Оксана Ващенко
13:33 11/03/2010

Юридичні неточності на благо народу…

Програму ви можете прослухати тут:

decoding="async" src="/assets/img/blank.jpg" border="0" alt="Частина 1" /> decoding="async" src="/assets/img/blank.jpg" border="0" alt="Частина 2" />

 

Програма «РОЗВОРОТ UA» — спільний проект інформаційної агенції «ГолосUA» та «Радіо Ера FM». Звучить щосереди на хвилях цієї радіостанції.  

Eфір за 10.03.2010 р. Ведуча — Оксана Ващенко.

Оксана Ващенко: Очікується, що завтра, 11 березня у Верховній Раді буде оголошено про створення нової коаліції і призначено новий уряд. Кажуть, що більшість формуватиметься навколо Миколи Азарова, як основного кандидата на посаду Прем’єр-міністра. Це програма “РозворотUA”. З вами Оксана Ващенко, вітаю вас.

Чи буде ефективною робота нової коаліції, зважаючи на нові умови її формування? Якими мають бути перші кроки такої більшості і якою має бути опозиція? Про все це говоримо у нашій програмі, шановні слухачі, долучайтеся. У нашій студії Лев Бірюк, народний депутат, представник фракції БЮТ, вітаю вас.

Лев Бірюк: Добрий день.

Оксана Ващенко: І Олександр Стоян, народний депутат, представник фракції Партії регіонів, добрий день.

Олександр Стоян: Вітаю.

Оксана Ващенко: Спробуємо з вами спрогнозувати, що нас чекає завтра, якісь сенсаційні домовленості будуть відомі, можливо, ми отримаємо ефективну владу і у країні буде наведено порядок, особливо у економіці. Пане Олександре, партія регіонів у непростій ситуації: не вистачало голосів для створення коаліції фракціями і треба було вносити зміни до регламенту. Президент сказав після зустрічі з послами, що має намір звернутися до Конституційного суду щодо легітимності коаліції та уряду у разі індивідуального членства депутатів у більшості. Для чого це подання і чи варто завтра очікувати створення коаліції? /> 

Олександр Стоян: У ст. 83 Конституції записано, що вона формується фракціями, до складу якої входить більшість народних депутатів — дві обов’язкові позиції. Якщо 2 або 3 фракції вирішили сформувати коаліцію і механічно скласти депутатів, то буде 226 або більше голосів. Раптом 5 з них не підписують коаліційну угоду. Арифметично коаліція є, а фізично немає. Із-за цих депутатів немає коаліції, не може працювати парламент — це нонсенс. Тому ми внесли відповідні зміни, бо депутат є суб’єктом законодавчої ініціативи. Фракція є представництвом.

Оксана Ващенко: Очевидно, і Віктор Янукович має таке саме бачення. Для чого подання до Конституційного суду?

Олександр Стоян: Хіба б народ нам пробачив позачергові вибори? Тому ми створили коаліцію. Хай з юридичними неточностями.

Оксана Ващенко: Ще не створили.

Олександр Стоян: Створимо. Янукович хоче уникнути звинувачень у тому, що підписав Закон про коаліцію з певним порушенням. Наш колега Єфремов уже зробив таке подання. Але чекати — бюджету немає. Хіба ми вороги своєму народу? Буде щось не так — переформатуємо коаліцію.

Оксана Ващенко: Пане Леве, фактично вашої коаліції під час голосувань не було. Це була проблема Тимошенко. Виходить, вам доводилося оминати законодавство, треба було долучати інші фракції, щоб закони голосувалися. Наскільки для вас принципова сьогоднішня ситуація, бо для країни входити знову у вибори занадто дорого?

Лев Бірюк: Я хочу прокоментувати. За відставку Тимошенко проголосувало 243 депутати. А за Закон про зміни до регламенту — 229. Тобто, у вас будуть такі самі моменти. Взяти владу легко, втримати її тяжко. За ст. 83 Конституції — її розглядав Конституційний суд ще влітку 2008 року. У рішенні суду сказано, що за присутності суб’єктів подання — Лавриновича, Лукаш та інших Конституційний суд прийняв рішення: “До складу коаліції депутатських фракцій можуть увійти лише ті народні депутати України, які є у складі депутатських фракцій, що сформували коаліцію. Суб’єктом коаліції є тільки фракції”.

Оксана Ващенко: Я теж звертала на це увагу, оскільки для чого знову робити подання? Але знані люди мені сказали, що на той момент Регламент не був Законом.

