ГолосUA
17:16 12/05/2010

Адвокати Тимошенко вже готові оскаржувати порушення проти неї кримінальної справи

Адвокати лідера БЮТ Юлії Тимошенко мають намір просити суд визнати незаконним відновлення Генеральною прокуратурою проти своєї підзахисної кримінальної справи за підозрою в спробі організації дачі хабара.

Про це журналістам повідомив депутат Верховної Ради від БЮТ Віктор Швець, повідомили ГолосUA в прес-службі політсили.

За його словами, Генеральна прокуратура України вчинила незаконні дії, вручивши сьогодні Юлії Тимошенко постанови про порушення проти неї кримінальних справ.

"Старший слідчий Генеральної прокуратури України О.Пушкар не мав законних підстав вручати Тимошенко Юлії Володимирівні копії постанов про порушення кримінальних справ від 19 травня 2004 року та від 8 червня 2004 року, оскільки ці справи у встановленому законом порядку були закриті, що виключає подальше провадження по цих справах", — пояснив В. Швець.

Він нагадав, що постанову про закриття справи проти Юлії Тимошенко було винесено Генпрокуратурою 21 січня 2005 року згідно з ч.2 ст.15 і ч.1 ст.369 КК України та ч.8 ст.27, ч.2 ст.15 і ч.2 ст.369 КК України — за відсутністю в її діях складу злочину, і з таким рішенням старшого прокурора Безуглого В.Д. погодився Генеральний прокурор України.

"Такі незаконні дії Генеральної прокуратури України свідчать про початок в Україні політичних репресій і про те, що Генеральна прокуратура України використовується владою, як інструмент політичної розправи з опозицією і, зокрема, — з Юлією Тимошенко", — йдеться в заяві В. Швеця.

Він вважає припустимим використання правоохоронних органів та органів прокуратури в з’ясуванні стосунків між політичними силами в Україні, "тим більше як інструмент політичної розправи з політичним опонентами чинної влади". "Політизація правоохоронної системи держави може призвести до істотного порушення прав і свобод громадян, які гарантовані Конституцією України", — наголосив Віктор Швець.

Як відомо, сьогодні, 12 травня, Юлію Тимошенко було викликано до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України для вручення постанови про порушення кримінальної справи.

Справу було відкрито за часів Президента Леоніда Кучми, 19 травня 2003 року. "Цю справу 2003 року сфальшував Кучма і сам Кучма і закрив, тому що вона виглядала абсурдно навіть для залежних і продажних судів", — прокоментувала Юлія Тимошенко сьогодні після зустрічі зі слідчим Генпрокуратури.

Юлія Тимошенко здивована тим, що Янукович "витягає ці справи, які абсолютно ні до чого не призведуть, і створює просто відверто неприховані репресії". Такими діями, каже вона, влада Януковича "хоче розв’язати собі руки для того, щоб в країні робити все, що завгодно, без будь-якого опору опозиції". />  

Читайте также по теме