Мария Мамаева
13:11 10/02/2011

Ватикан прийняв зречення Любомира Гузара

Папа Римський Бенедикт XVI прийняв зречення глави Української Греко-Католицької церкви Любомира Гузара.

Про це повідомив особисто голова Української Греко-Католицької церкви кардинал Любомир Гузар на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Подія, про яку ми говоримо, стала дійсністю сьогодні о 13 годині, коли було зроблено повідомлення в Україні і в Римі”, — зазначив вже екс-голова українських греко-католиків.

За його словами, він вже не має достатньо сил для ефективного керування УГКЦ, проте, після відходу від справ, Любомир Гузар не має наміру повністю “покидати життя церкви і суспільства”.

Окрім того Кардинал зазначив що це рішення готувалося давно, оскільки ще при призначенні головою УГКЦ, Любомир Гузар попереджав про свій намір керувати церквою виключно до свого 75-річчя.

Нагадаємо, Предстоятель Української Греко-Католицької церкви кардинал Любомир Гузар вже давно просив про відставку.

77-річний кардинал очолює українських греко-католиків з 2001 року. Не зважаючи на те, що титул предстоятеля дається довічно, Любомир Гузар кілька років просив Папу Римського про відставку у зв'язку з погіршенням здоров'я.

Після відставки на його місце буде призначений тимчасовий адміністратор, а нового главу церкви оберуть протягом двох місяців на зборах Священного Синоду, на який з'їдуться єпископи зі всього світу.

Українська Греко-Католицька церква — найбільша зі східно-католицьких церков. Вона налічує близько 5,5 млн. вірян.

Читайте также по теме