Проблеми чоловічого безпліддя

Донедавна безпліддя вважалося переважно жіночою проблемою. Однак наука встановила, що половина випадків безпліддя у подружніх пар мають чоловіче походження. Проблемам чоловічого безпліддя була присвячена одна із програм радіо “Київ FM”, участь в якій взяла директор клініки репродуктивної медицини «Неомед» Наталія Данкович. 

— Чи справді чоловіче безпліддя сьогодні є великою проблемою?

— Так, чоловіче безпліддя це дуже велика проблема. У всьому світі десь до 40% чоловіків звертаються до клініки репродуктивної медицини із питанням плодовитості. Навколишнє середовище також має великий вплив, радіація, генно-модифіковані продукти, які ми їмо і т.д. Загальна статистика показує, що кожне друге подружжя має проблеми з чоловічим фактором, тобто він може бути змішаний, може бути і жіночий і чоловічий, але коли ми оцінюємо якість спермограми ми можемо виявити не тільки наявність змінених сперматозоїдів, але і значне зменшення кількості, що може впливати і на чоловіче безпліддя.

— Які причини чоловічого безпліддя? Є ще якісь окрім екології?

— Звичайно, причин багато. У нас в Україні крім урологічних відділень є уролог-андролог, який займається оглядом починаючи з народженняі, тому що багато причин безпліддя виникають внаслідок того, що неналежно відстежують розвиток хлопчиків — чи немає якихось гормональних порушень. Існують наукові дані, які свідчать, що навіть недоїдання в дитинстві може впливати на плодовитість чоловіка, коли він зрілий.

Причини бувають анатомічні, інфекційні, на сьогоднішній день в такий час сексуальної революції дуже багато сексуальних стосунків і повинна проводитись профілактика запальних процесів, які можуть впливати на вторинне безпліддя, тобто перенісши виражене венеричне захворювання. хлопчик може вторинно залишитись безплідним. Крім того ми говоримо про епідемічний паротит – це інфекція, яка при вираженому запальному процесі у хлопчиків може давати вторинне безпліддя в майбутньому. Така інфекція має бути правильно проконтрольована і такого пацієнта потрібно правильно спостерігати, провести реабілітацію, для того, щоб він в майбутньому міг мати дітей. 

Крім того, є, звичайно, генетичні проблеми, токсичні проблеми, соматична паталогія, — все це може впливати на стан сперматогенезу. Ми говоримо про дієту, фізичну культуру, зловживання пивом, гарячі ванни, прийняття сауни, термальний ефект (неправильне використання памперсів), що може також мати частковий вплив на сперматогенез. При надмірному використанні всього перерахованого порушується мікроцеркуляція. Урологи, андрологи повинні спостерігати за хлопчиком з самого народження.

Всі ці питання може вирішити та простежити лікар уролог-андролог. На сьогоднішній день кваліфікація лікарів у нас в Україні достатньо висока. Пацієнти- чоловіки, мають знати, — навіть коли особливо нічого не турбує, — що перевірка чоловічого здоров’я є необхідною. Навіть жінки неохоче звертаються зі своєю проблемою, відчуваючи дискомфорт, але треба закривати очі на свою сором”язливість і обов’язково перевірити чи все гаразд у вас по чоловічому здоров’ю.  

— Якщо жінці треба звертатись до гінеколога раз на півроку, як часто чоловік повинен перевірятись? 

— Перш за все, це залежить від віку чоловіка, його сексуального життя, чи часта в нього зміна сексуальних партнерів, чи користується він контрацепцією, такою як презерватив, оскільки це дуже важливо. Тому, один раз в 2-3 роки це обов’язково під час розвитку хлопчика, а пізніше це вирішує кожна сім’я. Якщо жінка раз на рік відвідує свого лікаря, то чоловік так само може мати свого уролога і приходити до лікаря один раз на рік, щоб хоча б отримати підтримку чи психоемоційну допомогу. Саме вчасне лікування завжди може попередити вторинне безпліддя.

— В спортивних залах ми часто бачимо чоловіків, які, що називається, “тягають залізо”, щоб бути в хорошій фізичній формі. Наскільки це може позначитися на безплідді?

