Оксана Ващенко
18:30 02/03/2012

Вакцинация: между двух врачей….

Программа «РозворотUA» — совместный проект информационного агентства «ГолосUA» и «Радио Эра FM».

Эфир за 29.02.2012 г. Ведущая — Оксана Ващенко.

Оксана Ващенко: Медики кажуть, що упродовж цього епідеміологічного року будуть циркулювати три штами вірусу грипу. Всі вони раніше вже фіксувалися в Україні, а тому, очевидно, питання про щеплення не стоїть. Хоча окремі лікарі продовжують наполягати на вакцинації проти грипу.

В ефірі програма «РазворотUA». З вами Оксана Ващенко. Вітаю вас!

Чи робити щеплення проти грипу? Про це й будемо говорити сьогодні в рамках програми «РазворотUA».

І у нас сьогодні в студії: Віктор Сердюк — президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів. Вітаю вас!  І Наталія Коломієць — лікар-гомеопат. І з нами на телефонному зв’язку буде Федір Лапій — доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика.

Що ж, для того, щоб розпочати, скажіть, от як ви ставитеся до інформації ваших колег, коли в засобах масової інформації з’являються повідомлення, що «є спалах», «столиця вже подолала епідемічний поріг щодо захворювання на грип», «хворіють діти», «дуже важко хворіють», потім на черзі, скажімо, Чернігівська область, далі там західні регіони?.. Це звичний період? Чи така інформація має все-таки суспільство насторожувати, пані Наталю?

Наталія Коломієць: Это обычное дело, когда в холодное время года наступает эпидемия острых респираторных заболеваний и гриппа. Лично меня она не шокирует, но шокирует то, как она каждый год подается — как будто конец света наступает, было так же и со «свиным» гриппом, когда его чуть ли не с чумой сравнивали. Поэтому, конечно же, надо относиться к этому, как к обычному делу, предпринимать меры предосторожности и так далее, но понимать, что это всего лишь ОРВИ и грипп. И у людей, которые болеют и с высокой температурой нормально переносят эти процессы, это показатель хорошего уровня здоровья.

А для тех, которые ослаблены, имеют хронические заболевания, дети раннего возраста, то для них эти процессы могут протекать, скажем, довольно тяжело. Вот им меры предосторожности в первую очередь предназначены. 

Оксана Ващенко: Скажіть, а скільки дитина може хворіти упродовж року на грип або ОРВІ і доросла, тобто ці показники однакові чи різні?

Наталія Коломієць: Если это часто болеющие дети, то они могут болеть раз в месяц или даже каждые две недели. Сейчас очень много таких часто болеющих детей — это вторая группа здоровья, к сожалению. Другое дело, что им предлагают для того, чтобы их защитить или чтобы их лечить? Такие дети в первую очередь дают осложнения. А чем опасен грипп и ОРВИ? Это отиты и пневмонии и так далее. И то, что отечественная медицина, ну, и вообще медицина не предлагает, скажем так, мер, которые дают возможность защитить ребенка и обеспечить ему иммунитет, а предлагают только какие-то антибиотики, то есть подавляющие процесс осложнения, не давая иммунитету шансов укрепиться и противостоять дальше каким-то процессам. />  
Оксана Ващенко: Ну, я так розумію, “калина, малина” — це вже як такі заходи, вони не працюють в умовах наших?..

Наталія Коломієць: Нет, они работают только, скажем так, для очень крепких людей, которые и так могут своим собственным иммунитетом противостоять любой инфекции: гриппу, температуре сорок и так далее. Они за три-пять дней выздоровеют и не будет у них следов, но все остальные, у которых не столько здоровья, — а таких людей все меньше, вот этих, вот таких здоровых, особенно в цивилизованных странах и у нас их все меньше также. Поэтому для них нужны другие меры и другие методы защиты.

Оксана Ващенко: Пане Вікторе, звертаюся до вас. Починаю з першого, з чого почала, от така інформація, вона не лякає вас?

Віктор Сердюк: Це просто… Ясно мене особисто не лякає, тому що я знайомий із принципами роботи засобів масової інформації, то звісно, що їм потрібно лякати, тобто…

Оксана Ващенко: Ми беремо, знаєте, смажені факти і хочемо їх як краще подати, щоб народ зрозумів.

