ГолосUA
17:24 29/07/2010

1 серпня працівники підприємства Жеваго погрожують почати страйк

Через нібито скасування права на достроковий вихід на пенсію у зв’язку з особливими умовами праці робітники Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який належить британській Ferrexpo Костянтина Жеваго, можуть почати страйк 1 серпня.

Про це сьогодні заявили організатори мітингу.

Працівники в ході минулого сьогодні мітингу висловили претензії до умов роботи на ПГЗК.

Згідно з даними, спроби адміністрації ГЗК позбавити права працівників на достроковий вихід на пенсію у зв’язку з особливими умовами праці стали причиною протесту на комбінаті. Організатори мітингу відзначають, що в разі невиконання вимог 1 серпня безпосередньо в кар’єрі ГЗК робітники почнуть страйк.

Представники ж Ferrexpo, заявляють, що в 2009-2010 рр.. провела атестацію робочих місць на підприємстві, за підсумками якої зробила висновок про оптимальні комфортних та безпечних умовах праці. У зв’язку з претензіями незалежної профспілки до умов роботи на ПГЗК, підприємство підготувало офіційну заяву.

Згідно з документом, всього по комбінату було атестовано 3,410 тис. робочих місць, на яких працюють 5,885 тис. чоловік. За результатами атестації підтверджено право на пільгове пенсійне забезпечення за списком № 1 на 403 робочих місцях, на яких працює 861 працівник, за списком № 2 на 1,458 тис. робочих місцях, на яких працює 2,628 тис. працівників.

«Заяви, що стосуються умов праці працівників комбінату, фактично є керованими діями, спрямованими на дестабілізацію роботи комбінату сторонніми особами та спекуляцією, спрямованої на підвищення рейтингу окремих представників політичних сил», — резюмується в заяві ПГЗК.

Нагадаємо, за інформацією Міністерства промислової політики, в 2009 році середній рівень зарплат на Полтавському ГЗК склав 2975 грн. Це був найвищий показник серед українських гірничо-збагачувальних комбінатів.

За матеріалами: Дело

 

Читайте также по теме