Лев Бірюк: Тільки конституційне право є правом верховенства. Регламент має відповідати Конституції, а не навпаки. Конституційний суд ніколи, маючи ту саму Конституцію, не напише інше.

Оксана Ващенко: Ми не з’ясували ситуацію з попередньою коаліцією.

Лев Бірюк: Коли ми почали голосувати, були крики від Партії регіонів, що ми голосуємо тільки так, як Тимошенко сказала. Депутати мають самі голосувати, бо інакше нехай приходять лідери фракцій і голосують самі. Не можна цього робити. Я переконаний, що та коаліція, яка буде створена на дуже недовгий час, Конституційний суд заборонить… У законі, який вніс Бондик і Демидко, говориться, що коаліція створюється фракціями і депутатами. У п.3 говориться, що коаліція формується після проведення депутатськими фракціями консультацій. Тут забуто взагалі про депутатів. А це порушення Закону про статус народного депутата.

Оксана Ващенко: Можливо, доведеться вносити чергові зміни. Але, чи підпише Янукович Регламент?

Олександр Стоян: Ви дещо обмовилися — Янукович підписуватиме зміни. Хай у тонкощах розбираються юристи. У мене є рішення Конституційного суду, де він звертає увагу на наявність окремих прогалин у правовому регулюванні діяльності коаліції. Ці спірні питання мають бути врегульовані прийняттям закону про Регламент. Все. Що ми робимо. Практично відповідає чинному Закону.

Оксана Ващенко: Давайте йти далі.

Олександр Стоян: Ви що хотіли — ваша коаліція припинила існування, наша коаліція не створена,- позачергових виборів? У вашої політсили якийсь синдром виборів. У 2008 році ви спровокували вибори, тепер знову хочете вибори. Якщо зараз почати позачергові вибори, це червень, потім формування коаліції, уряду — 2010 рік втрачений. Уже два роки втрачені завдяки недолугій політиці Тимошенко. Критична ситуація і ви ще хочете втягнути країну у вибори? Ми створили коаліцію, буде завтра підписана коаліція, зареєстрована, буде уряд і будемо працювати. І людям все одно, хто там — Іванов, Петров у коаліції, людям важливий результат.

Оксана Ващенко: Тобто, ви гарантуєте ефективність у владі?

Олександр Стоян: Ми хочемо це зробити, щоб була стабільність у державі. Ми отримаємо унікальну можливість, коли буде єдність і Президента, і парламенту, і уряду. Не буде протистояння.

Оксана Ващенко: Так вже було.

Олександр Стоян: Та команда ніколи не була єдиною. Уже у 2005 році Ющенко воював з Тимошенко. Вони самі себе з”їли. У нас такого не буде.

Оксана Ващенко: Пане Олександре, у коаліцію входить мало людей.

Олександр Стоян: 230-ть.

Оксана Ващенко: Це не 250.

Олександр Стоян: Гарантую, що до літа буде десь 260. Уже 7 чоловік з БЮТу пішли до нас. У “НУ-НСі” повний розвал, значна частина перейде.

Оксана Ващенко:  Які мотиви?

Олександр Стоян: Вчора чоловік десять з “НУ-НСу” підходили і дякували, що ми утворили коаліцію. Вони розуміють, що при позачергових виборах ніхто не потрапить у парламент, як і ніші політсили. Буде все нормально, буде уряд, Прем’єр. Буде працювати коаліція і навіть БЮТ віддаватиме “за” важливі для держави голоси. Все гаразд, не хвилюйтеся, весна прийде.

Оксана Ващенко: Перші голосування засвідчать, які проблеми та переваги матиме нова коаліція. Але опозиція відстежуватиме кожен крок влади, бо та політсила, яка претендує на роль єдиної опозиції, має досвід. Тимошенко, Яценюк, Кириленко прагнуть зайняти цю нішу. Що зараз за процеси відбуваються у опозиційному русі?

Лев Бірюк: Хто би не називав себе єдиним опозиціонером, офіційно опозиція може бути у парламенті, що чітко виписано Конституцією і регламентом, що найбільша фракція, яка знаходиться у опозиції, є одною опозиційною силою. Тому у опозиції буде одна політсила — БЮТ.

Оксана Ващенко: Але Тимошенко немає у сесійній залі, правда, ваші юристи працюють…

Лев Бірюк: Коли Юля була Прем’єр-міністром, у вас таких питань не виникало.

Оксана Ващенко: Вона мала можливість зайти.

