Український народ хоч і не олігархи, а під подушку щось та покладуть!

Православні та греко-католики святкують у суботу, 19 грудня, день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійського, одного із найбільш шанованих у християнському світі святих. У цей день батьки кладуть під подушку своїм дітям подарунки: іграшки, солодощі, одяг, а рідним та друзям купують сувеніри. Проте цього року через економічну кризу бюджет українських родин значно зменшився.

Голос UA вирішив опитати пересічних українців, чи надто сильно вони стали економити на подарунках та чи важко було виділити кошти на покупки.

Світлана, 33 роки, фармацевт. />  

День Святого Миколая – це свято для дітей, а на них не варто економити. Не скажу, що я придбала щось дешевше за минулорічні подарунки, але увірвати цей шмат з сімейного бюджету було важче. Проте, над витратами не замислююсь — хочеться зробити приємне дочці та про чоловіка теж не забула, хоча для нього подарунок символічний, аби просто приємно було.

Ігор, 37 років, торговий представник.

Я якось не замислювався над витратами, просто пішов та й купив подарунки. Кожен день якісь витрати — менше-більше. Хіба це важливо?
 
Ольга, 28 років, стоматолог.
 
Знаєте, кожного разу перед святами, а на носі новорічні свята, ми витрачаємось на подарунки, закупи і .т.д. Чому цього року має бути важче? Ціни і минулого року були великими, але ж ніхто не питав, чи важко купувати подарунки… Мій син попросив ковзани, зараз вони досить дорогі, але на гроші я не зважала.

Сергій, 41 рік, працівник ЗМІ.

Звісно, відчув, адже все подорожчало в два рази, якщо не більше. Тому мішок Миколая суттєво зменшиться та полатається.

Ірина, 35 років, працівник салону краси.
 
Для мене важко робити такі витрати, як минулого року. На дітях та рідних, звісно, економити не буду, але співробітникам та друзям доведеться купувати листівки, на більше не вистачить.

Людмила, 28 років, касир в банку.
Криза позначилась на моїх витратах, але свято Миколая, як на мене, — це день солодощів, мандаринів, приємних сувенірів. Хіба можна тут зекономити? Та й гроші — не принципове питання. У нас стільки негараздів, що економія на якихось приємних дрібницях нічого доброго не дасть. На новорічні свята у мене будуть більші витрати, хоча грандіозних і надто дорогих подарунків я купувати не буду, але увагою обійду всіх.

Дмитро, 49 років.

Щоб ми ще плакали, коли нас політики грабують? Та ніколи цьому не бути! Оті Юлі, Віті, Сєні покупляли своїм дітям машини, квартири, і їм для цього Миколая не треба, можна кожен день під подушки своїх пуцверінків щось та й покласти. А простому народу що класти? Гім.. на лопаті? Ні, ми хоч не олігархи, а таки своїх діток порадуємо, хто іграшкою, хто солодким, а хто і різкою!

Марина, 30 років, економіст.

Та не скажу я, що аж надто збідніла на подарунках. Хіба ж тут можна думати про витрати? Хоча особливо дорогих покупок я не робитиму, та все ж плакати з приводу розтрачених грошей не буду.

Юрій, 24 роки.

Ну, не вип’ємо ми зайвий раз з друзями пива, не сходимо у якийсь клуб, не купимо собі нову модель побілки, не поміняємо в Новому році шпалери, але подарунки таки придбаємо. Такі вже ми є, українці, — любимо свята, подарунки та веселощі.

Юлія, 39 років, перекладач.

На мені суттєво позначилось те, що в цьому році така важка економічна ситуація. Я довший час сиділа без роботи і тільки зараз влаштувалась, тому вже якось не до вагомих подарунків. Може, не буду купувати сувенірів друзям та друзям друзів, а родичам та дітям щось недороге куплю.

Максим, 26 років, працівник автосервісу.

Мені моя доня зразу сказала: Тато, ровер, ляльку, що какає та розмовляє, та дитячу пралку — без них додому не приходь і Миколая з собою не веди. Що тут скажеш? Готуй, татко, грошики, а економити будеш на собі!

 

Читайте также по теме