Вибух у Мелітополі: лише початок?

Вибух у мелітопольському відділенні “Ощадбанку” змусив українців задуматися про особисту безпеку. Адже раптом з’ясувалося, що будь-хто з громадян не застрахований від подібних випадків, а держава неспроможна гарантувати безпеку. /> ГолосUA поцікавився в пересічних українців, чи налякала їх трагедія в Мелітополі, хто винен у тому, що вона сталася, та чи бояться вони тепер відвідувати громадські місця.

Юрій, 35 років, юрист:
— На таке запитання одна відповідь — звичайно, боюсь. Тепер, коли ти приходиш до банку тебе не покидатиме думка, а що ж далі? Чи вийдеш ти живим звідти? Думаю, цей вибух не випадковість. З новин відомо, що великих сум у банк завозити не збирались, та й ті, що були, не взяли, тому пограбування не було ціллю. Є ще версія, що банки-конкуренти замовили халепу "Ощадбанку". Мета – підірвати народну довіру, вселити страх відвідувачам. Але я не вірю в таку версію. Воно того не варте, нині є значно ефективніші та менш ризиковані технології нейтралізації конкурентів у банківському секторі. Перше, що приходить на думку — це те, що такий вибух є помстою клієнтів.

Марина, 55 роки, лікар:
— Така ситуація — відображення стану всього суспільства. Сьогодні банк, завтра магазин, післязавтра державний заклад. Здається, кілька років тому були вибухи у супермаркетах, але тоді не було такої напруженої ситуації в економіці та таких стосунків між людьми та банками. Думаю, цей вибух — результат настроїв людей. Біда в тому, що доведені до відчаю люди роблять кривду в першу чергу таким самим, як і вони, а не тим, хто справді винен у ситуації.

Аліна, 30 років, бухгалтер:
— Боятись не стану. Від долі, як кажуть, не втечеш. Якщо постійно оглядатись і думати, що ти підеш кудись і з тобою щось трапиться, то треба сидіти вдома і не виходити нікуди. Хоча, якщо виходити з такої логіки — то і вдома тобі загрожує небезпека. Але той вибух змушує замислитись. Цілком згодна, що це не випадковість. Не підтримую думку, що це терор. Можливо, помста клієнтів.

Роман, 24 роки, менеджер%
— Версій може бути маса. Від невдалого пограбування до запуску інформхвилі, щоб перебити, наприклад, створення коаліції ПР і БЮТ — довкола цієї теми зараз піднявся небачений галас і його потрібно чимось перебити. Хоча обивателям напевно спустять версію для жування, підв’язану на криміналі. Боятись варто, але де тебе чекає небезпека, ти не знаєш. І що робити для того, щоб вберегтись від вибуху, адже банк це не єдине місце? Ну, не будемо ми тепер ходити в "Ощадбанк", а де гарантії, що завтра не вибухне, напрклад, "Приватбанк" чи "Альфабанк"?

Михайло, 27 років, редактор:
— Галас здіймають тоді, коли необхідно порушити стабільність і додати публічності, або перебити таким чином інший галас. Інші варіанти не розглядаються. Про стабільність говорити смішно її і так давно не спостерігається. А ось який галас намагалися перебити таким чином — це вже питання цікаве. Поки біля керма країни сидить ас по маніпулюванню свідомістю і роботі з інформполем, такі гучні випадки, тим більш напередодні грандіозного перезавантаження країни, наштовхують на визначені думки. Хоча суспільству, тобто нам, простим смертним, напевно сунуть тему з пограбуванням. Тут чистої води політика. Шкода, що потерпають від такої політики, як завжди прості люди.

Сергій, 47 років:
— Співчуття потерпілим. Думаю, винних, не знайдуть, адже шукати будуть ті, хто і влаштував. Шукай тих, кому вигідно. Професіоналізм і підготовка в наявності. Вибухнула не саморобка, а вибуховий пристрій. Мета такого пристрою не жертви, а паніка. Для здійснення необхідні вибухівка, детонатори і інші спеціальні пристрої, які на ринку не продаються. Якщо теракт, то де ж секретні служби, які повинні їм запобігати? Мелітополь не настільки велике місто, щоб непомітно підготувати теракт. Цілком логічно припустити, що підривання влаштоване спецслужбами. Ціль? Відволікання суспільної уваги від проблем, розхитування стабільності в суспільстві і введення надзвичайного положення зі всіма наслідками. Хто голосніше за всіх кричить "ловіть злодія!", ну, а далі самі знаєте… Думається мені, що це лише початок.

Олександр, 19 років, студент:
— Дуже шкода потерпілих людей, особливо дітей, але такому теракту важко запобігти, тим більше передбачати, Мелітополь — не на території бойових дій. Тим більше не піддається логіці, яка мета цих вибухів? Якщо вбивство, так навіщо ж так? Безневинних скільки потерпіло! Наліт теж відпадає, хто так грабує — з бомбами, та і грошей там не було майже… Бандюки-відморозки можливо, та з якою метою? Залякати когось — не думаю. Важко сказати, чому стався той вибух. Залишати так просто це не можна, а боятись не буду, бо не можна в усьому вбачати небезпеку. Від мене нічого не залежить, я не можу знати, в якому приміщення бомба, аби туди не йти.

Свою думку можете висловити й ви: golos.ua@mail.ru

 

Читайте также по теме