Євген Стеценко
17:39 28/08/2009

Кияни про ідею Луценка: можливо, менше ідіотів ганятимуть по дорогах…

Міністерство внутрішніх справ ініціює посилення відповідальності для водіїв за водіння в нетверезому стані. За словами міністра Юрія Луценка, внесення відповідного проекту змін планується вже на початку сесії Верховної Ради.

Зокрема, міністр пропонує за водіння в нетверезому стані передбачити відповідальність у вигляді штрафу в 15 тис. гривень або ж позбавлення прав водія, а за скоєння ДТП в нетверезому стані, яке призвело до смерті — позбавлення волі на 12-15 років.

Що думають пересічні кияни про ініціативу головного міліціонера країни, з’ясовував кореспондент ГолосUA.

Антон, 27 років, менеджер:

Я обома руками „за”. Треба поступово виховувати водіїв, щоб потім навіть і думки не було сідати за руль напідпитку. Єдине, що такі великі штрафи призведуть до ще більшого хабарництва серед ментів, але очевидно, п`яних за кермом буде менше.

Олена, 30 років, лікар:

Звісно таке рішення є позитивним, особливо на тлі останніх аварій, де гинули люди. Тому я вважаю, що якщо п`яний водій збив людину, і це призвело до її смерті – це повинно каратися дуже суворо, так само, як і навмисне вбивство. 12-15 років позбавлення волі – думаю це нормально.

Віктор, 38 роки, водій таксі:

Хто, Луценко? Да пішли вони всі зі своїми штрафами! Менти вже знахабніли вкрай. Тут бензин вже по ціні золота, а вони штрафи збільшують! Якщо підвищення штрафів стосуватиметься тільки п`янства – тут я в принципі згоден. Може менше молодих ідіотів ганятимуть по дорогах…

Валентина, 40 років, держслужбовець:

По суті, 15 тисяч ніхто платити не буде. Всі даватимуть хабарі. Реально з цього проекту нічого не вийде – людина не зможе заплатити такі великі кошти. Взяти хоча б звичайні порушення на 250-300 гривень — не всі можуть платити, а ви 15 тисяч. Можливо, це дійсно призведе до того, що будуть менше їздити п`яними. До речі, можна замість штрафів притягати водіїв до якихось громадських робіт: підмітати, прибирати, дерева підкопувати…

Андрій, 33 роки, дизайнер:

Я думаю, що такі заходи треба проводити спільно з антикорупційними заходами серед ДАІшників, ментів. Хабарництво зараз росте і квітне, тому я вважаю, що МВС повинно надати хоча б якісь гарантії водіям, що їх не звинувачуватимуть безпідставно.

Олег, 35 років, підприємець:

Так, це було б добре. Взяти, наприклад, Сполучені Штати, так там якщо п`яний за кермом збиває людину і вона помирає, то це вважається навмисним вбивством. В цьому випадку водія можуть посадити на довічно, в залежності від обставин. Так що 12-15 років – це не багато. Людина п’є свідомо і, відповідно, свідомо сідає за кермо. Тому вона повинна розуміти, що може когось травмувати або вбити. По суті це і є навмисне вбивство. Зі штрафами також згоден. Ті, хто не має грошей – боятимуться або раз спіймаються, машину продадуть і ходитимуть пішки. А ті хто має гроші… 15 тисяч – це досить відчутна сума… це не 2 тисячі гривень.

Ганна Миколаївна, 48 років, банківський робітник:

Не знаю як вони хочуть втілити цю ідею в життя. Для ДАІшників це буде додатковий і досить не поганий прибуток. Хоча, звісно, це є позитивна новина. Головне, добре розкрутити ідею в ЗМІ, і щоб людина, коли сідала за кермо, одразу ж пригадувала, коли і скільки вона пила, чи є в крові алкоголь. Може й смертність на дорогах зменшиться.

Борис, 28 років, програміст:

Ну, я би підтримав таку ініціативу. Якщо п`яний збив людину – вперед за грати. А от підвищення штрафів – тут треба добре продумати сам механізм притягнення до відповідальності. Тому що таку велику суму навряд чи будуть платити. Що ДАІшник, що п`яний водій – тут очевидно, що обом буде вигідно домовитися.

 

Читайте также по теме