Сергій Гайдай: «Ці вибори — тільки початок великого політичного процесу!»

Відбувся другий тур виборів Президента України і, як стверджують експерти, починається новий виток політичної історії. Про те, яким буде майбутнє за Юлії Тимошенко та Віктора Януковича, про те, чи зможуть вони вибудувати нову вертикаль влади, якими були кампанії, здобутки та втрати кандидатів в президенти кореспондент Голос UA запитав у колишнього політтехнола Віктора Ющенка, директора соціально-інженерного агентства "Гайдай.КоМ" Сергія Гайдая. 

— Яке майбутнє нас очікувало б у разі перемоги того чи іншого претендента? 

— Як на мене, Янукович не зможе проводити якусь жорстку політику, бо добре памятає, що був Майдан. А Тимошенко буде Президент, який всіх "построє" і скаже куди йти, але проблема, що українці все одно не будуть нікуди йти, нікого "построїти" неможливо. Тому кінця світу після виборів того чи іншого Президента не буде. 

— Тобто, все буде як раніше? 

— Ні. По-перше, може виникнути ностальгія за Віктором Ющенком через рік. По друге, будуть зміни — це точно. 

 — А де саме вони найбільше проявляться? 

 — В першу чергу, ви це відчуєте на собі, маю на увазі засоби масової інформації. Такого, як журналісти дозволяють собі при Ющенку, уже не буде. Не люблю робити портрети, але кого б не вибрали люди, йому не можна позаздрити. Новий Президент отримує кризову економіку, міцну опозицію, причому опозицію з хорошим представництвом в парламенті, без якого далі рухатись неможливо. А Янукович, якщо переможе, отримує крісло з Прем`єром Тимошенко, зрозуміло, що вони не знайдуть спільної мови. Тому ці вибори — це тільки початок великого політичного процесу, переформатування всіх гілок влади. Президенту треба буде вибудовувати свою вертикаль після Ющенка. По-друге, Януковичу, якщо він виграє, потрібний буде свій уряд, своя Верховна Рада. Також, в березні місцеві вибори, а до цього часу влада навряд визначиться, адже зараз прогнозують суди, протистояння, якщо розрив буде маленький. Тобто, може з`явитися таке явище, як "брак легітимності" 

 — Тоді звідки така боротьба за крісло Президента? Чи не простіше було зосередитись на парламентських виборах? 

— Я вже говорив, що повинна була зробити Юлія Тимошенко, аби перемогти — уступити місце Тігіпкові. Уявляєте, Юлія Володимирівна каже, що більше вона не кандидат в Президенти, причому за законом це можливо. Тігіпко автоматично виходив би у третій тур. Одразу, вирішуються питання залучення всіх, хто не голосував за Тимошенко. Вона каже, що це та людина, на яку вона робить ставку, і він зберігає її прем`єрство. Зрозуміло, що зберігається альянс — він — Президент, як англійська королева, думаю, для Сергія Тігіпка це більш ніж достатньо, а вона — отримує повноту влади. Це ж проблема Ющенка, у нього немає влади. Тоді Тимошенко залишається при владі, утримує парламент. А якщо відбуваються парламентські вибори, вони з Тігіпком йдуть одним блоком. І тоді б вона продемонструвала, що вона за країну, а не за себе. А інакше — це амбіції. 

 — Яке політичне майбутнє Юлії Тимошенко у разі програшу? 

 — Опозиція. В опозиції є майбутнє, повірте. Її опозиція — велика, вагома, вона впливає, вона має свою частку в парламенті, з нею рахуються. Тим більше, Тігіпко міг забрати прихильників Януковича. Він же переміг на Півдні та Сході. Так, що поки не відомо де буде свято на Михайлівській площі чи на Софіївській 

— Поки що і там і там…. 

— І вам зручно бігати від одного концерту до іншого ( усміхається), але так буде не завжди 

— Що буде після 7 лютого? 

— Штаби розпускати не потрібно. Це тільки початок. Розпочнуться місцеві вибори, парламентські. 

— Коли будуть парламентські вибори? 

— Восени. Президентські вибори — це тільки старт. 

 — Майдан — 2004 року можливий? 

 — Ніхто цього вже не хоче. Такого, як в 2004 році,вже не буде, а влаштовувати такий "Майдан", проплачений, донецький майдан, немає сенсу. Зараз ніхто, ні Юлія Володимирівна, ні Віктор Федорович не готові ні до судів, ні до майданів. 

 — Виборча кампанія завершилась, як ви можете її охарактеризувати, кажуть, вона була однією з найспокійніших, хоч очікували багато бруду? 

— Педофілія і вбивство людини — це вже звичайні речі? 

 — Принаймні, про це якось нібито забули…. 

