“День народження” кризи

15 вересня Світовій фінансовій кризі виповнився рівно один рік. Цього дня 2008 року стало відомо про банкрутство четвертого за величиною банку США Lehman Brothers, а також про поглинання Bank of America ключового інвестиційного банку США Merrill Lunch. Одразу ж після цієї звістки всі великі держави світу почали приймати екстрені заходи, щодо зменшення наслідків кризи. Підсумувавши цей «кризовий» рік для Україні, можна побачити, що ми на другому місці після Аргентини за можливістю дефолту, влізли у величезні фінансові борги та втратили гривню по відношенню до долару. Проте, як саме сприймають кризу пересічні кияни та гості столиці ГолосUA і вирішив з’ясувати.

Євген, 32 роки, маляр  

Моя точка зору на кризу погана. Мене кинули, кинули люди при владі. Долар був 4 гривні, а став вісім з половиною, отже якщо ти отримував раніше 5 тисяч, тобто пахав як віл – то мав тисячу доларів, а тепер 500! Мене кинули, виходить, на 4000 гривень. Та взагалі і роботи не дуже, зараз замість ремонту в квартирах — замітаю, підсобним працівником.

Владислав, 24 роки, електрик

Та ніяк не вплинула на мене криза. Робота, як була – так і залишилась, навіть більше замовлень дещо стало. Я працюю у сфері електрики, спочатку було трохи гірше, а потім через декілька місяців люди зрозуміли, що жити врешті-решт треба, і робота в мене є. Всі злякались, але потім заспокоїлись. Нас криза не вб’є точно. Ми як таргани, до всього приживаємось.

 Анатолій, 48 років, будівельник

Звісно вплинула, а як вона не вплине. Вона простих людей торкається Я з регіону, сам, з Вінниці, там роботи немає, тому до Києва приїхав. Тут трохи краще, але ціни набагато більші. А у багатіїв, напевно, все нормально, посидиш, подивишся, особливо в центрі, такі машини їздять – у них все гаразд. Може, їм від того і краще, але поки товстий схудне – худий здохне.

Олександра, 31 рік, керівник торговельної фірми

Мене криза не торкнулась, особисто в мене нічого не змінилось і у моєї родини також. Серед знайомих я також нічого такого серйозного не бачила. Були якісь проблеми із банками спочатку, але все стало на свої місця, треба використовувати банки з іноземним капіталом, там ніяких проблем немає. Кажуть, Україна сильно постраждала, мабуть, не в Києві, може, десь в іншому місті.

Наталія, 22 роки, продавець-консультант

Криза? Я вже і забула, що вона є. Хоча спочатку мене звільнили, так що вона мене зачепила. Я працювала у іншому магазині одягу, і там більше половини працівників звільнили, і мене з ними. А зараз, вже як 4 місяці в мене все нормально, та і роботу не довго шукала. Долар якщо коливається, мені на нього все одно, ми ж українці, так що гривнями розраховуватись і маємо.

Дмитро, 54 роки, охоронець

Звісно, криза — це погано. Дуже погано! Я два місяці шукав роботу, у моєму віці щось нормальне вже не знайдеш. Я працював завскладом, а тепер ким? Хай все повернулося б на свої місця.

Оля, 19 років, студентка

Так, на мене вона дуже вплинула, оскільки мене вигнали з моєї першої роботи, і це був вдар по моєму фінансовому забезпеченню. А ще мого батька звільнили. Тому для моєї родини це був реальний удар. Я гадаю, що зараз все вже стабілізувалося, і наступного разу такого вже не допустить. Ну сподіваюся, що не допустять.

Самір, 27 років, продавець

Ну, долар в Україні дуже підскочив. І це дуже погано. Якщо б він був такий, як раніше, по 5 гривень, то було б в країні все набагато краще. Не було б нічого поганого, хоча б для людей, які щось продають з закордону. Вона, мабуть, сильно вдарила по працюючим на заводах, там ж приймали якесь рішення, що борги по зарплатам заморозили – для них це дуже погано.

 

Читайте также по теме