ГолосUA
10:36 09/11/2010

17 листопада нафтогоном «Одеса-Броди» буде прокачано в пробному режимі першу партію нафти для Білорусі

 

Білорусь планує, що вже 17 листопада буде прокачано в пробному режимі першу партію нафти для цієї країни українським нафтогоном «Одеса-Броди».

Як заявив у понеділок у Мінську перший віце-прем’єр Білорусі Володимира Семашко, до пункту призначення – Мозирського нафтопереробного заводу – має надійти близько 80 тисяч тонн палива.

За його словами, це нафта, що її Білорусь закупила в Венесуели, хоча доставлена вона буде на умовах «своп» (тобто до споживача фізично надійде аналогічна кількість нафти іншого походження).

При транспортуванні буде використана також одна з ділянок нафтопроводу «Дружба».

Мінськ планує щорічно купувати 10 мільйонів тонн венесуельської нафти. Домовленість про це з Каракасом була досягнута в жовтні цього року після візиту до Білорусі президента Венесуели Уго Чавеса. Нині нафта з Венесуели, яка надходить танкерами до українських портів, транспортується далі до Білорусі залізницею.

Таким чином, ідеться про транспортування нафти трубопроводом «Одеса-Броди» в так званому аверсному (прямому, з нафтотерміналу в порті Південний неподалік Одеси в бік Бродів на Львівщині) напрямку.

Цей нафтогін був збудований у 1996–2001 роках для транспортування в цьому напрямку і далі на Захід нафти з басейну Каспійського моря, але після тривалого простою з 2004 року почав урешті працювати в реверсному (зворотному) режимі, транспортуючи російську нафту з нафтопроводу «Дружба» до Одеси для перевантаження на танкери.

Наприкінці жовтня відповідні компанії України і Білорусі підписали контракт про пробне транспортування цього року і постійне транспортування трьома наступними роками нафти на Мозирський НПЗ через нафтопровід «Одеса-Броди» (в прямому напрямку) і південну гілку нафтогону «Дружба».

Президент Київського енергетичного клубу «Q-клуб» Олександр Тодійчук заявив тоді ж, що нафтогін «Одеса-Броди» зупинено з початку жовтня, коли закінчився контракт із російською компанією «Транснєфть», а нового не уклали.

Тими ж днями Президент Віктор Янукович, приймаючи в Києві свого колегу з Азербайджану Ільгама Алієва, дав завдання таки запустити нафтогін «Одеса-Броди» в прямому режимі для нафти з каспійського регіону.

Іще раніше, в середині жовтня, міністр палива і енергетики України Юрій Бойко заявляв, що пробне прокачування цим нафтопроводом нафти для Білорусі в прямому режимі, відповідно до протокольного рішення Кабінету Міністрів, має відбутися наприкінці листопада.

За матеріалами: Радіо Свобода

Читайте также по теме