ГолосUA
13:49 07/12/2009

Адронний колайдер знову зупинили

Сьогодні, 7 грудня, фахівці вирішили зупинити до півночі роботу Великого адронного колайдера.

Як повідомляється, це було викликано проблемами в системі охолоджування магнітів, що виникли вранці у понеділок.

Так, згідно з даними, які наводяться на сайті Європейської організації ядерних досліджень, проблеми з роботою системи охолодження виникли в точці 4, де розміщена прискорювальна секція колайдера.

У цей час температура деяких магнітів у секторі 4-5, що примикають до точки 4, збільшилася до 2,9 кельвіна, при тому, що робоча температура магнітів — 1,9 кельвіна.

Як очікується, проблема буде вирішена до півночі за місцевим часом.

Нагадаємо, що колайдер, новий запуск якого після аварії восени 2008 року відбувся в листопаді, було створено CERNом за участю фізиків з багатьох країн, у тому числі з Росії.

У його 27-кілометровому кільці стикаються пучки протонів, розігнані до майже світлової швидкості. Їх енергія настільки висока, що необхідно використовувати надпровідні магніти, щоб втримати частинки в кільці.

Варто відзначити, що невелике підвищення температури призводить до виходу магнітів з надпровідного стану і може призвести до аварії.

Нагадаємо також, що у минулі вихідні фахівці CERN зробили новий крок у напрямку нової фізики — вони збільшили світність колайдера, тобто кількість протонів у пучках. Кількість згустків у кожному з двох пучків було доведено до чотирьох.

Пучки частинок, що циркулюють у прискорювачі, розділені на згустки — банчі, тонкі голки завдовжки у кілька сантиметрів, в кожній з яких близько 100 мільярдів протонів. Це розділення необхідне для роботи прискорювальної секції колайдера.

Після нового запуску ВАК наприкінці листопада в пучках було тільки по одному згустку, проектні параметри прискорювача передбачають, що в кожному пучку буде 2808 банчів.

За матеріалами “РИА Новости”.

 

Читайте также по теме