В. Кулик: «Тігіпко має понести відповідальність за свої дії»

size="4">Після ветування Президентом Податкового кодексу з'явилась інформація, що Віктор Янукович може звільнити голову Держкомпідприємництва України Михайла Бродського і віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка. Прокоментувати цю інформацію кореспондент ГолосUA попросив директора Центру проблем громадянського суспільства Віталія Кулика.

 

size="4">— Пане Віталію, які, на вашу думку, можуть бути кадрові наслідки ветування Президентом Податкового кодексу?

 

size="4">— В мене є сумніви щодо того, що відбудеться прийняття кадрових рішень негайно, тобто по факту прийняття президентського вето. Я думаю, що кадрові рішення стосовно уряду будуть прив'язані не до вето Президента, а до адміністративної реформи. Це було б більш доцільно з багатьох точок зору. По-перше, це зберігає видимість єдиної команди Президента, а по-друге, це дозволяє говорити про збереження спадковості політичного і соціально-економічного курсу, а також модернізації для подальшої діяльності уряду.

 

size="4">— А до чого може призвести адміністративна реформа?

 

size="4">— Адміністративна реформа призведе до скорочення кількості міністерств, відомств, переорієнтації, структурного перерозподілу. І відповідно, це спричинить зміну персоналій в Кабінеті Міністрів.

 

size="4">— Кого, на вашу думку, може бути звільнено?

 

size="4">— Я не виключаю, що буде звільнений віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко, голова Держкомпідприємництва
size="4">Михайло Бродський і не виключаю, що може бути й міністр економіки та міністр фінансів і навіть я не виключаю відставки Прем'єр-міністра Миколи Азарова і приходу нової людини.

 

size="4">— А де, на вашу думку, тоді буде головний центр прийняття рішень?

 

size="4">— Згідно з чинною Конституцією, центр прийняття відповідних рішень буде на Банковій. Очевидно, що роль комітету реформ, якій зараз очолює Ірина Акімова, буде значно посилена, оскільки саме там буде центр прийняття стратегічних і тактичних рішень у соціально-економічній сфері. А уряд буде виконавцем волі Президента і тих ідей і рішень, які будуть напрацьовані в цьому комітеті реформ.

 

size="4">— Наскільки доцільною і політично виправданою буде відставка Сергія Тігіпка?

 

size="4">— Питання в тому, як він себе веде. Заяви про те, що Податковий кодекс не має обговорюватись громадськістю, про те, що громадськість не має права знати, які з дій уряд буде застосовувати стосовно податків, це не те що політична недобропорядність, це політичний прорахунок, за який Тігіпко має понести іміджеву і політичну відповідальність. До того ж, він не тільки це говорить, він це і робить. Очевидно, що такий політик має понести якусь відповідальність за свої дії. Я думаю він має піти у відставку і зробити певні висновки для себе. В першу чергу, як для політичного діяча, якщо він хоче мати якусь політичну перспективу.

 

size="4">— Чи можна, на вашу думку, вважати, що Михайло Бродський просто виявився заручником при такій діяльності Сергія Тігіпка?

 

size="4">— Так, Бродський просто виявися заручником цієї ситуації. Його одного кинули на амбразуру під час основного удару критиків. Це вже потім з'явились інші ньюзмейкери, уповноважені Кабінетом Міністрів. А М.Бродський і С. Тігіпко були першими, хто захищав цей Податковий кодекс і по них було завдано основного удару критиків. М. Бродський потерпів, в першу чергу, іміджево. А знаючи його певні психологічні особливості, його імпульсивність, це і призвело до демонізації його, як політичного діяча. На нього, в принципі, можуть повісити всіх собак і провал Податкового кодексу, в тому числі.

 

size="4">— На вашу думку, його відправлять у відставку?

 

size="4">— Так, я думаю Михайла Бродського відправлять у відставку.

 

size="4">— Чи можлива відставка всього уряду загалом?

 

size="4">— Треба спочатку провести адміністративну реформу, змінити систему врядування, систему розподілу повноважень, а потім вже приймати кадрові рішення. Кабмін в нинішній його іпостасі, є колегіальним органом. Вони голосують за рішення, які приймають, тобто голосують всі міністри і несуть консолідовану відповідальність за прийняття цього Податкового кодексу. Питання про відставку того чи іншого міністра, того чи іншого діяча не вирішить проблеми в цілому, як і не вирішить її відставка всього уряду.

 

size="4">— Коли, на вашу думку, буде проведена адміністративна реформа?

 

size="4">— До кінця грудня.

Читайте также по теме