ГолосUA
16:41 06/07/2009

14% кредитних спілок в Україні мають проблеми з поверненням вкладів

120 українських кредитних спілок з 820 існуючих мають проблеми з поверненням коштів своїм вкладникам. />  

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України Віктор Суслов.
 

«Найбільш проблемні двадцять з них, вони є під контролем одного з наших департаментів. Ми детально вивчимо їх стан та створимо індивідуальні плани повернення платоспроможності», — зазначив він.
 

В. Суслов відмітив, що загальна сума вкладів у проблемних кредитних спілках становить близько 800 мільйонів гривень. Загальна кількість вкладників у проблемних спілках — 40 тисяч чоловік.
 

Також за його даними значно зменшився і загальний фінансовий потенціал спілок.
 

Так за даними Державної комісії, станом на 1 січня цього року кредитні спілки об’єднували понад 2,6 мільйони членів. Їхні сумарні активи складали близько 6 мільярди гривень, загальний кредитний портфель перевищував 5,5 мільярди гривень, а сума залучених вкладів 4,8 мільярди гривень.
 

«Станом на 1 квітня активи зменшились майже на 25% до 4,7 мільярдів і депозитні вклади теж на 25% до 3,1 мільярди.

Заборгованість по виданим кредитам складає 4,3 мільярди гривень і мають її 475 тисяч чоловік. Ці голі цифри демонструють, що становище достатньо складне, але об’єм цих проблем не тотожний проблемам банківського сектора», — наголосив він.
 

Водночас В. Суслов підкреслив, що напруга серед вкладників кредитних спілок «зростає щодня» — останні два тижні роботу Держкомісії з регулювання ринків фін послуг блокують вкладники.
 

Задля стабілізації ситуації Віктор Суслов звернувся до голови НБУ з пропозицією про кредитувати кредитні спілки.
"Я нагадаю, що в стабілізацію проблемних банківських установ держава влила близько 100 мільярдів гривень, в стабілізацію кредитних спілок – жодної копійки… За нашими оцінками для цього необхідно не більше 1 мільярда гривень. Це не так багато…", — зазначив він.
 

А. Береза

 

Читайте также по теме