Україна не має права вступати до Митного союзу, — експерт

 

Україна не має права вступати до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Про це заявив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь в інтерв'ю кореспондентові ГолосUA.

«На сьогоднішній день через те, що Україна належить до Світової організації торгівлі, вона не може вступати в митні союзи, які створюють вищі торгівельні бар'єри, ніж ті, які узгоджені на момент вступу України до СОТ. Відповідно Україна може вступати в зону вільної торгівлі з СНД, але не може вступати в Митний союз», — пояснив експерт.

Заяви про те, що вступ України до Митного союзу трьох держав — Росії, Казахстану та Білорусі — реальний, на думку О. Жолудя, пов'язані з тим, що люди плутають поняття «митний союз» та «зона вільної торгівлі». «Коли казали, наскільки глибоко може входити Україна в світовий економічний простір, то країна казала про те, що може входити лише по першому рівню — це якраз зона вільної торгівлі. Інші країни, в першу чергу, Росія, казали про те, що мінімально треба входити вже в митний союз», — додав О. Жолудь.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович припускає вступ України в Митний союз у рамках Єдиного економічного простору, створюваного Росією, Білоруссю та Казахстаном, при дотриманні всіх необхідних внутрішньодержавних процедур. Про це він сказав 26 листопада на спільній прес-конференції із Президентом Росії Дмитром Медведєвим у Московській області. "Коли мені ставлять, наприклад, запитання, чи може Україна вступити в Митний союз Росії, Білорусі й Казахстану, — це можливо. Але в нас є процедури, які ми повинні пройти в Україні, наприклад, зміна Конституції, що можливо вирішити в парламенті та на всеукраїнському референдумі", — сказав Президент.

Читайте также по теме