ГолосUA
07:21 06/05/2009

Адвокат українця Дем’янюка просить суд США скасувати депортацію

До Верховного суду США подане клопотання про припинення депортації Джона (Івана) Дем’янюка до Німеччини на суд за звинуваченням в участі у розправах над тисячами в’язнів фашистських концтаборів під час Другої світової війни.

Про це повідомив юрист Джон Бродлі, який представляє інтереси 89-річного уродженця України, передав телеканал «1+1».

Бродлі розраховує домогтися відстрочки видачі Дем’янюка принаймні на 90 днів. За цей термін адвокат хоче довести, що Федеральний окружний апеляційний суд в Цинциннаті (штат Огайо) припустився помилки, дозволивши 1 травня депортацію звинувачуваного до Німеччини. За твердженням адвоката, Дем’янюк дуже старий і хворий, щоб без наслідків для здоров’я витримати тривалий переліт на літаку. У підозрюваного анемія, камені в нирках, артрит, подагра і порушена діяльність кісткового мозку. «Транспортування до Німеччини поставить його здоров’я під загрозу. Переліт на спеціальному медичному літаку зменшитиь, але не усуне такий ризик», — зазначено в клопотанні.

Мін’юст США стверджує, що колишнього охоронця концтабору оглянули медики, які визнали, що переліт до ФРН він зможе перенести. У доказ надана навіть відео, яке засвідчує здатність Дем’янюка пересуватися самостійно.

Нагадаємо, Івана Дем’янюка підозрювали в участі в масових стратах в 1942-1943 рр. в таборі смерті «Треблінка» на території Польщі. За свою жорстокість він одержав прізвисько «Іван Грозний».

 

Читайте также по теме