, внешне, и партия власти.     

Тетяна Хмельницька: Ви скажіть, якщо обмежується недоторканність, це дійсно дає можливість контролювати мажоритарників, які будуть уже в наступному парламенті?

Євген Царьков: Но я же уже вам сказал, что не будут вкладывать они миллионы денег, если в Верховной Раде не будет неприкосновенности. Не будут.

Тетяна Хмельницька: Зрозуміло. Тепер репліка ув’язненого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Прошу, прокоментуйте, Григорію Євдокимовичу.

Григорій Смітюх: Важко говорити щодо цих питань, про які говорить опозиція. Ви розумієте, таке враження, що опозиція приїхала до нас із Марсу вчора й подивилася, що в нашій країні все погано, й вони пропонують все по-іншому зробити. У них у тому числі були всі можливості, посадові, депутатські тощо внести та прийняти той чи інший закон. Але, на жаль, цими можливостями вони не скористалися. Питання, чому? Тому що вони цього не захотіли. Тому що вони бачили в цьому вигоду для себе.  Тепер вони звинувачують нас у будь-яких діях. Соціальні програми ми прийняли — погано, це передвиборчий процес. Ми подали законопроект про позбавлення депутатської недоторканності — погано.

Тетяна Хмельницька: У нас є слухач. Запрошую вас до розмови. Доброго дня! Ви в ефірі. Назвіться, будь ласка, і звідки ви телефонуєте?

Слухач: Добрый день! Я киевлянин. У меня к уважаемым депутатам такие две позиции. За убийство надо даже чтобы парламент не выносил решение, а однозначно надо арестовывать и привлекать к ответственности, депутат ли это, судья, кто угодно. За убийство нет срока давности ни в одной стране, и мы не должны быть посмешищем перед всем миром.

И второй момент. Вот оппозиция не хочет снятия неприкосновенности и все время привязывает, чтобы голосовать в пакете с судьями, с президентом, чтобы снимать всем. Но регламент, насколько я помню, Верховной Рады запрещает пакетное голосование. Значит, нужно разбить, за снятие с депутатов — одно голосование, потом с судей — другое, и если надо по президенту, то…

Євген Царьков: Я коротко хочу сказать. Во-первых, и нынешний закон не освобождает депутата после сложения им полномочий от ответственности. Если даже, не дай Бог, нашли, что он кого-то убил, украл или нагрешил в соответствии с Уголовным кодексом либо административным, сложил полномочия — уже не депутат, то прокуратура имеет право возобновить эти материалы и привлечь к ответственности. Это первое.

А второе. Опять-таки, все познается в сравнении. Вот сняли со всех депутатов местных советов неприкосновенность, нет ее у них. Ну, посмотрите, на райсовет, поселковый, гор- и облсовет. Если депутат от партии власти, и депутат от оппозиции. На кого быстрее наедут? У них нет неприкосновенности, ни у тех, ни у тех. Но одних, которые не согласны, — рвут, а вторых находятся на гребне волны.

Григорій Смітюх: Ви знаєте, це проблема не тільки того, що ти при владі, чи ти в опозиції. У нас повинна культивуватися одна позиція.

Євген Царьков: Равенство всех перед законом — я с этим согласен.

Григорій Смітюх: Дійсно, слухач, який зателефонував, дякую йому за інформацію, підтверджує те, що дійсно пакетом не можна голосувати, це окремі закони, окремі статті Конституції в тому числі, і їх треба вносити крок за кроком. І не можна говорити, якщо ми не робимо все, то ми не повинні нічого не робити. Ми повинні хоча би крок за кроком робити щось у країні і змінювати те, що турбує наше населення.

Тетяна Хмельницька: Нам написав листа Андрій із Тернополя, і ставить запитання: «Чи сприятиме зняття депутатської недоторканності підвищенню незалежності депутатів від упливу президентської гілки  влади, яка зараз узурпувала диктаторські повноваження? Чи таке рішення все ж зробить депутатів вразливими перед диктатом президента?» Будь ласка, Євген Царьков.

Євген Царьков: Опять-таки, ответ на вопрос лучше дать на примере. А давайте посмотрим, Блок БЮТ, у всех есть неприкосновенность, в том числе у «бютовцев». Откуда вышла Королевская, откуда вышел Васадзе, откуда вышел Ляшко, откуда вышел Рыбаков с группой и так далее? Я могу перечислить все фамилии этих богатых людей, их очень много. А у них у всех иммунитет есть. Соответственно, вопрос не в том, есть ли у человека неприкосновенность или нет, а насколько он уязвим с точки зрения компромата на него — раз, и нечестного бизнеса — два. Поверьте, такого б не было перехода с фракции во фракцию, а также не было бы такого количества «тушек», если бы на них так влияла неприкосновенность.

Григорій Смітюх: Безперечно, що впливати буде. Якщо слухач запитує, чи буде впливати зняття недоторканності, то буде впливати в залежності від ставлення сьогоднішньої діючої влади, чи завтрашньої діючої влади.  Тому що ви чуєте, що опозиція говорить, що ми завтра прийдемо до влади, то ми всіх тут поставимо. Всіх без винятку.

