Р. Іщенко: “Цього разу у Тимошенко досить високі шанси опинитися за гратами”

Цими днями Генеральна прокуратура вкотре допитала екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко і порушила проти неї кримінальну справу. Що це: політичне переслідування опозиції чи нарешті торжествує справедливість? І чим насправді може закінчитися судова справа проти самої Юлії Тимошенко? Ці запитання кореспондент агенції “ГолосUA “поставив президенту Центру системного аналізу та планування, політологу Ростиславу Іщенку.

 — У середу, 15 грудня, екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко прийшла до Генеральної прокуратури на допит, а вийшла звідти як підозрювана у кримінальній справі про нібито розтрату коштів, отриманих Україною в рамках Кіотського договору. Чи реально владі цього разу посадити Юлію Тимошенко за грати?

 — Думаю, що досить реально. По-перше, навіть Леонід Кучма і той досить реально міг посадити Тимошенко, а вже нинішня влада, враховуючи, що популярність Юлії Володимирівни зменшилася, враховуючи те, що обвинувачення, які їй висуваються, у разі підтвердження не дозволяють сподіватися на те, що тезу про про політичні переслідування підтримає світова спільнота. Адже йдеться не просто про нецільове використання коштів, а про нецільові витрати, пов'язані з Кіотським протоколом, там, де Україна брала на себе певні міжнародні зобов'язання. Саме тому, я думаю, жодних особливих проблем, за бажання посадити, у влади не виникне.

 — Тоді чи скористається цим влада? Тобто, чи зважиться вона на такий крок?

 — Не знаю. Оскільки це все одно що ворожити на кавовій гущі. У будь-якому разі, якщо влада відмовиться від легенди про те, що “достатньо посадити Тимошенко за грати, як вона за два місяці вийде звідти Президентом”, то її посадять. Якщо ж переможе оцей обережний підхід, то полякають і на цьому все закінчиться.

 — А які наслідки можуть бути таких від таких переслідувань, на вашу думку?

 — Розумієте, будь-яка влада має усвідомлювати, що рано чи пізно вона владою бути перестане і має думати про те, що відбудеться із нею, коли вона перестане бути владою. От Юлія Володимирівна з Віктором Андрійовичем (Ющенком — ред.) про це абсолютно не думали. Тільки тому, що були переконані, що владою будуть завжди. І нині створена ними система обернулася проти них самих. Для того, аби лада не опинилась свого часу також на лаві підсудних через за 5-10-15 років — не знаю коли, але рано чи пізно це станеться, вона перестане бути владою — вони мають діяти так, щоб їм не могли бути пред'явлені такі ж обвинувачення, які нині пред'явлені Тимошенко та її уряду. Ну, тобто буквально, наприклад, не потрібно у нецільовий спосіб використовувати кошти з бюджету, не потрібно красти з бюджету, не потрібно відбирати газ у приватної компанії. У такому разі для чинної влади жодних особливих проблем у тому, що Тимошенко сяде, не буде. Це один з варіантів розвитку подій…

 — Який ще є варіант?

 — Другий варіант розвитку подій, як я вже казав, це те, що кримінальна справа під тим чи іншим приводом буде закрита або ж суд обмежиться визнанням провини Тимошенко, але жодних серйозних кримінальних репресій задіяно не буде. В такому разі влада дасть прихильникам Юлії Володимирівни чітку вказівку: вони її бояться. І тим самим вони різко посилять позиції Тимошенко. 

 — А що ж потрібно робити тоді владі? Ув'язнити Юлію Тимошенко та зробити з неї “мученицю”?

 — На мою думку в даному випадку потрібно чи не починати цю справу, або ж довести її до логічного завершення, не звертаючи уваги на жодні труднощі та на жодні легенди.

 

Читайте также по теме