Наталія Коломієць: Це ж іде з МОЗ, а не з засобів…

Віктор Сердюк: Ні, це не з МОЗ іде, це просто спосіб роботи… До цього Мінохоронздоров”я не має жодного відношення, тому дійсно, як ми подаємо інформацію. Як ми подаємо, скажімо, знову ж таки, той самий прогноз погоди — то низька температура — усі замерзли, а те що у 2006 році ця низька температура була ще нижчою і в Артемівську теж щось там, як пам’ятаємо, воду прорвало, то якби воно все гірше й гірше з кожним роком… Навпаки, можна сказати інакше, дійсно, як це не дивно, але дійсно цивілізовані країни…Знову ж таки, не погоджуюся з тим, що рівень здоров’я падає, навпаки, не падає, все-таки ми живемо все довше, довше й довше…

Наталія Коломієць: Це данні ВООЗ, Вікторе Григоровичу. Довше, але гірше…

Віктор Сердюк: Ні, не гірше, ми живемо краще! І ті люди, які їздять на закордонні курорти — це люди-пенсіонери із Західної Європи, я це маю на увазі, і вони себе дуже добре почувають. Тому, тут говорити про те, що стало гірше, не можна. Питання в іншому, коли ми знову говоримо про грип, то дійсно це певні сезонні моменти, які, як схід сонця, як…

Оксана Ващенко: У нас є на зв’язку Федір Лапій. Скажіть, будь ласка, от вірусологи, вони розповсюдили інформацію стосовно того, що цього року буде три штами вірусу грипу? Кажуть, що вони в нас вже були, тобто імунітет наш трошки підлаштувався, або пристосувався до цих вірусів. От як ви зараз відзначаєте, чи немає чогось нового в проявах цього захворювання, чи можливо треба когось оберігати, чи потрібно вакцинувати саме зараз, чи не запізно, й узагалі, чи треба щеплення робити? От у цьому зв’язку, яка ваша позиція?

Федір Лапій: До будь-якої проблема потрібно ставитися з гарячим серцем і холодною розумною головою. Якщо ми говоримо, якраз, про те, які віруси грипу циркулюють на сьогоднішній день в Україні, то прогноз завжди робиться на так звані домінуючі типи вірусу грипу: це два віруси грипу «А», і один вірус грипу «Б». На сьогоднішній день, на сьогоднішній рік, тобто на сезон 2011-2012 року домінуючим вірусом грипу є так званий вірус грипу «А» (rH3N2). В минулому році він також прогнозувався як і, скажімо, в позаминулому році, він був виділений, але він становив досить-таки незначний відсоток хворих на грип, тобто він був не в значному відсотку причиною грипу.

Якщо ми говоримо про те, що таке імунітет, як він формується до грипу, то я скажу —  цей вірус грипу нас залишить лише тоді, коли більшість населення, це не менше 75-80 відсотків набудуть до нього імунітету й після цього, сформувавши імунітет у суспільстві він нас залишить, бо він не зможе передаватися від людини до людини, він не буде знаходити, так званого, сприйнятливого організму.

Яким чином ми будемо формувати імунітет — чи в результаті хвороби, як казала пані Наталія, є групи ризику, які можуть мати ускладнення, можуть померти чи за рахунок вакцинації й у даному випадку запобігати такому тяжкому перебігу грипу, вибирати суспільству. Я для себе і для своїх пацієнтів, для своєї сім’ї вибираю, наприклад, не шлях природного відбору, а шлях вакцинації.

Оксана Ващенко:  Я зрозуміла. Але ви знаєте, говорять про те, що ліпше, можливо, перехворіти і здобути цей імунітет, аніж не знаючи однозначно, який це штам вірусу буде, зробити вакцинацію й лише послабити собі імунітет.

Федір Лапій: Частково відповідаючи на ваше питання, я б сказав би так: ще раз говорю, за п’ятдесят років прогнозування, помилок у прогнозуванні домінуючого вірусу грипу ще не було зроблено. І, таким чином, коли ми проводимо вакцинацію, ми прикриваємо, майже, дев’яносто відсотків випадків грипу, який, який циркулює. Якщо ми говоримо про «ліпше, щоб перехворіти», то ще раз ми повинні говорити про ті ускладнення, які дає грип і, знову ж таки, пропуски школи, пропуски відпусток, поїздок, дні народження. Мені здається, все ж таки, це не є оптимальним варіантом таким чином набувати імунітет.

Оксана Ващенко: Скажіть, а от ви можете говорити, який зараз загальний стан або рівень здоров’я у людей? Бо дуже багато ваших колег тут у студії безпосередньо говорили про те, що цей рівень здоров’я дуже низький. Є маса причин, але тим не менше, якщо ми цей імунітет не підтримуємо, тобто не укріплюємо, виходить, що щеплення це не панацея від усіх бід.

