90% м’яса, котре споживають українці — вітчизняного виробництва, — експерт

 

90% м'яса, котре споживають українці, виготовлене в нашій державі.

Про це в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA повідомила керівник аналітичного відділу Консалтингової агенції ААА Марія Колесник.

За її словами, за 9 місяців 2010 року в Україну було імпортовано 2,38 тис. тонн яловичини, у той час, як експортовано 11 тис. тонн м'яса корів. М. Колесник повідомила, що Україна не експортує свинину взагалі, і за 9 місяців 2010 року імпортувала 83 тис. тонн цієї продукції. Крім того, за цей же період Україна імпортувала 30,5 тис. тонн сала. «Українські підприємства переорієнтовуються на м'ясні типи виробництва, оскільки м'ясна порода (свиней — ред.) є дорожчою і якщо вони переорієнтовуються на м'ясо, то вигідно тримати саме такі породи», — зазначила експерт.

За її словами, за 9 місяців 2010 року до України було імпортовано 125 тис. тонн м'яса птиці, експортовано ж 20 тис. тонн.

«Якщо ми говоримо про м'ясо, яке споживають українці, то 90% — це м'ясо власного українського виробництва. Те м'ясо, яке імпортується, як правило, йде виключно на переробні підприємства для виробництва ковбасних та інших м'ясних виробів. Переробникам так вигідніше», — зазначила М.Колесник.

Вона підкреслила, що переважна більшість яловичини з України експортується до Росії. У той же час, за даними М. Колесник, імпортують охолоджену свинину до нашої країни Польща (49%), Німеччина (28,5%), Угорщина (10%) та Бельгія(10%), заморожену — до Бразилія (40,5%), Польща (19%), Німеччина (11%), США (9%) та Канада (5,5%).

Читайте также по теме