ГолосUA
15:42 12/06/2009

80% доріг Києва вичерпали терміни експлуатації

80% доріг Києва перевищують свої терміни експлуатації.

Про це повідомив генеральний директор КП «Київавтодор» Георгій Глинський під час колегії КМДА, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, термін експлуатації 80% дорожнього покриття столиці складає 15-30 років, тоді як нормальні строки експлуатації 12 років. Компанія оцінює вартість капітального ремонту цих доріг, що у 1,5-3 рази перевищила термін своєї придатності (16 млн. кв. м), у 7,6 млрд грн.

Фахівець пояснив, що така ситуація пов’язана з тим, що починаючи з 1997 року ремонт дорожніх покриттів виконувався тільки на 47% від щорічного нормативу. Також це — погана якість дорожньо-будівельних матеріалів і техніки, які використовувались у 1980-90-х роках, коли ці дороги будувались.

Серед причин Глинський також назвав аварійні розкопування, різке збільшення інтенсивності руху транспорту і відсутність нормативної бази, яка б обмежувала рух великовантажних автомобілів.

Фахівець зауважив, що єдине джерело фінансування ремонту доріг — це надходження з Київського бюджету у вигляді податків, які сплачують власники автомобілів.

«У 2009 році запланована сума податків становитиме 154 млн грн, 30% з яких передадуться до бюджету Київської області на обслуговування і ремонт доріг на її території. Тобто на ремонт київських доріг піде 70%», — резюмував він.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме