О.Скипальський:»Росія хоче бачити Україну прогнозованою»

Останнім часом почути прогнози про небезпеку можливого розвалу України інші загрози для її існування. Як оцінюють подібні заяви українські спецслужби, які, хотілося б сподіватися, мають найбільш вичерпну інформацію з подібної проблематики. З цим запитанням кореспондент інформагенції “Голос UA” Ольга Каретникова звернулася до екс-заступника голови СБУ Олександра Скипальського. Він понад 40 років працював у спецслужбах. На початку 1990-х створював військову контррозвідку СБУ та головне управління розвідки Міністерства оборони.  

— Чим викликані подібні заявив політиків? />  

— Це робиться для того, щоб викликати відчуття остраху, посіяти ілюзію.
 

— А вони мають підстави так говорити? 
 

— Безумовно, що так. Вони весь час отримують звіти спецслужб і володіють інформацією. Незалежні експерти і незалежний аналіз теж показують, що наша держава останнім часом не зміцнюється, а падає економічно, стає загрозливою, бо немає системи колективної безпеки. Рівень власної обороноспроможності ніякий. Відбувається загальна тенденція падіння держави в усіх напрямках.
 

Як приклад, візьмемо нещодавній випадок з Президентом Вікторм Ющенком. Днями він провів засідання колегії в Генпрокуратурі, зібрав усіх керівників. Мало того, що перед ним генерали сиділи і жуйку жували. І тут він говорить, що відбувається розгул бандитизму. І виникає запитання: а де ти був чотири роки тому, коли призначав цих усіх на посади? Хіба ти, Президенте, не бачив цього? А він звик завжди все оцінювати з одного боку. А це неправильно. Біда в тому, що за ці роки не було опори з його боку на становий хребет країни — силове відомство. Хіба нормально, коли Президент говорить, що вперше в Україні відкрито любительське полювання в лісі на людей?! І причетні до цього колишні правоохоронці. Так чому ти створив таку державу, де люди, винні в полюванні на інших, продовжують працювати на посаді? Це нонсенс. Правду кажуть, що як тільки глава держави, як Головнокомандувач починає таке говорити — він уже не президент.
 

— Які реальні загрози для нашої держави нині вийшли на перший план?
 

— Насамперед, це загрози економічного плану. За кілька років ми можемо перетворитися просто в придаток для тих держав, хто набагато сильніший економічно, хто багатший. Якщо ми зараз, як закликає Віктор Ющенко, прискоримо продаж землі, то це стане загрозливим фактором. Бо ж ми перетворює її в товар. Бо зараз вже майже вся земля з родовищами, з нафтою розібрана. Як тільки її узаконять, все. Тоді частину землі скуплять іноземні громадяни і нація не матиме свого природного середовища. Ми перетворимося в наймитів. Вже зараз в областях є господарства, де на капусті, на цибулі на іноземців “вкалують” наші люди.
Не меншою загрозою може стати зубожіння людей, коли рівень життя падає і може перетворитися в різні соціальні потрясіння. І криза зараз цьому тільки сприяє.
 

Також може виникнути загроза для територіальної цілісності. Оскільки вже історично склалося, що Україна майже завжди була під іншими державами, які й зараз не проти заволодіти цими землями.
 

— Є дві країни, які офіційно висували претензії на наші території — це Росія і Румунія.
 

— Та не тільки. Покажіть в цьому світі хоч квадратний метр землі, який би нікому не належав. Яка прихована боротьба йде, наприклад, за Північний океан, за Арктику. І так скрізь. А що стосується Росії, то ви не праві. Вірю в зміцнення нашої незалежності. Але Україна і Росія мають довгу, спільну історію, кордон. Ми маємо багато спільних рис в культурі, і як колишній шеф розвідки скажу, що Захід нас чекає, як сильну, забезпечену державу. Йому не вигідно пускати нас на свої ринки. У них все там жорстко розібране. Так що місця під сонцем там вже давно зайняті.
 

А в нас є своє місце, в нас є потужний сусід, з яким треба домовлятися. З росіянами можна домовитися. В Росії патологічної ворожнечі до України немає. Вони хочуть бачити Україну прогнозованою. Так їм буде легше будувати свою політику. Я був у Москві й спілкувався із частиною силового блоку Російської Федерації. Там готові розділити мої переконання — "Міцна Росія — міцна Україна".
 

— А чому ж останнім часом відносини між Росією і Україною загострилися? Взяти хоча б тему газу.
 

— Поважають і люблять сильних. Як кажуть: "На похилу вербу й кози скачуть". Багато хто хоче будувати з Росією відносини, сидячи під диваном. А так не побудуєш. Треба йти туди, до них.

 

Читайте также по теме