Федір Лапій: Добре, Оксано! Я зрозумів ваше питання і я, знову ж таки, буду намагатися дуже просто відповісти. Це достатньо банальне розуміння імунітету і тому мої колеги, на жаль, коли поширюють таку інформацію вони, чесно кажучи, дезінформують населення. В даному випадку, коли ми говоримо про імунітет, це поняття специфічне. Коли ми набуваємо несприйнятливості до конкретної інфекції після того, як контактували з нею. Знову ж таки, імунітет у даному випадку набувається або в результаті хвороби, або в результаті вакцинації.

А стосовно стану здоров’я, знаєте, важко сказати, що ми на початку двадцятого століття, коли вісім з десяти дітей не доживали до двох років, вони мали кращий стан здоров’я.

Оксана Ващенко: А зараз, щеплення запізно робити чи ні?

Федір Лапій: Справа в тому, що оптимальним сезоном для проведення вакцинації проти грипу є жовтень-місяць. Чому? Тому, що до нас, як правило, епідемії грипу приходять у грудні, а найчастіше сезонний грип проходить наприкінці січня, в лютому-місяці, якраз цей сезон, який ми на сьогоднішній день маємо. Тобто, якщо ми кажемо про щеплення в жовтні-місяці, то ми собі гарантуємо час — два-три тижні, для того, щоб імунітет встиг сформуватися. Якщо, ми зараз проводимо щеплення і не забезпечуємо собі ізоляцію від імовірного джерела інфекції, від хворого, то і вакцинація може нас і не захистити, але одночасно з тим варто підкреслити, що ми не знаємо, коли ми зустрінемося з грипом. Якщо ця зустріч відбудеться через три тижні, то вакцинація встигне захистити, якщо ця зустріч буде завтра, то, на жаль, вакцинація не встигне нас захистити. Тому, про захист від грипу треба піклуватися завчасно.

Оксана Ващенко: Завчасно, так. І подумати, робити це чи не робити. Я хотіла б, щоб ви ще побули на телефонному зв’язку. Пані Наталія має зауваження стосовно викладеного зараз у короткій розмові з вами.

Наталія Коломієць: Про дев’яносто процентів захисту проти грипу, який там у ВООЗ, так… і сезонний грип, якщо щепитися, то можна себе захистити на цей сезон. Якщо вірити Жанні Возіановій — академіку-інфекціоністу, в якої стаж більше, ніж п’ятдесят років. Так от вона каже, що в структурі ГРВЗ (гострі респіраторні вірусні захворювання), тих що сезонно відбуваються кожного року, як вони довели — і її слова підтверджує Том Джеферсон — епідеміолог з Великобританії. В структурі ГРВЗ грипу, вся його частка становить два-сім процентів і це грип того сезону, позаминулого, десять років назад і так далі. Про які дев’яносто процентів на цей сезон можна говорити? Тобто, багато є гострих респіраторних станів, які дають таку ж клініку як і грип, це один момент.

Другий момент, про те, що не шкодить вакцинація. Вибачте мене, «Інфлексал» швейцарської компанії “Berna Biotech”, між іншим, позиціонується як дуже гарна вакцина, безпечна й таке інше. Вона пише в своїй анотації, що після вакцинації проти грипу можуть бути «ложноположительные результаты серологических тестов с использованием метода «Эллиса» для определения антител к ВИЧ». То есть, другими словами, человек может стать ВИЧ-положительным, это в инструкции к применению…

Федір Лапій: Пані Наталія, не плутайте слухачів, журналістів, будь ласка, оскільки це питання, які вони не зовсім розуміють… 

Наталія Коломієць: То есть он так меняет белковый состав крови, что в общем-то человек может быть ложноположительным к ВИЧ по методу «Эллиса», так кто-то… у кого-то месяц, а у кого-то всю жизнь, извините меня.

Віктор Сердюк: Та ні, тут ви трішки не праві…

Наталія Коломієць: Я читаю всего лишь инструкцию к применению вакцины, вот и все Виктор Григорьевич.

Федір Лапій: Не наводьте некоректну інформацію, я вас дуже прошу!.. Ніхто не заперечує того факту, що під час зимового сезону і під час підвищення захворюваності на грип дійсно існують інші вірусні інфекції, які викликають симптоми подібні до грипу, такі як парагрип або риновірус, скажімо, так само викликають запалення дихальних шляхів, але вони не несуть такої загрози як грип, у даному випадку це необхідно розуміти. Але не потрібно ігнорувати грип, лише тому, що він займає не всі сто відсотків під час сезонних респіраторних інфекцій…

Наталія Коломієць: Ну да, семь процентов всего лишь… до семи…

Федір Лапій: Але, якщо ми можемо від нього захиститися, то я думаю, що варто це використати…

Наталія Коломієць: Какой ценой, завоевано это будет счастье?

