ГолосUA
08:13 11/12/2009

170 підприємств-суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності включено в «білий» і «зелений» списки — Держмитслужба

Держмитслужба України повідомила, що 170 підприємств-суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності включено в "білий" і "зелений" списки.

Це дозволить їм користуватися спрощеною процедурою митного контролю і оформлення вантажів при експортних і імпортних операціях. У більшості компаній визнали зміни в роботі з Держмитслужбою позитивними, але в деяких з них не зазначили прискорення термінів оформлення вантажів.

На 7 грудня пільговим режимом скористалися 170 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності: 136 компаній включено в "білий" список, 34 — в "зелений". Вантажі компаній з "білого" списку отримують максимальний режим сприяння і, зокрема, не проходять огляд в пунктах пропуску, а вантажі підприємств "зеленого" списку додивляються вибірково.

За словами джерела в Держмитслужбі, для отримання преференцій підприємства повинні відповідати критеріям відбору — наприклад, знаходитися на загальній системі оподаткування, не мати непогашених податкових зобов’язань, бути експортером власної продукції.

Опитані представники підприємств із списків Держмитслужби визнають, що час проходження митних процедур дійсно скоротився.

За словами начальника відділу планування закупівель і інших продажів ВАТ "Дніпроспецсталь" ("білий" список Запорізької митниці) Олега Горбунова, пільговий режим дозволив його підприємству заощадити кошти і час працівників.

"У новому режимі легше стежити за вантажем на складах тимчасового зберігання, що знаходиться під митним контролем, — сказав він. — До такого режиму ми йшли протягом останніх трьох років. Підприємство виконувало всі вимоги законодавства, робота по експорту/імпорту велася так, щоб не отримувати ніяких штрафних протоколів", — зауважив він.

За матеріалами: “Коммерсант-Украина”

 

Читайте также по теме