Лев Бірюк: І зараз має. Бо вона є помічник народного депутата. Юлія Володимирівна сьогодні вже проводила перший раз засідання фракції, яке відбувалося у Зеленому залі Верховної Ради. Для того, щоб зайти у зал і сісти у ложу запрошених, Юлії Володимирівні треба бути головою нашої опозиції. Я посміявся, що вона є помічником…

Олександр Стоян: Що ви, це гарне рішення.

Лев Бірюк: У нас записано, що є представник Президента у Верховній Раді, він не завжди був депутатом і був присутній, так як і останній представник… А це буде представник опозиції. І він має право знаходитися у залі поруч з представником Президента.

Олександр Стоян: Так ми далеко підемо.

Лев Бірюк: У залі є ложа для запрошених, де сидів останній представник Президента.

Оксана Ващенко: І там є мікрофон?
 

Лев Бірюк: Там сидів Ігор Попов і голова опозиції матиме таке право.

Оксана Ващенко:  П’ятнадцята тридцять п’ять, і ми продовжуємо. Буквально останні новини на цей час стосуються того, що начебто після зустрічі, яка була сьогодні у Президента Віктора Януковича з лідерами фракцій, він запевнив, що підпише зміни до регламенту. Професор права Віктор Мусіяка сьогодні розповсюдив коментар стосовно того, що Янукович до підписання змін до Регламенту має пояснити народу такий свій крок. Цитата: “Президенту не можна підписувати, з політичної точки зору, просто так закон і не пояснити це народу”. Інші політики, такі, як Олександр Мороз, радять, що можна йти на порушення Конституції, якщо ситуація безвихідна. Ми спинилися на тому, яким чином міністри будуть давати Юлії Тимошенко можливість бути присутньою у ложі для запрошених. Я так розумію, гості у цій ложі мають право взяти слово або якось відреагувати на події у сесійній залі.

Лев Бірюк: Середа взагалі є днем опозиції.

Оксана Ващенко: Це відповідно до Закону?

Лев Бірюк: Так. Півдня середи має бути опозиційним часом. Вносяться закони від опозиції. Яким чином Попов заходив у зал? Для цього пишеться прохання від Президента. Так само буде від опозиції написана бумага, про те, що у нас є лідер опозиції і просимо їй надати місце. І така заява вже написана голові парламенту.

Оксана Ващенко: І яким буде рішення?

Лев Бірюк: Переконаний, що завтра-післязавтра ви побачите Юлію Володимирівну, яка буде заходити і мати місце.

Оксана Ващенко: Але це вперше.

Лев Бірюк: Гарне запитання, чи варто підписувати Януковичу закон, який суперечить Конституції. Мороз каже, що Конституцію можна і “послати”, то це він тільки може так робити. Президент, як гарант, не має права на неї наступати. Нехай 20 разів подумає, підписати чи ні, бо він сьогодні гарант, а може себе назвати генофондом, як це вже робив. Тому я кажу, що завтра немає нічого, бо не надрукуваний закон.

Оксана Ващенко: Ваших представників запрошували на цю зустріч чи ні?

Лев Бірюк: Запрошували тих, хто йде у коаліцію — комуністів, литвинівців. Ми туди не ходимо. Ми в опозиції.
 

Оксана Ващенко: Кажуть, вам не давали запрошення.

Лев Бірюк: Мені особисто ні. Завтра не може бути створена ніяка коаліція по причині, що немає публікації закону, аі його треба опублікувати. Після цього парламент зможе створити коаліцію, але не надовго, бо Контитуційний суд ніколи своє рішення не змінить.

Олександр Стоян: Гнітюче враження, колего. То що, Тимошенко не довіряє 150 депутатам? Вона і далі показує свої диктаторські замашки. Вона сказала, що буде єдиним лідером опозиції, що вона — це Україна. Чого ви її так боїтеся?

Лев Бірюк: Ну не пустіть жінку, станьте, заблокуйте.

Олександр Стоян: Вона може зайти до парламенту тільки помічником народного депутата, на балкон. Там її місце поки що. Хай поза парламентом проводить опозиційний уряд. Якщо вона так не довірятиме своїм депутатам, не тільки 7 вийдуть. Вона не може зрозуміти, що зійшла з п’єдесталу. Якщо хоче у парламент — хай йде у народні депутати.  

Оксана Ващенко: Побачимо, як буде.  

Олександр Стоян: Їй ніхто не дасть трибуну. Те, що відбувається — сутність демократів. Перегризлися, уже три опозиції. Тому вони все розвалили, немає незалежної держави. Ми наведемо порядок.  

