10 українських міст претендують на фінансову підтримку Ради Європи та Європейської Комісії

 

В Україні затверджено перелік міст, які візьмуть участь в програмі

color="#0000ff">
color="#000000">«Реабілітація культурної спадщини історичних міст», що здійснюється в рамках Регіональної програми співробітництва «Київська ініціатива» за підтримки Ради Європи та Європейської Комісії.

Про це йшлося під час круглого столу, присвяченого другому етапу реалізації в Україні вищеназваного проекту Ради Європи, в якому також беруть участь Азербайджан, Вірменія, Грузія та Молдова.

Проект спрямований на надання технічної допомоги 5 державам-учасницям в сфері розвитку нових підходів до охорони й використання культурної спадщини, підтримки міжкультурного діалогу і співпраці на двосторонньому та регіональному рівнях. Він розпочався у листопаді 2009 року і розрахований на 44 місяці.

За словами координатора проекту Миколи Скиби, на першому етапі програми був зроблений загальний менеджмент культурної та історичної спадщини у кожній країні. Наступний, другий етап, має на меті визначити з переліку 10 обраних міст — об’єкти пріоритетного втручання, яким буде надано відповідну технічну допомогу у реабілітації. Серед міст, що претендують на підтримку Ради Європи та Європейської Комісії від України : Мелітополь ( Запорізька обл.), Староконстантині і Меджибіж ( Хмельницька обл.), Хмільник( Вінницька обл.), Вінниця, Луцьк, Івано-Франківськ, Жовква( Львівська обл.), Біловодськ ( Луганська обл.) і Прилуки ( Чернігівська обл.)

Кожне з українських міст-претендентів, які подали заявки на участь в програмі

color="#0000ff">
color="#000000">«Реабілітації культурної спадщини історичних міст», має всі підстави для подальшої участі в цьому проекті, — зазначила Тетяна Білецька, експерт Ради Європи від України, — але найбільшою мотивацією для залучення інвестиційних коштів є ідентифікація національної особливості”. На разі, експерт підкреслила, що кожна країна, яка отримує допомогу в межах цього проекту, має можливість показати, чим вона пишається і, таким чином, розширити свої культурні і туристичні можливості.

Також Т. Білецька повідомила, що на даному етапі в проект було інвестовано 200 тисяч євро від Ради Європи та Європейської Комісії, ще 20 тисяч євро – був добровільний внесок Франції, направлений на навчальні програми, семінари, освітні програми, тощо. За її словами, проект

color="#0000ff">
color="#000000">«Реабілітація культурної спадщини історичних міст» з 2003 року успішно функціонує в Балканських країнах, завдяки якому там вже було залучено близько 85 тисяч євро в розвиток малих історичних міст.

Там вже є дуже цікаві напрацювання, які ми зараз активно вивчаємо і намагаємося застосувати в наших регіонах з урахуванням національної специфіки, яка характерна для України, — зазначила експерт.

 

Читайте также по теме