— Ми говоримо про активну життєву позицію, ми не говоримо про спортивні виснаження. В даному випадку це є звичайна фізкультура, яка зміцнює імунну систему, яка дає можливість покращити мікроцеркуляцію, підтримати організм в тонусі. Доведено, що заняття фізичними вправами стимулює тестостерон, який в чоловіків повинен бути в достатній кількості.

— Тобто, виходить, якщо чоловік там 8-10 годин сидить за монітором комп’ютера, не займається спортом, у нього є дуже великий ризик не мати дітей взагалі?

— Ми не можемо так однозначно говорити, але доведено навіть, що такі мікрохвильові зміни, наприклад, коли чоловік носить мобільний телефон в кармані, постійний вплив комп’ютера, недостатня фізична активність, — все це може впливати на чоловіче безпліддя. Ми часто запитуємо, чи не зазнавали чоловіки вираженої радіаційної дії, чи не було якогось додаткового опромінення організму.

Саме клініки репродуктивної медицини мають можливість завжди заморозити сперму і зберігати її стільки років, скільки хоче чоловік в разі якихось екстремальних обставин, наприклад, коли планується масивна антибіотикотерапія або впливи хімічних речовин, які з медичною метою призначаються для лікування інших органів і систем, тому чоловіки мають знати, що є така можливість. Коли ми зберігаємо цю сперму багато років, вона жодним чином не змінюється. Чоловік здавши сперму в 20 років, може забезпечити запліднення в 40. Тому, будь-ласка, звертайтесь, і знайте, що таке на сьогоднішній день в Україні існує.

— Якщо спермограма не покращується, не погіршується, а норми немає, запліднення не відбувається вже впродовж декількох років, до цього було зловживання сауною, пивом, як зарадити цій проблемі?

— Перш за все, це проблема вторинного безпліддя, зв’язана з віком. Це не значить, що ви не можете мати дітей, але потрібне застосування додаткових технологій. Якби вони могли завагітніти, то вже 2-3 роки лікування призвели б до бажаного результату. На сьогоднішній день існують нові технології – інтраплазматичне введення сперматозоїда. Це лікування тяжких форм безпліддя і, звичайно ж, вторинного безпліддя, коли руки ембріолога можуть запліднити яйцеклітину жінки навіть при наявності невеликої кількості сперматозоїдів – 10-15 сперматозоїдів достатньо, щоб здійснити таку процедуру.

— Якщо говорити про аналізи, які повинен здавати чоловік, щоб дізнатися чи все в нього там гаразд, чи потрібно щось підкоригувати, що це мають бути за аналізи?

— В першу чергу, при обстеженні безплідної пари ми говоримо про здачу спермограми. Спермограма здається чоловіком з 3 – 5-ти денним стриманням і ми рекомендуємо при цьому не пити спиртного, не ходити в сауну, саме так ми зможемо оцінити якість спермограми. Коли ми обстежуємо і неодноразово бачимо зміни, ми говоримо про те, що треба консультуватись з урологом, проводити більш глибокі обстеження спермограми, МAR-тест. Взагалі існує багато обстежень, які проводяться при цьому, але найперше, що треба зробити – це, звичайно, обстежити подружню пару та зробити спермограму. Тобто, потрібно перевіряти не тільки жінку, а й робити якісне й чітке обстеження чоловіка також.

— Як все ж таки вмовити чоловіка на спермограму?

— По-перше, треба, щоб дружина змогла пояснити, чому це треба зробити, по-друге, багато чоловіків із задоволенням ідуть на те, коли їм пояснюють чому це треба зробити. Лікар має донести цінність такого обстеження, тому що є пари, які лікуються роками, але не знають, який стан здоров’я у чоловіка. Чим раніше жінка виконає свою функцію материнства, чим скоріше вона стане матір’ю, тим краще і для неї, тому що це вікові зміни, це стан здоров’я, який не покращується з роками.

— Якщо виявлена значні зміни сперматозоїдів, що потрібно робити?