Оксана Ващенко: Журналісти інформагентства ГолосUA підготували матеріал стосовно того, чого чекати від нової коаліції, докладніше — Оксана Миргородська.

Оксана Миргородська:Напередодні депутати ухвалили зміни до регламенту Верховної Ради, підтримавши таким чином формування парламентської коаліції не лише з фракцій, але й окремих депутатів. Тепер до створення нової парламентської коаліції залишилося виконати лише деякі формальності, як, наприклад, дочекатися підпису Президента під законом чи його опублікування в офіційній пресі.

Нині ж більш складними здаються інші питання — пов”язані уже з самою діяльністю нової парламентської більшості: що їй потрібно зробити насамперед, щоб це дало старт виходу суспільства із нинішнього складного становища, і чи проіснує такий союз довго, зважаючи на юридично небездоганний спосіб його утворення?  

Експерти одностайні в думці, що будь-яка коаліція за нинішніх умов нестабільності не може бути довговічною. Старший аналітик Міжнародного Центру перспективних досліджень Віктор Чумак переконаний, що нова коаліція проживе максимум місяць-два. При цьому, на думку політолога, зважаючи на знервованість суспільства, на довший термін функціонування нової коаліції можна сподіватися лише у разі подолання насамперед політичної кризи в країні і забезпечення дієздатності Верховної Ради. Натомість політолог, директор компанії «Research & Branding Group» Євген Копатько стверджує, що головним є не довговічність новоутвореного союзу, а його дієвість.  

Євген Копатько: «Я думаю, що тут мова йде не про довговічність, а швидше всього, щоб запрацювала вертикаль влади… Це важливіше, а довговічність – це таке питання. Тут мова йде про відповідальність. І аргумент другий, на мою думку, щодо ефективності – ось ефективність за умов кризи я поставив на перше місце».

Політичний експерт Валерій Бебик вважає, що перший важливий крок, який має бути зроблений після утворення коаліції і відповідно формування нового уряду – це ухвалення державного бюджету. На його думку, бюджет є інструментом, який дозволяє реалізовувати державну політику й ті зобов’язання в економічній та соціальній політиці, які взяв на себе Віктор Янукович під час президентської кампанії. Допоки бюджет не прийнято, реалізація цих політичних планів є дуже обмеженою, переконаний експерт.

Валерій Бебик: «Коаліція має сформувати уряд, а уряд має розробити і подати проект бюджету, який Верховна Рада має затвердити. Я думаю, що з точки зору стабільності політичної, економічної, соціальної системи – це проблема номер один. А далі вже… будуть думки щодо вдосконалення системи правління, думки щодо тих чи інших соціально-економічних реформ — це вже етап другий у даному контексті. І має бути третій етап у вирішенні проблем – це конституційні зміни».

На потребі змін і реформування провідних галузей економіки України наголошує більшість аналітиків. Директор Школи політичної аналітики при Національному університеті “Києво-Могилянська академія” Олексій Гарань стверджує, що новій коаліції з самого початку доведеться ухвалювати непопулярні рішення, адже нині в Україні триває фінансово-економічна криза, подолання якої є першочерговим завданням для парламентаріїв.

Олексій Гарань: «Треба приймати, робити непопулярні заходи, яка б це коаліція не була… Треба думати про підвищення цін на газ. Потрібна реформа ЖЕКів. Потрібне продовження співпраці з МВФ, який буде вимагати фінансову дисципліну… Потрібна реформа в енергетичному секторі – потрібне розділення функцій «Нафтогазу України”.

Чи сподобаються громадськості такі першочергові завдання нової коаліції у випадку їх реалізації, покаже час. Але експерти наполягають на одному: нова коаліційна більшість існуватиме успішно тільки тоді, коли в найкоротші терміни ухвалить державний бюджет і шляхом запровадження непопулярних, але конче потрібних економічних реформ консолідовано виведе країну з фінансової кризи”.  

Оксана Ващенко: Пане Олександре, бюджет коли буде?

Олександр Стоян: Це питання до попереднього уряду.

Лев Бірюк: А чого ж ви не голосували?

Олександр Стоян: Не було за що голосувати. Думаю, протягом цього тижня ми сформуємо уряд,  десь у середині квітня бюджет буде. Раніше немає можливості, бо немає уряду, треба внести зміни щодо підвищення соцстандартів, перегляд зарплат бюджетникам. Це дуже серйозний документ.

