О. Черненко: «Я не пам`ятаю так погано підготовлених виборів, як вибори-2010»

Про президентські вибори, їх ймовірний перебіг, несподіванки і "підводні камені" — кореспондент «Голос UA» говорив з головою Комітету виборців України Олександром Черненком. 

— Пане Олександре, схоже, на виборах 2010 року каменем спотикання будуть не стільки порушення законодавства, скільки саме законодавство… 

— Закон «Про вибори Президента», який ухвалили влітку, створює великі проблеми, які можуть призвести до порушень. Про це відразу ж після прийняття заявляла більшість експертів. І були подані відповідні поправки, які чомусь були відкинуті двома політсилами, – БЮТом і Партією регіонів. Зараз, чим ближче до виборів, політики, і в першу чергу БЮТ, зрозуміли, що із законом є проблеми. Або просто змінився розклад. Не знаю. Але найбільші проблеми пов’язані з голосуванням виборців вдома і з можливістю включення виборців до списків в день голосування. Це найбільш проблемні положення, які можуть призвести до фальсифікацій. Тому зараз жодні зміни до закону вже не допоможуть. Це ситуацію не виправить. Треба було займатися цим літом або хоч би місяць тому. 

— А чи можливо внести зміни до закону до другого туру виборів?  />  

— Теоретично це зробити можна. Але тут довгий процес голосування. І треба більшість голосів. А ми бачимо, як регіонали «валять» їх. Далі потрібний буде підпис Президента. Якщо Ющенко не вийде в другий тур і залишається діючим Президентом у нього будуть свої міркування і мотиви підписувати чи не підписувати цей закон. І навіть якщо це буде перед другим туром, то не можна, щоб це було проголосоване на найближчому сесійному тижні. Тому, що комісії на другий тур формуються за 10 днів і люди знову можуть нести ці заяви. Тобто, треба щоб до того, як цей процес почнеться, зміни набули чинності. 
 

— У БЮТ заявили, що в Донецької області вже 10% людей хочуть голосувати вдома. Хоча представники Партії регіонів спростували цю інформацію і заявили, що таких лише 2% .
 

— Загальноприйнята практика – це 1-2 %.
 

— Тобто фальсифікації будуть саме через голосування вдома?

— Доки не зловили, важко сказати. Але я думаю, що це може бути значним впливом. Окрім цього – включення в списки виборців в день голосування. Ми зараз бачимо, що на Сході країни в комісіях — монополія. І якщо багато людей голосуватиме вдома, але з урнами будуть їздить три представники від різних кандидатів, то складно буде сфальсифікувати. Але якщо будуть троє людей від різних кандидатів, які насправді працюють на один штаб, то може бути певна неконтрольованість в комісіях. І ще одним шляхом може бути включення в день голосування в списки тих, хто не повинен голосувати.
 

— У кого ж більше можливостей для фальсифікацій?
 

— Фальсифікації можливі, коли є контроль в комісіях. І те, що говорять регіонали, що БЮТ на Заході і в центрі контролює комісії, це неправда. Там є багато від Ющенка, Тягнибока, Яценюка. Тому важко сказати, що там бютівці контролюють комісії. А в комісіях на Сході чужорідних елементів дуже мало. Думаю також, що в день голосування їздитимуть псевдовиборці на автобусах і їх включатимуть або за рішенням купленого районного суду, який зможе включити хоч сто людей на дільниці, або в самих комісіях. 
 

— А підкуп членів комісії? 
 

— У першому турі він буде незначним. А ось в другому турі, де у кожного кандидата буде 8 членів комісії і де кожен голос на вагу золота, там почнеться підкуп членів комісії, щоб мати над комісією контроль. Що торкається підкупу виборців, то поки значного теж немає. Правда, як завжди, традиційні подарунки, пайки. Вони традиційні під час кожної кампанії. Але це помітно не впливає на результат. А той підкуп, який буде в день голосування, він буде застосовуватись. Вже йде підготовчий процес. Складаються списки, агітатори ходять від дверей до дверей і запитують, чи готові люди голосувати за їхнього кандидата і за скільки. Основний вал цього всього піде перед другим туром. Тому що зараз економлять гроші. Комусь треба буде скоротити відрив, але перший тур не головний. І навіщо гроші роздавати перед першим туром? Перемога ж один раз. Поки не видно тотальної роздачі. Але в комплексі з іншими фальсифікаціями це може спрацювати. Наприклад, 3% — беремо вдома, 3% — купуємо, трохи ще якось і таким чином виходить 10%, які можуть вплинути на результат. Тому кожна технологія повинна працювати в комплексі. І тоді вона може зламати ситуацію. 
 

— Де найбільше буде застосовуватись підкуп?
 

— Це невеликі села, містечка. Цим може займатися, наприклад, сільський голова, який у своєму населеному пункті все контролює. І тим більше в селах все набагато дешевше коштує. Якщо в Києві голос виборця 200-250 гривень, то в селах це 50-30 гривень. Є такі, що підуть, проголосують і за ці тридцять гривень відсвяткують.
 

— Якщо міліція зафіксує подібні випадки, чим це загрожуватиме виборцям? 
 

— Підкуп виборців – це кримінальний злочин. Відповідальність передбачена Кримінальним кодексом — аж до позбавлення волі. Хоча на минулих київських виборах вже було подібне, але тоді все спустили на гальмах. Однак якщо таке буде, треба повідомляти в правоохоронні органи, писати скарги в комісії. І головне, щоб виборець сам розумів, що коли він бере гроші, він стає співучасником злочину. 

— Наскільки сьогодні готові виборчі комісії забезпечити процес голосування? 

— Проблема в тому, що в нас завжди виборчі комісії погано готові, але так погано як на цих виборах, я не пам`ятаю. Чинників багато: поганий закон, дуже багато роз`яснень ЦВК. Приходить роз»яснення від ЦВК одне, причому механізм виконання не вказується, частина постанови скасовується судом, приймається інша постанова і це все упродовж 5 -ти днів. Тобто, сьогодні кажемо так, завтра скасовуємо, кажемо по-іншому. Звичайно, що в таких умовах в комісії "закиплять мізки", тим паче, що за нашими оцінками, 60-70% членів комісій взагалі не мають досвіду роботи. Додається відсутність бюджету: немає транспорту, канцтоварів. Приміщення холодні. Погодні умови, взагалі, дуже позначились на виборах. Це вперше ми проводимо вибори взимку. Відсутнє фінансування. Ті 900 мільйонів, які уряд ухвалив виділити, треба десь ще взяти. Бо інакше можна і сто постанов видати. З таким успіхом Юлія Володимирівна може видати і постанову про те, щоб сніг перестанв падати. Можна, якось провести перший тур в борг, але в другому це може дати підстави для зриву виборів. Якщо хтось захоче зупинити вибори — ЦВК просто скаже, що немає грошей. 

— Чи слід очікувати після виборів глобальних оскаржень в судах?  
 

— За новим законом після виборів масштабних судів не буде. Оскарження будуть, однак головне наскільки вони будуть аргументовані. Але дуже важко буде довести широкомасштабні фальсифікації. Наприклад, підкуп. Так, це воля виборців, стимульована грошима, але вона є. Теж саме з голосуванням вдома. Нічого не поробиш, якщо таких буде 30% виборців. Інша справа, коли одну людину виявлять в декількох списках. Це вже значне порушення. 
 

— А як справи з спостерігачами? Наприклад, спостерігачів з Грузії не буде на цих виборах..
 

— Ситуація з спостерігачами з Грузії, взагалі досить негативна. Я вважаю, що ЦВК тут просто перевищила свої повноваження і зробила велику дурницю. Справді, не всі анкети були оформлені належним чином, але були й нормальні. Якщо в анкеті не вказана професія спостерігача, а законом така норма не передбачена, то це не є підставою для нереєстрації. Чому не зареєстрували голову ЦВК Грузії і 20 депутатів парламенту? Коли ЦВК не реєструє колег з Грузії — то це просто ганьба. 

— Нереєстрація саме грузинських спостерігачів — збіг обставин? 

— По-перше, більша частина цих спотерігачів мала працювати в Донецькій, Луганській областях. По-друге, голосувала саме та 8-ка членів ЦВК, яка завжди "підігрує" "регіоналам". 

— Зараз багато розмов довкола теми виникнення другого "Майдану", "Антимайдану", акцій протесту, мітингів. Наскільки реальним є повторення подій 2004 року? 

— Залежно від того, що саме називати Майданом. Якщо ми говоримо про мітинги, де стоять і махають прапорами, перикривають дороги і все це за гроші — то так, вони будуть. А от маштабні акції народного протесту 2004 року, то цього вже не буде, принаймні найближчим часом. А те, що Янукович подає якісь заяви про акції протесту після другого туру, то, вибачте за слово, але це вже схоже на якийсь "комплекс Майдану". Може у Віктора Федоровича щемить серце через те, що минулі вибори він з такими потугами виграв, а "Майдан" в нього цей виграш забрав? На мові політиків це називається — "Застолбить точку" або "Ми перші і назло всім". Ця технологія безумовно буде застосовуватись, але вона вже кілька разів використовувалась і виявилась неефективною. Приїхали люди, засмітили Київ. Мітингуєте? Мітингуйте, маєте право. Не думаю, що мітинги на цих виборах будуть застосовувати як засіб тиску. Єдина проблема: через те, що вони не будуть чисельними та ідейними, можливо, буде зсув у бік радикалізму та агресії. Одна справа, коли стоїть мільйон і співає пісеньки, а інша — коли стоїть десять тисяч агресивно налаштованих. У цьому більше небезпеки. 

— Як Ви оцінюєте політичний настрій людей, адже ж багато хто через розчарування, через втрату надії на зміни, махнув рукою на вибори, мовляв, байдуже за кого, все одно нічого не зміниться. 

— Тут кілька складових. Дійсно, зараз є певна апатія виборців і великий відсоток тих, хто готовий голосувати "не підтримую жодного". Є великий відсоток тих, які просто не підуть на вибори. Якщо у 2004 році, загальна кількість виборців, які підтримали Віктора Ющенка та Віктора Януковича була понад 80%, зараз загальна кількість тих, хто підтримує Тимошенко та Януковича, менше 50%. Навіть частина тих, хто впевнено каже, що голосує за конкретного кандидата, робить це не через симпатію, а тому, що інші гірші. Це — велика проблема. 

 

Читайте также по теме