Юрій Чижмар: « Робити політичне шоу із епідемії – недоречно»

Ажіотаж навколо епідемії каліфорнійського грипу в Україні спав, хоча в деяких регіонах вона все ще завдає клопоту. Тим часом нині відбувається непомітна для загалу робота фахівців із вивчення її перебігу, наслідків, прогнозування на майбутнє. Адже Міністерство охорони здоров’я очікує на другу хвилю епідемії вірусу грипу A/H1N1 у грудні 2009 – січні 2010 року і на третю — восени 2010-го. Чи готові до них у регіонах, а також як долали свинячий грип під час першої хвилі кореспондент агенції “ГолосUA” розпитував у голови Тернопільської обласної державної адміністрації Юрія Чижмаря. 

— Пане Юрію, так епідемія якої хвороби була восени, адже версій було багато? 

— Не можу з упевненістю сказати скільки людей перехворіли каліфорнійським грипом, а скільки іншими типами, оскільки відповідна лабораторія, придбана за кошти мед академії, почала працювати в області із середини листопада. Лабораторія, яка надіслана Кабінетом міністрів України до сих під санстанцією не змонтована. 

— З чого ж тоді виходила статистика щодо смертності від каліфорнійського грипу? 

— Офіційна статистика смертності від каліфорнійського грипу береться в Україні по результатам лабораторного дослідження матеріалу з померлого. Оскільки працюючих лабораторій не було, на початках матеріал не відбирався і не досліджувався. Тому є різниця в даних статистики. Є два шляхи встановлення діагнозу захворювання на каліфорнійський грип: клінічні показники та лабораторний спосіб. Якщо лабораторні дослідження фіксують факт наявності вірусу, то лабораторно перевіряти кожного хворого вже нема потреби. Для цього є клінічні показники. І коли говорять про кількість хворих на каліфорнійський грип, базуючись на лабораторних показниках, то ця статистика не відповідатиме дійсності. 

— Але ж грип був? 

— Стосовно наявності грипу, то цього ніхто не заперечує в Україні. Дискутувати можна лише про його масштаби та адекватність прийнятих владою мір по його локалізації та лікуванню хворих. 

— Для уточнення — ви визначали наявність грипу лише за клінічними характеристиками? 

— Більшість. Ті тести, які закуплялись міністерством з виділених урядом 50 млн. грн., виявились неефективними. Для чого потрібно було витрачати гроші на них? Ще 14 числа ми порушували перед Міністерством охорони здоровя питання, про необхідність створити комісію. Через десять днів, коли мовчати про каліфорнійський грип вже було неможливо, приїхала відповідна комісія. Як готувалися до епідемії, якщо лабораторій в Україні не було, а зразки для аналізу везли в лондонську лабораторію? В даному випадку ми взяли на себе відповідальність і маючи клінічні показники розпочали лікування згідно з протоколом Міністерства охорони здоров’я. 

— Наскільки відомо, уряд передав в кожну область діагностичні лабораторії? 

— Лабораторія надійшла, але лише в листопаді. Хоча кошти на її монтаж обласній санепідстанції не виділені. На селекторній нараді я просив дозволу Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко використовувати на монтаж устаткування 350 тисяч гривень з тих чотирьох з половиною мільйонів, які виділені нашій області на боротьбу з грипом. Проте постанова Кабінету Міністрів, ухвалена минулої середи, цього не передбачає. Гроші йдуть винятково на закупівлю масок, медикаментів і медобладнання. Хоча ми, передбачаючи цю проблему, в кінці жовтня, за рахунок коштів мед академії придбали і змонтували лабораторію, яка єдина сьогодні працює в області. 

— Чим лікували? 

— При перших використаннях «таміфлю» – виявилось, що це єдині ліки, які діють. Знаєте, неприємна інша історія – політики і чиновники почали використовувати цю тему в політичних цілях. Одні критикують за надмірну увагу цій проблемі, інші «наганяють хмари» і з ними «ефективно» борються. Представники Всесвітньої організації здоров’я підтвердили, що за рівнем смертності, — як би це цинічно не звучало, — в Україні найкращі показники. Це в першу чергу говорить про кваліфікацію медиків, санітарних лікарів, про їхню високу відповідальність, враховуючи нестачу належного медичного устаткування. Тільки за це маємо цим людям подякувати, а ми навпаки критикуємо, шукаючи в цьому політичних дивідендів. Загалом, політизація за даних обставин не сприймається людьми. Коли помирають люди цинічно на цьому фоні думити про рейтинги. 