Оксана Ващенко: Прийдеться відтермінувати закон про підвищення соцстандартів?

Олександр Стоян: Ні, чому? Він вступив у силу і треба його виконувати. У першому Указі Януковича про це йдеться. Кошти є на нього чи ні — ми не знаємо, бо ще не робили ревізії. Перше, що ми зробимо — виконаємо той закон, за який ми боролися півроку.  

Оксана Ващенко: Добрий день, слухаємо вас.

Слухач: Рівне, Раїса Агафонівна. Яка різниця між політиками: один за фахом економіст-кібернетик, другий не має ніякого фаху? Ви не бачите, що до влади приходить кримінал?

Олександр Стоян: Я за фахом історик, то що тепер? Президент має бути організатором перш за все. Янукович пройшов на Донбасі всі стадії праці, став губернатором Донецької області. За нього там проголосувало 90%, а за Тимошенко у Дніпропетровську 15%. Буде все гаразд, з криміналом при владі ми розберемося. Перші укази Януковича — це також боротьба з криміналом.

Оксана Ващенко: Сьогодні начебто Тігіпко зустрічався з Президентом і погодився працювати у новому уряді. Але між першим і другим туром він нічого не говорив…

Олександр Стоян: Янукович казав, що ми знайдемо йому місце у політичному житті.

Оксана Ващенко: Він керував виборчим штабом регіоналів у 2004 році. Потім дороги розійшлися, що зараз буде?

Олександр Стоян: Тігіпко погодився бути в уряді Азарова віце-прем’єром.

Лев Бірюк: Різниця у фахові не важлива, бо політика — це інше. Закони не пишуться юристами чи вчителями. Наприклад, міністр оборони Швеції — жінка, яка не служила у армії. А президент Чилі — колишня вчителька.

Олександр Стоян: У вас журналіст Луценко був міністром внутрішніх справ.

Лев Бірюк: Людина, яка ні дня не працювала на автобазі, в один день стала її директором, а прийшла з другої «посадки». То справилася ж?  

Оксана Ващенко: То Тігіпко може з’явитися в уряді?

Лев Бірюк: Да, а завтра і Яценюк, і Мороз — Партія регіонів всеядна.

Олександр Стоян: Ми не купували голоси.

Лев Бірюк: Тігіпко працював у банках Коломойського. Я не думаю, що Коломойський випаде з обойми Януковича.

Оксана Ващенко: Тимошенко хотіла притягнути його до себе?

Лев Бірюк: Вона пропонувала посаду, щоб об”єднати виборців. Я нічого поганого про Тігіпка не кажу.

Слухач: Наталя, Київ. Хотіла запитати у пана Стояна, чому він так досі боїться Тимошенко? Ви забули, що за Тимошенко народна опозиція — 12 мільйонів.

Олександр Стоян: Ми не боїмося Тимошенко, говоримо, що це талановитий політик і їй краще бути в опозиції. Але вона, як проста громадянка, не має права прийти і сісти у парламенті. Ну, давайте за пропозицією БЮТ внесемо зміни у закон, але тоді з’явиться десятки зо два опозиціонерів, з “НУ-НСу”.

Оксана Ващенко: Сьогодні з “НУ-НСом” зустрічався Азаров, Зварич сказав, що жодних конкретних пропозицій не прозвучало, кандидатуру від “НУ-Нсу” на посаду Прем’єра він відкинув.

Олександр Стоян: Хіба у “НУ-Нсу” може бути єдина політика?

Оксана Ващенко: Складна фракція. Але для чого ці переговори?

Олександр Стоян: Якби вони увійшли у фракцію 71 депутатом і їх Прем’єр — можна було би розглядати. Ми ведемо переговори з усіма політсилами, у тому числі з БЮТ. Ми хотіли би консолідувати суспільство. БЮТ офіційно запросили до Януковича, вони не прийшли. Але Янукович ще нічого такого не зробив, щоб до нього стати в опозицію. Опозиція — це не протидія, це допомога діючій владі і народу.

Лев Бірюк: Чому бояться Тимошенко? Бо головною тезою є реприватизація біля 3 тисяч підприємств, вкрадених у народу. Перша ластівка була на Кривбасі, друга мала бути на Нікопольському ферросплавному заводі.

Оксана Ващенко: До 2004 року вкрали?

Лев Бірюк: Так. Все до нас.

Олександр Стоян: Не було нормальної економіки та соціальних гарантій.

Оксана Ващенко: Всім була можливість покерувати. Дякую.

Читайте также по теме