Федір Лапій: Тепер стосовно думки окремих професорів, ми можемо проводити сотні інших фахівців ВООЗ, які проводять абсолютно інші паралелі стосовно інших узагалі тверджень щодо ефективності та поширеності вірусу грипу і дивлячись, якими методами ви визначаєте. Якщо, протягом року, то дійсно, грип серед структури гострих респіраторних інфекцій, може становити два-п’ять відсотків, але ми з вами говоримо про сезони грипу, той, який є на сьогоднішній день у нас у суспільстві й він займає мало не половину випадків хвороб, які пов’язані з так званою гострореспіраторною вірусною інфекцією.

Оксана Ващенко: Ви сказали і загалом прозвучала тут позиція, що якщо робити щеплення, то це треба було робити в жовтні…Але, якщо говорити про вікові групи, тобто, з якого віку можна робити вакцинацію?

Федір Лапій: Вакцини, які на сьогоднішній день існують у світі, придатні для вакцинації дітей, починаючи з шестимісячного віку, вакцин, які б підійшли до шестимісячного віку, в світі на сьогоднішній день не існує.

Оксана Ващенко: З шестимісячного віку — це зовсім маленька дитина, зовсім маленька. А у вашій практиці існують, скажімо, випадки, коли справді батьки роблять щеплення дитині з шести місяців?

Федір Лапій: Звичайно!

Оксана Ващенко: І немає жодних побічних реакцій, як правило?

Федір Лапій: Немає! А про ті побічні реакції, про які згадувала пані Наталя…
Знову ж таки, маючи знання, ми повинні говорити що те, що відмічається після вакцинації, це не означає, що воно зумовлено вакцинацією. І тому людина, яка, наприклад, вакцинована, може захворіти на будь-яку іншу вірусну інфекцію і незалежно від того чи вона вакцинується чи не вакцинується. Але вона може  мати в післявакцинальний період температуру, яка може бути причиною судом, наприклад, але це не є побічний ефект від вакцинації.

Оксана Ващенко: Але тоді виходить, що вакцина все таки понижує імунітет.

Федір Лапій: Це є міф і, на жаль, він поширюється в Україні…Ми не живемо у стерильному суспільстві.

Наталія Коломієць: Тільки в Україні! Тільки в Україні цей міф поширюється?!

Федір Лапій: Ви знаєте, в Україні достатньо безграмотних людей, які поширювали б цей міф, на відміну від країн Європи, наприклад.

Оксана Ващенко: Цікава в нас історія відбувається. Але тим не менше шестимісячна дитина — це зовсім маленька дитина.

Федір Лапій: Але справа в тому, чому з шести місяців, наприклад, вони існують, рекомендують. Ну, по-перше, це є дослідження стосовно вакцинації дітей від шести місяців, а, по-друге, актуальність проведення вакцинації дітей саме в перші роки життя починаються з шести місяців, це обумовлено так званими віковими групами ризику…

Якщо ми говоримо про ускладнення, які виникають і у кого вони виникають — це ускладнення так звані за віком, у людей старших за шістдесят — шістдесят п’ять років, а достатньо часто ускладнення виникають і у дітей перших місяців першого року життя. Тому, власне кажучи, проблема існує й це лише підхід до вирішення цієї проблеми.

Оксана Ващенко: Чи можна вакцинувати шестимісячну дитину? Звертаюся до пані Наталі.

Наталія Коломієць: Значит, почему я так скептически отношусь к данной проблеме? Во-первых, у нас даже есть… Например, даже профессор Богодельников, который возглавляет кафедру детских инфекций Крымского мединститута, он также критикует ежедневные вот эти вот вакханалии… вакцинации против гриппа, призывая, скажем так,  одуматься и критикуя совершенно конкретных лиц, которые… дайте договорить, пожалуйста…   

Далее, например, в Соединенных Штатах в 1976 году уже наступили, извините за такое сравнение образное, на те же грабли, которые предлагает Федор Лапий. Привили сорок миллионов американцев, вот, тогда боролись со «свиным» гриппом, умер одни человек — молодой человек, в результате, после вакцинации пятьсот человек заболели синдромом «Гийена-Барре» и умерли двадцать пять человек после вакцинации. И когда эта история начала повторятся в 2009 году в Великобритании, правительство направило неврологам письмо, в котором предупреждало о возможных последствиях, с просьбой проследить синдром…

Віктор Сердюк: Это против гриппа?…

Наталія Коломієць: Да, против гриппа, против гриппа…

Федір Лапій: Пані Наталю, будь ласка, коректно подавати інформацію, тому що, дійсно, коли проводиться вакцинація існує, так званий, моніторинг за післявакцинальним періодом, і будь-які порушення у стані здоров’я, вони підлягають реєстрації з подальшим розслідуванням. Синдром «Гієна-Барре» виникає досить-таки часто і без вакцинації, але коли проводиться вакцинація не єдиний той факт, що в когось із вакцинованих у післявакцинальний період може бути зареєстрований синдром «Гієна-Барре».

