ГолосUA
11:10 11/07/2010

5 українських банків не виконують норматив адекватності капіталу

Серед українських банків тільки п’ять фінустанов не виконують норматив адекватності капіталу. Причому у всіх цих банках вже працює тимчасова адміністрація.

Про це заявив заступник голови правління Нацбанку Василь Пасічник.

Крім того, за словами чиновника, за підсумками торішнього стрес-тестування банківської системи ще два банки недокапіталізували (усього ж 56 банків повинні були збільшити капітал на 30 млрд. грн.). Щоб закінчити процес капіталізації, НБУ дав їм термін до кінця літа 2010 року.

За словами Василя Пасічника, в поточному році банки вже збільшили свій статутний капітал більш, ніж на 11% (за весь минулий рік — на 46%), а регулятивний – більш, ніж на 8,7%. Це привело до того, що норматив адекватності капіталу по системі становить 20,6%.

Говорячи про стрес-тесті банків в 2010 році, В. Пасічник зазначив, що «ми надзвичайно суворо підійшли до оцінки тих ризиків, які можуть виникнути в майбутньому, враховуючи можливість другої хвилі кризи».

За словами представника НБУ, з банками досягнуто домовленості про те, що до січня 2011 року вони повинні вкласти в свої капіталізації ще близько 30 млрд. грн. «живими грошима», а брак ще 9 млрд. повинні «усунути» за рахунок посиленої роботи з проблемними активами. «В принципі, у нас немає сумнівів, що банки впораються з цим завданням», — резюмував один з керівників НБУ.

За матеріалами: Дзеркало тижня

 

Читайте также по теме