Олександр Жолудь: “Відносне збільшення грошової маси відбувається через скорочення економіки”.

У четвер, 26 листопада, у валютних обмінниках спостерігалася вже призабута ситуація: курс долара подолав “психологічний бар’єр” у вісім гривень. Щоправда, у зворотньому напрямку. Купували готівковий “зелений” у середньому за 7,85-7,9 гривень, продавали за 8,08-8,09, але спостерігалися й нижчі показники. Які чинники впливатимуть співвідношення вартості американської та української валюти у подальшому, “ГолосUA” розповів старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. 

— Вчора долар знов почав “хитатися”. Скажіть, будь ласка, які причини сприяють зміцненню гривні?

— Причини внутрішні. Але вони не миттєві, не можна сказати, що вони з’явилися лише вчора. Основна причина та, що з початку осені Національний банк проводить доволі жорстку монетарну політику і обмежує кількість грошей в економіці, забирає з неї по можливості, так би мовити, вільні кошти. Відповідно, якщо у економіці немає вільної гривні, то вона не може йти і на міжбанківський валютний ринок. Тож, з одного боку, ми маємо скорочення пропозиції гривні чи стримування її зростання. З іншого боку, іноземні банки, які хочуть до кінця року рекапіталізуватись, тобто, докапіталізувати капітали, “заводять” в Україну кошти у іноземній валюті. Капітал вони мають формувати у гривні, тому частину іноземної валюти викидають на міжбанківський валютний ринок для обміну на гривню. А це, у свою чергу, збільшує пропозицію валюти.

Однак очікувати суттєвого посилення гривні найближчим часом не варто, тому що Національний банк, скоріш за все, вважає рівень біля восьми гривень за долар більш-менш прийнятним. Якщо гривня буде зміцнюватися вище за цей показник, то Нацбанк здійснюватиме інтервенції і викуповуватиме “зайву” валюту на ринку. Враховуючи те, що потоки, про які я говорив, є одноразовими, після підвищення капіталу банків їх не буде. Після того, як Національний банк викупить цю додаткову валюту, скоріш за все, варто очікувати курсу біля восьми гривень за долар.

— А як довго може протриматися знижений курс?

— Це залежатиме від того, які суми у іноземній валюті будуть “заходити” в країну. По-друге, впливатиме, так би мовити, “новинний фон”. Якщо будуть якісь негативні новини і населення чи бізнес знову почне активно скуповувати іноземну валюту, зміцнення гривні може припинитись. 

— Тобто те, що долар падає на міжнародних риках, не впливає на його курс всередині України?

— Це впливає у довготерміновій перспективі. Якщо дослідити ситуацію, то валюти більшості країн, що розвиваються, наприклад, російський рубль чи бразильський реал, теж почали зміцнюватися відносно долара ще навесні цього року. Якщо намалювати графік з весни, ми побачимо: долар ослаб по відношенню до більшості валют. Українська гривня навесні була близько восьми гривень за долар, за міжбанківським курсом. Тобто, у нас, на відміну від інших країн, такого зміцнення не було, що чисто теоретично створює нам певний простір для нього. Але так само як і з монетарною політикою, це не те, що впливає на щоденнний курс, це змінює загальний напрямок руху курсу впродовж місяців і навіть років.

— Чи можна зробити висновок, що саме падіння української економіки не дає їй відповісти на світові тенденції зниженням курсу долара?

— Якщо ми подивимось на історичні дані по більшості країн світу, не можна однозначно пов”язувати вартість валюти в іноземних валютах і темп зростання чи падіння економіки. Бувають ситуації, коли при падінні економіки курс зміцнююється, буває навпаки.

— На Вашу думку, наскільки відповідають дійсності заяви стосовно великих обсягів друкування емісійних грошей Нацбанком? 

— Якщо спиратися на статистику, то емісії готівкової гривні не відбувається. Ми маємо іншу ситуацію. Економіка скорочується, для її обслуговування потрібно менше гривні. Навіть при тому, що у нас залишається той самий обсяг готівкової гривні, він зростає у порівнянні з економікою. 

— Як Ви гадаєте, що може спонукати Нацбанк до друкування грошей?

— Те, чи зможуть його “протиснути”. Зараз Нацбанку ще більш-менш вдається відбиватися від уряду, незважаючи на те, що упродовж поточного року він збільшив свої обсяги утримування облігацій внутрішньої державної позики майже на 40 мільярдів гривень. Тобто, він надавав уряду певні кошти. Єдиний спосіб як Нацбанк може надавати кошти будь-кому – це друкувати. Але це нормальна ситуація — те, чим займається центральний банк будь-якої країни. 

 

Читайте также по теме