Євген Царьков: Захотят и поставят.

Григорій Смітюх: Всіх поставимо, всіх розслідуємо, всіх арештуємо, всіх посадимо, в усіх заберемо все і таке інше. Тобто призиває лідер, в даному випадку нашої опозиції, закликає до дій 1917 року. Давайте рушниці візьмемо, й давайте будемо…

Євген Царьков: А коммунисты говорят, что будет неприкосновенность или не будет, придем к власти и ответят все.

Григорій Смітюх: Розумієте, ми так ніколи не поставимо крапку. Треба Україні зробити декілька кроків, щоб перестати за минуле завжди діставати. Скоро ми дійдемо до часів битви Куликовської, що хтось винуватий в тому чи іншому.

Тетяна Хмельницька: Ми слухаємо нашого слухача, який додзвонився.

Слухач: Меня зовут Юрий, город Киев. У меня такой вопрос к господам депутатам. А не боятся ли они, что если они сами не снимут депутатскую  неприкосновенность, то с них народ ее снимет вместе со шкурой? Спасибо.

Євген Царьков: Правильно.

Григорій Смітюх: Так, бояться. І я боюся. Тому треба не боятися того, що може це настати, а треба в житті діяти, працювати й робити всі гарні справи, за які вам не буде соромно ходити без охорони й таке інше. Що стосується мене, то я можу сказати в цьому плані, що бояться ті, хто ходить з охороною. Я з охороною не ходжу, я нічого поганого Україні не роблю, й нічого не вивожу. Я постараюся розвивати регіон, у тому числі, за який я відповідаю, — за Волинську область. Я допомагаю людям вирішувати ті нагальні питання, які треба вирішувати сьогодні на державному рівні, які не можна вирішити без центральної влади.

Євген Царьков: Вот это то, о чем я говорил. Что по большому счету нужно менять систему к чертовой матери, и тогда все станет на свои места. Вспоминайте, даже к депутатам советских местных советов не было такого невосприятия, человек шел туда, и зачем им была нужна неприкосновенность в Верховном Совете УССР или в облсовете, или в городском совете. Соответственно совершенно тут правильно поставлен вопрос, что уже так достали людей вот этим прикрытием, неприкосновенностью или тем, что это важно или неважно, что у народ действительно скоро уже может взять вилы.

И опять-таки сравнение. Сравните даже правоохранительные органы тех времен, когда милиционер был без наручников и с огурцом, извиняюсь, в кобуре. И сравните с сегодняшними боевиками в касках. Поэтому это тоже, к сожалению, зеркало времени. И вот этот цирк, опять-таки, будет снята неприкосновенность или не будет, я вас заверяю, в том виде, в котором они хотят, никто ее снимать не будет. Каждые выборы ровно последние три срока предвыборных одни раскачивают, а другие знают, что трехсот голосов не наберется, и все.

Тетяна Хмельницька: У контексті того, що ви сказали, я хотіла би, щоб ви наостанок прокоментували смажений факт. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин впевнений, що парламент нинішньої каденції не ухвалить закону про скасування депутатської недоторканності. Він каже: «Ви знаєте (звертаючись до депутатів), що на цій сесії Верховна Рада цієї каденції не може прийняти це рішення, тому що на останній сесії не вносяться зміни до Конституції. І давайте будемо займатися роботою, — каже Литвин, — а не тим, чим ви хочете займатися. Тому що ви можете це розповідати на виборах, а тут давайте внесемо ясність — не захоче ні опозиція, ні більшість голосувати. Не потрібно обманювати людей, а то перед виборами всі ви (народні депутати) хочете дуже сильно сподобатися»…

Григорій Смітюх: Вірно все сказано. Володимир Михайлович правий. Але я хочу нагадати, в тому числі Володимиру Михайловичу, що він також є народним депутатом, і він такий самий як і ми. І я не думаю, що маючи такі повноваження, як у нього, головуючого, він завжди може поставити це питання раніше чи пізніше або наполягати на погоджувальній раді, щоб це питання було вчасно розглянуто. Я не думаю, що це так спеціально робиться. По процедурі це питання поставили сьогодні, й воно буде розглядатися не залежно від того, що говорить голова Верховної Ради. 

Тетяна Хмельницька: Але за Конституцією ви не маєте права вносити відповідні зміни.

Євген Царьков: Причем тут Конституция?! Вот я даже вам уже объяснял. Да, и в Конституции в том числе. И даже если специально он был подан на последней сессии. Но я еще раз говорю, он арифметику хорошо знает, и вы как журналист знаете, и радиослушатели. Возможно ли сегодня суммированием голосов набрать триста, если этого не захочет Яценюк?

Григорій Смітюх: А вони не хочуть, вони вже заявляють…

Євген Царьков: А они не хотят. Поэтому заранее подается проект, чтобы потом ходить и говорить, что вот мы 226 проголосовали, а Сеня был против. А Яценюк скажет, что я им предлагал со всех снимать, а они отказались.

Тетяна Хмельницька: Якби тут пан Яценюк, ми би його обов’язково запитали. Я вам мушу дякувати. Євген Царьков і Григорій Смітюх були гостями програми «РозворотUA». 

Читайте также по теме