Аліна Йовик
08:42 27/06/2009

«Я б змінив Конституцію – ввів би монархію»

Конституція – головний закон держави. Проте на сьогоднішній день жодна політична сила в Україні не може достеменно пояснити, як саме має виглядати цей документ. Кожна партія наголошує, що Конституція повинна бути тільки такою, як вони, політики, пропонують. /> Напередодні Дня Конституції, який українці святкуватимуть 28 червня, ГолосUA вирішив запитати у пересічних громадян, яким саме вони бачать цей закон і що хотіли б у ньому змінити, якби мали можливість обіймати посаду Президента?

Олександр Васильович, пенсіонер, 67 років
Мені не подобаються наші депутати і система, за якою їх обирають. У парламенті сидять люди, для яких ми просто ніхто. Це два різні світи, зв’язку між якими немає. І цього зв’язку не буде, поки буде така система. І щоб гасло «Закон – один для всіх» було не тільки гаслом, а щоб закон дійсно був один і для всіх. Це моя думка.

Марія, студентка, 20 років
Звичайно, в Конституції є аспекти, які потрібно змінити, але від мене це мало залежить. Мої слова нічого не змінять. Але якби я все ж таки була Президентом і оскільки я зараз студентка, я б захищала права студентів не тільки на папері.

Ірина, вчитель, 25 років
Я б не хотіла міняти Конституцію, а хотіла б просто вдосконалити її. Зробити, щоб закони не просто створювалися, а були реальними. Внесла б зміни абсолютно у всі сфери, бо з проблемами зіштовхувалися скрізь: у судовій системі багато наріжних каменів – ніби все зрозуміло, і в той же момент багато такого, чого аж ніяк не очікуєш. Також, оскільки я мама, хотілося б змін у сфері культури, соціальному забезпеченні. Зараз депутати, здається, прийняли закон про те, що на дітей виплати повинні дорівнювати мінімальному прожитковому мінімуму, а платять всього 140 гривень. І довести в суді це неможливо, вже намагалися. Суди просто дають відмову, пояснюючи, що немає грошей, хоча закон прийнятий.  

Ірина, державний службовець, 40 років
Зараз недоцільно її міняти. На даний момент ми на настільки стабільна держава, щоб вносити додаткові зміни. Насправді, не виконується навіть те, що прописане в Конституції.

Володимир, менеджер, 51 рік
Як громадянин України, звичайно, я б змінив Конституцію. Змінив так – ввів би монархію.

Юрій, працівник наукового інституту, 32 роки
Якби я був Президентом і мав можливість змінити закон, то, мабуть, змінив би насамперед у частині державної влади. Виписав би чіткіше повноваження гілок влади і їх взаємодію між собою.

Сергій, соціолог, 27 років
Вніс би доповнення і роз’яснення у кримінальний кодекс України. Вцілому він недосконалий. З приводу державного устрою країни – за сильну президентську владу. Змінив би судову систему, провів би економічні реформи, спрямовані на захист національного виробника. Також вдосконалення потребує банківська сфера і врегулювання фінансового ринку України. Щодо ініціативи Віктора Ющенка змінити Конституцію, я це підтримую, але те, як він це хоче зробити – ні. Не згоден з тими пропозиціями, на яких він наполягає: якщо зараз влада в країні належить як мінімум трьом особам, то він її не впорядковує, а ще більше розмиває між нею межі – потім не зрозумієш, хто за що повинен відповідати. Я – за президентську форму правління, щоб Президент дублював посаду прем’єр-міністра, щоб, як такої, посади прем’єра не було.

Петро Семенович, викладач університету, 55 років
Виписав би більш чітко повноваження трьох гілок влади – це на сьогодні найбільш актуальне співвідношення. Конфронтації між ними не повинно бути. Щодо діючого Президента, то я не підтримую вибори глави держави у Верховній Раді, а двопалатний парламент – це вже цікаво. Про це можна було б поговорити.  

 

Читайте также по теме