ГолосUA
11:54 28/09/2010

3 людини та 1210 тварин захворіло на сказ протягом цього року в Україні

З початку 2010 року в Україні зареєстровано три випадки захворювання людей на сказ. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив перший заступник голови Держкомветмедицини Володимир Горжеєв, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, незважаючи на зменшення кількості спалахів сказу протягом 2008-2010 років сьогодні ситуація щодо цієї хвороби залишається складною – з початку 2010 року зареєстровано 3 випадки захворювання людей на сказ та 1210 випадків захворювання тварин.

В. Горжеєв також зазначив, що напружена ситуація щодо сказу в Україні вимагає комплексу рішучих заходів та посилення науково-методичного забезпечення, тому Держкомветмедицини та Українська академія аграрних наук затвердили галузеву «Програму оздоровлення території України від сказу на 2008-2015 роки», яка була розроблена з урахуванням європейського досвіду боротьби з цією хворобою, її особливостей в Україні. Сьогодні основним заходом з профілактики сказу є імунізація диких м’ясоїдних тварин, в першу чергу – червоної лисиці.

З грудня 2006 року в Україні проведено п’ять широкомасштабних робіт з імунізації тварин, проте, спостерігається тенденція на зменшення обсягів цих робіт.

«На жаль, навесні цього року через недостатнє фінансування ця робота була проведена лише на території Донецької та Луганської областей. Але восени планується розпочати розкладку вакцини на території шести областей», — зауважив В.Горжеєв.

Нагадаємо, 28 вересня — Всесвітній день боротьби зі сказом. Незважаючи на значний світовий досвід і прогрес у вивченні цієї хвороби, сьогодні сказ зареєстровано в більше, ніж 100 країнах світу. Щорічно в світі від цієї хвороби гине понад 55 тисяч людей (в середньому – одна людина кожні 10 хвилин) і більше 1 мільйону тварин.

М. Олексевич

 

Читайте также по теме