ГолосUA
13:57 09/05/2009

46,2% українців підтримують ідею національного примирення

46,2% українців підтримують ідею національного примирення.

Про це свідчить соціологічне опитування Центру ім. Разумкова, повідомила «ЛігаБізенсІнформ».

Опитані коментували історичний факт: «Протягом XX сторіччя в історії України відбулось багато подій, коли українці масово знищували один одного: це перша та друга світові війни, громадянські війни, політичні репресії».

Водночас, порівняно з 2003 роком в Україні збільшилась кількість прихильників пошуку винних.

Як повідомили у прес-службі Центру ім.Разумкова, насьогодні більше третини українців (35,8%) наполягають на тому, що винні повинні бути покарані, нехай навіть багато років потому. Інші опитані не визначились із відповіддю.

У порівнянні з квітнем 2003 року кількість прихильників покарання винних значно зросла — з 19,6% до 35,8%. Водночас, кількість прихильників зворотньої думки знизилось з 65,3% до 46,2%. Директор соціологічної служби Центру ім.Разумкова Андрій Биченко вважає, що однією з головних причин таких змін є нетерпиме ставлення ведучих політиків до своїх опонентів, яке вони демонструють публічно, а також політизація та радикалізація ставлення до історії з боку політиків.

У відповідях на запитання про взаємознищення українців прослідковувалась вікова залежність. Так, у молодшій віковій групі (18-29 лет) 48,3% респондентів пропонують миритися, і лише 29,6% підтримують протилежну точку зору. У старшій віковій групі (60 років і більше) необхідність примирення визнають 43,8% українців, а 44% наполягають на покаранні винних.

Серед регіонів виділяється південний, де більше половини опитаних (56,6%) пропонують шукати винних та покарати їх, і трохи менше чверті (23,6%) — підтримують варіант примирення. У інших регіонах більше третини опитаних наполягають на покаранні. Водночас, варіант «примирення» підтримують від 42,9% у західних областях та до 55,2% — у східних.

Дослідження громадської думки провадилось соціологічною службою Центру ім. Разумкова з 4 по 8 квітня у всіх регіонах України. Було опитано 2010 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Дані 2003 року наводяться за результатами дослідження, проведеного Центром ім. Разумкова 21-29 квітня 2003 року.

 

Читайте также по теме