ГолосUA
16:59 16/07/2010

59 земельних зловживань зафіксовано на Львівщині протягом 5 місяців — Горбаль

59 зловживань у земельній сфері зафіксовано на Львівщині протягом 5-ти місяців.

Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції голова Львівської ОДА Василь Горбаль.

Він зазначив, що Львівщина разом із Київською областю стали першими регіонами, у яких розпочалася ревізія управління земельними ресурсами. Так, проведеними перевірками у сфері землекористування тільки за 5 місяців 2010 року було виявлено 59 зловживань, серед них 46 посадовими особами, а у їх структурі 12 фактів хабарництва. Задокументовано 7 випадків зловживань щодо самовільного захоплення земельних ділянок та 18 осіб притягнуто до відповідальності. Загальна сума виявлених зловживань та порушень складає 2,8 млн. грн., та незаконно наданих 17 га землі.

Правоохоронні органи задокументували факти зловживань та вимагання хабарництва головою райдержадміністрації та держслужбовцями управління земельних ресурсів Жовківського району на суму 90 тис. дол. та незаконно наданих у власність 1,5 га землі, у Жидачівському районі на суму 24 тис. дол. та незаконно наданих у власність 1,17 га землі; а також встановлено факт вимагання хабара міським головою міста Винники в сумі 43,0 тис. дол. за сприяння у видачі рішення сесії міської ради «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва та обслуговування житлового будинку».

Протягом 5-ти місяців поточного року порушено та скеровано до суду 10 кримінальних справ з питань вимагання хабара на суму 157 тис. дол. та 1,2 млн. грн.   /> КРУ виявило фінансових порушень у системі управління земельними ресурсами області на суму майже 12 млн. грн. За результатами роботи, виявлено фінансові порушення, які призвели до збитків на суму 11,9 млн. грн. Зокрема, в порушення законодавства, та внаслідок відсутності відповідних бюджетних зобов’язань за рахунок коштів Стабілізаційного фонду державного бюджету «Центру державного земельного кадастру» та «Львівського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою» безпідставно перерахували з бюджетного рахунку на не бюджетний кошти на суму 11,7 млн. грн.

В. Горбаль пообіцяв, що найбільш резонансні справи, порушені за земельні афери, залишатимуться під пильною увагою влади й буде створено оперативні групи, до яких увійдуть представники МВС, прокуратури, СБУ що займатимуться їхнім розслідуванням. А висновки Міжвідомчої комісії з питань регулювання земельних відносин на території Львівської області, за словами губернатора, вже скеровані на розгляд Президенту України.

За його словами, комісія ще не завершила роботу й наразі невідомо, коли вона припиниться, оскільки ще досить багато справ у галузі земельних відносин Львівщини перебуває у стані розслідування.  

Л. Мицай
 

Читайте также по теме