Оксана Ващенко: Було дуже багато сказано в першій частині нашої розмови стосовно того, що одні говорять треба вакцинувати, інші говорять — ні. Ми під час перерви з вами говорили, а як можна вакцинувати, якщо ніхто не пройшов перевірку, тестову перевірку тих вакцин, які є на нашому ринку…

Віктор Сердюк: Трішки не так, не те, щоб ніхто не пройшов. Дійсно у нас існують проблеми з лабораторним контролем якості вакцини і з діяльністю лабораторії, яка контролює цю якість вакцин — це факт. Така проблема існує. Але питання треба поставити інакше, що насправді цікавить мене, вас, будь-яку людину…

Оксана Ващенко: Чекайте, але якість вакцини… це якщо хтось хоче вакцинуватися — це питання із питань.

Віктор Сердюк: Ще раз кажу, що в дійсності цікавить ту людину, яка хоче вакцинуватись? Це, власне, безпека цієї вакцини, це однозначно, тобто, безпека насамперед. І коли ми повертаємося до вакцинації проти грипу, то в принципі ця проблема для України абсолютно не актуальна тому, що вакцинуються і хочуть вакцинуватися — це максимум один відсоток людей. Тобто говорити про проблему, яка практично не існує, не всі роблять… Якби це було в Сполучених Штатах Америки, де вакцинується п’ятдесят відсотків від грипу, тоді б ми говорили б і обговорювали, що дійсно є проблема. У нас проблема не з вакцинацією проти грипу, а проблема, можливо, у відсутності вакцинації тих вразливих груп, які можна й може потрібно вакцинувати. Але немає проблеми вакцинації від грипу, тому що ніхто не вакцинується, можливо, на жаль, чи на щастя, не важливо. Але, що важливо взагалі, коли ми говоримо про вакцинацію, проблему вакцинації як таку, то це, насамперед, проблема безпеки. Ті люди, які звертаються до нас із скаргами…

Ті люди, які становлять відсоток із узагалі всіх скарг, то це дуже незначний, всього у нас було близько двадцяти скарг за останні чотири роки з приводу якихось побічних ефектів на вакцинацію. Ну, це ті, що до нас дійшли… Загальна кількість звернень до нашої організації за десять років існування — це близько семи тисяч звернень, тобто ну хтось знає, якщо хтось звертається, то знають.

Питання в іншому, що об’єднує, насправді всі ці скарги? Насамперед, об’єднує те, на жаль, що людина дійсно може… пов’язано це з вакцинацією чи не пов’язано, але людина отримала певну медичну шкоду, і тут потрібно, що держава, якій належить дев’яносто вісім відсотків всієї охорони здоров’я, повинна гарантувати відповідну компенсацію на такий випадок.

Оксана Ващенко: Не треба нікому компенсувати здоров’я, гарантувати якість хочеться.

Віктор Сердюк: Неможливо. І ще раз кажу, якщо ви сідаєте за кермо автомобіля — це не значить, що ви виїжджаєте, щоб полювати на бабусю, але може бути все, що завгодно і в кінці-кінців ми гарантуємо наявність цивільно-правової відповідальності, відповідного полісу про те, що все ж таки це може відбутися. Якби ви добре не їздили, якби ви добре не дотримувалися правил, але дорожньо-транспортні пригоди будуть, і для цього в усьому цивілізованому світі… це почалося з Нової Зеландії, коли впровадили відповідне страхування на випадок медичної шкоди, але це дуже важливо…

Оксана Ващенко: У вас були пацієнти, безпосередньо ті, які вже  робили собі щеплення і приходили за допомогою, з точки зору, лікування побічних ефектів

Наталія Коломієць: Конечно! Свежий случай, аутизм у ребенка после вакцинации сначала АКДС, а потом КПК, вот. Так как у мамы участковый педиатр это их родственница, естественно она отвела от первой вакцины подозрения, когда ребенок перестал откликаться на свое имя, и они сделали через какое-то время, еще и повторили КПК — корь, краснуха, паротит. После этого ребенок ушел в себя, и перестал с социумом вообще контактировать, то есть развился классический аутизм.