— При зміненій морфологічній структурі сперматозоїдів їхня кількість достатня, але вони настільки мають патологічну форму, патологічні зміни, що такі сперматозоїди не здатні запліднити яйцеклітину — і це також одна із проблем на сьогоднішній день. Після проведення курсу лікування урологом-андрологом, який треба обов’язково пройти, я можу сказати, що одним із методів все ж таки є репродуктивні технології, які дозволяють вибрати кращий, незмінений, здоровий сперматозоїд, провести його додаткове обстеження і запліднити яйцеклітину жінки для того, щоб мати в майбутньому дітей.

— А чи можна відновити стан сперматозоїдів до нормальних?

— Звичайно, що всі намагаються робити все, щоб покращити спермограму, тобто провести протизапальну терапію, реабілітацію — на сьогоднішній день існує ще багато різних методик і фізметодів, додаткове грязелікування, але чи допоможуть ці методи, — покаже тільки час і спермограма в динаміці.

— Наскільки чоловіче безпліддя піддається лікуванню?

— Сучасні репродуктивні технології дозволяють отримати декілька сперматозоїдів і подарувати дитину в сім’ю. Ми можемо зробити пункцію яєчка і отримати сперматозоїди, зробити біопсію яєчка, з тканини яєчка знайти сперматозоїди і дати можливість сім’ї дитину, — це і є нові технології, які досить ефективні.

Також проводиться і консервативне лікування, але якщо воно неефективне, то зазвичай такі пацієнти ідуть на програму репродуктивних технологій. Навіть відсутність сперматозоїдів взагалі, це ще не є вироком, що чоловік не може мати дітей.

— Як впливає замороження на сперматозоїди? 

— Технології заморозки сперми не впливають на неї, вони достатньо стійкі в дії. Як вже згадували, спермограму можна зберігати протягом багатьох років для того, щоб чинники навколишнього середовища або інфекційні хвороби не могли призвести до вторинного безпліддя.

— Чи є ті шкідливі звички, які чоловік повинен уникати, щоб не мати потім проблем з урологом-андрологом?

— Звичайно ж, це куріння. Ефективність програм і плодовитість наполовину зменшується, коли чоловік курить, порушується мікроцеркуляція. Прийняття великих доз алкоголю, систематичне прийняття алкоголю може призводити до токсичності, надмірне вживання їжі, завелика вага, все це може призводити до метаболічних змін, що, в свою чергу, може впливати і на сперматогенез, також це медикаментозна дія, звичайно ж наркоманія. Щоб мати здорову дитину, треба вести як мінімум 3 місяці здоровий спосіб життя.

— Яка різниця між екстракорпоральним заплідненням та інсімінацією?

— Екстракорпоральне запліднення – це запліднення поза організмом, тобто це коли яйцеклітину жінки забирають методом пункції, беруть у чоловіка сперму і запліднюють, як колись казали, «в пробірці», розвивають ембріони, а інсемінація спермою чоловіка чи донора допомагає тільки прорухатись сперматозоїду ближче до яйцеклітини і дати запліднення, але в організмі жінки.

— Як чоловік повинен себе поводити, щоб мати здорове потомство?

— Перш за все – це вести здоровий спосіб життя. Кожен чоловік повинен дбати про те, як він стане батьком і настільки здоровою буде його дитина. І звичайно ж, потрібно постійно простежуватися, бажано з самого дитинства, дивитися як розвивається хлопчик. Якщо є статеві стосунки, обов’язково треба оцінювати чи немає інфікування, здавати обстеження, що є нормальним у всіх країнах світу.

Клініка «Неомед» постійно проводить різноманітні акції, в рамках яких можна отримати первинну консультацію з репродуктології безплатно, зокрема, щомісяця проходить День відкритих дверей. Можна отримати знижку на процедуру ЭКО або ж, як це було в недавньому конкурсі, проведеному клінікою спільно з газетою "Комсомольская правда" – пройти процедуру ЭКО безплатно. До речі, переможці цього конкурсу — Людмила та Андрій – дочекалися свого щастя – протокол ЭКО закінчився вагітністю та народженням довгоочікуваної донечки.

Читайте также по теме