ГолосUA
09:06 30/07/2009

13-відсоткова надбавка до ввізного мита на товари некритичного імпорту стягуватися не буде

13-відсоткова надбавка до ввізного мита на товари некритичного імпорту, окрім автомобілів і холодильників, стягуватися не буде.

Про це у середу повідомила Державна митна служба, не дивлячись на протилежне рішення Конституційного суду, прийняте місяць тому. У Держмитниці говорять, що суд не розглянув відповідну постанову уряду, тому вона діє. />  
Вчора митники отримали роз’яснення Мінекономіки і Міністерства юстиції щодо адміністрування 13-відсоткових надбавок до ставок ввізного мита, що діяли, при митному оформленні. У Кабміні вважають, що своїм рішенням від 23 червня Конституційний суд (КС) не відміняв урядову постанову №230, якою з березня була встановлена надбавка до ввізного мита на автомобілі і холодильники і відмінена на іншу групу товарів некритичного імпорту.

Суд визнав незаконним рішення Верховної Ради делегувати Кабміну повноваження по регулюванню ввізних ставок. Оскільки вказана постанова не була предметом розгляду КС, вона "дійсна і підлягає виконанню", йдеться в роз’ясненні уряду. Джерело видання «Коммерсант-Украина» в центральному апараті митної служби заявило, що "митниця, як і раніше, застосовуватиме надбавку лише до мита на автомобілі і холодильники", і уточнив, що, поки митниця чекала роз’яснень Кабміну, постанова уряду діяла.

Слід зазначити, що введення надбавки навіть на холодильники і автомобілі вже призвело до погіршення стосунків з СОТ. Генеральна рада СОТ у середу розглянула і схвалила доповідь комітету з питань обмежень, що вводяться на користь платіжного балансу, про введення Україною надбавок до мит на деякі імпортні товари. За словами одного з представників СОТ, генрада вважає, що заходи, введені Києвом, не виправдовуються поточним станом платіжного балансу і порушують генеральну угоду про тарифи і торгівлю. Найвищий орган СОТ зобов’язав Україну відмінити всі надбавки на імпортні товари до 7 вересня, інакше відносно Києва можуть бути застосовані санкції відповідно до правил СОТ.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»
.

 

Читайте также по теме