 — Ви самі відповідаєте, на запитання: вона не може бути найбруднішою, бо бруд став звичкою, ми звикли, що кампанія брудна, а тому і не помітили її. А якщо в загальному, ставка була зроблена на рекламоносії, всі ми бачили бігборди, рекламні ролики в ЗМІ, але ні один із штабів не підняв серйозної польової роботи, агітації. 

 — У кого була найгірша і найкраща кампанія, якщо проаналізувати? 

 — Дивіться на результат першого туру. Кампанія оцінюється зе декількома чинниками — якщо від старту набрав, значить кампанія була позитивною. Другий чинник — що розраховував набрати і що набрав. Третій — вартість голосу, скільки потратили на один голос. Як би не критикували кампанії Тимошенко та Януковича, але вони найефективніші, тому, що за них проголосувала більшість. 

— Тігіпко..? 

— Тут важко оцінити. Виходячи з того, яка ціль була поставлена і який результат – перший, безумовно, Сергій Тігіпко. Найгірша — в Арсенія Яценюка. Стартувати з 12% підтримки і довести його до 7%…. це треба поставити серйозні запитання своїм стратегам, штабу. Другий після Яценюка — Литвин. Сьогодні, Володимиру Литвину треба задуматись про політичну пенсію, з такою роботою його сили в парламенті не буде ніколи, звісно якщо щось не поміняється в команді, підхід… тим більше він уже одного разу програвав кампанію, тобто досвід є. Мене також розчарувала кампанія Анатолія Гриценка, з його повідомленнями, підходами. Чи то він «перший непрохідний», чи то «ворог їхньої країни»…? Якої країни, хіба ти не частина влади? Хіба ти не депутат? Найбільш суперечлива кампанія, безумовно, в Сергія Тігіпка. Здавалося б, вона успішна. 

 — Сергій Тігіпко сам не розраховував на такий успіх? 

 — Давайте подивимось з іншої сторони, рік тому з таким самим результатом виступав Арсеній Яценюк… Сергію Тігіпко довелось для своїх 12% витратити не менше, ніж головні кандидати — і це висока ціна, бо запит на нову людину був великий. Моя думка, що з такими витратами третє місце — це не той результат. 

— У чому феномен Сергія Тігіпка? Саме він, попри все сьогодні всім потрібна людина. 

— В тому, що був соціальний запит на іншого, нового політика. Була кампанія і її було багато, це спрацювало. 

 — А кампанія Президента Віктора Ющенка — ви як колишній її політтехнолог як оцінююте ? 

— Не було жодних ілюзій з приводу результатів, зрозуміло, що це його остання кампанія, але якщо б кампанія була проведена — результат був би 7-9%. Кампанія не була проведена взагалі, а все, що робилось, було впусту. Плюс в нього великий антирейтинг. 

 — Якщо б ви були політтехнологом однієї з кампаній: або Януковича, або Тимошенко, ви б щось поміняли? 

 — Обидві кампанії були проведені погано. Згадайте слоган Тимошенко "Вибери новий шлях", мені здається, він помилковий. Тимошенко не потрібно було агітувати за себе.. Потрібно було говорити: «Не допусти судимого Президента! Не допусти реваншу! Не допусти, щоб народу було соромно за країну». Юлії Тимошенко потрібно було на повну мобілізувати сили на Західній Україні.  />    
— Для мене особисто в кампанії політиків були смішними…. «тігрюля», Янукович, що прикушує окуляри, як професор… це у нас такий низький соціальний рівень, чи політики так вважають?

— Політики так вважають, тим більше не було альтернативи, не було вибору. Коли вам треба вибрати з двох чоловіків, а красунчиків не знайшлось, а вибирати треба. Так от, красунчиків в нас не знайшлось. А "тігрюля" і.т.д — це просто несмак. 

 — Давайте, пофантазуємо, коли Президентом став Віктор Ющенко, виникли проблеми з його портретом, яке саме ставити зображення — до хвороби, чи після… яким повинен бути портрет нового Президента? 

— Це трішки не моя специфіка. Хороша фотостудія — це однозначно, що ще можу сказати… якщо буде Янукович, насмілюсь порадити йому вдягнути вишиванку. 

 — Це важко уявити… 

  — Чому ж? Це буде як знак для сприйняття його на Заході за «свого» і це сподобається Сходу.

 — Що тепер мають робити кандидати, якщо вибори — це лише початок? 

 — Повинна бути місцева тематика. Люди стомилися від глобальних проблем, порятунку країни, побудови сильної армії, продуктивного села…люди хочуть знати чи розчистять нарешті сніг, чи будуть працювати ЖЕКи, чи будуть відремонтовані дороги. 

 

Читайте также по теме