ГолосUA
14:00 18/08/2008

Адвокати є найкорумпованішими у судовій системі України

Адвокати є найкорумпованішим прошарком у судовій системі України. Принаймні, так вважають 45% громадян та 39% представників бізнесу. Згідно з результатами опитування, проведеного компанією “MSI”, адвокатам поступаються судді (31% та 40%, відповідно) та працівники суду.

Щодо самих адвокатів, то, за словами опитаних представників цієї професії, 48% їхніх колег вдаються до корупційних дій. Виправдання цьому вони знаходять у тому, що у більшості випадків самі клієнти тиснуть на адвокатів, змушуючи їх вдаватися до неофіційного впливу на судове рішення (цю думку висловили 71% опитаних адвокатів). Загалом у третині справ адвокати помітили певну форму зловживань з боку суддів. 

Згідно з результатами опитування, ефективність та стійкість корупційних дій є досить високою. 36% громадян та 66% підприємств, які мали досвід корупції, зазначили, що неофіційні платежі допомогли їм вирішити всі справи, як вони того хотіли. Водночас 5% громадян та 29% підприємств за рахунок неофіційного заохочення отримали від судових посадовців лише частину послуг, на які сподівалися.

Вкрай мало скарг на роботу суду офіційно подається у випадках корупції. Лише 12% громадян та 18% компаній офіційно подали або планують подати скарги проти суду. Навіть якщо респонденти мали обґрунтовані підстави подати скаргу, вони не подавали її, оскільки не вірили у її ефективність.

Щодо антикорупційних заходів уряду, на думку громадян, найкращий спосіб для уряду довести свою ефективність — посилити санкції та кримінальне переслідування суддів та працівників суду, удосконалити законодавчу базу, змінити систему добору суддів, а також забезпечити максимальний доступ до інформації щодо судової процедури.

Читайте также по теме