ГолосUA
06:36 09/02/2011

Адвокат Дем’янюка знайшов докази його невинуватості у смерті 28 тисяч євреїв

 Адвокат Джона (Івана) Дем'янюка, обвинуваченого у причетності до вбивства 27900 в'язнів-євреїв концтабору "Собібор" знайшов докази невинуватості свого підзахисного. 

Про це Ульріх Буш заявив під час судового процесу, що проходить в Мюнхені.

За його словами, він зміг отримати копії свідчення іншого колишнього охоронця "Собібора" Гната Данильченка, який на допиті в 1985 році заявив представникам влади СРСР, що жоден з українців, зайнятих в охороні, не був задіяний нацистами в операціях, що проводилися всередині табору.

Поки невідомо, чи прийняв суд до уваги докази адвоката.

Разом з тим, свідчення Г. Данильченка від 1985 року суперечать його ж свідченнями від 1979 року, в ході якого він заявив, що Д. Дем'янюк, "як і всі охоронці табору, брав участь у масовому вбивстві євреїв".

Джон Дем'янюк потрапив у полон в 1942 році, де, за його словами, всі наступні роки провів у таборах для військовополонених. У 1958 році він отримав американське громадянство, однак у 1986 році був позбавлений його на тій підставі, що приховав своє нацистське минуле від імміграційної влади.

Після цього його депортували в Ізраїль, де він був засуджений до смертної кари за злочини проти людяності, проте в 1993 році ізраїльський суд виправдав його, після чого Д. Дем'янюк повернувся до США.

Американська влада вирішили провести власне розслідування. У 2009 році він був екстрадований до Німеччини, де постав перед судом. Суд неодноразово переривався у зв'язку з поганим самопочуттям підсудного і висловлювалися побоювання, що 90-річний Дем'янюк може не дожити до закінчення процесу.

Вирок у цій справі може бути винесено 22 березня. Заключні виступи обвинувачів намічені на 22 і 23 лютого. Останній виступ захисту Дем'янюка має відбутися 15 березня.

За матеріалами: Lenta.ru

Читайте также по теме