— Наскільки була заполітизована епідемія? 

— Дуже сильно. В жовтні питання замовчували, щоб створити уяву контрольованості ситуації. Відсутність кваліфікованої інформації породило різного роду чутки про чуму, тиф та інші страшні хвороби і як результат загальна паніку. Потім організовується загальнодержавний штаб по боротьбі з епідемією і телевізійні новини нагадували щогодинні зведення про перебіг військових дій. Ось так і жили. 

— Були розмови про неприбране сміття… 

Досі не розумію зв’язку сміття з грипом! На жаль, в Україні десять років ніхто не займався утилізацією сміття на рівні уряду. А висновки хочуть робити всі. Хоча основні кандидати — всі були прем’єр-міністрами, але ніхто не здійснив загальнодержавну програму в цьому напрямі. Проблема, про яку ви говорите — актуальна не лише для Тернополя, але і для всіх міст України. І взагалі наша країна — чимале звалище, але жоден з прем’єрів не приділяв достатньої уваги саме цій екологічній проблемі. Хоча на сьогоднішній день я б хотів поінформувати: спекуляції в центральній пресі про те, що сміття у нас не вивозиться, це неправда. Будь- хто може сьогодні приїхати до Тернополя і побачити, що у нас відсутні переповнені баки, що у нас сміття належним чином вивозиться на звалище.  /> Питання ж полягало в іншому. Після першого випадку смерті вагітної жінки, а це вже надзвичайна подія, міністерство мало взяти ситуацію на особистий контроль. Згадайте, який скандал був після смерті хлопчика від вакцинації… А тут навіть комісія не приїхала. 

— На всю Тернопільську область немає інфекційної лікарні. Як таке можливе? 

— Справді, її давно варто побудувати. У нас є приміщення медустанови, яке відповідає всім санітарним нормам, але в процесі приватизації воно було продане ще десять років тому. Я зустрічався з власниками, вони погодилися знову продати його державі. Це вийде значно дешевше, ніж будувати нове, — близько 12 мільйонів гривень. В експлуатацію ми зможемо ввести його лише з літа наступного року. 

— Як щодо виплат медичним працівникам за понаднормову роботу, ризик життям? Говорили про спеціальне харчування, відпочинок, а в результаті отримали лише 600 гривень до заробітної плати та й то не всі! 
 

— Пообіцяли й справді багато. Я навіть встиг подякувати Верховній Раді за прийняте рішення про додаткові виплати. Але кошти прийшли для виплати наднормових годин, а їх не може бути більше 120 годин на рік. Жодних підвищених окладів за роботу під час епідемії не передбачено. Крім того, постанова КМУ передбачає виплату через рахунки медичних закладів, а сьогодні сільська медицина обслуговується казначейським рахунком районних відділів охорони здоровя чи районних лікарень, а тому механізму виплати для сільських лікарів немає. 

— Тобто, політики просто зробили собі рекламу на епідемії? 

— Галасу було багато, особливо під час завезення гуманітарної допомоги. Але не можу сказати, що Кабінет Міністрів не постачав необхідні медикаменти. Поїздом, літаками — справді, допомога була. Питання в іншому. Якщо до епідемії ми готуємось, то готуємось заздалегідь і ці медикаменти повинні бути на місцях. Тим паче, що були виділені 50 мільйонів і можна було закупити все необхідне і забезпечити регіони. Коли виникає пожежа вогнегасник повинен бути зарядженим, а не чекати піноматеріал з Києва. 

— Зараз багато розмов про другу хвилю епідемії, наскільки ви готові до неї? 

— Найближчим часом ми проводимо підсумкову нараду з приводу подолання першої хвилі. Зараз ми закупили необхідну кількість антибіотиків, інших ліків, забезпечено ліжкомісця, маємо понад 500 тисяч разових масок для лікарів, працівників соціальних служб, правоохоронців та інших службовців, які за своїми обов’язками мають найбільший ризик для здоров’я при контактуванні із хворими. Як показали попередні висновки область непогано упоралась із першою хвилею епідемії, думаю, що до другої хвилі будемо готові краще. 

 

Читайте также по теме