Оксана Ващенко: Можливо, це були якісь проблеми зі здоров’ям ще на початковому етапі, тобто дитину неправильно діагностували при народженні?..

Наталія Коломієць: Возможно, они были в потенциальном виде, в каком-то неразвившемся, который бы никогда не реализовался, если бы не сделали вот эту иммунопрофилактику. Мы не можем этого утверждать. Но факт в том, что ребенок был нормальный, до двух лет развивался, хорошо говорил и так далее, до того момента пока ему не сделали вот эти прививки. И на сегодняшний день, в этом вообще никаких секретов нет и есть положительная корреляция между прививкой КПК(MMR) —  корь, краснуха, паротит, и развитием аутизма, это ни для кого не секрет, это было уже… В 1998 году еще в «Ланцет» напечатали статью, и несколько исследований затем подтвердили, то есть, это не секрет… То, что я говорю сейчас, это никакой не секрет, это общеизвестный факт в медицинском мире. Другое дело, что об этом не знают родители. В этом если проблема, то пускай узнают.

Оксана Ващенко: Якщо це так відомо, як ви говорите, в медичному середовищі, то чому от сьогодні ви «проти», а на телефонному зв’язку була людина, яка говорила «за»? У вас спільна освіта, яку ви отримували. У вас однакові стандарти цієї освіти, але бачення проблеми зовсім різне. Я, як мама двох дітей, можу сходити до одного лікаря за консультацією, а потім прийти до іншого і отримати дві різні позиції, і що я маю вибирати?

Наталія Коломієць: То, что ближе вашему сердцу. Я буду всегда соблюдать самый священный принцип медицины, самое главное — «не навреди». Если ты не знаешь, как данная мера отразится на здоровье этого человека, лучше ее не использовать, иначе она его может просто погубить. Это один момент, второй момент, не все, что говорит ВООЗ и официальная медицина людям, да, в массмедиа там и так далее, то, что обществу известно не все это так, кое-что она не договаривает, а это может быть важно и может касаться каждого из нас. И это уже наша проблема, выбирать и прислушиваться  к этим советам или нет. Другое дело, что это скрывают от нас и говорят: «Нет, это не так», а на самом деле, в каких-то кулуарах, в медицинской прессе профессиональной это звучит всегда, всегда звучит и подтверждается. Общество имеет право это знать или нет, как вы думаете? И мама каждая, имеет право знать? А тогда она уже пускай выбирает, от чего больше риск ей покажется, скажем, так, более опасным заболевание то или иное, или прививка.

Оксана Ващенко: У нас є телефонний дзвінок. Добрий день!

Слухач: Это Наталия из Киева. Вы, ведущая, сняли у меня с языка вот этот вот вопрос, который я хотела задать. Два профессионала сидят, и в товарищах согласья нет, а мы… что ж нам вот делать, непрофессионалам? И потом так, такое впечатление, что клятву Гиппократа каждый трактует на свой лад, как кому удобнее, ужас какой-то! Спасибо.

Оксана Ващенко:  Хочеться розібратися людям, мені також хочеться розібратися. Є багато запитань, які надійшли на електронну адресу, зокрема: «Дякую вам «Радіо Ера», що запросили нарешті до студії Наталю Коломієць (будемо й далі запрошувати). Як зрозуміти, що це саме ГРВІ — грип у домашніх умовах? Як захиститися іншим членам родини, якщо вдома вже є хворий на грип? Чи бажано виходити на свіже повітря в осіннє-зимово-весняний період під час хвороби? Дякуємо наперед!»

Наталія Коломієць: Что вам сказать о клятве Гиппократа? Я просто приведу простой факт, в 2009 году при опросе, треть медсестер Великобритании отказались делать себе прививки от гриппа, половина врачей отказались делать себе и своей семье прививки от гриппа, тем не менее, сказали, что они будут их рекомендовать на своем месте, своим пациентам. Это психология двойных стандартов. Да это страшно в медицинском мире, я не могу лично как врач, как человек отвечать за это, но я признаю, что это позор, когда в третьем тысячелетии такие вещи происходят, но они происходили всегда до того и будут происходить дальше. Это вопрос общества и конкретного там какого-то человека или страны или… это вопрос нашей души, это мы так воспитываем наших детей, раз они вот так позволяют себе делать, говорят одно — делают другое, или себе не нанесу вред, зато функциональные обязанности любого врача заставляют делать те или иные вещи.

Оксана Ващенко: Пане Вікторе, от ви говорите, що у вас дуже мало скарг було на щеплення. А от щодо щеплення проти грипу, то ви особисто його робили чи ні?

