ОПИТУВАННЯ: Чи варто забороняти телевікторини?

Нардепи хочуть заборонити інтерактивні телешоу, які останнім часом заполонили нічний ефір телеканалів.

 Депутат від Партії Регіонів Ганна Герман пояснила, що законодавча ініціатива була викликана постійними скаргами постраждалих від ефірних лохотронів.

 «Це обман людей, які женуться за виграшем» — говорить Герман.

 За даними іншого автора законопроекту, бютівця Сергія Міщенка, в цьому бізнесі щомісячно крутиться $5 млн. Депутати також хочуть заборонити оголошення в ЗМІ, які передбачають дзвінки або SMS для участі в розіграші призів.

Заборона торкнеться і дзвінків до екстрасенсів та ворожок. Порушників хочуть карати штрафами в 100 неоподатковуваних мінімумів (1700 грн.). Якщо ж організатори попадуться удруге, їм загрожує тюремний строк від 3 до 5 років.

Ми вирішили поцікавитися у пересічних киян, як вони ставляться до такої пропозиції.

Галина, 50 років, завуч молодших класів

Дуже прикро, але дійсно, жертвами таких вікторин найчастіше стають діти й люди похилого віку, адже цей вид програм розрахований на довірливих та наївних людей. У цивілізованих країнах, де ці ігри існують уже з десяток років, вироблені законодавчі норми щодо регулювання трансляції такого виду програм. Думаю, тут мають встановити чіткі правила гри, інформування глядача про вартість дзвінків, заборона участі неповнолітніх.  

Віталій, 32 роки, водій таксі

А де вони("законодавці") раніше були, або лише вчора включили телевізор… …шахрайство на всю країну крутять вже пару років, а вони схопились лише зараз, вирішили щось робити…може це вибори так впливають?! Хоча я особисто не вірю, що вони за це каратимуть. Просто шахрайство, якщо і викорінювати, то з усіх сфер, а не так. Нехай спершу перестануть обманювати самі людей і наживатись на наших грошах.

Людмила, 29 років, касир

Я взагалі виступаю за заборону таких «шоу». Це видурювання грошей з людей, які зараз і так в нелегких умовах виживають. Це спершу, коли такі шоу тільки з’явились, хтось може і сподівався виграти, але зараз ми вже всі знаємо, скільки треба на слухавці повисіти, щоб в ефір потрапити, потім там поспілкуватись і зрештою нічого не виграти. Мене щиро дивують люди, які досі такому вірять.

Анастасія, 26 років, танцівниця

Звичайно, я засуджую такі телепередачі. Цілком підтримую покарання за те, що там видурюють з людей гроші. Можливо, треба вивчити закордонний досвід у цій сфері і вивести їх на окремий канал, встановити чіткі межі, що можна, а що ні.

Дмитро, 47 років, юрист

Знаєте, треба спершу щось із свідомістю людей зробити… Ну, як можна вірити у наш час в гроші, які прийдуть отак просто, тільки за те, що ти комусь зателефонуєш і вгадаєш елементарне завдання? Безкоштовний сир тільки у мишоловці! Ми, українці, вже нібито навчені шахрайством, яке в нашій країні скрізь, ми їдемо у маршрутці і тримаємо міцно гаманець, щоб не витягли, перераховуємо здачу до копійки, звіряємо чеки, перечитуємо по декілька раз договори, а потім самі приходимо додому і віддаємо збережені гроші. Кому? І хто винен? Шахрай, який відкрито каже — я хочу твої кошти, чи людина, яка чує про це не вперше, знає про наслідки і все рівно набирає номер телефону з думкою, а раптом мені пощастить? Якщо не буде таких шоу, знайдеться інший спосіб, повірте, адже якщо є попит, є пропозиція.

Анна, 35 років, адміністратор

Це гарна ідея. Думаю, такі інтерактивні телешоу треба взагалі заборонити, так як заборонили казино і ігрові автомати. Не розумію, чому такий вид азартних ігор не включили до закону про заборону. Телебачення і так перенасичене примітивізмом, а тут іще і обдурюють на кожному кроці. Такі ігри нагадують мені різноманітні акції, на кшталт купи сто пляшок кока-кола, назбирай сто кришок і виграй сто першу пляшку, або свистілку з фірмовою лейкою, щоб було у що свистіти, коли грошей немає.

Тарас, 19 років, студент

А мені вони нічим не заважають, це справа кожної людини окремо, грати їй чи ні. Якщо на телебаченні так багато таких передач, то отже це хтось дивиться і комусь це подобається. Нас ніхто не змушує ж до цього!

 

Читайте также по теме