Даниил Кляхин
09:24 27/08/2010

В.Єльченко: «Пріоритет українсько-російських відносин – торгівля та економіка»

Надзвичайний та Повноважний Посол України в Російській Федерації Володимир Єльченко на цій посаді змінив нинішнього міністра закордонних справ Костянтина Грищенка. Досвідчений дипломат, який у липні приступив до виконання місії у Москві, раніше представляв Україну у міжнародних організаціях у Відні, був послом України в Австрії, заступником міністра закордонних справ, постійним представником України при ООН. Призначення на одну з ключових для України зовнішньополітичних посад «чистого» дипломата без «політичного шлейфу» свідчить про те, що період інтриг та політичних ігор у стосунках України та Росії минув. Настав час працювати. Про пріоритети в українсько-російських взаєминах та нагальні проблеми у відносинах двох держав Володимир Єльченко розповів в ексклюзивному інтерв’ю власному кореспонденту агентства “ГолосUA” Данилу Кляхіну в Москві.  

— Україна будує дружні та взаємовигідні стосунки із всіма державами, — каже посол. — Але відносини із Росією посідають особливе місце серед зовнішньополітичних пріоритетів. Зусилля, що спрямовуються нашою державою на розвиток конструктивних та взаємовигідних відносин з Росією ґрунтуються на розумінні простих та безперечних речей: наші країни тісно пов’язані історією, близькістю культур, традицій та, звичайно, взаємозалежними економічними зв’язками. 

— Які саме напрямки взаємодії визнані пріоритетними?

— В першу чергу це стосується торговельно-економічних зв’язків. Звичайно, вони розвиваються, але і економічно-фінансова криза в світі, і відомий період, коли у нас зіпсувались відносини – воно все мало негативний вплив й на економіку, й на торгівлю між нашими країнами. Втім, вже у цьому році у нас є всі підстави майже дістатися того максимального рівня товарообігу, який у нас був у 2008 році. Це 40 мільярдів доларів. Але це перша, так би мовити, планка. Я вважаю, що між такими двома країнами, як Росія та Україна, річний обсяг досить реально довести й до 100 мільярдів доларів. Для цього треба, у першу чергу, відновити ті коопераційні зв’язки, які були й за радянських часів, й створилися пізніше, які ще не розірвані, які ще можна поновити. Особливо це стосується стратегічних галузей, таких як космос, авіація та авіабудування, суднобудування, сільське господарство, нафтогазовий комплекс і так далі. По-друге, нам треба ту довіру, яка у нас відновлена на вищому рівні, на рівні керівництва країн, – перенести на всі інші рівні. Щоб ця довіра відновилася, в першу чергу, між громадянами Росії і України. Щоб всі розуміли — й в одній, і в другій країні, — що коли ми разом, спільно робимо якісь речі, проекти, економічні чи то гуманітарні, — це набагато полегшує життя. Щоб наші громадяни відчули на собі, що це йде на користь. Особисто для себе я визначаю це головною метою.

— Наскільки, за Вашою оцінкою, останнім часом, з моменту зміни влади у Києві, змінилося ставлення російської влади та росіян до України? 

— Я в Москві перебуваю трошки більше місяця, але вже провів багато зустрічей на серйозних рівнях. Я відчуваю тільки тепло й бажання краще зрозуміти ті процеси, які відбуваються в Україні. А головне: я чітко бачу, що в Росії всі, з ким доводилося спілкуватись, чудово уявляють, що Україна сьогодні є незалежною державою І ні в кого немає жодного бажання висловити щось протилежне. Що ж стосується зв’язків між нашими народами, тут є питання, які треба вирішити якомога скоріше для суттєвого покращення ситуації. Наприклад, ті проблеми, які існують, на жаль, для громадян України при перетині кордону. Я вважаю, що це ненормально. Ми прекрасно знаємо протилежний випадок — Шенгенська зона, де кордонів фактично немає. На мою думку, кордон має бути, але він не має заважати людям спілкуватися один з одним. У спілкуванні я відчуваю тільки позитив. 

— Які ще гострі питання є нагальними для українсько-російських відносин? 

— Вони не такі термінові, але є і потребують вирішення. Основні гострі питання – це необхідність розпочати демаркацію кордону на суходолі. Й друге — треба нарешті хоча б підійти до завершення процесу делімітації Азовського та Чорного моря.

— Зустрічі перших осіб України та Росії відбуваються постійно. Що найближчим часом у «порядку денному»?

— У нас планується в середині вересня зустріч президентів двох країн, яка відбудеться, напевно, в Брянській області. Вона буде приурочена до сторіччя першого автопробігу Санкт-Петербург-Київ. Після цього у нас, можливо, буде ще одна зустріч президентів України та Росії – це може бути у Нью-Йорку, під час пленарної сесії Асамблеї ООН. На вересень також планується візит Прем’єр-міністра України Миколи Азарова до Російської Федерації. 3 жовтня – засідання бізнес-форуму під патронатом президентів України та Росії, це буде в російському місті Геленджик. 26 жовтня — засідання Економічної ради наших країн під головуванням двох прем’єр-міністрів – Миколи Азарова та Володимира Путіна. І у листопаді — останнє в цьому році засідання Міжурядової комісії під головуванням президентів України та Росії. 

 

Читайте также по теме