Віктор Сердюк: Я особисто не робив щеплення проти грипу. Я якраз належу до тих дев’яносто дев’яти відсотків в Україні, які не роблять щеплення від грипу, і взагалі для України це не проблема, тому що щеплення як такого немає. Я хотів би висловити велику подяку Наталі за те, що вона дійсно підіймає в такому ракурсі ці всі проблеми і ми теж зі свого боку це підіймаємо. Це дає можливість зрозуміти, що у нас все ж таки не ветеринарна медицина, і є люди, які сприймають чи не сприймають ті чи інші медичні послуги і це медичні послуги. Це дуже важливо, що люди починають розуміти, що можуть бути різні думки. Якщо ми говоримо про генеральне… а ми вже перейшли на генеральні розмови про вакцинації чи не вакцинацію, ми дійсно повинні говорити про такі проблеми, наприклад, як ті самі пневмококові інфекції, від яких ще не так давно в західних країнах помирали до чотирнадцяти відсотків дітей… Від усієї смертності чотирнадцять відсотків від пневмококової інфекцій, від менінгітів і так далі, пневмококових. Після введення нової вакцини, сучасної вакцини, смертність упала практично до 0,5 відсотка, тобто діти до п’яти років, які дуже вразливі, які дійсно можуть померти це найбільш… тут ми однозначно можемо сказати, що це подіяло… до цього моменту діти помирали, після цього перестали помирати.

Оксана Ващенко: А якщо подивитися зараз на перелік тих захворювань, проти яких робиться щеплення…Пережити їх можна чи ні?

Віктор Сердюк: Дійсно, так само тут треба розуміти таким чином, що пережити можна все при наявності нормального імунітету, це перше. Друге, якщо ми вже говоримо про те, що ми впроваджуємо якусь медичну технологію, то її можна впроваджувати тільки після двох моментів: перше — після відповідного епідеміологічного дослідження, що це дійсно потрібно, і друге — після того як ми не просто будемо заявляти, що це безпечно, а ми це підтвердимо, що ви не будете зоставлені напризволяще, якщо попадете до того одного десятого чи якогось відсотка, що щось з вами може статися.

Оксана Ващенко: Слухач написав одне із запитань: «В данный момент у меня двое детей одиннадцать и шесть лет, болеют гриппом, как сказал участковый врач, высокая температура, слабость, температура тридцать девять сбиваем на четыре-пять часов, потом опять растет, лечимся одинаково, находимся в одном помещении. Есть ли опасность подзараживаться одному ребенку от другого, если один на поправку идет быстрее? Спасибо!» Подзараживаться я думаю ні, якщо один тип вірусу, правда?

Наталія Коломієць: Если у них клиника схожая, то о подзаражении речь не идет.

Оксана Ващенко: Дякуємо вам! Хтось далі на зв’язку, слухаємо вас.

Слухач: Это Дмитрий из Киева. В ветеринарии до двух месяцев, а в пересчете на людей, это примерно два года, вообще запрещены прививки потому, что большой падеж происходит. Но здесь можно много говорить, но люди даже, простые люди заметили о неэффективности вот вакцинирования и возможности больших осложнений. Тем более что прививки делаются сейчас сверх бездарно, на генетическом материале выращивают эти все компоненты вирусные, на генетическом материале мух, в это является сильным аллергеном…

Наталія Коломієць: Есть мнение, что надо ликвидировать корь, к такому-то… Вы с этим не будете спорить, что ВОЗ об этом говорит, да? Позволю себе только факты, которые вы тоже, между прочим, здесь приводили, когда Финляндия полностью освободилась от кори, краснухи, паротита у детей, от детских инфекций, у них уже через несколько лет возросла заболеваемость такими хроническими заболеваниями как бронхиальная астма, психические расстройства у детей… это все о детях речь. Бронхиальная астма у детей, психические расстройства у детей, в том числе аутизм, как аутоиммунное заболевание, и инсулинозависимый сахарный диабет…

Віктор Сердюк: И выросла продолжительность жизни до восьмидесяти лет!..

Наталія Коломієць: Да кому она нужна, такая продолжительность с сахарным диабетом, Господи Боже мой?..

 Второй момент, о котором говорил слушатель, что выращивают на вирусах бактерий. Во-первых, действительно, например, вирус краснухи пассируется на абортированных клетках человека, клетки линии МРЦ, диплоидные клетки, об этом тоже говорит каждая инструкция, это один момент. Второй момент, те вакцины, о которых говорил слушатель, это вакцина Гардосилы и Церварикса, которые генномодифицированным путем добываются в клетках бакула-вирусов, там действительно это есть. То есть, эти вакцины являются генномодифицированными объектами. А у нас по законодательству детям вообще их нельзя даже в пищевом, в продуктах их вводить, чтобы они содержались в рационе детей. А эту вакцину некоторые акушеры-гинекологи хотели ввести детям до двенадцати лет, пока они не начали половую жизнь. 

Віктор Сердюк: Извините, вот как раз именно ваши слова должны подтверждать то, что необходимы адекватные вложения в информационные программы. К сожалению, наше государство не тратит ни копейки на то, чтобы это делать. Это действительно благодаря «Радио Эра» мы хоть можем собираться… Но это, к сожалению…

Оксана Ващенко: Хочеться, просто, отримувати чесну інформацію. Ви ж бачите, що є потреба людей в чесній інформації, в об’єктивній.

Наталія Коломієць: Вы знаете, сколько эта честность стоит? Я как врач не имею права сделать карьеру, устроиться в государственное учреждение  или получить лицензию, вот это цена моей честности. Да, я могу прийти на любую передачу, рассказать все, что я знаю, но тем не менее, мне никто не положит трудовую книжку…

Оксана Ващенко: Але це дає вам право провадити приватну практику і лікувати людей, здійснювати приватну практику і лікувати людей.

Наталія Коломієць: Да, но если я захочу получить лицензию от Минздрава, то выстроится очередь из проверяющих, пускай которые даже к Минздраву не имеют отношения налоговая, КРУ и так далее…

Оксана Ващенко: Якщо говорити, все-таки ближче щодо грипу, ми з’ясували: ситуація не загрозлива, з ваших слів, вона є типовою. Треба як, не з’являтися з дітьми в людних місцях, коли у нас є така інформація, що от Київ зараз попереду всіх щодо захворювання на грип.

Наталія Коломієць: Да, то, что пишет ВОЗ, ЮНИСЕФ, прекрасные плакаты, наконец-то хоть что-то сделали за большие деньги: оставаться дома, вызвать врача…

Віктор Сердюк: Правильно, от якраз такі прекрасні плакати потрібні для того… А для цього потрібні гроші, для того щоб дійсно з людьми говорити і ставитися до них не як до тварин, а як до людей, для того щоб дійсно люди могли вибрати. І, нарешті, дякуючи таким програмами ми це робимо, хоч трошки, і зсуваємо нашу ситуацію. Кількість скарг, наприклад, до нас як тільки з’являється десь телефон, або щит, миттєво зростає, ми вже майже двадцять…

Оксана Ващенко: За чотири роки двадцять скарг — це щось замало…

Віктор Сердюк: За чотири роки двадцять скарг з приводу вакцинації, вибачте, загальна кількість сім тисяч, не знаю чому, але мало. Ну, от не знаю, чому.

Наталія Коломієць: Если есть возможность, я могу как гомеопат сказать, но если это позволяет эфир…

Віктор Сердюк: Будь ласка, от ці скарги давайте разом розглядати. Ми не проти, давайте разом розглядати усі скарги, ваші й наші…

Наталія Коломієць: Для детей раннего возраста, ослабленных, а также лиц пожилого возраста, старше шестидесяти, у которых есть хронические заболевания, у них прививка кроме обвала иммунитета ничего не вызовет. Как можно у таких людей, у которых и так иммунитет недостаточен, рассчитывать на какие-то адекватные его ответы? Это невозможно. Поэтому надо выбрать такое вещество ребенку, если это…

Бывает такое, что педиатры сами назначают детям, если это правильное ведение педиатром или гомеопатом ребенка, то правильно выбранные вещества, правильное лечение, они уже защищают его от острых случаев, частых во всяком случае. Другое дело, что когда наступает эпидемия, возникают в данный сезон несколько видов каких-то клинических картин гриппа или ОРВИ, которые доминирующими являются в данном сезоне. Гомеопаты собирают в данном регионе или там в нескольких регионах эти клинические картины, это называется «Генус Эпидемикус», то есть подобные клинические картины. Выбираются несколько лекарств, которые актуальны в этом сезоне и предлагаются пациентам. Пациенты могут сами их купить, это совершенно безвредно, одним флакончиком да десять гривен можно обезопасить целый детский сад, если есть в этом необходимость, или какую-то клинику. Но другое дело, что это никому не выгодно, такое дешевое лекарство предлагать на государственном уровне, естественно, это никого не интересует, но это может интересовать родителей.

size="2">Оксана Ващенко: Тема, яку ми сьогодні порушили, надзвичайно актуальна, надзвичайно важлива. Я думаю, що це не останній раз, коли ми зустрічаємося в цій студії.

Читайте также по теме